buget 2013

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Buget 2013: Legea bugetului a fost adoptata

Buget 2013: Legea bugetului a fost adoptata

Parlamentarii au adoptat, marti, legea bugetului pentru 2013, urmand ca discutiile pe anexe sa aiba loc in cursul zilei de miercuri, incepand cu ora 9.00 dimineata.

In buget sunt prevazute sume pentru reintregirea salariilor bugetarilor si pentru indexarea pensiilor cu 4 la suta, precum si mentinerea cotei unice la 16 la suta.

Proiectul de buget va fi dezbatut de parlamentari si miercuri, pana la ora 20.00, urmand ca, joi si vineri, sa fie finalizate discutiile.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE, negocierile din Parlament asupra bugetului pe 2013:

18:00 - Legea bugetului a fost adoptata, marti seara, urmand ca discutiile sa fie reluate miercuri, la ora 9.00, pe anexe, relateaza NewsIn.

Unul dintre articolele care a suferit modificari este art. 51, care prevede ca unii operatorii economici sa poata cheltui lunar mai mult de 1/12 din cheltuielile aprobate.

De asemenea, a fost aprobat un amendament privind cadrele didactice netitulare calificate, care au obtinut cel putin nota 7 la examenul de titularizare, amendament care le-ar permite pe viitor sa devina titulare daca se certifica viabilitatea postului/catedrei si consiliul de administratie al scolii este de acord.

16:40 - Parlamentarii au adoptat dispozitiile generale din proiectul de buget pentru 2013, ce prevad venituri de 98,182 milioane de lei si cheltuieli de 116,359 de milioane de lei, deficitul ajungand la 18,176 de milioane de lei.

Votul a avut loc dupa ce deputatul PDL Cezar Preda l-a... mai mult


Marti, 05 Februarie 2013, ora 18:27

17 comentarii
MRU: Guvernantii doresc intoarcerea in timp prin adoptarea unui buget socialist

MRU: Guvernantii doresc intoarcerea in timp prin adoptarea unui buget socialist

Fostul prim-ministru Mihai Razvan Ungureanu considera ca guvernantii doresc "intoarcerea in timp prin adoptarea unui buget socialist".

Afirmatia senatorului a fost facuta in contextul in care, marti, are loc dezbaterea proiectului de lege de buget pe anul 2013, in Parlament.

"Astazi incepe dezbaterea proiectului de lege a bugetului pe 2013. Merita atentia tuturor. Trebuie sa spunem lucrurilor pe nume: guvernantii doresc intoarcerea in timp prin adoptarea unui buget socialist. Vrem aceasta?", a scris Mihai Razvan Ungureanu, pe contul sau de Facebook.

Buget 2013: Vasile Blaga anunta ca PDL nu va vota proiectul

Parlamentarii au inceput, marti dimineata, negocierile pe baza proiectului de buget pentru 2013, prezentat de premierul Victor Ponta, in fata Camerelor reunite, presedintele PDL Vasile Blaga anuntand ca parlamentarii democrat-liberali nu vor vota proiectul.

"Avem un Guvern incompetent condus de domnul prim-ministru Ponta. Votul covarsitor inseamna ca responsabilitatea de a propune solutii este a dumneavoastra mai mult ca niciodata. O majoritate de 70% este menita sa faca reforme.

Condamnati Romania la stagnare in 2013 asa cum ati facut in 2012. Senatorii si deputatii PDL vor vota impotriva proiectului legii de buget propusa de guvernul USL", a spus Vasile Blaga.

F.N. mai mult


Marti, 05 Februarie 2013, ora 13:12

10 comentarii
Buget 2013: Cum vor fi cheltuiti banii de la Agricultura, Transporturi si Mediu

Buget 2013: Cum vor fi cheltuiti banii de la Agricultura, Transporturi si Mediu

Proiectul de buget pe 2013 a fost facut public, iar ministerele si-au impartit deja sumele alocate pe domenii.

Astfel, Ministerul Agriculturii trebuie sa administreze suma de 17,2 miliarde lei, care este mai mare cu 3,55% fata de cea cheltuita anul trecut, de 16,6 miliarde lei.

Potrivit documentului publicat pe site-ul Ministerului Finantelor, 5,6 miliarde de lei vor fi alocati pentru subventii platite direct pentru productia de cereale, plante tehnice sau oleaginoase.

In plus, statul sustine si productia din zootehnie, prin intermediul unui program de ajutoare de stat, in valoare de 1,3 miliarde de lei.

De asemenea, se preconizeaza ca vor fi cheltuiti 5,6 miliarde de lei pentru subventiile pe teren.

Banii alocati pentru avansurile ce urmeaza a fi platite pentru proiectele pe fonduri europene sunt de 5,8 miliarde de lei. De asemenea, vor exista si fonduri suplimentare de 2,2 miliarde lei, care sunt destinate cofinantarii proiectelor de la Bruxelles. Banii alocati pentru astfel de programe in 2013 sunt cu 7,3% mai putini decat cei cheltuiti in 2012.

Bugetul pe 2013: Cum imparte Ponta banii - De unde taie si unde suplimenteaza

Potrivit proiectului de buget, cheltuielile de personal in Ministerul Agriculturii vor fi de 343,3 milioane lei, in crestere cu 11,06% fata de executia preliminata din anul precedent, respectiv de 309,1 milioane lei.

In ceea ce priveste bunurile si serviciile, acestea sunt de 129,5 milioane lei, in 2013, mai mari cu 4,06% fata... mai mult


Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 07:34

4 comentarii
Buget 2013: TVA si problema reducerii

Buget 2013: TVA si problema reducerii

Nivelul taxei pe valoare adaugata este o tema centrala a discutiilor cu specialistii FMI in vederea stabilirii bugetului pe 2013.

Pe de o parte, nivelul TVA ar trebui sa scada pentru a incuraja cresterea economica si a face mai putin oportuna evitarea platilor catre stat.

Pe de alta parte, este vorba despre cea mai importanta sursa de venit a bugetului de stat, in conditiile in care se cere reducerea deficitului finantelor publice.

Rata legala si rata implicita

Potrivit celor mai recente date disponibile (anul 2011), Romania se situa pe penultimul loc in randul statelor europene noi membre ale UE la eficienta colectarii TVA, cu o eficienta a taxarii de numai 54%.

Rata implicita de TVA (TVA colectat efectiv raportat la valoarea produselor si serviciilor comercializate) se ridica la numai 13,1%, comparativ cu nivelul legal de 24%.

Citeste mai mult despre Buget 2013 (IV). TVA-ul si problema reducerii pe cursdeguvernare.ro. mai mult


Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 10:01

1 comentariu
Buget 2013 Economistul sef ING: Firmele ar fi vrut sa vada un plan

Buget 2013 Economistul sef ING: Firmele ar fi vrut sa vada un plan

Vlad Muscalu, economistul sef ING, a declarat ca proiectul de buget pentru 2013 si discursul premierului Victor Ponta nu au oferit o imagine de ansamblu, care sa clarifice reprezentantilor mediului de afaceri cum se poate iesi din situatia dificila in care se afla Romania.

"Recunosc, asteptarile mele erau relativ ridicate inainte de prezentarea proiectului de buget", a declarat, pentru Business24, economistul sef al ING.

"Cred ca agentii economici, fie ei participanti la piata financiara, fie pur si simplu firme angrenate in diverse activitati, ar fi vrut sa vada, mai degraba, ce poate face noul executiv, sustinut intr-o proportie deosebita in Parlament, cu un mandat de patru ani in fata, sa iesim din situatia aceasta pe care cu totii stiam ca este dificila. Stiam asta chiar inainte de discursul zilei trecute", a spus Vlad Muscalu.

Citeste mai multe despre Buget 2013 - Economistul sef ING: "Firmele ar fi vrut sa vada un plan" pe Business24.ro. mai mult


Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 20:15

1 comentariu
Buget 2013: Salariile si pensiile revin la cele din 2010, dar nu mai cresc

Buget 2013: Salariile si pensiile revin la cele din 2010, dar nu mai cresc

Salariile si pensiile nu vor fi majorate suplimentar, in 2013, in afara de readucerea lor la nivelul dinaintea reducerii din 2010, a anuntat premierul Victor Ponta, joi seara, in timpul prezentarii proiectului de buget pentru acest an.

"Anul 2013, in conditiile actuale, nu permite si noi cresteri de salarii sau pensii. Am reparat ceea ce s-a taiat in 2010, dar ar fi neserios din partea noastra sa vorbim de cresteri suplimentare", a precizat premierul, in cadrul unei conferinte de presa.

Ponta a adaugat ca, in randul reformelor principale din 2013, se numara si cea a personalului bugetar.

"In continuare, este alocat pe niste criterii care nu mai corespund realitatii. Sunt zone in care avem prea putini angajati (Sanatate), sunt zone in care avem prea putini", a spus prim-ministrul.

Victor Ponta a prezentat bugetul pe 2013: Fiecare roman, dator cu 2.500 de euro

Astfel, Guvernul intentioneaza sa aplice prevederile legii salarizarii unice. "In continuare, avem angajati care castiga salariu de la stat de 5 ori cat un medic, pompier sau politist care aduce servicii importante societatii. Actualul Guvern isi propune sa faca o reforma reala", a subliniat Ponta.

Indexarea pensiilor cu 4 la suta va reprezenta o cheltuiala suplimentara, fata de 2012, de 500 de milioane de euro, se arata in prezentarea premierului.

Finalizarea restituirii sumelor retinute la pensionari din contributiile de sanatate inseamna cheltuieli suplimentare de 100 de milioane de euro.... mai mult


Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 21:34

10 comentarii
Buget 2013: Cat datoreaza Romania in 2013 (Video)

Buget 2013: Cat datoreaza Romania in 2013 (Video)

Fiecare roman datoreaza 2.500 de euro, in acest moment, datoria publica a Romaniei ridicandu-se la 51 de miliarde de euro, a declarat premierul Victor Ponta, in timpul prezentarii proiectului de buget pentru 2013.

"In urma cu patru ani, Romania avea o datorie de 28 de miliarde de euro, fata de 51 de miliarde. In ultimii patru ani, aproape s-a dublat datoria pe care o avem fiecare dintre noi", a subliniat prim-ministrul, in conferinta sustinuta joi seara.

In acest an, este scadenta o suma de 14,4 miliarde de euro. Din aceasta suma, Guvernul are de rambursat 1,2 miliarde de euro din imprumutul primit de la Fondul Monetar International si Comisia Europeana, in 2009.

Buget 2013 Cum se impart banii?

"Romania are o datorie de 34,7% din PIB. In UE, doar trei tari au o datorie mai mica decat Romania: Estonia, Bulgaria si Luxemburg", a precizat Ponta.

Din totalul datoriei, 60 la suta este in valuta, iar 40 de procente in lei. De asemenea, 48 la suta reprezinta datorie interna, iar 52% datorie externa.

Premierul a adaugat ca Romania are probleme si din cauza unor datorii generate de decizii luate in ultimii ani si care vor trebui esalonate.

Astfel, trebuie platite despagubiri pentru terenuri si constructii nationalizate, restituiri in natura, plus 5 miliarde platite deja (4 pentru Fondul Proprietatea, 1 miliard numerar). De asemenea, mai sunt solicitari pentru 8 miliarde de euro.

Exista si hotarari judecatoresti pentru cadrele didactice (770 milioane de euro)... mai mult


Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 20:22

4 comentarii
Buget 2013 Cum se impart banii?

Buget 2013 Cum se impart banii?

Romania va avea, in 2013, un buget de 46 de miliarde de euro si cheltuieli totale in valoare de 49 de miliarde de euro, a anuntat, joi seara, premierul Victor Ponta.

Astfel, anul acesta, deficitul bugetar va fi de 3 miliarde de euro, potrivit proiectului de buget, prezentat de prim-ministru, in cadrul unei conferinte de presa. Totusi, Ponta nu a detaliat bugetul, sustinand ca nu poate sa spuna totul inainte de negocierile cu Fondul Monetar International, Comsia Europeana si Banca Mondiala, care vor incepe pe 15 ianuarie.

Iata cum se va imparti bugetul din 2013, conform raportului premierului:

Salarii: 10,2 miliarde de euro;

Pensii: 11,2 miliarde de euro;

Investitii: 7,8 miliarde de euro;

Victor Ponta a prezentat bugetul pe 2013: Nu cresc pensiile si salariile

Cheltuieli cu bunuri si servicii: 7,6 miliarde de euro;

Cheltuieli cu asistenta sociala: 4,4 miliarde de euro;

Dobanzi la credite: 2,5 miliarde de euro;

Subventii: 1,1 miliarde de euro;

Contributia Romaniei la UE: 1,4 miliarde de euro;

Alte transferuri si cheltuieli: 2,9 miliarde de euro.

Victor Ponta a precizat ca, pentru asistenta sociala suma poata parea importanta, insa este procentul cel mai mic alocat din buget dintre toata tarile Uniunii Europene.

Cum se imparte bugetul pe domenii:

Pe domenii, cheltuielile bugetare din 2013 vor fi urmatoarele:

Asigurari si asistenta sociala: 16,5 miliarde de euro;

Sanatate: 6,2 miliarde de euro;

Transporturi: 4,9 miliarde... mai mult


Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 19:44

15 comentarii
Buget 2013: Cheltuielile de personal cresc pentru reintregirea salariilor, cele de capital scad

Buget 2013: Cheltuielile de personal cresc pentru reintregirea salariilor, cele de capital scad

Cheltuielile de personal ale institutiilor publice vor creste anul viitor cu 1,8 miliarde lei, pentru reintregirea salariilor bugetarilor, iar cele de capital vor fi diminuate cu 1,2 miliarde lei, in timp ce subventiile vor scadea cu 400 milioane de lei, prin proiectul de buget pe anul viitor.

Potrivit unei note publicate pe site-ul Guvernului, vor creste in 2013:

- Cheltuielile de personal cu 1,8 miliarde lei, pentru a se asigura revenirea la nivelul salariului existent in 2010
- Cheltuielile pentru cofinantarea fondurilor europene cu 2,7 miliarde lei
- Transferurile pentru echilibrarea bugetului asigurarilor sociale de stat si a bugetului fondului national unic de asigurari sociale de sanatate cu 3,2 miliarde lei
- Dobanzile cu 0,4 miliarde lei, datorita cresterii datoriei publice

Pentru a se asigura cresterile prevazute mai sus este necesara reducerea altor cheltuieli, dupa cum urmeaza:

- Bunurile si serviciile se reduc cu 0,7 miliarde lei
- Subventiile se reduc cu 0,4 miliarde lei
- Cheltuielile aferente programelor cu finantare rambursabila se reduc cu 1,9 miliarde lei
- Cheltuielile de capital se redc cu 1,2 miliarde lei

Salariile bugetarilor au fost majorate cu 8% in luna decembrie, pentru revenirea la nivelul din vara lui 2010, iar banii vor fi incasati in luna ianuarie.

C.P. mai mult


Joi, 13 Decembrie 2012, ora 11:03

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)