bugetari prime vacanta

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Guvernul face prima rectificare bugetara din 2012 in vacanta de vara

Guvernul face prima rectificare bugetara din 2012 in vacanta de vara

Guvernul si-a anuntat intentia de a efectua prima rectificare bugetara din acest an in semestrul II, in perioada vacantei parlamentare, elaborand deja proiectul de lege prin care solicita acordul Parlamentului pentru modificarea schemei alocatiilor bugetare. Vacanta parlamentara este programata pentru intervalul iulie-august 2012.

Proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante in perioada vacantei parlamentare, prezentat vineri de catre Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul, prevede temele generale pentru care Executivul intentioneaza sa emita astfel de acte normative, printre care se afla si rectificarea bugetului de stat si a bugetului de asigurari sociale de stat pe 2012.

Pe lista mai figureaza, printre altele, modificarea Codului Fiscal, masuri privind constituirea si mentinerea unui nivel minim de rezerve de titei si/sau produse petroliere, masuri privind diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria de aparare, aprobarea normelor cu privire la accesul, evidenta si protectia turistilor in structuri de primire turistice, imbunatatirea sistemului de finantare a institutiilor publice de cultura finantate din venituri extrabugetare si alocatii de la buget, a sistemului de salarizare a personalului din aceste institutii, precum si imbunatatirea salarizarii personalului din institutiile si activitatile cu profil cultural.

Conform legislatiei in vigoare, Parlamentul poate adopta o lege speciala prin care sa... mai mult


Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 22:32

Primele de vacanta din ministere s-au dublat

Primele de vacanta din ministere s-au dublat

Reducerea cheltuielilor bugetare si renuntarea la risipa, invocate de premierul Emil Boc pentru iesirea din criza, nu se aplica in 2010 tuturor: unii bugetari vor incasa consistente prime de vacanta, duble sau triple fata de anul trecut.

Fata de sumele estimate a se fi cheltuit in tot anul 2009, sumele destinate primelor de vacanta in 2010 cresc, per ansamblu, cu 32,66%, ajungand sa cumuleze circa 71,67 milioane de euro, scrie Romania Libera.

De cele mai mari fonduri pentru primele de vacanta va beneficia Ministerul Administratiei si Internelor, condus de Vasile Blaga. Este vorba de 125,8 milioane lei, ceea ce inseamna aproape dublu fata de executia preliminata (cheltuielile estimate a fi fost facute in 2009), adica 64,2 milioane lei.

Ministerul Justitiei a prevazut suma de 41,4 milioane lei (cu 10,82% mai mult decat in 2009), iar Ministerul Finantelor Publice va beneficia in acest scop de 31,17 milioane lei (reprezentand insa o scadere, cu 37,6%, fata de anul trecut).

Cele mai substantiale cresteri in privinta banilor destinati primelor de vacanta le regasim insa la Ministerul Sanatatii, Ministerul Agriculturii si Ministerul Muncii. In cazul ministerului preluat de Cseke Atilla (UDMR), suma destinata primelor de vacanta a realizat mai mult decat un triplusalt: de la 4,3 milioane lei in 2009 ajunge la 14,82 milioane lei in 2010. mai mult


Miercuri, 06 Ianuarie 2010, ora 10:35

11 comentarii
In plina criza, prime de Sarbatori de 1.700 lei la institutiile publice

In plina criza, prime de Sarbatori de 1.700 lei la institutiile publice

In ciuda indemnurilor la austeritate transmise de catre Guvern in teritoriu, conducerile mai multor institutii publice din judetele Tulcea, Botosani, Bistrita-Nasaud, Hunedoara, Cluj, Gorj ori Constanta au scos de la buget cateva miliarde de lei vechi pentru a-si premia angajatii la sfarsit de an.

Zeci de institutii publice din mai multe judete ale tarii acorda in aceste zile prime de Craciun ori prime de vacanta care ajung si chiar depasesc suma de 1.600 lei pentru fiecare functionar.

Functionarii de la Directia Generala a Finantelor Publice, Directia Agricola, Directia Sanitar-Veterinara si APIA Tulcea au primit deja prime de vacanta care variaza intre 1.400 si 1.700 lei, echivalentul unui salariu net lunar. Potrivit sefilor acestor unitati bugetare, s-au platit prime de vacanta "doar catorva functionari" care nu au beneficiat de nici o zi de concediu de odihna pe parcursul acestui an.

"Plata primelor de vacanta este legala, dar se efectueaza doar daca institutiile bugetare au bani in cont. Din 2010 astfel de prime nu se mai platesc pentru ca intra in vigoare noua lege a salarizarii, in care nu mai sunt prevazute", a declarat prefectul judetului Tulcea, Vasile Gudu, citat de Romania libera.

In judetul Constanta, cele mai generoase in acordarea primelor s-au dovedit companiile din domeniul naval aflate in subordinea Ministerului Transporturilor. Astfel, Compania Nationala Administratia Porturilor Constanta a acordat fiecaruia dintre cei peste 1.000 de angajati... mai mult


Joi, 24 Decembrie 2009, ora 08:56

Cat de disperate sunt reducerile de cheltuieli operate de Guvern?

Cat de disperate sunt reducerile de cheltuieli operate de Guvern?

Cat de mult ar trebui sa ne ingrijoreze faptul ca Executivul a decis miercuri sa amane acordarea primelor de vacanta pana spre sfarsitul anului si sa reduca cu 20% numarul personalului bugetar din cabinetele demnitarilor, incepand cu 1 august, in contextul in care se vorbeste tot mai des despre riscul ca autoritatile sa nu-si mai poata onora obligatiile financiare pe masura ce inaintam in semestrul al doilea?

Pentru unii, diminuarea numarului de functionari din aparatul administrativ central poate fi interpretata ca o eficientizare a costurilor sau ca un pas facut spre reducerea birocratiei.

Si taierea primelor poate fi privita cu ochi buni, mai ales ca ea se produce in sectorul bugetar, aflat mai mereu in atentia presei pentru modul in care se risipesc banii publici.

Potrivit estimarilor, prin neacordarea primelor de vacanta se realizeaza o economie la bugetul statului de cateva sute de milioane de euro, bani pe care Guvernul ar putea sa-i investeasca sau sa-i foloseasca in programe de stimulare a economiei.

Pana la un punct problema poate fi pusa si asa, dar daca privim inapoi si vedem ca aceasta este deja a treia operare pe veniturile bugetarilor, dupa cele din prima parte a anului cand s-au taiat mai multe sporuri (incepand cu cel pentru cunoasterea unei limbi straine si terminand cu cel pentru gestionarea de fonduri europene) si s-au redus bugetele pentru salarii la un numar important de institutii si companii publice, atunci o sa intelegem ca Executivul... mai mult


Joi, 16 Iulie 2009, ora 12:37

10 comentarii
Bugetari fara prime de vacanta

Bugetari fara prime de vacanta

Mai multe ministere au amanat la inceputul lunii acordarea primelor de vacanta catre angajati.

Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii, Ministerul Dezvoltarii si cel al IMM-urilor au confirmat pentru NewsIn suspendarea acestor sume, informeaza Realitatea TV.

Ministerul Economiei, condus de Adriean Videanu, a luat acesta hotarare in urma cu doua zile, dupa ce pana acum a platit a saptea parte din suma alocata pentru primele de vacanta.

Si Ministerul Agriculturii, in fruntea caruia se afla Ilie Sarbu, suspenda incepand cu luna iulie acordarea primelor de vacanta ce trebuiau alocate functionarilor publici din cadrul Ministerului din cauza lipsei banilor.

Ministrul Dezvoltarii Rurale si Locuintei, Vasile Blaga, a declarat ca a suspendat si el plata primelor de vacanta in acest an, dar ar putea fi obligat sa le achite la finalul anului prin decizii ale instantei.

Constantin Nita, ministrul Intreprinderilor Mici si Mijocii, a anuntat ca s-au achitat aproximativ 1,5 milioane de lei pentru primele de vacanta, din totalul de 3,2 milioane de lei disponibili pentru 2009, dar de miercuri platile au fost sistate. mai mult


Sambata, 11 Iulie 2009, ora 10:37

1 comentariu
Criza primelor de concedii, pentru functionari muma, pentru profesori ciuma

Criza primelor de concedii, pentru functionari muma, pentru profesori ciuma

Criza, pentru slujbasii statului muma, pentru profesori ciuma: in timp ce peste 258.000 de functionari publici primesc prima de vacanta de sute de milioane de euro, profesorii nu se aleg nici macar cu praful de pe protocol.

Potrivit legislatiei, cel putin pentru functionarii publici, valoarea indemnizatiei de concediu este egala cu salariul din luna anterioara, la care se adauga si sporurile.

Potrivit ultimelor date de la Institutul National pentru Statistica, castigul salarial mediu net pentru segmentul de "administratie publica si aparare" a fost, in aprilie, de 2.065 de lei, informeaza Cotidianul.

Daca extrapolam aceasta medie la cei aproape 260.000 de angajati, rezulta un volum total al primelor de vacanta platite functionarilor de 532,7 milioane de lei vechi, adica 126 de milioane de euro, la cursul actual.

Magistratii si grefierii, functionarii publici de la nivel central si local (ministere, primarii si institutii subordonate acestora, case de pensii, case de sanatate, oficii de munca etc), politistii si angajatii din penitenciare beneficiaza in acest an de prime de vacanta in conformitate cu un punct de vedere emis de Ministerul Finantelor, ca urmare a dezbaterilor publice legate de primele de vacanta de la Finante.

Profesorii insa, cei mai numerosi bugetari, nu primesc prime de vacanta. In cazul lor, legislatia da impresia ca l-a luat pe "Nu" in brate: nu tu salarii mai mari, nu tu sporuri, nu tu protocol, nu tu fonduri mai multe, ci doar sapuneli... mai mult


Vineri, 03 Iulie 2009, ora 22:40

7 comentarii
Si bugetarii primesc tichete de vacanta

Si bugetarii primesc tichete de vacanta

Tichetele de vacanta se vor acorda, in 2009, in sistemul bugetar, masura conform careia institutiile finantate de la bugetul de stat urmau sa nu primeasca aceste facilitati fiind eliminata, a declarat Vasile Zaborila, secretarul confederal al Blocului National Sindical (BNS).

Conform reprezentantului Blocului National Sindical, decizia s-a luat luni dupa discutiile dintre Ministerul Finantelor, Patronate si Sindicate, pe marginea proiectului de Ordonanta cu privire la rectificarea bugetara pentru anul 2009.

Initial, acesta prevedea ca institutiile publice finantate integral din bugetul de stat, local, din asigurarile sociale sau din subventii nu vor primi, in 2009, tichete de vacanta.

De asemenea, rectificarea bugetara prevede ca institutiile care au bugete asigurate din fonduri speciale sa nu primeasca anul acesta tichete de vacanta sau tichete cadou.

In acest context, ministrul turismului, Elena Udrea, a spus ca spera sa fie identificate solutii financiare pentru sustinerea, inca din acest an, a implementarii prevederilor legale privind acordarea tichetelor de vacanta in institutiile bugetare. mai mult


Luni, 06 Aprilie 2009, ora 18:18

9 comentarii
30.000 de angajati CFR risca sa ramana fara salarii si prime de vacanta

30.000 de angajati CFR risca sa ramana fara salarii si prime de vacanta

Plata salariilor pe luna noiembrie si primele pentru vacanta de sarbatori pentru 30.000 de salariati din CFR Infrastructura nu va putea fi facuta din cauza ca CFR Calatori nu mai are bani.

"Avem nevoie de o rectificare bugetara de 200 de milioane lei, pentru ca in noiembrie nu se mai pot asigura salariile angajatilor de la CFR Calatori. Daca noi nu vom avea cu ce plati salariile, vom lua bani din incasarea biletelor si vom sista toate platile catre CFR Infrastructura, iar in acest caz aproape 30.000 de persoane nu vor putea fi platite in luna noiembrie.

Se poate intampla ceea ce e mai rau si este posibil ca veniturile si implicit salariile celor de la marfa sa intre in colaps", a declarat Gheorghe Popa, presedintele Federatiei Nationale Feroviare Miscare-Comercial, informeaza NewsIn.

Gheorghe Popa a adaugat ca plata salariilor pe luna octombrie a fost intarziata trei zile si a avertizat ca sunt sanse foarte mari ca angajatii CFR sa nu poata incasa primele de sarbatori prevazute in contractul colectiv de munca la nivelul de 540 de lei pentru fiecare angajat.

Liderul sindical sustine ca bugetul de salarii al CFR a intrat pe regim de avarie din cauza faptului ca nu au fost alocate de la bugetul de stat aproape 280 de milioane de lei, bani dirijati pentru subventiile acordate elevilor, studentilor si facilitatile acordate batranilor si persoanelor cu handicap.

Potrivit lui Popa, compania CFR Infrastructura are in acest moment aproape 30.000 de angajati, iar CFR... mai mult


Joi, 20 Noiembrie 2008, ora 18:10

2 comentarii
Prime de concediu de 1.000 de euro la Nuclearelectrica si Romatsa

Prime de concediu de 1.000 de euro la Nuclearelectrica si Romatsa

Nuclearelectrica si Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (Romatsa) sunt firmele controlate de stat care platesc angajatilor cele mai mari prime de concediu.

Acestia primesc aproape 3.500 lei (echivalentul a 1.000 de euro), potrivt datelor obtinute de la companii, la solicitarea NewsIn.

Cele mai mari bonusuri de vacanta din sectorul bugetar le primesc angajatii Societatii Nationale Nuclearelectrica. Astfel, cei aproape 2.300 de salariati ai companiei incaseaza, in medie, prime de concediu in valoare de 3.500 de lei.

Castigul mediu lunar al angajatilor companiei de la Cernavoda era anul trecut 4.740 lei (circa 1.420 euro, la cursul mediu din 2007), potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial.

Pe locul doi in acest top se afla salariatii Romatsa, companie care se ocupa de dirijarea traficului aerian pe teritoriul Romaniei, aflata in subordinea Ministerului Transporturilor. Majoritatea angajatilor Romatsa au primit la plecarea in vacanta bonusuri nete de 3.300 de lei.

Ultima treapta a podiumului companiilor de stat cu cele mai consistente prime de vacanta platite angajatilor este ocupat de Hidroelectrica.

Angajatii societatii, aflate in subordinea Ministerului Economiei si Finantelor, s-au bucurat in acest an, la plecarea in vacanta, de prime ce au depasit in cele mai multe cazuri 2.500 de ei.

La polul opus in ce priveste primele de vacanta incasate de bugetari se regasesc si in acest an profesorii. mai mult


Vineri, 08 August 2008, ora 13:53

5 comentarii
Alte articole despre: Nuclearelectrica, Romatsa, prime, vacanta

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  2. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  3. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  4. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  5. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  6. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  7. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  8. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  9. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  10. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii