bugetari titluri executorii

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Bani pentru unii bugetari de la Guvernul Ponta, in campanie electorala

Bani pentru unii bugetari de la Guvernul Ponta, in campanie electorala

Bugetarii care au castigat in instanta plata unor drepturi salariale ar putea primi banii mai repede, potrivit unul proiect care se va discuta, marti, in sedinta de Guvern.

Masura se afla in prima lectura pe masa Executivului, ceea ce inseamna ca nu va fi adoptata in aceasta saptamana.

"Proiect de ordonanta de urgenta privind unele masuri bugetare referitoare la plata sumelor prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar (prima lectura) ", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com ce contine actele normative care ar putea fi incluse pe agenda sedintei.

Astfel, bugetarii care si-au obtinut drepturile salariale in instanta ar putea primi in decembrie platile programate initial pentru 2015 si 2016.

Realitatea TV informeaza ca de aceasta masura vor beneficia 30.000 de persoane, iar sumele alocate ajung la 5,6 miliarde de lei, bani alocati pentru investitii, care nu au fost cheltuiti.

Executivul a stabilit, la finalul anului 2012, ca drepturile salariale castigate in instanta de unii bugetari sa fie achitate esalonat, pe mai multi ani.

Ce efect nedorit de Guvern va avea acordarea platilor restante catre bugetari

Masura vine si in ajutorul Guvernului

Aceasta masura ar putea elibera resurse pentru bugetul de anul viitor, mai ales ca in primele zece luni s-a inregistrat excedent bugetar, dupa cum a explicat recent guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Ideea a fost... mai mult


Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 12:14

1 comentariu
Seful CSM ii cere lui Anastase respingerea legii esalonarii platii titlurilor executorii

Seful CSM ii cere lui Anastase respingerea legii esalonarii platii titlurilor executorii

Presedintele CSM, Horatius Dumbrava (foto), i-a transmis o scrisoare Robertei Anastase, in care arata ca se impune respingerea de catre Camera Deputatilor a Legii de aprobare a OUG privind esalonare a platii drepturilor salariale castigate in instanta de bugetari.

Potrivit scrisorii transmise de Dumbrava, care a fost afisata pe site-ul CSM, "adoptarea unor acte normative succesive prin care este esalonata plata drepturilor salariale acordate personalului din sistemul bugetar, prin hotarari judecatoresti ce constituie titluri executorii, constituie o incalcare a dreptului de acces la justitie al titularilor acestor titluri executorii".

De asemenea, seful CSM sustine si ca statul nu poate fi scutit de obligatia sa de a garanta fiecarei persoane dreptul la executarea unei hotarari judecatoresti definitive si executorii intr-un interval rezonabil. "(...) autoritatile nu pot invoca lipsa de fonduri sau a altor resurse pentru a justifica neexecutarea unor hotarari judecatoresti", sustine Dumbrava.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii arata ca, prin aplicarea actului normativ in discutie, s-ar ajunge in situatia in care executarea unei hotarari judecatoresti din 2008 ar urma sa se finalizeze abia in 2016, "or, intr-o astfel de situatie, este evident ca cerinta executarii hotararilor judecatoresti definitive si executorii intr-un interval rezonabil este incalcata flagrant".

In finalul scrisorii, Dumbrava arata ca "se impune respingerea OUG 71/2009 privind... mai mult


Luni, 10 Octombrie 2011, ora 17:40

7 comentarii
Bugetarii au castigat in instanta drepturi salariale de 530 milioane lei, in patru luni

Bugetarii au castigat in instanta drepturi salariale de 530 milioane lei, in patru luni

Bugetarii au castigat in instanta, in primele patru luni din 2011, drepturi salariale neplatite in valoare de 530 milioane lei.

Suma va achitata esalonat de Guvern, pana in anul 2014 inclusiv, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta. Cifrele vor fi actualizate la momentul platii cu indicele preturilor de consum comunicat de Institutul National de Statistica.

Pana la finele anului trecut, drepturile salariale castigate in instanta de bugetari totalizau 7,4 miliarde lei. In prezent, suma totala care trebuie platita de la buget a ajuns acum la aproape 8 miliarde de lei, respectiv circa 1,5% din Produsul Intern Brut.

Intreaga suma este esalonata la plata pentru perioada 2012-2014, cand beneficiarii vor primi cate o treime din drepturile cuvenite in fiecare an, scrie
Mediafax.

"Avand in vedere obligatiile asumate de tara noastra prin acordurile negociate cu organismele financiare internationale in privinta tintei de deficit bugetar stabilite pentru acest an, dar si a importantei si volumului obligatiilor financiare concurente ale statului, masura esalonarii platii titlurilor executorii este nu numai urgenta, dar singura in masura a face posibila executarea integrala a titlurilor executorii", se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta. mai mult


Luni, 23 Mai 2011, ora 19:44

2 comentarii
Guvernul vrea sa plateasca doar 5% din salariile castigate in instante, in 2012

Guvernul vrea sa plateasca doar 5% din salariile castigate in instante, in 2012

Guvernul ar putea reduce sumele care trebuie platite bugetarilor cu titluri judecatoresti executorii, anul viitor, de la 34 la 5 la suta din total, pentru a-si putea onora angajamentul de recuperare integrala a taierilor salariale pentru toti angajatii din sectorul public.

Drepturile salariale castigate de bugetari in instanta vor fi platite esalonat, timp de trei ani, potrivit OU 71/2009. Astfel, 34% ar urma sa fie platiti in 2012, 33% in 2013, iar alti 335 in 2014.

Insa, potrivit Strategiei fiscal - bugetare 2012 - 2014, document obtinut de Mediafax, la capitolul "Riscuri ale politicii salariale", se regaseste precizarea ca va fi limitat cuantumul primei rate din suma totala, de la 34% la numai 5%.

Scaderea este justificata de faptul ca plata acestor drepturi salariale nu ar mai face posibila respectarea angajamentului guvernamental fata de partenerii sociali, de a recupera reduceriile salariale din 2010.

Suma totala care trebuie platita de stat bugetarilor care si-au castigat drepturile salariale in instanta se ridica la 7,5 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca, in 2012, ar trebui platite titluri in valoare de aproximativ 3 miliarde de lei, reprezentand 0,5% din produsul intern brut.

Luni, Guvernul isi va angaja raspunderea asupra proiectului legii care limiteaza cresterile salariale pentru profesorii care au castigat drepturi salariale in instanta. mai mult


Duminica, 17 Aprilie 2011, ora 17:04

3 comentarii
Bugetarii care au castigat drepturi salariale in instanta isi vor primi banii in rate

Bugetarii care au castigat drepturi salariale in instanta isi vor primi banii in rate

Statul va plati esalonat bugetarilor si drepturile salariale castigate in instanta in cazul hotararilor judecatoresti devenite executorii dupa data de 20 mai 2010 si pana la 31 decembrie 2010, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta privind plata esalonata a acestor sume pana in anul 2014, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Pana acum acest tratament juridic era prevazut sa fie aplicat in sumelor prevazute in titluri executorii pana la data de 20 mai 2010.

Suma totala aferenta titlurilor executorii in perioada 20 mai 2010-31 decembrie 2010, reprezentand drepturi de natura salariala, obtinute de personalul din sectorul bugetar este de circa 973 milioane lei si reprezinta 0,2% din produsul intern brut estimat pe anul 2010. Sumele respective se vor actualiza cu indicele preturilor de consum comunicat de Institutul National de Statistica.

Statul mai are de platit bugetarilor 6,99 miliarde lei (1,4 % din PIB-ul estimat pentru anul 2010), reprezentand sume rezultate din titlurile executorii pana la 20 mai 2010, avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale castigate in instante de personalul din sectorul bugetar.

Sumele prevazute in hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea de drepturi salariale pentru personalul din institutiile publice finantate integral de la bugetul de stat si bugetele de asigurari sociale este de circa. 3,77 miliarde lei, iar cele pentru personalul din unitatile de invatamant preuniversitar de stat sunt de... mai mult


Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 23:01

1 comentariu
Senatorii resping OUG prin care se amana plata despagubirilor in titluri executorii

Senatorii resping OUG prin care se amana plata despagubirilor in titluri executorii

Senatorii au respins, marti, OUG prin care plata sumelor pe care statul le datora ca despagubiri bugetarilor, prin titluri executorii, se amana prin reesalonare pe trei ani.

Ordonanta de urgenta a Guvernului prevedea ca plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea bugetarilor, devenite executorii la data intrarii in vigoare a ordonantei, se amanau prin acordarea a 34% din valoarea titlului executoriu in anul 2012 si a cate 34% in 2013, respectiv 2014, noteaza Mediafax.

Motivarea oferita de Guvern avea la baza influenta "substantiala" asupra bugetului de stat pe 2010 pe care ar fi avut-o executarea titlurilor executorii emise anterior.

Printre aceste consecinte se numara "imposibilitatea mentinerii echilibrelor bugetare" si, implicit, "nerespectarea angajamentelor interne si internationale" asumate de Guvern.

Senatul este prima Camera sesizata.

Presedintele Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala, democrat liberalul Cristian Radulescu, a declarat ca, din informatiile pe care le are, suma totala care trebuie sa fie restituita magistratilor si altor categorii de salariati in urma unor hotarari judecatoresti se ridica, in prezent, la 850 de milioane de euro.

Radulescu a aratat ca platile au fost amanate, in timp, prin ordonante succesive, astfel incat este posibil ca la sfarsitul anului 2010 aceste sume sa depaseasca un miliard de euro. mai mult


Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 12:31

2 comentarii
Institutiile statului vor avea o aparare unitara in procesele cu bugetarii

Institutiile statului vor avea o aparare unitara in procesele cu bugetarii

Executivul va constitui un grup de lucru care sa elaboreze un punct de vedere unitar al institutiilor guvernamentale in ceea ce priveste apararea in litigiile declansate in instanta de catre bugetari pentru acordarea unor restante salariale neachitate, pentru a limita numarul proceselor pierdute.

"Va fi constituit un grup de lucru care sa elaboreze un punct de vedere unitar cu privire la modalitatea de aparare in instanta in cazul litigiilor care au ca obiect drepturi salariale", au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

Grupul de lucru este constituit in contextul in care cuantumul sumelor rezultate din titlurile executorii emise pana in prezent de instante judecatoresti avand ca obiect acordarea pentru bugetari a unor drepturi salariale, in special din sistemul justitiei si al administratiei penitenciare, este calculat la peste 2,2 miliarde lei.

Pentru achitarea salariilor restante in urmatorii trei ani este deja estimat un plus de cheltuieli bugetare in suma totala de 1,39 miliarde lei, respectiv 463 milioane lei in 2011, 462 milioane lei in 2012 si 473 milioane lei in 2013. mai mult


Miercuri, 05 Mai 2010, ora 15:45

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Ziua de salariu te poate ucide - studiu
  2. Actrita de la Bollywood, 26 de ani de inchisoare pentru blasfemie
  3. Avion inghetat pe pista: Pasagerii se dau jos si imping (Video)
  4. Dorel loveste pe aeroportul Baneasa: A intrat cu masina in avion
  5. Au plecat sa culeaga ciuperci, dar au gasit marijuana
  6. Campusul Microsoft, pazit de roboti inteligenti
  7. La ce poate conduce teama de un atac militar al Rusiei
  8. Creatura marina "diavolul negru", filmata in premiera mondiala (Video)
  9. Ursuletul Winnie the Pooh, interzis intr-un oras european pentru ca e "hermafrodit"
  10. Supravietuire miraculoasa: A cazut de la etajul 11 pe o masina in miscare