bugetari titluri executorii

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ponta anunta rectificarea bugetara: Mai multi sau mai putini bani? (Video)

Ponta anunta rectificarea bugetara: Mai multi sau mai putini bani? (Video)

Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, ca rectificarea bugetara de saptamana viitoare va fi una pozitiva.

"Marti, la rectificare, avem banii pentru dublarea alocatiilor si pentru toate celelalte lucruri adoptate de Parlament. Marti avem sedinta pentru rectificare. Nimeni nu pierde niciun leu, rectificarea e pozitiva. Avem mai multi bani decat s-a trecut in Legea Bugetului, vestea proasta e ca multi dintre dvs - si aici ma refer la institutii - nu ati reusit sa cheltuiti toti banii", a transmis premierul, la debutul sedintei de guvern.

Ponta: Pana la 1 septembrie vom avea Codul Fiscal si reducerea TVA

De asemenea, el a laudat faptul ca amnistia fiscala si Codul de Procedura Fiscala au fost promulgate de presedintele Klaus Iohannis. El a reiterat data de 1 septembrie ca termen limita pentru adoptarea Codului Fiscal, asa cum a anuntat cu o zi in urma, insa a subliniat un lucru important: acest lucru se va face prin sesiune extraordinara a Parlamentului, nu prin ordonanta de urgenta.

"Ma bucur ca s-a promulgat Legea Amnistiei si Codul de Procedura Fiscala, acestea fac parte dintr-o coerenta economica de care guvernul raspunde. Am discutat cu liderii de coalitiei, pana la 1 septembrie vreau sa adoptam Codul Fiscal, prin sesiune extraordinara a Parlamentului.

Codul este al Romaniei, ne ajuta sa cream locuri de munca pentru tineri, sa dezvoltam economia romaneasca, sa avem bani la fondul de pensii. A fost discutat cu mediul de afaceri si a fost deja aprobat de... mai mult


Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 14:09

3 comentarii
Cum isi vor primi inapoi banii bugetarii care au dat statul in judecata si au castigat

Cum isi vor primi inapoi banii bugetarii care au dat statul in judecata si au castigat

Guvernul va achita in avans, anul viitor, transa aferenta anului 2016 din titlurile executorii castigate deja in instanta de bugetari pentru salarii restante, dar va esalona pe cinci ani, pana in 2020, ca si fostul Cabinet, plata titlurilor care vor deveni executorii pe parcursul anului 2015.

Procedura este prevazuta intr-un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de Mediafax si se refera la acele titluri care urmeaza sa devina executorii in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2015, cu o esalonare procentuala identica stabilita de fostul Executiv pentru hotararile judecatoresti anterioare.

Ce efect nedorit de Guvern va avea acordarea platilor restante catre bugetari

Potrivit documentului, plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din institutiile si autoritatile publice, devenite executorii in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2015, se va realiza astfel:

- in primul an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 5% din valoarea titlului executoriu,

- in al doilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 10% din valoarea titlului executoriu,

- in al treilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu,

- in al patrulea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului... mai mult


Joi, 11 Decembrie 2014, ora 16:28

1 comentariu
Veste buna inainte de Craciun pentru profesorii care au dat in judecata Guvernul

Veste buna inainte de Craciun pentru profesorii care au dat in judecata Guvernul

Titlurile executorii pentru anul viitor aferente profesorilor care au obtinut hotarari judecatoresti definitive pentru drepturi salariale restante vor fi achitate in avans pana la 19 decembrie, a anuntat, marti, ministrul Administratiei, vicepremierul Liviu Dragnea.

El a aratat ca directiile generale regionale ale Finantelor Publice si administratiile judetene ale Finantelor Publice vor repartiza pe unitati administrativ-teritoriale sumele prevazute, cu sprijinul inspectoratelor scolare judetene, pana la 10 decembrie, iar administratiile locale vor rectifica bugetele proprii si vor depune banii la sediile Trezoreriei pana la 15 decembrie, astfel incat plata efectiva a sumelor sa fie efectuata pana la 19 decembrie.

Dragnea a cerut ca, pana pe 16 decembrie, prefecturile sa transmita Ministerului Administratiei situatia pentru fiecare judet in parte.

Bani pentru unii bugetari de la Guvernul Ponta, in campanie electorala

Vicepremierul a precizat totodata ca, prin ultima rectificare a bugetului de stat, sumele defalcate din TVA au fost majorate cu 2,153 miliarde lei. Din aceasta suma, 53,37 milioane lei au fost alocati pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetelor si hotarari judecatoresti pentru plata salariilor invatamantului special si a centrelor judetene de resurse si asistenta educationala.

Dragnea a mentionat ca dobanzile si dobanzile de intarziere aferente ratelor restante la imprumuturile contractate pentru plata arieratelor se... mai mult


Marti, 09 Decembrie 2014, ora 16:39

1 comentariu
FMI si Guvernul au ajuns la un consens pe deficitul bugetar

FMI si Guvernul au ajuns la un consens pe deficitul bugetar

Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca s-a ajuns la un acord cu FMI, iar proiectul de buget pentru anul viitor se bazeaza pe un deficit bugetar de 1,83% din produsul intern brut.

Nivelul este mai mare decat cel vehiculat initial, de 1,4%.

"Am ajuns la un acord de principiu pentru bugetul pe 2015. Pe baza acestui acord putem finaliza proiectul de buget, astfel incat vineri dimineata sa aprobam bugetul si sa il trimitem catre Parlament", a declarat Victor Ponta, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria.

Premierul a precizat ca discutiile tehnice vor continua pe parcursul zilei, insa cele mai importante lucruri au fost deja stabilite.

"Va fi un deficit de 1,83% din PIB, e un deficit pe cash care pe de o parte raspunde dorintei de a arata riguriozate bugetara si capacitatea de atingere a obiectivelor asumate prin Tratatul Fiscal, inclusiv acel deficit structural de 1% pe care ni l-am asumat, insa nu pune o presiune prea mare pe cheltuieli, anume drepturi salariale, drepturi sociale sau proiecte de investitii.

Vom avea un buget in suma totala de 238 de miliarde de lei, din care 225 de miliarde reprezinta venituri si 13 miliarde e deficitul. S-a acceptat de FMI si Comisia Europeana estimarea unei cresteri economice egale cu cea din 2014, de 2,5% pentru anul viitor. Pentru proiecte cofinantate, pentru proiecte europene, sunt prevazuti 19 miliarde de lei sume suplimentare plus 9 miliarde pentru autoritati publice locale. Deci aproape 28 miliarde... mai mult


Marti, 09 Decembrie 2014, ora 12:24

16 comentarii
A treia rectificare bugetara din acest an a fost aprobata - ce institutii primesc mai multi bani

A treia rectificare bugetara din acest an a fost aprobata - ce institutii primesc mai multi bani

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri a treia rectificare bugetara din 2014, in ciuda opozitiei Consiliului Fiscal, care a precizat ca este ilegala.

Ea cuprinde fondurile pentru plata in avans a titlurilor executorii castigate in instanta de catre bugetari, precum si cele pentru plata arieratelor, printre altele, informeaza Mediafax.

Anterior, Consiliul Fiscal a precizat ca a treia rectificare bugetara din acest an incalca mai multe prevederi legale si arata "incapacitatea Guvernului de programare si executie a bugetului", privind in special investitiile.

Guvernul vrea a treia rectificare bugetara. Consiliul Fiscal: E ilegala, dovada a incapacitatii

Totusi, premierul Victor Ponta a mentionat, la debutul sedintei de miercuri, ca nu intelege opinia Consiliului Fiscal.

Ponta: FMI si CE sunt de acord cu rectificarea. Nu am sa inteleg niciodata opinia Consiliului Fiscal

"Putem sa nu mai platim nimic din ce trebuie sa platim in 2015, terminam anul cu deficit 0,2% din PIB, dar la anul tot trebuie sa platim titluri executorii, arierate, tor ceea ce vine din anii din urma. Este o decizie cu care sunt de acord Comisia Europeana si Fondul Monetar International.

Nu am sa inteleg niciodata punctul de vedere al celor de la Consiliul Fiscal, care spun sa nu platim ceea ce avem de platit prin hotarari judecatoresti. Aceasta rectificare ne ajuta sa platim hotararile judecatoresti definitive si irevocabile castigate de profesori, de functionari publici, de... mai mult


Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 14:41

4 comentarii
A treia rectificare bugetara: Cine primeste mai multi bani si cui i se taie din venituri

A treia rectificare bugetara: Cine primeste mai multi bani si cui i se taie din venituri

A treia rectificare bugetara din acest an suplimenteaza bugetele Justitiei, Agriculturii, Transporturilor, Educatiei, Apararii, in principal pentru plata in avans a titlurilor executorii pentru bugetari, dar taie din bugetele Presedintiei, Parlamentului, Externelor, Economiei, cu un deficit de 2,2%.

Rectificarea, efectuata in mod exceptional de Guvern, prin derogare de la lege, este determinata de rezultatele calculate pentru intervalul 1 ianuarie-31 octombrie 2014, care scot in evidenta un excedent de 0,29% din PIB fata de un deficit de 1,18% din PIB aferent aceleiasi perioade a anului precedent.

Guvernul arata, in proiectul de rectificare, ca rezultatele economice de pana in prezent argumenteaza posibilitatea realizarii unei cresteri economice pe intregul an de 2,6%, fata de 2,2% cat se estimase la elaborarea legii bugetului de stat.

Veniturile si cheltuielile bugetului general consolidat vor fi majorate, pe sold, cu 1,3 miliarde lei, deficitul bugetului general consolidat mentinandu-se ca valoare nominala la 14,7 miliarde lei si ca pondere in PIB la 2,2%.

Cine primeste mai mult:

Ministerul Justitiei va primi 414,5 milioane lei (in principal pentru plata hotararilor judecatoresti avand ca obiect drepturi de natura salariala)
Ministerul Public - 208,2 milioane lei (din care 205,8 milioane lei prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din unitatile de invatamant... mai mult


Sambata, 29 Noiembrie 2014, ora 08:56

6 comentarii
Seful CSM ii cere lui Anastase respingerea legii esalonarii platii titlurilor executorii

Seful CSM ii cere lui Anastase respingerea legii esalonarii platii titlurilor executorii

Presedintele CSM, Horatius Dumbrava (foto), i-a transmis o scrisoare Robertei Anastase, in care arata ca se impune respingerea de catre Camera Deputatilor a Legii de aprobare a OUG privind esalonare a platii drepturilor salariale castigate in instanta de bugetari.

Potrivit scrisorii transmise de Dumbrava, care a fost afisata pe site-ul CSM, "adoptarea unor acte normative succesive prin care este esalonata plata drepturilor salariale acordate personalului din sistemul bugetar, prin hotarari judecatoresti ce constituie titluri executorii, constituie o incalcare a dreptului de acces la justitie al titularilor acestor titluri executorii".

De asemenea, seful CSM sustine si ca statul nu poate fi scutit de obligatia sa de a garanta fiecarei persoane dreptul la executarea unei hotarari judecatoresti definitive si executorii intr-un interval rezonabil. "(...) autoritatile nu pot invoca lipsa de fonduri sau a altor resurse pentru a justifica neexecutarea unor hotarari judecatoresti", sustine Dumbrava.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii arata ca, prin aplicarea actului normativ in discutie, s-ar ajunge in situatia in care executarea unei hotarari judecatoresti din 2008 ar urma sa se finalizeze abia in 2016, "or, intr-o astfel de situatie, este evident ca cerinta executarii hotararilor judecatoresti definitive si executorii intr-un interval rezonabil este incalcata flagrant".

In finalul scrisorii, Dumbrava arata ca "se impune respingerea OUG 71/2009 privind... mai mult


Luni, 10 Octombrie 2011, ora 17:40

7 comentarii
Guvernul vrea sa plateasca doar 5% din salariile castigate in instante, in 2012

Guvernul vrea sa plateasca doar 5% din salariile castigate in instante, in 2012

Guvernul ar putea reduce sumele care trebuie platite bugetarilor cu titluri judecatoresti executorii, anul viitor, de la 34 la 5 la suta din total, pentru a-si putea onora angajamentul de recuperare integrala a taierilor salariale pentru toti angajatii din sectorul public.

Drepturile salariale castigate de bugetari in instanta vor fi platite esalonat, timp de trei ani, potrivit OU 71/2009. Astfel, 34% ar urma sa fie platiti in 2012, 33% in 2013, iar alti 335 in 2014.

Insa, potrivit Strategiei fiscal - bugetare 2012 - 2014, document obtinut de Mediafax, la capitolul "Riscuri ale politicii salariale", se regaseste precizarea ca va fi limitat cuantumul primei rate din suma totala, de la 34% la numai 5%.

Scaderea este justificata de faptul ca plata acestor drepturi salariale nu ar mai face posibila respectarea angajamentului guvernamental fata de partenerii sociali, de a recupera reduceriile salariale din 2010.

Suma totala care trebuie platita de stat bugetarilor care si-au castigat drepturile salariale in instanta se ridica la 7,5 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca, in 2012, ar trebui platite titluri in valoare de aproximativ 3 miliarde de lei, reprezentand 0,5% din produsul intern brut.

Luni, Guvernul isi va angaja raspunderea asupra proiectului legii care limiteaza cresterile salariale pentru profesorii care au castigat drepturi salariale in instanta. mai mult


Duminica, 17 Aprilie 2011, ora 17:04

3 comentarii
Senatorii resping OUG prin care se amana plata despagubirilor in titluri executorii

Senatorii resping OUG prin care se amana plata despagubirilor in titluri executorii

Senatorii au respins, marti, OUG prin care plata sumelor pe care statul le datora ca despagubiri bugetarilor, prin titluri executorii, se amana prin reesalonare pe trei ani.

Ordonanta de urgenta a Guvernului prevedea ca plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea bugetarilor, devenite executorii la data intrarii in vigoare a ordonantei, se amanau prin acordarea a 34% din valoarea titlului executoriu in anul 2012 si a cate 34% in 2013, respectiv 2014, noteaza Mediafax.

Motivarea oferita de Guvern avea la baza influenta "substantiala" asupra bugetului de stat pe 2010 pe care ar fi avut-o executarea titlurilor executorii emise anterior.

Printre aceste consecinte se numara "imposibilitatea mentinerii echilibrelor bugetare" si, implicit, "nerespectarea angajamentelor interne si internationale" asumate de Guvern.

Senatul este prima Camera sesizata.

Presedintele Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala, democrat liberalul Cristian Radulescu, a declarat ca, din informatiile pe care le are, suma totala care trebuie sa fie restituita magistratilor si altor categorii de salariati in urma unor hotarari judecatoresti se ridica, in prezent, la 850 de milioane de euro.

Radulescu a aratat ca platile au fost amanate, in timp, prin ordonante succesive, astfel incat este posibil ca la sfarsitul anului 2010 aceste sume sa depaseasca un miliard de euro. mai mult


Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 12:31

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba