bugetari titluri executorii

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cum isi vor primi inapoi banii bugetarii care au dat statul in judecata si au castigat

Cum isi vor primi inapoi banii bugetarii care au dat statul in judecata si au castigat

Guvernul va achita in avans, anul viitor, transa aferenta anului 2016 din titlurile executorii castigate deja in instanta de bugetari pentru salarii restante, dar va esalona pe cinci ani, pana in 2020, ca si fostul Cabinet, plata titlurilor care vor deveni executorii pe parcursul anului 2015.

Procedura este prevazuta intr-un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de Mediafax si se refera la acele titluri care urmeaza sa devina executorii in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2015, cu o esalonare procentuala identica stabilita de fostul Executiv pentru hotararile judecatoresti anterioare.

Ce efect nedorit de Guvern va avea acordarea platilor restante catre bugetari

Potrivit documentului, plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din institutiile si autoritatile publice, devenite executorii in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2015, se va realiza astfel:

- in primul an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 5% din valoarea titlului executoriu,

- in al doilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 10% din valoarea titlului executoriu,

- in al treilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu,

- in al patrulea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului... mai mult


Joi, 11 Decembrie 2014, ora 16:28

1 comentariu
Veste buna inainte de Craciun pentru profesorii care au dat in judecata Guvernul

Veste buna inainte de Craciun pentru profesorii care au dat in judecata Guvernul

Titlurile executorii pentru anul viitor aferente profesorilor care au obtinut hotarari judecatoresti definitive pentru drepturi salariale restante vor fi achitate in avans pana la 19 decembrie, a anuntat, marti, ministrul Administratiei, vicepremierul Liviu Dragnea.

El a aratat ca directiile generale regionale ale Finantelor Publice si administratiile judetene ale Finantelor Publice vor repartiza pe unitati administrativ-teritoriale sumele prevazute, cu sprijinul inspectoratelor scolare judetene, pana la 10 decembrie, iar administratiile locale vor rectifica bugetele proprii si vor depune banii la sediile Trezoreriei pana la 15 decembrie, astfel incat plata efectiva a sumelor sa fie efectuata pana la 19 decembrie.

Dragnea a cerut ca, pana pe 16 decembrie, prefecturile sa transmita Ministerului Administratiei situatia pentru fiecare judet in parte.

Bani pentru unii bugetari de la Guvernul Ponta, in campanie electorala

Vicepremierul a precizat totodata ca, prin ultima rectificare a bugetului de stat, sumele defalcate din TVA au fost majorate cu 2,153 miliarde lei. Din aceasta suma, 53,37 milioane lei au fost alocati pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetelor si hotarari judecatoresti pentru plata salariilor invatamantului special si a centrelor judetene de resurse si asistenta educationala.

Dragnea a mentionat ca dobanzile si dobanzile de intarziere aferente ratelor restante la imprumuturile contractate pentru plata arieratelor se... mai mult


Marti, 09 Decembrie 2014, ora 16:39

1 comentariu
FMI si Guvernul au ajuns la un consens pe deficitul bugetar

FMI si Guvernul au ajuns la un consens pe deficitul bugetar

Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca s-a ajuns la un acord cu FMI, iar proiectul de buget pentru anul viitor se bazeaza pe un deficit bugetar de 1,83% din produsul intern brut.

Nivelul este mai mare decat cel vehiculat initial, de 1,4%.

"Am ajuns la un acord de principiu pentru bugetul pe 2015. Pe baza acestui acord putem finaliza proiectul de buget, astfel incat vineri dimineata sa aprobam bugetul si sa il trimitem catre Parlament", a declarat Victor Ponta, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria.

Premierul a precizat ca discutiile tehnice vor continua pe parcursul zilei, insa cele mai importante lucruri au fost deja stabilite.

"Va fi un deficit de 1,83% din PIB, e un deficit pe cash care pe de o parte raspunde dorintei de a arata riguriozate bugetara si capacitatea de atingere a obiectivelor asumate prin Tratatul Fiscal, inclusiv acel deficit structural de 1% pe care ni l-am asumat, insa nu pune o presiune prea mare pe cheltuieli, anume drepturi salariale, drepturi sociale sau proiecte de investitii.

Vom avea un buget in suma totala de 238 de miliarde de lei, din care 225 de miliarde reprezinta venituri si 13 miliarde e deficitul. S-a acceptat de FMI si Comisia Europeana estimarea unei cresteri economice egale cu cea din 2014, de 2,5% pentru anul viitor. Pentru proiecte cofinantate, pentru proiecte europene, sunt prevazuti 19 miliarde de lei sume suplimentare plus 9 miliarde pentru autoritati publice locale. Deci aproape 28 miliarde... mai mult


Marti, 09 Decembrie 2014, ora 12:24

16 comentarii
A treia rectificare bugetara din acest an a fost aprobata - ce institutii primesc mai multi bani

A treia rectificare bugetara din acest an a fost aprobata - ce institutii primesc mai multi bani

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri a treia rectificare bugetara din 2014, in ciuda opozitiei Consiliului Fiscal, care a precizat ca este ilegala.

Ea cuprinde fondurile pentru plata in avans a titlurilor executorii castigate in instanta de catre bugetari, precum si cele pentru plata arieratelor, printre altele, informeaza Mediafax.

Anterior, Consiliul Fiscal a precizat ca a treia rectificare bugetara din acest an incalca mai multe prevederi legale si arata "incapacitatea Guvernului de programare si executie a bugetului", privind in special investitiile.

Guvernul vrea a treia rectificare bugetara. Consiliul Fiscal: E ilegala, dovada a incapacitatii

Totusi, premierul Victor Ponta a mentionat, la debutul sedintei de miercuri, ca nu intelege opinia Consiliului Fiscal.

Ponta: FMI si CE sunt de acord cu rectificarea. Nu am sa inteleg niciodata opinia Consiliului Fiscal

"Putem sa nu mai platim nimic din ce trebuie sa platim in 2015, terminam anul cu deficit 0,2% din PIB, dar la anul tot trebuie sa platim titluri executorii, arierate, tor ceea ce vine din anii din urma. Este o decizie cu care sunt de acord Comisia Europeana si Fondul Monetar International.

Nu am sa inteleg niciodata punctul de vedere al celor de la Consiliul Fiscal, care spun sa nu platim ceea ce avem de platit prin hotarari judecatoresti. Aceasta rectificare ne ajuta sa platim hotararile judecatoresti definitive si irevocabile castigate de profesori, de functionari publici, de... mai mult


Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 14:41

4 comentarii
Guvernul vrea a treia rectificare bugetara. Consiliul Fiscal: E ilegala, dovada a incapacitatii (Video)

Guvernul vrea a treia rectificare bugetara. Consiliul Fiscal: E ilegala, dovada a incapacitatii (Video)

A treia rectificare bugetara din acest an incalca mai multe prevederi legale si arata incapacitatea Guvernului de programare si executie a bugetului, privind in special investitiile, potrivit Consiliului Fiscal (CF), care arata totodata ca plata in avans a unor drepturi salariale nu va reduce presiunile pe bugetul pe 2015.

"Consiliul fiscal considera ca decizia Guvernului de a opera o a treia rectificare bugetara, incalcand in mod flagrant prevederile legilor in vigoare relevante (pe care le suspenda temporar printr-o ordonanta de urgenta), este dovada unei evidente incapacitati administrative de programare si executie a bugetului, in special a cheltuieliloor de investitii.

In plus, este dificil de inteles oportunitatea achitarii in avans a drepturilor salariale restante comparativ cu esalonarea programata initial prin apelul la o multitudine de incalcari ale regulilor fiscale statuate prin legile in vigoare, in conditiile in care apare drept putin probabil ca aceasta sa usureze constructia bugetara pentru anul 2015", arata Consiliul Fiscal.

A treia rectificare bugetara: Cine primeste mai multi bani si cui i se taie din venituri

Argumentul Executivului privind "excedentul bugetar inregistrat la 10 luni, ca urmare a cresterii incasarii veniturilor bugetului general consolidat fata de estimari si avand in vedere situatia favorabila din perspectiva incadrarii in plafonul soldului bugetului general consolidat aprobat pentru anul 2014" este in mod evident fals,... mai mult


Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 11:35

5 comentarii
A treia rectificare bugetara: Cine primeste mai multi bani si cui i se taie din venituri

A treia rectificare bugetara: Cine primeste mai multi bani si cui i se taie din venituri

A treia rectificare bugetara din acest an suplimenteaza bugetele Justitiei, Agriculturii, Transporturilor, Educatiei, Apararii, in principal pentru plata in avans a titlurilor executorii pentru bugetari, dar taie din bugetele Presedintiei, Parlamentului, Externelor, Economiei, cu un deficit de 2,2%.

Rectificarea, efectuata in mod exceptional de Guvern, prin derogare de la lege, este determinata de rezultatele calculate pentru intervalul 1 ianuarie-31 octombrie 2014, care scot in evidenta un excedent de 0,29% din PIB fata de un deficit de 1,18% din PIB aferent aceleiasi perioade a anului precedent.

Guvernul arata, in proiectul de rectificare, ca rezultatele economice de pana in prezent argumenteaza posibilitatea realizarii unei cresteri economice pe intregul an de 2,6%, fata de 2,2% cat se estimase la elaborarea legii bugetului de stat.

Veniturile si cheltuielile bugetului general consolidat vor fi majorate, pe sold, cu 1,3 miliarde lei, deficitul bugetului general consolidat mentinandu-se ca valoare nominala la 14,7 miliarde lei si ca pondere in PIB la 2,2%.

Cine primeste mai mult:

Ministerul Justitiei va primi 414,5 milioane lei (in principal pentru plata hotararilor judecatoresti avand ca obiect drepturi de natura salariala)
Ministerul Public - 208,2 milioane lei (din care 205,8 milioane lei prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din unitatile de invatamant... mai mult


Sambata, 29 Noiembrie 2014, ora 08:56

6 comentarii
Seful CSM ii cere lui Anastase respingerea legii esalonarii platii titlurilor executorii

Seful CSM ii cere lui Anastase respingerea legii esalonarii platii titlurilor executorii

Presedintele CSM, Horatius Dumbrava (foto), i-a transmis o scrisoare Robertei Anastase, in care arata ca se impune respingerea de catre Camera Deputatilor a Legii de aprobare a OUG privind esalonare a platii drepturilor salariale castigate in instanta de bugetari.

Potrivit scrisorii transmise de Dumbrava, care a fost afisata pe site-ul CSM, "adoptarea unor acte normative succesive prin care este esalonata plata drepturilor salariale acordate personalului din sistemul bugetar, prin hotarari judecatoresti ce constituie titluri executorii, constituie o incalcare a dreptului de acces la justitie al titularilor acestor titluri executorii".

De asemenea, seful CSM sustine si ca statul nu poate fi scutit de obligatia sa de a garanta fiecarei persoane dreptul la executarea unei hotarari judecatoresti definitive si executorii intr-un interval rezonabil. "(...) autoritatile nu pot invoca lipsa de fonduri sau a altor resurse pentru a justifica neexecutarea unor hotarari judecatoresti", sustine Dumbrava.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii arata ca, prin aplicarea actului normativ in discutie, s-ar ajunge in situatia in care executarea unei hotarari judecatoresti din 2008 ar urma sa se finalizeze abia in 2016, "or, intr-o astfel de situatie, este evident ca cerinta executarii hotararilor judecatoresti definitive si executorii intr-un interval rezonabil este incalcata flagrant".

In finalul scrisorii, Dumbrava arata ca "se impune respingerea OUG 71/2009 privind... mai mult


Luni, 10 Octombrie 2011, ora 17:40

7 comentarii
Guvernul vrea sa plateasca doar 5% din salariile castigate in instante, in 2012

Guvernul vrea sa plateasca doar 5% din salariile castigate in instante, in 2012

Guvernul ar putea reduce sumele care trebuie platite bugetarilor cu titluri judecatoresti executorii, anul viitor, de la 34 la 5 la suta din total, pentru a-si putea onora angajamentul de recuperare integrala a taierilor salariale pentru toti angajatii din sectorul public.

Drepturile salariale castigate de bugetari in instanta vor fi platite esalonat, timp de trei ani, potrivit OU 71/2009. Astfel, 34% ar urma sa fie platiti in 2012, 33% in 2013, iar alti 335 in 2014.

Insa, potrivit Strategiei fiscal - bugetare 2012 - 2014, document obtinut de Mediafax, la capitolul "Riscuri ale politicii salariale", se regaseste precizarea ca va fi limitat cuantumul primei rate din suma totala, de la 34% la numai 5%.

Scaderea este justificata de faptul ca plata acestor drepturi salariale nu ar mai face posibila respectarea angajamentului guvernamental fata de partenerii sociali, de a recupera reduceriile salariale din 2010.

Suma totala care trebuie platita de stat bugetarilor care si-au castigat drepturile salariale in instanta se ridica la 7,5 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca, in 2012, ar trebui platite titluri in valoare de aproximativ 3 miliarde de lei, reprezentand 0,5% din produsul intern brut.

Luni, Guvernul isi va angaja raspunderea asupra proiectului legii care limiteaza cresterile salariale pentru profesorii care au castigat drepturi salariale in instanta. mai mult


Duminica, 17 Aprilie 2011, ora 17:04

3 comentarii
Senatorii resping OUG prin care se amana plata despagubirilor in titluri executorii

Senatorii resping OUG prin care se amana plata despagubirilor in titluri executorii

Senatorii au respins, marti, OUG prin care plata sumelor pe care statul le datora ca despagubiri bugetarilor, prin titluri executorii, se amana prin reesalonare pe trei ani.

Ordonanta de urgenta a Guvernului prevedea ca plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea bugetarilor, devenite executorii la data intrarii in vigoare a ordonantei, se amanau prin acordarea a 34% din valoarea titlului executoriu in anul 2012 si a cate 34% in 2013, respectiv 2014, noteaza Mediafax.

Motivarea oferita de Guvern avea la baza influenta "substantiala" asupra bugetului de stat pe 2010 pe care ar fi avut-o executarea titlurilor executorii emise anterior.

Printre aceste consecinte se numara "imposibilitatea mentinerii echilibrelor bugetare" si, implicit, "nerespectarea angajamentelor interne si internationale" asumate de Guvern.

Senatul este prima Camera sesizata.

Presedintele Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala, democrat liberalul Cristian Radulescu, a declarat ca, din informatiile pe care le are, suma totala care trebuie sa fie restituita magistratilor si altor categorii de salariati in urma unor hotarari judecatoresti se ridica, in prezent, la 850 de milioane de euro.

Radulescu a aratat ca platile au fost amanate, in timp, prin ordonante succesive, astfel incat este posibil ca la sfarsitul anului 2010 aceste sume sa depaseasca un miliard de euro. mai mult


Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 12:31

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Dorel, dezvoltator imobiliar: Cum construiesti un bloc in jurul unui stalp de electricitate
  2. A crezut ca are doi catei - dupa doi ani si-a dat seama ce erau cu adevarat
  3. Proiect inedit realizat de o celebra marca: Adidasi fabricati din gunoaiele oceanului (Foto)
  4. Un german vrea sa faca bani din Grexit intr-un mod inedit (Video)
  5. Cosmarurile se adeveresc? Angajat Volkswagen ucis de un robot
  6. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  7. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  8. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  9. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)
  10. Papa Francisc face un gest socant: Va mesteca frunze de coca (Video)