burse doctorat

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Invitatii Ziare.com George T. Sipos: Bursele Romaniei pentru studentii straini: o gluma?

Invitatii Ziare.com George T. Sipos: Bursele Romaniei pentru studentii straini: o gluma?

Ministerul Afacerilor Externe a publicat online acum cateva zile conditiile pentru acordarea burselor de studii pentru studentii straini din tari non-membre ale Uniunii Europene care doresc sa studieze in tara noastra.

Cum recrutarea si admiterea studentilor straini intr-o universitate de stat (din Japonia, in cazul de fata) se intampla sa reprezinte o mare parte din atributiile mele curente si cum petrec ore intregi in fiecare zi citind regulamente de admitere a studentilor straini la universitati de prin toata lumea, m-am oprit si asupra regulamentului publicat pe site-ul MAE.

Trebuie spus ca am ajuns la linkul de mai sus de pe pagina in limba engleza a Ambasadei Romaniei la Washington, link care insa duce, in mod ilar si paradoxal, la explicatiile in limba romana ale bursei.

Mai mult decat atat, daca chiar esti un student strain interesat sa studiezi in Romania dar care nu stie inca limba romana - situatie in care guvernul nostru iti pune la dispozitie un an de cursuri intensive pentru invatarea limbii romane, asa cum reiese din regulament -, in momentul in care iti dai seama ca nu intelegi explicatiile la care te-a dus linkul din stirea in limba engleza de pe site-ul ambasadei noastre, vei fi probabil tentat sa dai click pe simbolul EN din capul paginii MAE in speranta ca vei ajunge in felul asta la traducerea in engleza a paginii pe care vrei sa o citesti.

Ei bine, nu! Click-ul pe EN te duce la pagina principala in limba engleza a paginii MAE si nu la... mai mult


Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 17:21

1 comentariu
Noutati in educatie: Doctorat cu frecventa redusa, mai putine ore pentru profesorii cu vechime

Noutati in educatie: Doctorat cu frecventa redusa, mai putine ore pentru profesorii cu vechime

Norma didactica micsorata cu 2 ore pe saptamana, pe acelasi salariu, pentru profesorii cu peste 25 de ani vechime, doctorat cu frecventa redusa si posibilitatea inscrierii in universitati peste cifra de scolarizare sunt cateva dintre noutatile din invatamant, valabile din toamna.

Aceste noutati au fost introduse de Ministerul Educatiei Nationale (MEN) ca modificari si completari la Legea educatiei, adoptate de Guvern, prin ordonanta de urgenta, la 26 iunie si publicate in Monitorul Oficial.

Potrivit conducerii MEN, prin aceasta ordonanta au fost corectate o serie de erori si de prevederi insuficient de bine fundamentate din Legea educatiei.

"Fara a face niciun fel de rabat de la standardele de calitate si performanta, acest act normativ este expresia unei politici publice care vizeaza modernizarea si dezvoltarea graduala a sistemului de educatie.

Prevederile ordonantei au fost solicitate in mod repetat si discutate cu reprezentantii sindicatelor, ai parintilor, ai elevilor si studentilor, cu cadrele didactice implicate. Ele vin in sprijinul profesorilor si al beneficiarilor sistemului de invatamant. Noile masuri se vor aplica incepand cu 1 septembrie 2014, asigurand predictibilitate sistemului", explica oficialii ministerului, intr-un comunicat remis miercuri.

Bacalaureat: Sesiune speciala in primavara si meditatii platite de stat pentru nepromovati

Potrivit ordonantei, norma pentru cadrele didactice cu o vechime in invatamant de peste 25 de ani, cu... mai mult


Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 23:15

2 comentarii
Andronescu vrea cod pentru studiile doctorale: Conditii pentru institutiile care scot doctori

Andronescu vrea cod pentru studiile doctorale: Conditii pentru institutiile care scot doctori

Fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, a facut cateva propuneri Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) menite, in opinia sa, sa imbunatateasca conditiile cercetarii in Romania.

Intr-o prezentare pe tema studiilor de doctorat tinuta in fata membrilor Consiliului la finalul lunii decembrie, Ecaterina Andronescu a subliniat faptul ca numarul doctoranzilor din Europa a crescut semnificativ in ultimii ani si va continua sa creasca, iar "guvernele din UE investesc din ce in ce mai mult in programele doctorale si la dezvoltarea frontierelor cercetarii, generand astfel asteptarea ca un numar crescand al absolventilor programelor doctorale sa contribuie la inovare si productivitate, atat in sectorul public, cat si in cel privat".

Fostul ministru al Educatiei a sustinut ca "exista suficiente dovezi pentru a sugera faptul ca absolventii studiilor doctorale nu intalnesc mari probleme in obtinerea unui loc de munca".

Conform rezultatelor unui studiu, "Comisia Europeana concluzioneaza ca desi numarul cercetatorilor in UE a crescut mult mai rapid decat in Japonia sau Statele Unite, UE inca are o proportie mai mica de detinatori ai titlului doctoral, raportat la totalul fortei de munca", a mai atentionat aceasta.

In aceste conditii, Ecaterina Andronescu propune un "cod al studiilor doctorale" care sa contina urmatoarele prevederi:
Scoala doctorala se organizeaza la nivelul departamentuluiDoctoranzii isi... mai mult


Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 16:56

9 comentarii
Elite fara granite - Ei sunt Romania: O romanca, doctor european in inteligenta artificiala

Elite fara granite - Ei sunt Romania: O romanca, doctor european in inteligenta artificiala

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul Alexandrei Balahur, doctor european in domeniul Procesarii Limbajului Natural, cu o intensa activitate stiintifica in cadrul European Commission Joint Research Centre.

De altfel, Alexandra este si castigatoarea Marelui Premiu oferit de LSRS in cadrul Editiei 2012 a Galei Studentilor Romani din Strainatate.

In Romania, a studiat la Colegiul National "Costache Negruzzi" din Iasi si a fost sefa de promotie. Apoi a studiat la Facultatea de Informatica de la Universitatea "A. I. Cuza" din Iasi, unde a avut bursa de merit si a terminat intre primii.

Studiile in afara tarii

Mai intai, tanara romanca a fost plecata cu o bursa Erasmus in anul 3 de facultate la Universitatea din Braunschweig, Germania: "Acolo am studiat Robotica si astfel am intrat in contact cu disciplina numita Inteligenta Artificiala".

"La intoarcerea in tara, mi-am dorit sa continui sa studiez in cadrul acestui domeniu si mi-am ales lucrarea de licenta in Procesarea Limbajului Natural (PLN), o subdisciplina a Inteligentei Artificiale, care se ocupa de crearea de programe de calculator pentru procesarea automata a textelor - pentru traducere automata, regasire de informatii, rezumare automata, detectare de emotii etc. Dupa terminarea facultatii, am aplicat pentru diferite burse de Master si Doctorat si in final am decis sa urmez cursurile de doctorat de la Universitatea... mai mult


Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 18:24

14 comentarii
Burse pentru studii de master si doctorat in Franta

Burse pentru studii de master si doctorat in Franta

Ambasada Frantei a anuntat lansarea programului de burse pentru studii de master si doctorat derulat de guvernul acestei tari, pentru anul universitar 2013-2014.

Astfel, sunt oferite burse pentru studentii inscrisi sau care au terminat primul an de master in Romania si care doresc sa urmeze al doilea an de studii in Franta.

De asemenea, sunt oferite burse pentru studii de doctorat in cotutela, pentru studentii care urmeaza sau care au terminat cinci ani de studii in Romania sau care sunt, in prezent, in primul an de studii in cotutela in Franta.

Bursele pentru studii de masterat vor fi acordate timp de zece luni. Valoarea bursei va fi de 770 de euro pe luna. Bursele pentru studiile de doctorat vor consta intr-o alocatie lunar de 1.060 de euro timp de 12 luni, repartizate pe durata a trei ani.

Bursierii vor beneficia si de suportarea taxei de inscriere in cadrul institutiei de invatamant superior, precum si a asigurarilor sociale si a celor de responsabilitate civila.

In plus, bursierii vor avea acces la cazarea in campusul univeristar sau vor putea beneficia de acordarea unei indemnizatii de cazare. Totodata, ei vor primi o indemnizatie pentru achizitionarea de material bibliografic.

Selectia se va desfasura in doua etape. Este vorba despre o preselectie realizata pe baza dosarului de candidatura complet, care va avea loc in luna martie, si un interviu in limba franceza, in fata unui juriu franco-roman. Interviurile vor avea loc la Bucuresti, in cursul... mai mult


Joi, 27 Decembrie 2012, ora 19:14

Mii de doctoranzi au bursele blocate de luni intregi

Mii de doctoranzi au bursele blocate de luni intregi

Peste 2.000 de doctoranzi bursieri care sunt implicati in proiecte cu fonduri europene nu si-au mai primit bursele de cateva luni si sunt nevoiti sa se descurce cum pot.

"Vorbim de circa 2.000 de doctoranzi la nivel national care sunt implicati cu fondurile europene. Nu si-au mai primit banii de mai bine de 8 luni", a declarat Ionut Poenaru, care face un doctorat in mecanica agricola, pentru Realitatea TV.

Problema a aparut in momentul in care au fost blocate 3,5 miliarde de euro, bani pentru proiecte doctorale derulate in cadrul Programului Operational Sectorial. Bursa fiecarui doctorand ar trebui sa fie de 2.200 de lei.

Ministerul Educatiei nu a comentat subiectul, insa luni va avea loc o sedinta pe tema si se va lua o decizie. mai mult


Sambata, 17 Martie 2012, ora 17:18

2 comentarii
Studentii incep luni protestele, cerand burse mai mari

Studentii incep luni protestele, cerand burse mai mari

Uniunea Nationala a Studentilor din Romania incepe, de luni, protestele in fata sediului Ministerului Educatiei. Studentii cer burse mai mari, mai multi bani de tabere si sa fie consultati cu privire la noua Lege a Educatiei.

UNSR a facut un apel la studenti sa fie prezenti la protesteze organizate intre 15 si 19 martie, incepand cu ora 13.00, in fata Ministerului Educatiei.

In urma unei conferinte organizate de UNSR miercuri, studentii au decis ca trebuie sa porneasca protestele, in conditiile in care nu sunt luati in seama de Ministerul Educatiei.

"Uniunea Nationala a Studentilor din Romania a adresat o scrisoare deschisa domnului Ministru Funeriu, la care nu a primit un raspuns, prin care a solicitat o intalnire oficala in cadrul careia sa discutam deschis despre problemele pe care le intampina studentii, atat din ciclul licenta, masterat sau doctorat", se arata intr-un comunicat al UNSR.

"Studentii reprezinta 80% din sistemul universitar si consideram ca reprezentantii acestora - federatiile studentesti - trebuie consultati cu privire la articolele care vor fi introduse in Noua Lege a Educatiei", a declarat presedintele UNSR, Ion Poenaru.

Studentii cer ca in lege sa se regaseasca si propunerile lor, printre care se numara diferentierea diplomelor, reprezentativitatea studentilor in proportie de 25% in comisiile de decizie de la nivelul facultatilor, mpunerea unor criterii mai stricte pentru institutiile ce urmaresc infiintarea unor structure de... mai mult


Duminica, 14 Martie 2010, ora 19:39

4 comentarii
Doctoranzii renunta la joburi pentru bursa de 1.850 de lei

Doctoranzii renunta la joburi pentru bursa de 1.850 de lei

Dezamagiti ca nu isi pot gasi un job remunerat pe masura, doctoranzii prefera sa renunte la locurile de munca provizorii si sa primeasca bursa de 1.850 de lei, bani proveniti din fonduri europene.

In acest context, pentru doctorand devine mai avantajos sa se inscrie la doctorat si sa obtina o bursa decat sa aiba un job, scrie Adevarul.

Un doctorand pe un loc subventionat de la bugetul de stat, la zi, poate primi o bursa 1.850 de lei lunar, care este considerata o suma suficienta pentru un trai decent.

Pentru acesti bani, care provin din fonduri europene, doctorandul se obliga sa tina seminarii in cadrul facultatii, sa participe la conferinte, sa publice articole in reviste de specialitate, sa faca un stagiu de practica in strainatate si sa-si dea teza de doctorat la sfarsitul celor trei ani de studiu.

Reprezentantii din Ministerul Educatiei sunt pesimisti si sustin ca vor exista cu siguranta intarzieri in primirea burselor la unele universitati, care nu au depus la timp proiectele la Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Conform datelor de la Ministerul Educatiei, anul trecut la nivel national au fost 16.913 de doctoranzi la toate formele de invatamant, dintre care 2.338 de bursieri.

In 2009, peste 3.200 de doctoranzi vor fi bursieri. Domeniul artei, sportului, teatrului, muzicii si filmului nu beneficiaza de bursa in valoare de 1.850 de lei, acestea fiind categorii neeligibile prin Fondul Social European, a mai spus directorul Ion... mai mult


Vineri, 09 Octombrie 2009, ora 13:40

2 comentarii
Alte articole despre: burse doctorat, job doctorat, burse UE
Noi burse pentru masterat si doctorat la CEU Budapesta

Noi burse pentru masterat si doctorat la CEU Budapesta

Centrul Educatia 2000+ anunta deschiderea noi editii a programului de burse pentru studii de masterat si doctorat la Universitatea Central Europeana din Budapesta, pentru anul academic 2009-2010.

Programul este adresat studentilor aflati in ultimul an de studiu sau absolventilor care au obtinut diploma de licenta la o institutie de invatamant superior acreditata, informeaza AMPRESS.

Bursele pot fi integrale sau partiale si depind de rezultatele procesului de selectie.

Domeniile de studiu pentru care sunt acordate bursele sunt economie, politicile si stiintele mediului, gen si cultura, istorie, politici publice, relatii internationale si studii europene, studii juridice, matematica, studii medievale, nationalism, filosofie, stiinte politice, sociologie si antropologie sociala.

Candidatii trebuie sa cunoasca foarte bine limba engleza iar pentru verificare, Centrul va organiza un test pe data de 14 martie 2009.

In aceeasi zi vor fi organizate si celelalte testari, pentru domeniile la care acestea sunt necesare, candidatii putand opta pentru cel mult doua departamente diferite.

Inscrierile pot fi facute online la adresa CEU pana pe 26 ianuarie. mai mult


Marti, 28 Octombrie 2008, ora 17:40

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba