burse sociale elevi

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Elevii pot beneficia de credite de la banci pentru continuarea studiilor

Elevii pot beneficia de credite de la banci pentru continuarea studiilor

Elevii pot beneficia de credite de la banci pentru continuarea studiilor, iar parintii, tutorii sau sustinatorii legali care nu-i trimit la scoala vor fi amendati cu sume intre 100 lei si 1.000 lei sau obligati sa presteze munca in folosul comunitatii, potrivit Regulamentului scolar al MECS.

Potrivit Regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, relizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS), elevii din scolile publice au dreptul la scolarizare gratuita. Pentru anumite activitati stabilite in functie de niveluri, cicluri si programe de studii se pot percepe taxe, in conditiile prevazute de lege.

Noi reguli la scoala: Elevii pot contesta notele primite

Actul prevede ca elevii pot beneficia de credite oferite de banci pentru continuarea studiilor. Totodata, ei pot beneficia si de bursa pe baza unui contract incheiat cu operatori economici, ori cu alte persoane juridice sau fizice, si de sprijin financiar din sursele extrabugetare ale unitatilor de invatamant de stat.

Unitatile de invatamant sunt obligate sa asigure elevilor servicii complementare cum ar fi: consilierea si informarea de catre cadrele didactice, in cadrul orei de consiliere, consilierea in scopul orientarii profesionale, consilierea psihologica si sociala prin personal de specialitate.

Statul acorda premii, burse, locuri in tabere si alte asemenea stimulente materiale elevilor cu performante scolare inalte, precum si celor cu rezultate... mai mult


Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 20:41

Elevii care iau coronita, premiati cu bani de primarie

Elevii care iau coronita, premiati cu bani de primarie

Primaria Brasov le va oferi, la sfarsitul acestui an scolar, cadouri in bani elevilor premianti de la clasa I pana la clasa a XII-a.

Astfel, elevii care vor lua coronita vor primi din partea Primariei Brasov cate 300 de lei, cei care vor lua premiul II vor primi cate 200 de lei, iar cei care vor lua premiul III vor primit cate 100 de lei, transmite Buna Ziua Brasov.

Decizia fost aprobata in unanimitate in ultima sedinta de Consiliu Local, fiind votata de toti cei 20 de alesi din partidele PDL, PNL, FDGR, PPDD, PC si UDMR.

"Legea ne da posibilitatea sa alocam un fond de premiere pentru toti cei care au rezultate deosebite la invatatura, astfel incat sa stimulam performanta in scoli.

Toate fondurile necesare pentru aceasta facilitate sunt clarificate din punct de vedere procedural si juridic, nu este doar o simpla idee. De doua saptamani, chiar am muncit in continuu pentru a gasi niste solutii", a explicat primarul George Scripcaru.

De asemenea, Primaria Brasov intentioneaza sa le acorde elevilor cu o situatie materiala mai modesta burse sociale de 25 de lei pe luna, dar si burse de merit de 30 de lei pe luna celor cu rezultate bune la invatatura. mai mult


Marti, 06 Mai 2014, ora 00:10

1 comentariu
Peste 350 de burse pentru rromi in studii medicale

Peste 350 de burse pentru rromi in studii medicale

Peste 350 de elevi si studenti de etnie rroma vor putea beneficia in anul de invatamant 2012-2013 de burse si pregatire pentru a urma studii in domeniul medical, printr-o noua editie a Programului de Dezvoltare Personala "Profesionisti romi in domeniul medical", lansata joi de Active Watch.

In cadrul programului, tinerii rromi vor putea beneficia de doua sectiuni de pregatire, in functie de etapa educationala in care se afla.

Astfel, componenta mentorat si burse se adreseaza studentilor la facultatile de medicina si farmacie sau colegii medicale, medicilor rezidenti si elevilor la scoli postliceale medicale. In anul academic 2012-2013 vor fi disponibile 160 de locuri pentru tinerii romi interesati sa isi continue studiile in domeniul medical. Un numar de 30 de mentori, medici cu diferite specializari, angajati in cadrul proiectului, ii vor indruma pe tinerii romi in procesul de studiu, oferindu-le consultari gratuite pe teme academice de interes medical. In plus, tinerii selectati vor participa la o tabara nationala de advocacy si vor putea primi burse de pana la 15.500 de lei pe an, care incurajeaza obtinerea de rezultate academice excelente.

Componenta tutorat si burse este construita pentru sustinerea si acordarea de pregatire in regim gratuit la biologie, chimie si fizica, elevilor de liceu care in acest an sunt in clasa a XII-a sau a XIII-a si absolventilor de liceu cu diploma de bacalaureat care nu sunt inscrisi in prezent in nicio forma de invatamant. In... mai mult


Joi, 20 Septembrie 2012, ora 23:29

3 comentarii
Elevii care iau note mari la Bac pot obtine bursa de studiu in Marea Britanie

Elevii care iau note mari la Bac pot obtine bursa de studiu in Marea Britanie

Absolventii de liceu care vor lua o nota mare la examenul de bacalaureat au mari sanse sa primeasca o bursa de studii in tari precum Olanda ori Marea Britanie, mai ales ca perioada de inscriere s-a prelungit pana in august.

Pentru prima data in acest an, absolventilor de liceu care dau bacalaureatul in aceasta vara si obtin peste nota 7,5 li se ofera posibilitatea de a depune acte pentru a obtine o bursa la una din facultatile din Marea Britanie sau Olanda, scrie Evenimentul Zilei.

Cei care vor sa fie studenti in Marea Britanie pot obtine o bursa care acopera integral taxa de scolarizare. Mai mult, exista burse care acopera si 10-30% in cheltuielile legate de cazare, masa si transport. Pot primi burse sociale tinerii ale caror familii nu au venituri care sa depaseasca 30.000 de euro pe an.

Fara bursa, un student va plati in Marea Britanie o taxa anuala de 3.375 de euro.

"Oferte de studiu se gasesc si in Danemarca, Suedia, insa cea mai populara ramane Marea Britanie. Doar prin Fundatia noastra au aplicat peste o mie de candidati pentru aceasta destinatie", a explicat Andreea Vatea, presedintele Fundatiei Study Abroad Advising Center.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara. mai mult


Marti, 28 Iunie 2011, ora 08:21

1 comentariu
Burse lunare si meditatii gratuite pentru elevii rromi interesati sa devina medici

Burse lunare si meditatii gratuite pentru elevii rromi interesati sa devina medici

Elevii rromi care sunt in clasa a XII-a sau a XIII-a, in anul scolar 2011 - 2012, interesati sa sustina examenul de admitere in institutiile de invatamant cu profil medical, se pot inscrie pentru a obtine una dintre cele 200 de burse, in valoare de 200 de lei pe luna.

Programul "O generatie de specialisti rromi in domeniul medical" are capacitatea sa sustina 500 de studenti si elevi rromi in anii academici 2011 - 2012 si 2012 - 2013, se arata intr-un comunicat remis luni Ziare.com.

Tinerii apartinand minoritatii rrome vor putea alege intre doua sectiuni de pregatire, in functie de etapa educationala in care se afla.

Este vorba de componenta de tutorat si tabere de motivare, care este construita pentru sustinerea si acordarea de pregatire in regim gratuit la biologie, chimie si fizica, elevilor de liceu care in anul scolar 2011- 2012 vor fi clasa a XII-a sau a XIII-a. In anul scolar, 2011-2012 vor fi scoase la concurs 200 de locuri pentru tinerii rromi interesati sa sustina examenul de admitere in institutii de invatamant cu profil medical. Inscrierile se fac pana pe data de 22 iulie.

Componenta de burse, mentorat si tabere de advocacy se adreseaza studentilor la facultatile de medicina si farmacie sau colegii medicale, medicilor rezidenti si elevilor la scoli postliceale medicale. In anul scolar 2011-2012 sunt scoase la concurs 80 de locuri pentru tinerii rromi interesati sa isi continue studiile in domeniul medical. Inscrierile se fac pana pe data de 27 iulie.... mai mult


Luni, 27 Iunie 2011, ora 16:20

4 comentarii
Mamele au iesit in strada, la Petrosani, pentru bursele copiilor

Mamele au iesit in strada, la Petrosani, pentru bursele copiilor

Mai multe femei din municipiul Petrosani s-au adunat joi dimineata in fata primariei, pentru a cere sa li se dea banii pentru bursele sociale ale copiilor.

Mamele sustin ca nu au mai primit bursele sociale ale copiilor de anul trecut. Astfel, pentru ca nu au venituri, copiii lor nu se mai pot duce la scoala.

Protestatarele acuzau autoritatile locale de nepasare si indiferenta si spun ca-si vor aduce copiii in strada, din cauza ca nu mai au bani de haine si nici nu mai reusesc sa-i intretina.

"Eu nu am din ce trai si pe copil nu il mai pot trimite la scoala de cateva zile. Nu avem bani sa le cumparam haine si nici mancare sa le dam la scoala", spune o femeie.

"O sa imi aduc aici copilul, sa ii dea primarul bani de mancare. Nu am mai primit bursele copiilor din noiembrie anul trecut. Este vorba despre 60 de lei lunar, bani cu care le luam mancare si haine. Nu mai avem acum posibilitatea sa ii dam la scoala", afirma o alta protestatara.

Reprezentantii primariei din Petrosani recunosc ca exista restante, inca de anul trecut, dar pretind ca oamenii isi vor incasa banii.

"Oamenii si-au primit bursele sociale pana in luna octombrie 2010. Restantele urmeaza sa le platim, imediat ce vom face incasari la buget. Pentru lunile din acest an nu stim cand vom plati restantele, dar cu siguranta doar dupa ce le vom achita pe cele de anul trecut", a declarat Nicolae Tasca, purtator de cuvant al Primariei Petrosani.

Bursele sociale sunt burse acordate elevilor si... mai mult


Joi, 26 Mai 2011, ora 14:27

3 comentarii
Bursele sociale ar putea fi cumulate cu cele de merit

Bursele sociale ar putea fi cumulate cu cele de merit

Comisia de invatamant din Camera Deputatilor a parcurs primele 14 articole ale proiectului legii educatiei inaintat de Guvern, operand modificari fata de varianta Executivului si stabilind posibilitatea cumularii burselor sociale cu cele de merit.

Deputatii din Comisia de invatamant au adoptat, cu modificari, primele 14 articole ale proiectului legii educatiei, epuizand capitolul "Dispozitii generale".

La initiativa deputatului PD-L Doinita Chircu, membrii forului au modificat articolul 9 al actului normativ, care vizeaza organizarea predarii limbii materne pentru reprezentantii minoritatilor.

Legea educatiei: Comisia de invatamant a adoptat trei din cele 316 articole

"In fiecare localitate, se organizeaza si functioneaza unitati de invatamant sau formatiuni de studiu cu limba de predare romana si, dupa caz, cu predare integrala sau partiala in limbile minoritatilor nationale. La cerere, se poate organiza predarea limbii materne, conform legii", se arata in amendamentul Comisiei.

De asemenea, deputatii au amendat articolul 11, hotarand ca "statul acorda premii, burse, locuri in tabere si alte asemenea, elevilor si studentilor cu performante scolare si universitare si rezultate remarcabile in educatia si formarea lor profesionala, sau in activitati culturale si sportive".

Tot la articolul 11, Comisia a adoptat un amendament propus de deputatul PNL Adriana Saftoiu, sustinut si de ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, potrivit caruia "elevii si studentii care... mai mult


Joi, 29 Aprilie 2010, ora 21:55

Peste 22.500 de elevi saraci au ramas fara bursele "Bani de liceu"

Peste 22.500 de elevi saraci au ramas fara bursele "Bani de liceu"

Peste 22.500 de elevi saraci au ramas, din martie, fara bursele sociale "Bani de liceu", dupa ce guvernul a decis coborarea plafonului de venit brut pe membru de familie, de la 200 la 150 de lei, atat cat era in in urma cu patru ani, cand a fost introdus acest ajutor social.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat insa, vineri, ca beneficiarii burselor sociale, care provin din familii cu venituri cuprinse intre 150 si 200 de lei pe membru de familie si care nu mai primesc bursa din martie, vor beneficia totusi de acest ajutor pana la sfarsitul anului.

"Vom incerca sa luam din alte capitole ale bugetului fondurile care sa acopere necesarul pentru bursele sociale 'Bani de liceu', astfel incat copiii sa-si primeasca banii macar pana la sfarsitul acestui an scolar", a declarat Andronescu, la Realitatea TV.

Plafonul de 200 de lei a fost introdus prin articolul 30 din legea bugetului din 2008: "In anul 2008, beneficiari ai programului de protectie sociala 'bani de liceu' sunt elevii care urmeaza, la cursuri de zi, liceu sau invatamant profesional, scoala de arte si meserii sau anul de completare, aflati in intretinerea familiilor al carar venit brut pe membru de familie, realizat in ultimile trei luni anterioare depunerii cererii, este de maximum 200 de lei".

Guvernul a omis sa introduca noul plafon in bugetul pe 2009

Guvernul a omis sa introduca aceasta prevedere in legea bugetului din acest an. "Cum legea bugetului este anuala, prevederile acesteia... mai mult


Vineri, 17 Aprilie 2009, ora 18:26

4 comentarii
Monica Iacob-Ridzi cere burse pentru elevii din zonele defavorizate

Monica Iacob-Ridzi cere burse pentru elevii din zonele defavorizate

19 milioane de copii si tineri din Europa supusi riscului saraciei si sase milioane care abandoneaza invatamantul liceal in fiecare an ar putea avea o soarta mai buna, daca ideea unui europarlamentar roman va fi imbratisata la Bruxelles.

Europarlamentarul Monica Iacob-Ridzi (PD-L) a propus marti Comisarului european pentru afaceri sociale, Vladimir Spidla, instituirea, de catre UE, a unei burse pentru elevii din zonele defavorizate economic si regiunile muntoase sau izolate.

Copii care, in opinia europarlamentarului roman, au sanse minime de a incheia un ciclu universitar sau sa dobandeasca o profesie calificata.

"La nivel european, 19 milioane de copii si tineri sunt supusi riscului saraciei si 6 milioane abandoneaza invatamantul liceal in fiecare an. In tara mea, Romania, tinerii din mediul rural si cei din regiunile muntoase sau izolate au - conform unui studiu Eurobarometru - sanse de 5% de a efectua studii universitare.

Acest procent e foarte departe de obiectivul Uniunii Europene, de 85% tineri cu acces la educatia secundara universitara", a afirmat Monica Iacob-Ridzi, pentru Ziare.com.

Europarlamentarul a mai propus ca, pentru calcularea burselor, sa se aiba in vedere calcul criteriul de convergenta - care presupune ca regiunile cele mai sarace din Europa (unde media PIB este de sub 75% din media europeana) sa fie eligibile.

De precizat ca Romania s-ar incadra intr-un astfel de program, deoarece toate regiunile de dezvoltare de la noi, mai putin... mai mult


Miercuri, 03 Septembrie 2008, ora 10:37

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)