calcul accize

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Noul Cod Fiscal: Se va ieftini benzina? Guvernul propune scaderea accizelor la carburanti si alcool

Noul Cod Fiscal: Se va ieftini benzina? Guvernul propune scaderea accizelor la carburanti si alcool

Pretul benzinei si al motorinei ar putea scadea, avand in vedere ca Guvernul a propus reducerea nivelului accizelor pentru carburanti in noul proiect al Codului Fiscal.

Executivul aminteste, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca scaderea consumului la carburanti, bauturi alcoolice si alte produse are influente negative asupra veniturilor bugetare, dar si asupra indicatorilor macroeconomici.

De asemenea, a aparut si fenomenul de alimentare cu combustibil de catre transportatori in alte state membre, cum ar fi Ungaria si Slovenia (unde se restituie o parte din accize), sau Bulgaria, care are un nivel redus de taxe.

Guvernul a constat si discrepante intre veniturile bugetare colectate si costurile de conformare din partea operatorilor economici, respectiv cheltuielile de administrare ale autoritatilor.

Specialisti in fiscalitate: Modul de calcul al accizei pentru 2015 e ilegal - Urmeaza un infringement?

In aceste conditii, in noul proiect de Cod Fiscal se propun urmatoarele masuri:

Scaderea cu 20% a accizei la motorina (de la 1897,08 lei / 1000 litri la 1518,04 lei / 1000 litri) ;Scaderea cu 18,62% a accizei la benzina fara plumb (de la 2035,40 lei / 1000 litri la 1656,36 lei / 1000 litri) ;Scaderea cu 16,28% a accizei la benzina cu plumb (de la 2327,27 lei / 1000 litri la 1948,23 lei / 1000 litri).
Scaderea cu 15,38% a accizelor pentru bere (de la 3,9 lei / hl / 1 grad Plato la 3,3 lei / hl / 1grad Plato)Scaderea cu 70% a accizelor la vinuri spumoase (de... mai mult


Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 16:00

6 comentarii
Specialisti in fiscalitate: Modul de calcul al accizei pentru 2015 e ilegal - Urmeaza un infringement?

Specialisti in fiscalitate: Modul de calcul al accizei pentru 2015 e ilegal - Urmeaza un infringement?

Autoritatile au decis sa schimbe formula de calcul a accizelor pentru anul viitor, insa acest lucru incalca Constitutia si normele europene, avertizeaza specialistii in fiscalitate.

"Cursul la care ar fi trebuit sa se calculeze acciza pentru 2015, potrivit Codului Fiscal, ar fi fost mai mic decat cel folosit anul acesta. Asa ca autoritatile au 'inghetat' cursul pentru 2015 la nivelul folosit si in acest an, de 4,73 lei/euro, o valoare total artificiala si nejustificata.

Deci ceea ce a facut Guvernul este ilegal", au apreciat reprezentantii casei de avocatura Coltuc pentru Ziare.com.

Executivul a modificat din pix prevederile

2014

Pana anul trecut, valoarea in lei a accizelor se stabilea in functie de cursul publicat de Banca Centrala Europeana (BCE) in prima zi din luna octombrie a anului anterior. Prin urmare, in 2014, ar fi trebuit folosit cursul de 4,4485 lei/euro.

Insa euro pierduse teren, iar Guvernul avea nevoie de bani la buget, asa ca modalitatea de calcul a fost schimbata in 2013. In consecinta, a ajuns sa fie luat in considerare cursul din 2012, pentru ca era mai mare. La acesta s-a adaugat cea mai mare rata a inflatiei, de 4,77%, din septembrie 2013.

Prin urmare, anul acesta accizele au fost platite la un curs de 4,7380 lei/euro, cu mai bine de 20 de bani peste nivelul anuntat de BCE la 1 octombrie 2013.

2015

Cursul de schimb leu/euro din 1 octombrie 2014, publicat de BCE, a fost de 4,4093 lei/euro.

Pentru ca este mai mai mic decat... mai mult


Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 07:08

4 comentarii
Proiect "3 in 1" de la Finante: Accize in lei, redevente amanate si masuri anti-evaziune

Proiect "3 in 1" de la Finante: Accize in lei, redevente amanate si masuri anti-evaziune

Ministerul Finantelor a pus in dezbatere publica, joi, un proiect in care se stipuleaza faptul ca nivelul accizelor va fi calculat in lei incepand de anul viitor, amanarea cu un an a aplicarii unui nou sistem de redevente, precum si unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale.

Astfel, potrivit proiectului de act normativ, incepand cu 1 ianuarie 2015, "nivelul accizelor va fi exprimat in lei pe unitatea de masura utilizand nivelul in lei practicat in anul 2014".

Incepand cu anul 2016, nivelul astfel obtinut se actualizeaza anual cu cresterea preturilor de consum, din ultimele 12 luni, calculata in luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, comunicata oficial de Institutul National de Statistica pana la data de 15 octombrie, se arata in proiectul Ministerului de Finante, condus de Ioana Petrescu.

"Pentru prevenirea fluctuatiei veniturilor din accize la bugetul de stat in functie de variatiile de curs valutar lei/euro stabilite de Banca Central Europeana la data de 1 octombrie a fiecarui an (functie de care se stabileste nivelul in lei a accizelor pentru anul urmator), precum si pentru pastrarea valorii reale a acestor venituri si a predictibilitatii atat pentru bugetul de stat, cat si pentru mediul de afaceri, nivelul accizelor va fi stabilit in lei", potrivit MFP.

Masura a fost anuntata de ministrul Ioana Petrescu inca de la finalul lunii trecute. "Acciza va fi exprimata in lei, mi se pare normal, suntem in Romania, platim la supermarket in lei,... mai mult


Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 11:52

3 comentarii
Ministrul de Finante a anuntat cum se vor calcula accizele in 2015

Ministrul de Finante a anuntat cum se vor calcula accizele in 2015

Accizele in 2015 vor fi calculate in lei, nu in euro, si vor fi mentinute la valoarea in lei din 2014, urmand ca din anul 2016 sa fie indexate cu inflatia, a declarat ministrul Finantelor Publice (MFP), Ioana-Maria Petrescu.

"Acciza in 2015 va fi la aceeasi valoare nominala, in lei, cu cea de anul acesta. In termeni reali, acciza scade, pentru ca exista o inflatie de aproximativ 1,5%. Din 2016 incolo aceasta valoare va fi indexata cu inflatia si, practic, aceasta va fi formula de calcul - valoarea in lei indexata cu inflatia", a precizat oficialul MFP.

Ministrul Finantelor a afirmat ca au fost analizate mai multe posibilitati si a mentionat ca s-a opus de la inceput unei formule complicate, care se modifica de la an la an.

Panseurile Ioanei Petrescu despre acciza: Va fi ori aceeasi, ori schimbata

"In trecutul apropiat, formula de calcul continea si o rata de schimb euro/leu la 1 octombrie. Acest lucru nu este necesar. Practic, s-a facut acest lucru pentru ca, in fiecare an, Comisia Europeana trebuie sa verifice daca acciza este deasupra minimului in UE.

Ei trebuie sa transforme in euro acciza in fiecare stat, folosesc acest curs de schimb si compara sa vada daca acciza in euro este deasupra acestui nivel minim. Noi suntem deasupra acestui nivel minim, nu este nevoie sa luam in calcul acest curs euro/leu (...) Am decis ca acciza sa ramana la acelasi nivel cu cea din 2014. Cineva care a platit 10 lei anul acesta va plati 10 lei si anul viitor", a spus... mai mult


Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 13:06

6 comentarii
Guvernul nu a stabilit inca acciza pentru 2015: Cum se gandeste sa o calculeze

Guvernul nu a stabilit inca acciza pentru 2015: Cum se gandeste sa o calculeze

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a declarat, sambata seara, la Suceava, ca nu a fost inca stabilit modul in care se va calcula acciza de anul viitor, dar ca se ia in calcul si varianta ca aceasta sa nu mai depinda de euro, ci de leu.

Valcov, care a participat la o intalnire cu oameni de afaceri suceveni, a fost intrebat la ce valoare a euro va fi calculata acciza pentru anul viitor, el spunand ca nu a fost stabilit inca modul de calcul, dar ca una dintre variante este sa se calculeze la nivelul monedei nationale.

Panseurile Ioanei Petrescu despre acciza: Va fi ori aceeasi, ori schimbata

"O varianta pe care o luam in calcul este sa nu calculam acciza la nivelul euro, ci la nivelul leului, pentru ca asa este normal in orice stat", a spus Valcov, care a mentionat ca inca se fac analize tehnice.

El a spus ca modalitatea de calcul se va face publica odata cu prezentarea bugetului.

"Sunt mai multe variante de calcul, iar una dintre ele este ca acciza sa nu se mai refere la euro, ci sa se refere la leu, iar anual sa se modifice in functie de inflatie", a precizat Valcov.

Premierul Victor Ponta declara, in urma cu doua saptamani, ca accizele pentru anul 2015 vor fi, cu siguranta, mai mici, el aratand ca modul in care acestea se calculeaza este stabilit de Ministerul de Finante, care lucreaza in acest sens cu partenerii internationali.

Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat un curs de referinta de 4,4093 lei/euro pentru 1 octombrie 2014, acest... mai mult


Duminica, 19 Octombrie 2014, ora 09:28

Ponta: Accizele pentrul anul viitor vor fi, cu siguranta, mai mici (Video)

Ponta: Accizele pentrul anul viitor vor fi, cu siguranta, mai mici (Video)

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca accizele pentru anul 2015 vor fi, cu siguranta, mai mici, el aratand ca modul in care acestea se calculeaza este stabilit de Ministerul de Finante, care lucreaza in acest sens cu partenerii internationali.

"Se lucreaza la Ministerul de Finante impreuna cu partenerii nostri internationali, cu Comisia Europeana si o sa va anuntam. Cu siguranta vor fi accize mai mici. Atunci cand Ministerul de Finante vine cu o decizie, o sa va anuntam", a spus Ponta.

Formula cu care va fi calculata valoarea accizelor anul viitor este inca in analiza la nivelul unui grup de lucru, a declarat miercuri ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, nedorind sa precizeze daca accizele vor mai fi calculate dupa cursul valutar redus anuntat de BCE, care permite un nivel mic de accizare.

Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat un curs de referinta de 4,4093 lei/euro pentru 1 octombrie 2014, acest indicator al cursului, folosit de catre Guvern la calcularea accizelor, fiind acum cu 0,88% mai mic decat cel anuntat anul trecut, de 4,4485 lei/euro.

Daca accizele vor fi calculate in continuare pe baza cursului anuntat de BCE, atunci nivelul acestora ar trebui sa fie mai mic incepand cu anul viitor.

Anul acesta, Guvernul a luat in considerare pentru accize cursul BCE din 2012, deoarece era mai mare decat cel din 2013 care trebuia folosit in mod normal, si a adaugat cea mai mare rata a inflatiei, cea din septembrie 2013. Astfel, accizele au fost platite la... mai mult


Joi, 02 Octombrie 2014, ora 14:54

1 comentariu
Cu cat se vor scumpi benzina si tigarile - cursul la care se calculeaza accizele (Video)

Cu cat se vor scumpi benzina si tigarile - cursul la care se calculeaza accizele (Video)

Cursul de schimb care va fi utilizat pentru calcularea accizelor in 2013 a fost anuntat de Banca Centrala Europeana, ca in fiecare an pe 1 octombrie. Acesta este de 4,5223 lei/euro.

Acest nivel este usor mai ridicat comparativ cu referinta afisata de BNR, de 4,5178 lei/euro, si cu aproximativ 5% mai mare fata de cel luat in calcul pentru acest an, diferenta urmand a se resimti in pretul produselor accizabile finite.

Rata de schimb anuntata de BCE in prima zi lucratoare a lunii octombrie din 2011 a fost de 4,3001 lei/euro.

Accizele reprezinta taxele speciale datorate bugetului de stat platite pentru productia de alcool si bauturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice si cafea.

Potrivit Codului Fiscal, nivelul accizei in lei este stabilit prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar anuntat de Banca Centrala Europeana pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent.

Taxa pe valoarea adaugata de 24% se adauga dupa includerea accizei in pret.

Veniturile incasate la bugetul de stat din accize au crescut in primele opt luni din 2012 cu 9,5% fata de aceeasi perioada a anului 2011, potrivit datelor Ministerului Finantelor. Accizele au o pondere de aproape 11% in totalul venituri statului.

Influenta limitata asupra pretului - economist Volksbank

Un curs de 4,5223 lei/euro folosit la calcularea accizelor pentru 2013 va duce la majorarea veniturilor statului din accize si ca in fiecare... mai mult


Luni, 01 Octombrie 2012, ora 16:34

2 comentarii
Curs euro-leu - Leul, crestere in fata principalelor monede

Curs euro-leu - Leul, crestere in fata principalelor monede

Leul a crescut in prima zi saptamanii fata de moneda unica. Astfel, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs oficial de 4,5178 lei/euro, in scadere cu 0,34% fata de sedinta precedenta.

In acelasi timp, leul a continuat sa se aprecieze fata de dolarul american, cotatia BNR de 3,4999 lei/unitate, in scadere cu 0,9%.

Si francul elvetian a scazut luni fata de moneda nationala, cursul afisat de banca nationala fiind de 3,7360 lei/unitate, comparativ cu 3,7478 lei/unitate in ultima zi a saptamanii precedente.

Pretul gramului de aur a scazut usor, la 199,4000 lei/gram, dupa ce vineri a atins un nou maxim istoric, de 200,3454 lei.

Pe fondul sentimentului extern negativ, leul nu a beneficiat de tonul favorabil al celui de-al saselea raport FMI asupra Acordului Stand-By cu Romania vineri seara, potrivit analistilor ING Bank. In urma acestui raport, au fost puse la dispozitia Romaniei inca aproximativ 500 de milioane de euro, ducand suma totala a fondurilor la peste 4 miliarde.

De asemenea, in comunicatul de presa, FMI a avertizat asupra faptului ca interventiile pentru sustinerea leului ar trebui sa fie limitate la reducerea volatilitatiii cursului. In consecinta, analistii ING considera ca leul ar putea depasi pragul psihologic de 4,55 lei/euro in urmatoarele sesiuni.

Luni, 1 octombrie, Banca Centrala Europeana va afisa cursul de schimb valutar pe baza caruia se vor calcula accizele pentru anului viitor. mai mult


Luni, 01 Octombrie 2012, ora 13:28

5 comentarii
Cea mai importanta zi pentru curs: Accizele pe 2011, calculate la 4,2655 lei/euro

Cea mai importanta zi pentru curs: Accizele pe 2011, calculate la 4,2655 lei/euro

Accizele pe 2011 se vor calcula la cursul de schimb anuntat vineri de Banca Centrala Europeana (BCE), respectiv 4,2655 lei/euro, mai mic cu 0,08% fata de cursul din urma cu un an, de 4,2688 lei/euro, folosit la calculul accizelor aferente acestui an.

Potrivit Codului Fiscal, nivelul accizelor se calculeaza la cursul de schimb euro-leu din prima zi lucratoare a lunii octombrie, publicat de BCE. Pentru taxele din acest an, euro a fost cotat la 4,2688 lei, iar accizele au crescut in medie cu 15%.

Cursul de referinta anuntat vineri de Banca Nationala (BNR) este de 4,2672 lei pentru un euro si 3,1061 lei pentru un dolar.

Categoriile de produse accizabile care privesc mari categorii de populatie sunt benzina, motorina, electricitatea, produsele din alcool si tutun.

In luna iunie, Guvernul hotarase reintroducerea accizelor la produsele de lux, dupa ce Comisia Europeana a atentionat ca aceste prevederi incalca legislatia europeana.

De asemenea, in aceeasi perioada, Comisia Europeana a aprobat masura de aplicare a unei accize de 21 de euro/1.000 litri pentru motorina folosita in agricultura, fata de acciza standard de 293 de euro/1.000 litri. Diferenta dintre cele doua sume se ramburseaza sub forma unui ajutor de la stat. Bugetul total prevazut pentru schema de ajutor, pe o perioada de trei ani, este de 3,050 de miliarde de lei (aproximativ 735 de milioane de euro).

In schimb, la inceputul anului, acciza pe tutun s-a majorat de la 64 de euro la 74 de euro. In... mai mult


Vineri, 01 Octombrie 2010, ora 16:19

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae