calcul ajutor somaj

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Somajul in orasele din Romania: Cati someri sunt in orasul tau Harta interactiva

Somajul in orasele din Romania: Cati someri sunt in orasul tau Harta interactiva

In opt orase din Romania ponderea somerilor este de sub 1%, in timp aceasta depaseste 10% in alte trei asezari urbane.

Otopeni - judetul Ilfov, si Jimbolia - judetul Timis, sunt orasele cu cea mai scazuta pondere a somerilor din populatia stabila, fiecare cu 0,75%.

Mai precis, in Otopeni erau inregistrati in luna august a acestui an 61 de someri, dintr-o populatie stabila de 8.144 locuitori, iar in Jimbolia 59 de someri din 7.838 de locuitori, potrivit datelor transmise de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) la solicitarea Ziare.com.

Ponderea somerilor este sub 1% si in Cajvana - judetul Suceava (0,80%), municipiul Satu Mare (0,83%), in municipiul Sighetu Marmatiei - judetul Maramures (0,85%), in Voluntari - judetul Ilfov (0,87%), in Techirghiol - judetul Constanta (0,95%), in Chitila - judetul Ilfov (0,98%).

La polul opus, in urmatoarele trei orase ponderea somerilor depaseste 10% din populatia stabila: Pogoanele - judetul Buzau (11,41%), unde in luna august erau inregistrati 494 de someri din cele 4.330 de persoane care reprezentau populatia stabila, Budesti - judetul Calarasi (10,80%) si Ulmeni - judetul Maramures (10,08%).

ANOFM calculeaza rata somajului inregistrat, pentru fiecare luna calendaristica, la nivel de tara si judet, iar la nivel de localitate calculeaza ponderea somerilor.

Ponderea somerilor reprezinta procentul somerilor din populatia stabila cu varsta intre 18-62 ani din localitatea respectiva. Populatia stabila... mai mult


Luni, 30 Septembrie 2013, ora 07:49

9 comentarii
De la cititori: Nefericirea de a fi somer

De la cititori: Nefericirea de a fi somer

Situatia somerilor este la fel de grea si de ingrata oriunde in lume, iar Germania nu reprezinta o exceptie, ba din contra. Ca unul care a trait experienta asta pe propria lui piele, doresc sa aduc cateva precizari legate de viata somerilor nemti.

In primul rand, impactul psihologic al pierderii serviciului produce o trauma sufleteasca peste care ca s-o treci, ai nevoie de o imensa energie sufleteasca. Trebuie sa ai in tine o incredere uriasa ca sa nu te frangi la gandul ca ai devenit inutil. Prima data am trait experienta asta la un an dupa ce am ajuns in Germania.

Tari in care chiar merita sa fii somer

Nu cunosteam pe atunci limba suficient ca sa practic meseria de inginer, asa ca m-am angajat ca mecanic auto. Dupa 5 luni, in iarna anului 1994, am ramas fara job si fiindca nu aveam perioada minima de 1 an lucrat in Germania, am primit doar ajutor social.

Adica, ti se facea un calcul nemtesc la sange si primeai banii numarati, ca sa poti trai. In schimb, am fost obligat sa prestez munca sociala pentru comunitate, 5 ore pe zi. Am facut echipa cu un angajat al primariei, un baiat deosebit, cu care si acum sunt prieten.

El stia ce aveam de facut si zilnic la ora 7 plecam cu camioneta noastra la treaba: fie curatam santurile infundate de ploi, taiam crengile copacilor crescute peste liniile telefonice, amenajam parcurile.

Cand murea cineva, ii sapam groapa (!) si in plus, aveam zona noastra de strazi unde ne ingrijeam sa pastram curatenia.

Odata schimbam... mai mult


Luni, 13 Decembrie 2010, ora 23:07

4 comentarii
Guvernul reduce indemnizatia de somaj la 75% din indicatorul social de referinta

Guvernul reduce indemnizatia de somaj la 75% din indicatorul social de referinta

Guvernul a decis ca indemnizatia de somaj va reprezenta, incepand cu 2011, 75% din valoarea indicatorului social de referinta, de 500 lei, si nu va mai fi raportata la salariul minim, majorat la 670 lei, aceeasi modificare de calcul urmand sa fie aplicata si pentru absolventii care vor primi ajutor de somaj.

Actul normativ stabileste ca indemnizatia de somaj va reprezenta 75% din valoarea indicatorului social de referinta, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, si nu 75% din salariul de baza minim brut pe tara, ca in prezent, scrie Mediafax.

La suma rezultata se va adauga, ca si in prezent, un procent cuprins intre 3 si 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, in functie de stagiul de cotizare.

In acelasi timp, pentru absolventi ai institutiilor de invatamant care primesc ajutor de somaj, indemnizatia va reprezenta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, acordata pe o perioada de 6 luni, si nu jumatate din salariul minim, ca in prezent.

Indicatorul social de referinta este definit in legislatie drept unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti - cu exceptia indemnizatiei de somaj - suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj in vederea incadrarii in munca a anumitor categorii de persoane.

"Valoarea indicatorului social de referinta se modifica prin hotarare de guvern, in functie de indicele de crestere a preturilor de consum prognozat an/an anterior", se arata in ordonanta.... mai mult


Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 20:43

16 comentarii
Boc: Cei care refuza de doua ori un loc de munca nu vor mai primi ajutor de somaj

Boc: Cei care refuza de doua ori un loc de munca nu vor mai primi ajutor de somaj

Premierul Emil Boc a anuntat, joi seara, ca persoanele care refuza de de doua ori un loc de munca, desi beneficiaza si de asistenta unui consilier de la agentia pentru ocuparea fortei de munca, nu vor mai primi ajutor de somaj.

Totodata, Boc a subliniat ca, in Romania, somajul nu este foarte ridicat, situandu-se sub media Uniunii Europene. Cu toate acestea, el doreste ca locurile de munca disponibile, estimate la peste 10.000 posturi, sa fie ocupate, potrivit Mediafax.

"In Romania, somajul nu este foarte ridicat, suntem sub media UE, dar eu as vrea ca locurile de munca disponibile - si sunt peste 10.000 de locuri disponbile astazi pentru ocupare - sa fie ocupate de cei care au nevoie de un loc de munca, iar daca cineva refuza de doua ori oferirea unui loc de munca, in urma consilierii de catre un consilier de la agentia de somaj, a doua oara sa nu mai primesti ajutor de somaj. Deci, iti ofer un loc de munca, il refuzi o data, daca si a doua oara l-ai refuzat, atunci din ziua urmatoare nu mai primesti ajutor de somaj, inseamna ca nu te intereseaza munca in Romania si vrei sa faci altceva. E un proiect la care ma gandesc in viitor sa il aplicam", a explicat premierul.

Indemnizatia de somaj scade din 2011 - nu se mai raporteaza la salariul minim

Indemnizatia de somaj va reprezenta, incepand de anul viitor, 75% din valoarea indicatorului social de referinta, de 500 lei, acest lucru fiind cauzat de faptul ca nu va mai fi raportata la salariul minim, majorat la 670... mai mult


Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 10:24

28 comentarii
Indemnizatia de somaj scade din 2011 - nu se mai raporteaza la salariul minim

Indemnizatia de somaj scade din 2011 - nu se mai raporteaza la salariul minim

Indemnizatia de somaj va reprezenta, incepand de anul viitor, 75% din valoarea indicatorului social de referinta, de 500 lei, acest lucru fiind cauzat de faptul ca nu va mai fi raportata la salariul minim, majorat la 670 lei.

Aceeasi modificare de calcul va fi aplicata si pentru absolventii care vor primi ajutor de somaj. Noul sistem de calcul va fi aplicat de la 1 ianuarie 2011, dupa cum se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de Mediafax.

Astfel, indemnizatia de somaj va reprezenta 75% din valoarea indicatorului social de referinta, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an. La suma rezultata se va adauga, ca si in prezent, un procent cuprins intre 3 si 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, in functie de stagiul de cotizare.

Guvernul face reduceri masive in bugetul pentru 2011

In acelasi timp, pentru absolventi ai institutiilor de invatamant care primesc ajutor de somaj, indemnizatia va reprezenta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, si nu jumatate din salariul minim, ca in prezent.

Indicatorul social de referinta este definit in legislatie drept unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti - cu exceptia indemnizatiei de somaj - suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj in vederea incadrarii in munca a anumitor categorii de persoane. Valoarea indicatorului social de referinta este stabilita in prezent la 500 lei. mai mult


Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 19:05

1 comentariu
Vezi cum se va calcula noul ajutor de somaj

Vezi cum se va calcula noul ajutor de somaj

Indemnizatia de somaj va reprezenta intre 75 si 90 la suta din indicatorul social de referinta, care are o valoare de 500 de lei, potrivit unor surse oficiale.

"Se discuta acum ca salariul minim sa fie inlocuit cu indicatorul social de referinta, iar indemnizatia de somaj sa fie calculata la 75% din acest indicator sau poate la 80-90%", au declarat sursele citate, pentru Mediafax.

In prezent, ajutorul de somaj reprezinta 75 la suta din salariul de baza minim brut pe tara, la care se adauga intre 3 si 10 la suta din media salariului brut pe ultimele 12 luni, in functie de stagiul de cotizare.

Prin aceasta modificare a modalitatii de calcul, Ministerul Muncii spera sa incurajeze somerii sa-si gaseasca un loc de munca.

"Daca se mentine legata indemnizatia de somaj de salariul minim, se ajunge ca indemnizatia medie de somaj sa fie egala cu veniturile nete, iar diferenta dintre salariul net si indemnizatia de somaj sa fie de 10 lei, la valoarea medie. Atunci, nu exista niciun fel de stimulare pentru someri sa mearga spre un loc de munca, nu ii determina nimic, pentru 10 lei in plus, sa se duca sa isi caute un loc de munca", au mai spus sursele.

De altfel, vineri, ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat ca indemnizatia de somaj ar putea scadea incepand cu 2011 si nu va mai fi calculata in functie de salariul minim, ci de un indicator social de referinta, ce ar fi stabilit anual.

Pentru acest an, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza o rata a somajului de 8... mai mult


Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 16:27

4 comentarii
Ajutorul de somaj nu va creste odata cu salariul minim

Ajutorul de somaj nu va creste odata cu salariul minim

Autoritatile de la Bucuresti s-au angajat in negocierile cu reprezentantii FMI ca indemnizatia de somaj sa nu mai fie calculata in raport cu nivelul salariului minim, astfel incat ajutorul acordat somerilor sa nu creasca odata cu majorarea salariala din 2011.

Asta releva scrisoarea suplimentara de intentie agreata cu institutia financiara, noteaza Mediafax.

Indemnizatia de somaj reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara, la care se adauga un procent cuprins intre 3 si 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, in functie de stagiul de cotizare.

Pentru anul viitor, Guvernul a negociat cu Fondul Monetar International majorarea salariului minim de la 600 la 670 lei.

Surse oficiale au declarat Mediafax ca Guvernul incearca prin decuplarea indemnizatiei de somaj de salariul minim sa limiteze cheltuielile bugetului de somaj, avand in vedere faptul ca la anul sunt pregatite noi disponibilizari.

"Vor mai fi disponibilizari si anul viitor, dar economiile ar fi mai mici daca indemnizatia de somaj ar fi in continuare legata de salariul minim", au aratat sursele.

Secretarul de stat in Ministerul Muncii Valentin Mocanu a recunoscut ca Executivul lucreaza in prezent la un alt criteriu de calcul al indemnizatiei de somaj decat salariul minim. Potrivit acestuia, o varianta este ca pentru indemnizatia de somaj sa fie luat in calcul indicatorul social de referinta.

Valoarea acestui indicator este stabilita in prezent la 500 lei.

In negocierile cu... mai mult


Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 16:19

7 comentarii
Presa de azi: Guvernul da liber la somajul tehnic

Presa de azi: Guvernul da liber la somajul tehnic

200.000 de romani vor intra in somaj tehnic. Guvernul sustine ca economiseste peste 400 de milioane de lei de pe urma acestei masuri, titreaza sambata Gandul.

Cabinetul Boc a dat, vineri, unda verde actului normativ prin care masura somajului tehnic se aplica si in 2010, de la 1 februarie. Astfel, angajatii din societatile care isi suspenda temporar activitatea vor primi timp de trei luni 75% din salariul de baza, iar contributiile la asigurarile sociale (CAS) si impozitul pe venit sunt suportate de stat.

"Asta inseamna ca pe perioada suspendarii temporare a activitatii unei intreprinderi, timp de 3 luni de zile statul preia plata contributiilor de asigurari sociale ale angajatului si angajatorului, urmand ca salariatul sa primeasca 75% din salariu pe parcursul acestei perioade de 3 luni de zile", a explicat seful Executivului.

"Prin aplicarea aceastei masuri vor fi salvate 200.000 de locuri de munca in 2010", a subliniat premierul Boc, adaugand ca somajul tehnic va functiona in cazul intreruperii totale sau partiale a activitatii intreprinderii sau agentului economic.

Evenimentul Zilei: Somajul tehnic, introdus cu intarziere

Somajul tehnic a expirat la finele anului trecut si prelungirea acestuia era una dintre primele masuri de sprijin pentru mediul de afaceri pe care executivul ar fi trebuit sa o ia anul acesta.

"Guvernul nu s-a gandit la nimic pentru a ajuta oamenii de afaceri. Era clar ca primul trimestru al anului va fi foarte greu si ne asteptam ca... mai mult


Sambata, 06 Februarie 2010, ora 08:31

1 comentariu
Tariceanu: Somajul ar putea creste in 2009 din cauza romanilor din Spania

Tariceanu: Somajul ar putea creste in 2009 din cauza romanilor din Spania

Rata somajului ar putea creste in 2009 din cauza intoarcerii in tara a romanilor aflati la munca in state afectate de criza economica, astfel incat este necesar ca bugetul sa prevada venituri pentru plata indemnizatiilor de somaj, a explicat, luni, premierul Calin Popescu Tariceanu.

"Rata somajului in 2009 va depinde si de un alt factor care este foarte greu de evaluat. Depinde de numarul de romani care s-ar putea intoarce din strainatate, din statele grav afectat, cum este Spania. In Spania este o grava recesiune economica, un somaj care practic a explodat", a declarat premierul.

Seful Executivului a spus ca este necesar, din acest motiv, ca bugetul asigurarilor de somaj sa prevada veniturile pentru plata indemnizatiilor de somaj. Premierul a precizat ca in Romania nu se poate vorbi de o recesiune economica ci de o scadere a cresterii economice, estimata la 4-6% pentru anul viitor.

Tariceanu a afirmat ca Romania nu are nevoie "sub nicio forma" de ajutor financiar international dupa modelul statelor vecine, insa numai daca masuri precum majorarea salariilor profesorilor cu 50% vor fi evitate. "Economia este sanatoasa. Dar sa stiti un lucru. Daca in aceste momente luam masurile contrare, o si pe a noastra", a spus el.

Bugetul asigurarilor de somaj pentru 2009 a luat in calcul reducerea ratei somajului de la 4% in acest an la 3,9% in 2009. Pentru asigurari si asistenta sociala, bugetul pe 2009 prevede alocarea a 11,4% din PIB (65,7 miliarde de lei).

Tariceanu... mai mult


Luni, 03 Noiembrie 2008, ora 14:10

12 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  2. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  3. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  4. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  5. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  6. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  7. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  8. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  9. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  10. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)