calcul impozit venit

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Modificari la Codul Fiscal, de la 1 ianuarie: impozitul pe profit, TVA, accize, redevente

Modificari la Codul Fiscal, de la 1 ianuarie: impozitul pe profit, TVA, accize, redevente

Noul Cod Fiscal valabil de la 1 ianuarie 2014 aduce o serie de modificari privind impozitarea profitului, veniturilor si microintreprinderilor, TVA, accize, constructii speciale si redevente.

Modificarile si completarile aduse Codului Fiscal, prezentate in sinteza pe site-ul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Valcea, prevad in domeniul impozitului pe profit scutirea veniturilor din dividende primite de la persoane juridice din state terte cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri, scutirea castigurilor de capital realizate de contribuabili din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare, scutirea veniturilor obtinute de o persoana juridica romana din lichidarea unei alte persoane juridice.

Aceste scutiri se acorda in conditiile in care contribuabilul detine pe o perioada neintrerupta de un an minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice la care are titlurile de participare.

Au fost introduse, respectiv modificate, si prevederile referitoare la scutirea de impozit a dividendelor primite de o persoana juridica romana de la alta persoana juridica romana, scutirea de impozit a dividendelor primite de o persoana juridica romana de la alta persoana juridica straina situata intr-un stat membru, neimpozitarea dividendelor distribuite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane.

De asemenea, noul Cod Fiscal prevede conditiile de schimbare a anului fiscal pentru contribuabilii care solicita... mai mult


Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 19:38

Romanii muncesc 6 zile pe luna doar pentru plata taxelor. Dublu fata de ucrainieni

Romanii muncesc 6 zile pe luna doar pentru plata taxelor. Dublu fata de ucrainieni

Angajatii romani lucreaza aproximativ 6 zile pe luna doar pentru a-si plati taxele salariale catre stat, aproape dublu comparativ cu ucrainienii, dar cu o zi mai putin decat ungurii, potrivit unei analize realizate de Accace.

Studiul ia in calcul contributiile sociale si impozitul pe venitul obtinut din salarii valabile la sfarsitul lunii noiembrie, in 6 state din regiune, respectiv Ucraina, Polonia, Ungaria, Slovacia, Romania si Cehia, datorate de angajatii cu un salariu net de 1.000 de euro, cu un program normal de lucru de 8 ore pe zi, timp de 21 de zile pe luna.

"Cele mai ridicate taxe platite de angajat, respectiv contributiile sociale si impozitul pe venitul din salarii, le regasim in Ungaria, urmata de Cehia si Romania.

Polonia si Slovacia au aproximativ acelasi nivel al taxelor totale platite de angajat, iar angajatii ucrainieni platesc cel mai putin.

Deoarece majoritatea angajatilor isi negociaza salariul net, foarte multi dintre acestia nu sunt cu adevarat constienti ca diferenta dintre salariul brut si cel net reprezinta timpul de lucru efectiv pe care acestia il presteaza intr-o luna doar pentru a-si plati toate aceste taxe catre stat", a explicat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace in Romania.

Ungarii lucreaza cel mai mult pentru a-si plati taxele

Astfel, potrivit analizei Accace, angajatii din Ungaria lucreaza circa 34% din timpul de munca dintr-o luna, aproximativ 7 zile, pentru plata taxelor catre stat, in timp ce circa 30% din munca... mai mult


Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 18:35

Proprietarii care scot bani din chirii vor plati in plus la asigurarile de sanatate

Proprietarii care scot bani din chirii vor plati in plus la asigurarile de sanatate

Contributia la asigurarile de sanatate va fi de maxim 611 lei pe luna, in limita a cinci salarii brute, pentru proprietarii care ofera locuinte in chirie.

Baza de calcul pentru contributiile de asigurari de sanatate aferente veniturilor din chirii se stabileste la fel ca in cazul contributiilor pentru pensie (CAS), relateaza Mediafax.

Noul impozit este prevazut intr-un proiect de ordonanta d eurgenta elaborat de ministerul Finantelor. Conform acestuia, salariul mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 2.223 lei, iar prin aplicarea cotei de 5,5% reprezentand contributiile de sanatate rezulta o suma maxima de 611 lei pe luna la nivelul a cinci salarii.

Acest impozit a fost anuntat de premierul Victor Ponta la mijlocul lunii august, dupa discutiile cu FMI si Comisia Europeana si este menit sa compenseze reducerea TVA la paine.

Presedintele Traian Basescu criticase majorarea impozitelor sau introducerea unora noi de catre Guvern, sugerand ca o modalitate mai buna de a obtine venituri ar fi atragerea fondurilor europene. mai mult


Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 22:43

10 comentarii
Cum va fi stabilit impozitul forfetar - Suma fixa in functie de activitati

Cum va fi stabilit impozitul forfetar - Suma fixa in functie de activitati

Impozitul forfetar va fi stabilit ca o suma fixa, in functie de anumiti indicatori pentru fiecare domeniu de activitate, urmand ca firmele sa plateasca mai putin decat daca ar aplica cota de 16% pe profit sau de 3% pe venit, a declarat ministrul pentru IMM-uri si turism, Maria Grapini.

"Pentru fiecare cod CAEN am identificat care sunt indicatorii relevanti care i-ar permite operatorului economic sa faca un anumit venit. Concret, ce il influenteaza pe un hotelier din Bucuresti, din Covasna etc. in functie de marimea hotelului, de locatie, de capacitate?

Si atunci la restaurante am luat alti indicatori relevanti, la service auto si reparatii auto alti indicatori relevanti si suma pe care o stabilim prin acest studiu pe care l-am propus Ministerului de Finante este o suma fixa care a provenit plecand de la istoricul cat s-a platit in 2011 impozit corectat cu acei indicatori relevanti", a afirmat Grapini, luni, la o conferinta organizata la BNR.

Ministrul a dat ca exemplu hotelurile de la mare si de la munte, unde este luata in calcul sezonalitatea pentru stabilirea sumei de plata.

Grapini a mentionat ca la aceste servicii pentru populatie evaziunea este foarte mare, in 2011 incasandu-se impozit de la toate hotelurile si pensiunile din Romania mai putin decat la reparatii auto.

"Pornind de aici, am constatat ca daca le punem o suma fixa, care este mai mica decat ar fi la o inregistrare corecta a veniturilor si cheltuielilor, fie 16% impozit pe profit, fie 3% pe... mai mult


Luni, 13 Mai 2013, ora 16:50

Hollande nu renunta la cresterea impozitelor pentru francezii bogati

Hollande nu renunta la cresterea impozitelor pentru francezii bogati

Presedintele Francois Hollande a precizat, in mesajul adresat poporului francez in Ajun de Anul Nou, ca nu va renunta la majorarea impozitului pe veniturile mari, proiect respins zilele trecute de Consiliul Constitutional.

"Vom lua mai mult de la cei care au cel mai mult", a precizat Hollande, fara a face insa vreo referire la procentul cu care ar urma fie majorata taxa pe venit. BBC scrie ca exista speculatii conform carora presedintele francez ia in calcul o majorare mai mica de 75 de procente, doar ca masura sa poata intra in vigoare incepand cu anul viitor.

De asemenea, printre cuvintele adresate poporului francez inainte de intrarea in noul an, presedintele Hollande si-a luat angajamentul ca va face tot posibilul sa reduca rata somajului. Numarul persoanele fara un loc de munca a atins, in 2012, recordul de trei milioane.

De la preluarea puterii, in luna mai a anului 2012, popularitatea lui Francois Hollande a scazut dramatic. Cu toate acestea, presedintele Frantei a spus ca ingrijorarile poporului sunt normale si ca Franta va iesi din criza financiara "cat mai curand si cat mai puternica".

"Am stabilit deja obiectivele - locuri de munca, competivitate si crestere - lucruri de la la care nu ne vom abate. Acesta este viitorul Frantei", a adaugat Francois Hollande.

Una dintre promisiunile cu care Francois Hollande si-a castigat electoratul a fost majorarea cu 75% a taxei pe avere, in cazul francezilor care au venituri anuale mai mari de un milion de euro.... mai mult


Marti, 01 Ianuarie 2013, ora 17:26

16 comentarii
CE vrea simplificarea sistemului de impozitare a IMM-urilor. Vezi cum se vor calcula impozitele

CE vrea simplificarea sistemului de impozitare a IMM-urilor. Vezi cum se vor calcula impozitele

Comisia Europeana intentioneaza sa introduca, incepand cu 2013, un sistem unic de impozitare pentru intreprinderile care desfasoara activitati in mai multe state membre UE.

Masura, ceruta de Germania si Franta, are drept scop reducerea impactului negativ provocat de sistemele diferite de impozitare din cele 27 de state membre asupra intreprinderilor mici si mijlocii care activeaza sau care doresc sa-si extinda activitatea pe piata unica.

Concret, un IMM care isi desfasoara activitatea in doua sau mai multe state comunitare va putea sa completeze o declaratie fiscala unica sau "consolidata" pentru toate veniturile obtinute in UE, spre deosebire de situatia actuala in care trebuie sa depuna cate una in fiecare stat membru in care activeaza.

Declaratia fiscala unica nu atrage dupa sine si modificarea nivelurilor de impozitare aplicabile in UE, statele membre mentinandu-si propriile cote de impozitare a venitului obtinut de intreprinderi. Pentru calcularea taxelor, intreprinderile ar putea alege intre a utiliza diferitele sisteme nationale de impozitare sau setul unic de reguli.

Spre exemplu, o intreprindere care opereaza in patru tari din UE, dintre care in doar trei realizeaza profit, ar putea completa o singura declaratie fiscala, in loc de patru si ar putea calcula un impozit unic. Din totalul profiturilor se scad pierderile si se utilizeaza noile norme fiscale comune pentru a calcula eventualele deduceri si exonerari.

Ulterior, fiecare dintre cele patru... mai mult


Duminica, 27 Martie 2011, ora 12:11

3 comentarii
Persoanele fizice autorizate isi vor calcula singure impozitul, de anul viitor

Persoanele fizice autorizate isi vor calcula singure impozitul, de anul viitor

Persoanele fizice autorizate isi vor calcula singure impozitul datorat incepand din 2011, pe baza declaratiei anuale de venit, iar plata va fi facuta odata cu depunerea declaratiei.

Sunt vizate persoanele care au venituri din activitati independente, insemnand activitati comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuala, chirii, arenda, transferul titlurilor de valoare sau activitati agricole, informeaza Evenimentul Zilei.

Astfel, de anul viitor, pana pe 25 mai, cetatenii vor fi nevoiti sa depuna declaratiile de venit anual si sa plateasca pe loc si impozitul, pe care si-l calculeaza singuri.

Pana in prezent, calculul era facut de angajatii de la ANAF, in baza declaratiei anuale de venit. mai mult


Luni, 13 Decembrie 2010, ora 22:15

2 comentarii
Impozitul pe venitul microintreprinderilor: mai multi bani la stat sau mai multa evaziune?

Impozitul pe venitul microintreprinderilor: mai multi bani la stat sau mai multa evaziune?

Impozitul minim a fost eliminat, Guvernul a renuntat la cel forfetar si, se pare, urmeaza varianta numarul trei: impozit de 3 la suta pe veniturile microintreprinderilor.

Aceasta varianta, luata in calcul in prezent de guvernanti, ar fi exact ceea ce si-au dorit reprezentantii mediului de afaceri din Romania, care au fost profund nemultumiti de obligatia de a plati impozite chiar daca inregistrau pierderi.

Totusi, unii sunt de parere ca introducerea acestei modalitati de impozitare vine prea tarziu pentru firmele care deja au fost fortate sa-si inchida portile, in 2009 si 2010.

"Ar fi fost mai corect daca - si asa bilanturile pentru 2010 se depun in primul trimestru din 2011 - ar fi lasat sa se regleze la depunerea bilantului tot anul 2010 la un impozit de 16 la suta la intreprinderile mari si de 3 la suta la microintreprinderi", a explicat, pentru Ziare.com, Maria Grapini, presedintele grupului Pasmatex, unul din principalii jucatori pe piata industriei textile din Romania.

Potrivit avocatului Ionut Mateescu, impozitul pe venitul microintreprinderilor a existat intr-o perioada care a coincis cu dezvoltarea economica, fiind un regim agreat de companiile care au decis, pana in prezent, sa investeasca in Romania.

"Trebuie sa existe o legatura intre acest regim fiscal si progresul pe care l-a inregistrat economia romaneasca in momentul respectiv. Stiu ca prin aplicarea acestui regim de impozitare se sustrage de la impozitul de 16 la suta pe profit o parte... mai mult


Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 12:47

4 comentarii
Scaderea impozitului pe venit, misiune imposibila?

Scaderea impozitului pe venit, misiune imposibila?

Reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10 la suta, o masura votata deja in Comisia de Buget Finante a Senatului, nu va putea fi aplicata din cauza acordului pe care Romania il are cu Fondul Monetar International, prin care este impus un deficit bugetar de cel mult 6,8 la suta din PIB.

In teorie, reducerea impozitului pe venit are mai multe avantaje: companiile ar avea costuri mai mici cu forta de munca, ceea ce ar permite fie investitii mai mari, fie eventuale majorari salariale, care, la randul lor, ar spori consumul intern.

De asemenea, o reducere a impozitului pe venit ar face Romania mult mai atractiva in ochii investitorilor straini, avand in vedere ca tari vecine precum Ungaria si Bulgaria au deja un impozit scazut.

Cu toate acestea, Romania nu isi permite sa ia o asemenea masura, potrivit analistilor. "Din pacate, nu suntem in situatia in care sa judecam daca ideea este buna sau este rea, pentru simplul motiv ca avem o constrangere bugetara majora, care tine de realizarea veniturilor la bugetul de stat, astfel incat sa ne incadram in tinta de deficit bugetar", a comentat, pentru Ziare.com, analistul Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii.

"Ca atare, masura respectiva, chiar daca in conditii normale ar fi salutara, ea nu poate fi aplicata. Este nerealist sa ne gandim acum la asta, mizand pe faptul ca, ipotetic, se pot obtine niste venituri in viitor. Fondul Monetar nu merge pe asta, merge pe venituri certe si se bazeaza pe analize statice si... mai mult


Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 12:56

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)