calcul pensii

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Pensia in 2032, nici un sfert din ultimul salariu - in 2042 primim mult mai putin

Pensia in 2032, nici un sfert din ultimul salariu - in 2042 primim mult mai putin

Intrarea in plata a primilor pensionari din "generatia decreteilor" va reduce pensia acordata de stat de la 36% din ultimul salariu, in prezent, la 24% in anul 2032, a declarat presedintele asociatiei pensiilor private (APAPR), Raluca Tintoiu.

"APAPR a facut un studiu in anul 2012 si a incercat sa previzioneze evolutia pensiei publice si modul in care fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) o suplimenteaza pe aceasta.

Dupa calculele noastre, pensia publica reprezinta in prezent 36% din ultimul salariu si acest procent va descreste semnificativ in anul 2032, cand prima cohorta semnificativa din 'generatia decreteilor' (termenul se refera la cei nascuti dupa intrarea in vigoare a unui decret emis in 1966 prin care fostul dictator comunist Nicolae Ceausescu a interzis avorturile - n.red.) va intra in plata pensiei.

Estimam ca rata de inlocuire a pensiei publice va scadea la 24% in anul 2032 si va ajunge la 15% in anul 2042", a afirmat Tintoiu.

Misu Negritoiu: Nu stiu daca o sa traim din pensiile private sau nu, dar e bine sa pui bani deoparte

Ea a adaugat ca Pilonul II, lansat in 2008, incearca sa suplimenteze veniturile viitorilor pensionari si, conform calculelor asociatei, sa aduca un plus de 10% in rata de inlocuire, respectiv o treime din pensia publica pe care statul o va acorda viitorilor pensionari.

"Studiul este in curs de reactualizare. Din pacate, ma indoiesc ca rezultatele vor fi mai bune decat ce s-a obtinut in 2012", a mai spus... mai mult


Luni, 13 Octombrie 2014, ora 14:56

6 comentarii
Femeie cu pensie de 430.000 de euro - cum s-a ajuns la aceasta suma

Femeie cu pensie de 430.000 de euro - cum s-a ajuns la aceasta suma

O femeie din judetul Alba nu si-a primit pensia in luna iulie din cauza incurcaturilor create de functionarii Casei de Pensii, care au decis, printre altele, ca femeia are dreptul la o pensie de 430.000 de euro.

Eugenia Briscaru, care este pensionata din anul 2003, s-a mutat din judetul Mures in judetul Alba, cerand si transferul pensiei, care a fost calculata initial la aproape 2 milioane de lei noi, dupa care i-au disparut 7 ani de vechime, noteaza Adevarul.

Concret, angajatii Casei de Pensii Alba i-au recalculat o pensie de 1.927.452 de lei, adica aproximativ 430.000 de euro, dupa ce ea s-a mutat la Aiud. Pana atunci, avea o pensie de 844 de lei.

"Nu mi-a venit sa cred cand am citit decizia de la Pensii. Nu stiam ce sa fac, sa ma bucur sau sa fiu trista. Stiam ca nu poate fi adevarat asa ceva si am rugat-o pe fiica mea sa sune la Casa de Pensii pentru a se interesa ce s-a intamplat.

De acolo i-au spus ca a fost o greseala si ca voi primi acasa o noua decizie corecta. Este o bataie de joc la adresa noastra, a pensionarilor, care am muncit cinstit atatia zeci de ani in tara asta", a declarat Eugenia Briscaru.

Fiica sa, Ionela Danciu Briscaru, a precizat ca cele doua femei sunt decise sa dea in judecata Casa de Pensii Alba: "Am facut plangere la Ministerul Muncii si vrem sa facem si plangere penala. Solicit demisia functionarilor care au semnat deciziile". mai mult


Luni, 04 August 2014, ora 20:45

2 comentarii
Pensiile militare, cartoful oparit al Guvernului Ponta (Opinii)

Pensiile militare, cartoful oparit al Guvernului Ponta (Opinii)

Scandalul pensiilor din Armata si Interne nu ar trebui sa ridice semne de mirare nimanui. Este simplul efect al capeteniilor de rang politic consecvente cu ele insele. Mai precis, plasate exact in mijlocul aflarii in treaba.

Ca un epicentru din care pleaca valuri de dezordine asortate cu un mediu ideal de propagare compus din pacla si lumina chioara. Un fel de "nacht und nebel" (noapte si ceata - n.red.) ce a dat si tot da roade bune pentru unii, rele pentru altii, din '90 incoace. In toate domeniile.

Iata, acum, Cabinetul Ponta se vede impresurat si incaseaza srapnele dintr-o gura de foc asezata cu afetul pe fereastra Ministerului Muncii. Nu e vina doamnei ce detine respectivul portofoliu, care, deocamdata, nu poate face altceva decat sa mature tuburile goale trase intr-un razboi ce nu-i apartine. Tarasenia pensiilor cu epoleti isi are obarsia in vremea unui guvern "n+1 Boc".

Premierul Ponta le confera un cec in alb de inocenta sefilor ministerului cu pricina sub ale caror comenzi s-au dat bani aritmetic in sus pensionarilor lasati la vatra. "Nu ministrii calculeaza pensii, ci persoanele cu atributii legale, iar acestea vor raspunde daca sunt vinovate, in functie de concluziile Parchetului, Curtii de Conturi sau Avocatului Poporului", declara recent Victor Ponta.

Fals. Un ministru raspunde total de victoriile si/sau esecurile celor din subordine. Mergandu-se pana la trecerea lor in rezerva amintirilor urate. Daca un electrician de nava "arde" din nepricepere... mai mult


Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 22:27

16 comentarii
Cartel Alfa ii semnaleaza lui Ponta lipsa transparentei in calculul pensiilor

Cartel Alfa ii semnaleaza lui Ponta lipsa transparentei in calculul pensiilor

Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa" i-a semnalat prim-ministrului Victor Ponta lipsa de transparenta in calculul pensiilor, prin intermediul unei scrisori deschise transmise luni, cerandu-i rezolvarea problemei.

Printre lucrurile semnalate de Cartel Alfa se numara lipsa de transparenta in calculul pensiilor si al asigurarilor sociale, dar si greseli ale functionarilor publici, anunta Realitatea Tv.

"Este vorba despre lipsa transparentei in calcul, cat si a greselilor de calcul ale functionarilor ce stabilesc in general valori mai mici si rareori valori mai mari decat cele cuvenite, pentru pensie sau asigurari sociale. Nu beneficiarii pensiilor si aigurarilor sociale isi stabilesc valoarea indemnizatiilor primite, ci functionari aflati in structurile subordonate Ministerului Muncii, desi prin prisma transparentei administrative ar trebui ca fiecare sa isi poata verifica drepturile care i se acorda", se arata in scrisoare.

In documentul lor, sindicalistii mentioneaza faptul ca au semnalat problema tuturor ministrilor Muncii din ultimii ani, precum si actualului ministru al Muncii, Mariana Campeanu, fara ca demersul lor sa aiba vreun rezultat.

Totodata, membrii Cartel Alfa acuza "lipsa de transparenta a metodologiei de calcul din partea structurilor Ministerului Muncii", care duce la "incarcarea nejustificata a tribunalelor, care au in solutionare si relatiile de munca".

"Dosarele de acest tip se solutioneaza in intervale de timp aberant de mari.... mai mult


Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 17:07

1 comentariu
Pensionarii din Valea Jiului isi cer banii in instanta

Pensionarii din Valea Jiului isi cer banii in instanta

Pensionarii din Valea Jiului au actionat in instanta Casa de Pensii pentru ca le-a retinut abuziv contributia la CASS pentru toate categoriile de pensii.

Ei spera sa primeasca banii retroactiv si au facut deja si adrese catre Casa locala si cea Judeteana.

Pensionarii din minerit s-au adresat instantei de judecata chiar inainte de a afla decizia Curtii Constitutionala a Romaniei, potrivit careia doar pensionarii cu pensii mai mari de 740 de lei sa plateasca asigurarile de sanatate.

Ei se asteapta acum sa primeasca banii pe perioada de mai bine de un an in care le-au fost retinute sumele catre CASS, ilegal.

"Deja am facut adrese pentru a cere acest drept, atat la Casa locala, cat si la cea judeteana de Pensii. Trebuie sa va spun ca nici nu am fost luati in seama. Eu, personal, am termen in procesul pe care l-am intentat pentru ca mi s-a retinut contributia pentru intreaga suma si nu doar pentru ceea ce depaseste plafonul de 740 de lei, abia in noiembrie. E tarziu, dar sper sa imi recuperez fiecare banut. Este vorba despre toata perioada, incepand cu 1 ianuarie 2011", a declarat Barboane Craciunescu, prim-vicepresedinte Liga Pensionarilor Mineri Valea Jiului.

In urma deciziei Curtii Constitutionale, autoritatile vor fi nevoite sa schimbe modul de retinere a contributiilor pentru asigurarile de sanatate.

Astfel, pensiile erau impozitate cu 5,5% pana in prezent, insa de acum incolo acest impozit se va aplica doar la diferenta dintre minimul de 740 de lei si... mai mult


Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 14:56

1 comentariu
CCR decide in favoarea pensionarilor: Doar cei cu pensii peste 740 de lei platesc CASS

CCR decide in favoarea pensionarilor: Doar cei cu pensii peste 740 de lei platesc CASS

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca doar pensionarii cu pensii mai mari de 740 de lei sa plateasca asigurarile de sanatate.

CCR a decis, in urma sesizarii pensionarilor, ca sistemul de calcul trebuie sa fie acelasi cu cel al impozitului pe venit, informeaza Realitatea TV.

In urma acestei decizii, autoritatile vor fi nevoite sa schimbe modul de retinere a contributiilor pentru asigurarile de sanatate.

Astfel, pensiile sunt impozitate cu 5,5% in prezent, insa de acum incolo acest impozit se va aplica doar la diferenta dintre minimul de 740 de lei si cuantumul maxim al pensiei.

Decizia CCR anuleaza ordonanta de urgenta 104 pe 2010, care modifica Legea 95 pe 2006, care spunea ca acele contributii de 5,5% vor trebui retinute din diferenta intre pensia minima si cea maxima, nu pe intreaga suma.

Intr-un comunicat de presa, Casa Nationala de Pensii Publice precizeaza ca nu este necesara depunerea de cereri de catre pensionari, calculul urmand sa se faca automat. De asemenea, CNPP atrage atentia ca de la data publicarii in Monitorul Oficial, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.

"In acest sens s-a pronuntat Curtea si in Decizia 223/13 martie 2012, prin care a constatat ca 'deciziile sale produc efecte numai pentru viitor iar cele stabilite prin prezenta decizie urmeaza a se aplica de catre Casa Nationala de Pensii Publice, prin casele judetene de pensii, si casele sectoriale de pensii, de la data publicarii deciziei Curtii... mai mult


Marti, 17 Aprilie 2012, ora 14:57

54 comentarii
Cat trebuie sa muncesti pe drepturi de autor ca sa ai dreptul la pensie completa?

Cat trebuie sa muncesti pe drepturi de autor ca sa ai dreptul la pensie completa?

O persoana care are venituri din activitati independente, fie ca este vorba de PFA, drepturi de autor, conventie civila, va fi nevoita sa cotizeze la sistemul public de pensii. Problema este insa ca aceasta trebuie sa munceasca de trei ori mai mult decat o persoana salariata, ca sa poata iesi la pensie.

Conform noului Cod al Muncii, stagiul minim de cotizare pentru pensionare anticipata va fi de 15 ani, incepand din 2015, iar cel complet, de 30 de ani pentru femei si de 35 de ani pentru barbati.

Contribuabilii de acest tip ar trebui sa munceasca 45 de ani, pentru stagiul minim de cotizare, si cel putin 90 de ani, pentru un stagiu complet, pentru a primi pensie, scrie Capital.

Stagiul de cotizare in sistemul public de pensii pentru persoanele cu venituri profesionale se stabileste prin aplicarea asupra perioadei de cotizare a raportului dintre cota de contributie individuala (10,5%) si cota de contributie de asigurari sociale aprobata pentru locurile de munca in conditii normale, adica 31,8%. Practic, stagiul va fi determinat ca raport intre 10,5% si 31,8%, reprezentand aproximativ 1/3 din perioada de cotizare.

Incertitudini pentru noii contributori aduce cu sine si indemnizatia de somaj. Desi contributia a devenit obligatorie de la 1 iulie, Ministerul Muncii spune ca spre sfarsitul anului va modifica legea sistemului de somaj pentru a-i include pe noii beneficiari.

"Contributia prevazuta de norme contravine prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul... mai mult


Luni, 23 August 2010, ora 11:07

3 comentarii
Alte articole despre: pensii PFA, calcul pensii, pensie completa
Parlamentarii, de acord cu modul de calcul pensiilor propus de Guvern

Parlamentarii, de acord cu modul de calcul pensiilor propus de Guvern

Comisia de munca a Camerei a decis, miercuri, dupa interventiile ministrului Muncii, Mihai Seitan, ca valoarea punctului de pensie sa se majoreze anual cu 100% din rata inflatiei si cu 50% din cresterea reala a salariului mediu brut realizat pe anul precedent.

La sedinta a participat si ministrul Muncii, Mihai Seitan, care a sustinut ca varianta elaborata de Executiv este sustenabila si ca, daca aceasta nu s-ar aplica, in anii viitori ar trebui din nou reduse pensiile.

Comisia de munca din Camera Deputatilor a dat, miercuri, raport favorabil Legii sistemului unitar de pensii, acesta intrunind 10 voturi favorabile si sapte "impotriva".

Anterior adoptarii proiectului, Comisia a decis ca, la intrarea in vigoare a noii legi privind sistemul unitar de pensii, valoarea punctului de pensie sa fie de 732, 8 lei.

Tot in sedinta de miercuri, deputatii au stabilit ca varsta standard de pensionare pentru femei este de 63 ani, fata de cea de 65 ani, prevazuta in forma Guvernului, varsta de pensionare pentru barbati ramanand de 65 ani. Legea pensiilor a trecut tacit de Senat pe 10 mai.

Seitan: nu inseamna ca pensiile vor fi inghetate

Intrebat daca decizia ca punctul de pensie sa fie de 732,8 lei la intrarea in vigoare a legii unice a pensiilor reprezinta o inghetare a pensiilor in 2011 la aceasta valoare, Seitan a precizat: "Pensiile nu vor inghetate.

Ele vor incepe sa functioneze din 1 ianuarie 2011 pe acest nou sistem de calcul a valorii punctului cu inflatia si... mai mult


Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 23:56

Pensiile vor creste in raport cu inflatia incepand cu 2011

Pensiile vor creste in raport cu inflatia incepand cu 2011

Pensiile vor fi majorate in raport cu inflatia de la 1 ianuarie 2011, dar punctul de pensie va fi calculat la 40% din salariul mediu brut, fata de 43,2% cat este in prezent.

Decizia s-a luat la recomandarea Bancii Mondiale si ai Fondului Monetar International, informeaza Adevarul.

Potrivit unui document al ministerului Muncii, "atingerea valorii punctului de pensie la nivelul de 45% din salariul mediu brut prognozat nu este sustenabila", iar indexarea pensiilor existente "ar trebui separata de evolutia punctului de pensie, urmand a fi realizata procentual in raport cu inflatia".

Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Mihai Seitan, a precizat ca Banca Mondiala si FMI au recomandat ca punctul de pensie sa fie majorat in raport cu salariile, dar sa fie folosit numai la calcularea primei pensii. mai mult


Joi, 17 Decembrie 2009, ora 23:05

8 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba