calcul punct pensie

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ministerul Muncii sustine stabilirea punctului de pensie la 732,8 lei

Ministerul Muncii sustine stabilirea punctului de pensie la 732,8 lei

Stabilirea valorii punctului de pensie este unul dintre punctele care au starnit controverse si a blocat activitatea Comisiei de munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor.

Ministerul Muncii doreste ca la data intrarii in vigoare a legii sistemului unitar de pensii publice valoarea punctului de pensie sa fie 732,8 lei si majorarea sa anuala cu suta la suta din rata inflatiei plus 50 la suta din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, realizat in anul precedent.

Propunerea guvernamentala are in vedere ca in situatia in care unul dintre indicatorii mentionati are o valoare negativa la stabilirea valorii punctului de pensie sa se utilizeze indicatorul cu valoare pozitiva sau sa se pastreze ultima valoare a punctului de pensie.

Incepand cu anul 2021, valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu suta la suta din rata inflatiei la care se adauga 45 la suta din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat in anul precedent. Procentul din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, luat in considerare la majorarea anuala a punctului de pensii, se reduce gradual cu cate cinci procente in fiecare an.

In consecinta, incepand cu anul 2030, valoarea punctului de pensiei se majoreaza anual cu suta la suta din rata inflatiei realizata in anul precedent.

La aceasta forma adoptata de Comisie in luna iunie au fost facute o serie de amendamente a caror soarta nu a putut fi decisa astfel incat intreg articolul va fi rediscutat si revotat... mai mult


Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 21:31

Opinii Andreea Paul Vass, despre decizia CCR: O zi trista cu dublu sens

Opinii Andreea Paul Vass, despre decizia CCR: O zi trista cu dublu sens

Astazi am resimtit tristetea victoriei populismului politic si a imixtiunii greu explicabile a Curtii Constitutionale in deciziile economice.

Dreptul la pensie este, intr-adevar, garantat prin Constitutie, dar nu si valoarea punctului de pensie. Unde in lumea asta are Curtea Constitutionala dreptul de a hotari cuantumul punctului de pensie sau regula de calcul a pensiilor?

Or acum asistam la urmatoarea concluzie a Curtii: "Dispozitiile art.9 referitoare la diminuarea cu 15% a pensiilor cuvenite sau aflate in plata, precum si a indemnizatiei de insotitori pentru pensionarii de invaliditate de gradul I, precum si cele referitoare la valoarea punctului de pensie utilizat de 622,9 lei din Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar sunt neconstitutionale."

Trec peste limita fragila cu care s-a luat aceasta decizie: 5 pro la 4 judecatori contra declararii neconstitutionalitatii masurii, la care se adauga decizia uluitoare a prezervarii metodei de calcul complet irationale in cazul magistratilor si care continua sa primeasca 80% din ultimul salariu.

Celelalte pensii speciale vor putea fi, in schimb, recalculate. Nu mai insist asupra acestui ultim aspect, dar revin asupra punctului de pensie. Valoarea punctului de pensie este o decizie economica, luata de catre politicieni, dar complet neinteleasa de catre cei din urma. Acum gasesc si judecatorii in aceeasi ipostaza.

In realitate, conditia pentru ca o tara sa opereze eficient... mai mult


Sambata, 26 Iunie 2010, ora 17:33

10 comentarii
Parlamentarii, de acord cu modul de calcul pensiilor propus de Guvern

Parlamentarii, de acord cu modul de calcul pensiilor propus de Guvern

Comisia de munca a Camerei a decis, miercuri, dupa interventiile ministrului Muncii, Mihai Seitan, ca valoarea punctului de pensie sa se majoreze anual cu 100% din rata inflatiei si cu 50% din cresterea reala a salariului mediu brut realizat pe anul precedent.

La sedinta a participat si ministrul Muncii, Mihai Seitan, care a sustinut ca varianta elaborata de Executiv este sustenabila si ca, daca aceasta nu s-ar aplica, in anii viitori ar trebui din nou reduse pensiile.

Comisia de munca din Camera Deputatilor a dat, miercuri, raport favorabil Legii sistemului unitar de pensii, acesta intrunind 10 voturi favorabile si sapte "impotriva".

Anterior adoptarii proiectului, Comisia a decis ca, la intrarea in vigoare a noii legi privind sistemul unitar de pensii, valoarea punctului de pensie sa fie de 732, 8 lei.

Tot in sedinta de miercuri, deputatii au stabilit ca varsta standard de pensionare pentru femei este de 63 ani, fata de cea de 65 ani, prevazuta in forma Guvernului, varsta de pensionare pentru barbati ramanand de 65 ani. Legea pensiilor a trecut tacit de Senat pe 10 mai.

Seitan: nu inseamna ca pensiile vor fi inghetate

Intrebat daca decizia ca punctul de pensie sa fie de 732,8 lei la intrarea in vigoare a legii unice a pensiilor reprezinta o inghetare a pensiilor in 2011 la aceasta valoare, Seitan a precizat: "Pensiile nu vor inghetate.

Ele vor incepe sa functioneze din 1 ianuarie 2011 pe acest nou sistem de calcul a valorii punctului cu inflatia si... mai mult


Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 23:56

Deputatii au decis mentinerea punctului de pensie la 732,8 lei

Deputatii au decis mentinerea punctului de pensie la 732,8 lei

Comisia de munca a Camerei Deputatilor a decis ca, la intrarea in vigoare a noii legi privind sistemul unitar de pensii, valoarea punctului de pensie sa fie de 732, 8 lei, dar a amanat discutiile privind modalitatea anuala de calcul a punctului de pensie pana la sosirea ministrului Muncii.

Deputatii din Comisia de munca au adoptat alineatul 1 al articolului 102 din proiectul sistemului unitar de pensii in formularea Guvernului, care prevede ca, "la data intrarii in vigoare a legii, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei".

Anterior, Comisia a respins pe rand amendamentele PSD si PNL, care stabileau ca valoarea punctului de pensie reprezinta cel putin 45% din valoarea salariului mediu brut.

Social-democratii si liberalii au criticat dur formularea Executivului, apreciind ca aceasta "nu are logica" si ca valoarea punctului de pensie e stabilita aleatoriu. Democrat-liberalul Gelu Visan a replicat ca formula Guvernului are la baza principiul sustenabilitatii si a atras atentia ca nu exista resurse financiare pentru o valoare mai mare a punctului de pensie.

Deputatul PSD Adrian Solomon a propus ca alineatul sa fie votat nominal, "pentru ca parlamentarii sa fie responsabilizati", insa propunerea sa a fost respinsa de majoritatea din Comisie.

In urma votului, Solomon a tinut sa precizeze, "pentru stenograma", ca pentru varianta Guvernului au votat democrat-liberalii Gelu Visan, Ioan Botis, Claudia Boghicevici, Mihaela Stoica, Cornel Ghita, Florian Geanta si... mai mult


Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 17:18

2 comentarii
Alte articole despre: punct pensie, valoare punct pensie
Calculul punctului de pensie se va face pe baza castigului salarial mediu brut

Calculul punctului de pensie se va face pe baza castigului salarial mediu brut

Deputatii din Comisia pentru de munca si protectie sociala si-au reluat dezbaterile la proiectul de Lege al sistemului unitar de pensii publice, iar prezenta ministrului Muncii, Mihai Seitan, si a presedintelui Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu, a ajutat la clarificarea unei notiuni fundamentale pentru calculul punctului de pensie - si anume castigul salarial mediu brut.

Deputatii au decis ca la calculul punctului de pensie sa fie folosit castigul salarial mediu brut in locul salariului mediu brut.

Potrivit explicatiilor oferite de presedintele CNP, castigul salarial include toate veniturile obtinute de salariat, atat cele platite din fondul de salarii, cat si cele platite din alte fonduri, cum ar fi profitul companiei, dar si stimulentele, intrucat pentru acestea se plateste contributia la asigurari sociale.

Referitor la disputa care a avut loc intre deputatii arcului guvernamental si cei ai opozitiei, care a vizat includerea in castigul salarial mediu brut a bonurilor de masa si a tichetelor de vacanta, Ghizdeanu a explicat ca in totalul castigului salarial mediu brut salariul mediu brut are o pondere de 96 - 97 la suta, celelalte venituri reprezinta aproape trei la suta, in timp ce bonurile de masa si tichetele de vacanta sunt de doar circa 0,01 la suta.

In acest fel presedintele CNP a dorit sa demonstreze ca includerea acestui tip de venituri nu are, practic, nici o influenta asupra calculului punctului de pensie.

Prezenta dupa pauza de... mai mult


Marti, 01 Iunie 2010, ora 15:31

2 comentarii
Comisia de Munca a Senatului a aprobat raportul pentru Legea pensiilor

Comisia de Munca a Senatului a aprobat raportul pentru Legea pensiilor

Senatorii din Comisia de Munca au adoptat, miercuri, raportul Proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice, care cuprinde un punct de pensie de 45% din salariul mediu brut pe economie.

Senatorii PNL Minerva Boitan si PSD Alexandru Cordos, impreuna cu senatorul PDL Ion Ruset au cazut de acord, dupa discutii de peste doua ore, sa sustina impreuna un amendament referitor la punctul de pensie, in conditiile in care, initial, fiecare dintre cei trei a propus diferite variante de modificare a articolului propus de Guvern pentru calculul pensiei.

In final, in Comisie s-a decis prin vot introducerea unui alineat nou in textul Executivului, prin care in conditiile de calcul a pensiei stipulate de Guvern, valoarea punctului de pensie nu poate reprezenta mai putin de 45% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor de stat. In favoarea acestui amendament au votat Minerva Boitan (PNL), Alexandru Cordos (PSD), Elena Mitrea (PSD) si Ion Ruset (PDL), iar impotriva s-au exprimat Cristian Radulescu (PDL), Alexandru Mocanu (PDL) si Albert Almos (UDMR).

Acest alineat introdus de senatori completeaza articolul Guvernului, pastrat in raportul final, dar completat cu amendamentul prezentat anterior. Textul Executivului spune ca la data intrarii in vigoare a Legii, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei. Valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei la care se adauga 50% din cresterea reala a salariului... mai mult


Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 22:22

1 comentariu
Noua lege a pensiilor: Vezi modificarile! (Video)

Noua lege a pensiilor: Vezi modificarile! (Video)

Incepand din 2011, se va modifica modalitatea de calcul a punctului de pensie, urmand a se adauga la crestere 100% din inflatia pe anul respectiv si 50% din cresterea reala a salariului mediu brut, a anuntat ministrul Muncii, Mihai Seitan.

De exemplu, anul viitor, indexarea punctului de pensie va fi de 4,8 procente. Aceasta modalitate se va aplica timp de zece ani, urmand ca, dupa aceea, sa se scada cate 5% din cei 50 la suta din crestrea salariala, in fiecare an. Astfel, se va ajunge, in 2030, sa fie indexate pensiile doar cu inflatia.

Potrivit proiectului legii pensiilor, care va intra in dezbaterea Senatului saptamana viitoare, ar trebui majorata si varsta de pensionare, dar si egalizarea acesteia intre barbati si femei.

Astfel, incepand in din 2015, pana in 2030, atat barbatii, cat si femeile, vor iesi la pensie la varsta de 65 de ani, majorarea urmand a fi facuta gradual.

Seitan a adaugat ca speranta medie de viata urmeaza sa creasca de la 70 de ani, la barbati, la 75,9 ani, iar la femei, de la 77,1 ani la 81,4 ani. Astfel, in medie, barbatii vor beneficia de pensie timp de 16,2 ani, fata de 14,7 ani, iar femeile timp de 19,2 ani, in scadere fata de nivelul actual, de 22 de ani.

In plus, personalul din domeniul militarizat (armata, politie, servicii speciale) urmeaza a fi inclusi in sistemul public de pensii, desi, pana acum, aveau propriul lor sistem, care a condus la pensii foarte mari. De asemenea, aceste persoane vor iesi la pensie tot la 65 de ani,... mai mult


Joi, 18 Februarie 2010, ora 13:19

25 comentarii
Pensiile vor creste in raport cu inflatia incepand cu 2011

Pensiile vor creste in raport cu inflatia incepand cu 2011

Pensiile vor fi majorate in raport cu inflatia de la 1 ianuarie 2011, dar punctul de pensie va fi calculat la 40% din salariul mediu brut, fata de 43,2% cat este in prezent.

Decizia s-a luat la recomandarea Bancii Mondiale si ai Fondului Monetar International, informeaza Adevarul.

Potrivit unui document al ministerului Muncii, "atingerea valorii punctului de pensie la nivelul de 45% din salariul mediu brut prognozat nu este sustenabila", iar indexarea pensiilor existente "ar trebui separata de evolutia punctului de pensie, urmand a fi realizata procentual in raport cu inflatia".

Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Mihai Seitan, a precizat ca Banca Mondiala si FMI au recomandat ca punctul de pensie sa fie majorat in raport cu salariile, dar sa fie folosit numai la calcularea primei pensii. mai mult


Joi, 17 Decembrie 2009, ora 23:05

8 comentarii
PNL cere majorarea pensiilor

PNL cere majorarea pensiilor

PNL va depune un proiect legislativ in Parlament prin care va cere majorarea punctului de pensie la 45%.

Declaratia a fost facuta sambata, de fostul ministru al muncii, Mariana Campeanu, la Craiova. In prezent, punctul de pensie este de 718,4 lei, iar de la 1 octombrie urmeaza sa ajunga la 732,8 lei, respectiv 43,2 la suta din salariul mediu brut.

Fostul ministru al muncii a spus ca reprezentantii PNL au identificat si sursele bugetare pentru acesta majorare a pensiilor, respectiv bugetul asigurarilor sociale.

Mariana Campeanu a mai spus ca un eventual imprumut la bugetul de stat pentru a sustine majorarea punctului de pensie va fi restituit din "excedentul bugetului asigurarilor sociale" din 2010.

Intrebata la ce suma se ridica efortul bugetar de majorare a punctului de pensie, fostul ministru al Muncii a spus: "Nu am facut un calcul cat ar insemna eforul finanicar pentru a sustine aceasta masura. Anul trecut, efortul de a mari punctul de pensie cu o luna inainte de ce anuntasem eu a insemnat cam 1,5 miliarde de lei".

O alta propunere a liberalilor este cresterea plafonului pentru care pensiile sunt scutite de impozit, de la 1.000 de lei, la 2.000 lei. In acest fel, toate pensiile mai mici de 2.000 de lei vor fi scutite de impozitul de 16%. mai mult


Sambata, 30 Mai 2009, ora 23:24

25 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  2. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  3. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  4. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  5. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  6. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  7. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  8. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  9. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  10. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)