calculator timbru mediu

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Timbrul de mediu se va ieftini din 2014. Vezi cu cat

Timbrul de mediu se va ieftini din 2014. Vezi cu cat

Soferi romani vor plati un taxa de timbru mai redusa in 2014 fata de nivelul actual datorita reducerii cursului de schimb anuntate de Banca Centrala Europeana (BCE) la 1 octombrie. Desi nu este vorba de o reducere semnificativa, ea reprezinta o veste buna pentru soferi.

Banca Centrala Europeana a anuntat, pe 1 octombrie, un curs de referinta de 4,44 lei/euro, nivel luat in calcul pentru timbrul de mediu de la anul. Pentru acest an, cursul luat in calcul a fost de 4,52 lei/euro, ceea ce inseamna o reducere de 1,63%.

In calculul taxei se va tine cont numai de emisiile de CO2 ale autovehiculului, valoare ce va fi inmultita cu valoarea in euro a fiecarui gram si cu cota de reducere a timbrului exprimata in functie de vechime.

Vechimea autovehiculului se calculeaza in functie de data primei inmatriculari a acestuia. Potrivit legii, valoarea in lei a taxei se determina pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Cititi exemple de calcul a taxei de timbru pentru 2014 in continuarea articolului Timbrul de mediu se va ieftini din 2014. Vezi cu cat pe Business24 mai mult


Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 16:20

In 2014 platim mai putin pentru timbrul de mediu - vezi cu cat

In 2014 platim mai putin pentru timbrul de mediu - vezi cu cat

Valoarea timbrului de mediu va fi mai mica in 2014, deoarece cursul stabilit la 1 octombrie 2013, in functie de care se calculeaza aceasta taxa pentru anul urmator, este mai scazut comparativ cu cel consemnat la 1 octombrie 2012.

Taxa auto se calculeaza in functie de cursul stabilit de Banca Centrala Europeana (BCE) in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent.

Accize mai mici in 2014 - BCE a publicat cursul oficial

Astfel, pentru 2013, timbrul de mediu a fost calculat la un curs de 4,5223 lei/euro, in timp ce pentru anul viitor se va calcula la un curs de 4,4485 lei/euro, mai mic cu 1,63% decat cel actual.

Cursul valutar anuntat de BCE la 1 octombrie va fi utilizat si pentru calculul accizelor pentru tigari, combustibili, alcool si altele.

C.S. mai mult


Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 11:53

1 comentariu
Timbrul de mediu 2013: Incasarile anticipate nu acopera despagubirile

Timbrul de mediu 2013: Incasarile anticipate nu acopera despagubirile

Incasarile pe care Guvernul spera ca le va obtine in acest an din timbrul de mediu sunt estimate la doar 365 de milioane de lei, jumatate din nivelul avansat de ministru si apropiat de volumul veniturilor prognozate pentru anul trecut, care a fost cel mai scazut de la introducerea taxei de poluare auto.

Incasarile anticipate de Guvern nu acopera suma despagubirilor, de 400 de milioane de lei, pe care statul trebuie sa le achite in acest an celor peste 300.000 de proprietari de masini care au castigat procesele pentru restituirea taxei de poluare, considerata ilegala de catre instante.

Din luna martie, Guvernul a inlocuit taxa auto cu timbrul de mediu, iar noua formula de calcul a condus la o crestere in medie de circa 10% a sumei de plata pentru masinile Euro 4 si Euro 3 si o scadere cuprinsa intre 60% si 90% pentru masinile Euro 2, Euro 1 si non-euro, pe principiul ca masinile vechi au o durata scurta de functionare si, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

La acel moment, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat ca se estimeaza ca nivelul incasarilor timbrului de mediu va ajunge la 700 de milioane de lei in 2013, in conditiile in care si restituirile vechii taxe de mediu sunt estimate la 400 de milioane de lei.

In urma cu o luna, ministrul afirma ca suma totala ce trebuie restituita din vechea taxa auto este estimata la un miliard de lei.

Ministrul afirma atunci ca suma estimata pentru restituirile vechii taxe auto de mediu este enorma, dar a... mai mult


Luni, 06 Mai 2013, ora 20:52

Anularea timbrului de mediu, ceruta de doi senatori PNL - Ce varianta propun in schimb

Anularea timbrului de mediu, ceruta de doi senatori PNL - Ce varianta propun in schimb

Noua taxa auto, numita timbrul de mediu, care a intrat in vigoare pe 15 martie, este contestata de doi senatori PNL, pe motiv ca aceasta incalca o directiva europeana importanta, anume principiul poluatorul plateste.

"Taxa de poluare este profund inechitabila si discriminatorie pentru un posesor de autovehicul inmatriculat dupa anul 2007 obligatia la plata timbrului de mediu / taxa de prima inmatriculare / taxa pentru emisiile poluante, in comparatie cu cei care au inmatriculat autovehicule in Romania inainte de 2007", se arata in proiectul de lege propus de senatorii PNL Valeriu Victor Boeriu si Cristian Petru Bodea, transmite Realitatea Tv.

Ei amintesc ca acest bir a fost modificat de nenumarate ori si ca niciuna dintre variante nu a fost bazata pe un principiu echitabil, anume sa platesti exact cat poluezi.

Astfel, cei doi senatori sustin ca s-a ajuns la situatii aberante din punct de vedere fiscal si al protectiei mediului, deoarece nici vechimea autovehiculului, nici tipul motorului (EURO 2, 3, 4 sau 5), nici capacitatea cilindrica nu indica in mod corespunzator cat polueaza un autovehicul intr-un an, acesti parametri fiind luati in calcul pana acum in variantele de lucru.

Valeriu Victor Boeriu si Cristian Petru Bodea considera ca cel mai bun indicator al poluarii este consumul de carburat.

"Taxarea pe baza kilometrilor parcursi, respectiv a consumului de carburant rezolva, implicit, problema calcularii unei taxe in functie de capacitatea cilindrica,... mai mult


Marti, 23 Aprilie 2013, ora 21:00

3 comentarii
Timbru de mediu cu 75% mai ieftin pentru masinile Made in Romania. E posibil?

Timbru de mediu cu 75% mai ieftin pentru masinile Made in Romania. E posibil?

Mai multi deputati din Opozitie au inaintat o initiativa legislativa in scopul modificarii actului normativ privind timbrul de mediu, in sensul reducerii valorii taxei pentru masinile produse in Romania.

Initiativa alesilor se afla, insa, in contradictie cu obligatiile asumate de tara noastra in momentul aderarii la Uniunea Europeana, arata reprezentanti ai mediului legal.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, cu modificarile si completarile ulterioare, prezentata in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor pe 25 martie si inaintata la Senat in aceeasi zi de deputati PDL si PP-DD, vizeaza reducerea cu 75% a timbrului de mediu pentru masinile produse in Romania.

"S-a pornit de la ideea din 2007 de a se sprijini productia din Romania, produsele 'Made in Romania'", a spus deputatul PDL Camelia Bogdanici, unul dintre initiatori, pentru Ziare.com.

"In 2007, in timpul Guvernului condus de Calin Popescu-Tariceanu, romanii au fost indemnati sa sprijine economia nationala prin achizitionarea de produse 'Made in Romania'. Cei care au achizitionat produse in tara noastra si vandute prin intermediul unor dealeri autorizati din Romania au reprezentat un real suport pentru economia nationala. Insa la acel moment nu se discuta inca despre taxa de poluare, despre taxa de emisii poluante sau despre timbrul de mediu (...)

In concluzie, consideram absolut necesara si benefica... mai mult


Luni, 01 Aprilie 2013, ora 08:40

3 comentarii
Timbrul de mediu dauneaza proprietarilor de masini si mediului de afaceri

Timbrul de mediu dauneaza proprietarilor de masini si mediului de afaceri

Timbrul de mediu poate aduce prejudicii proprietarilor de masini, dar si mediului de afaceri, deoarece nu respecta principiul "poluatorul plateste", potrivit oficialilor Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

"Se constata ca tocmai acest principiu nu este respectat avand in vedere ca timbrul de mediu se plateste o singura data de catre persoanele/contribuabilii cu ocazia inmatricularii sau transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat, de unde rezulta ca ceilalti proprietari de autovehicule nu platesc pentru poluarea cauzata prin utilizarea autovehiculelor decat in situatia in care isi instraineaza masinile", se arata intr-un comunicat al CNIPMMR, remis Ziare.com.

Astfel, reprezentatii organizatiei considera ca nu exista nici o legatura intre prevederile legii conform careia "poluatorul plateste" si totalitatea autovehiculelor care sunt rulate pe teritoriul Romaniei.

"Acest timbru de mediu, dupa parerea noastra, ar trebui sa se regaseasca in consumul de carburant si nu intr-o taxa care sa fie perceputa numai in situatia instrainarii/achizitionarii autovehiculului, astfel incat sa fie aplicabil principiul 'poluatorul plateste', adica sa plateasca efectiv cel care polueaza prin emisii de CO2 rezultate din utilizarea autovehiculului si nu numai atunci cand intervine transferul de proprietate", se mai arata in comunicat.

Oficialii CNIPMMR propun ca timbrul de mediu sa fie platit annual, de catre... mai mult


Miercuri, 20 Martie 2013, ora 23:00

2 comentarii
Timbrul de mediu trebuie introdus in costul carburantului - Parvu (CNIPMMR)

Timbrul de mediu trebuie introdus in costul carburantului - Parvu (CNIPMMR)

Timbrul de mediu este o forma mascata de a impune un nou bir IMM-urilor, a declarat, marti, Florea Parvu, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

"Acest timbru de mediu ar trebui sa se regaseasca in consumul de carburanti si nu intr-o taxa care sa fie perceputa numai in situatia instrainarii sau achizitionarii autovehiculului, astfel incat sa fie aplicabil principiul poluatorul plateste, adica sa plateasca efectiv cel care polueaza prin emisii de dioxid de carbon rezultate in urma utilizarii autovehiculului si nu numai atunci cand intervine transferul de proprietate", a spus Florea Parvu.

"Apreciem ca poluarea este strans legata de cantitatea de combustibil achizitionata si consumata. Prin introducerea unei taxe in costul carburantului, statul ar incasa lunar suma reprezentand timbrul de mediu, de la fiecare utilizator al autovehiculului, pe toata perioada de viata. Veniturile statului ar fi astfel constante si substantiale.

Mai mult, acest timbru de mediu ar putea fi platit anual de poluatori pentru utilizarea autovehiculelor avandu-se ca referinta la calculul taxei capacitatea cilindrica, vechimea, eventual norma de poluare, emisiile de dioxid de carbon si tipul combustibilului", a adaugat vicepresedintele CNIPMMR.

Potrivit reprezentantilor CNIPMMR, diferentele intre normele de poluare Euro 3, Euro 4 si non Euro sau Euro 1 pot avea efecte grave asupra parcului auto national. Conform acestora,... mai mult


Marti, 19 Martie 2013, ora 23:45

4 comentarii
Timbrul de mediu, in vigoare: Calculeaza cat ai de plata

Timbrul de mediu, in vigoare: Calculeaza cat ai de plata

Noua taxa auto, denumita timbru de mediu, a intrat in vigoare vineri, iar Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat calculatorul oficial, cu ajutorul caruia poti afla cat vei avea de plata.

Pentru a obtine suma exacta, trebuie sa introduci cateva date tehnice ale masinii, precum capacitatea cilindrica, norma de poluare, tipul, vechimea si emisiile de carbon ale masinii.

La un calcul rapid, pentru o Dacia Logan din 2010, cu capacitatea cilindrica de 1.149 cmc, norma de poluare Euro 5 si cu emisii de 137 grame CO2/km, timbrul de mediu care trebuie achitat este de 65,1 euro, adica 294,4 lei.

Calculator taxa de timbru

Timbrul de mediu este platit o singura data, la prima inmatriculare in Romania sau prima transcriere, mai putin in cazul mostenirilor sau partajului. De asemenea, sunt scutiti de plata proprietarii de masini care au achitat deja taxa de poluare.

Pentru masinile care au motorizare Euro 4 si Euro 3, nivelul taxei, fata de cea anterioara, creste, in medie, cu aproximativ zece procente.

Timbrul de mediu, noua versiune a taxei auto, a intrat in vigoare (Video)

In acelasi timp, pentru masinile Euro 2, Euro 1 si non-euro, exista o scadere de 60 - 90 la sumei, deoarece se considera ca aceste autovehicule au o durata de viata mai scazuta decat celelalte, prin urmare vor polua pe o durata de timp mai mica.

Pentru masinile dotate cu motoare Euro 5, nivelul taxei ramane acelasi, iar pentru cele cu Euro 6, masini hidride sau... mai mult


Vineri, 15 Martie 2013, ora 15:55

1 comentariu
Calculati cat veti avea de platit pentru timbrul de mediu

Calculati cat veti avea de platit pentru timbrul de mediu

Taxa auto, sub noua sa denumire de timbrul de mediu, va fi platita de toti proprietarii de autovehicule pentru transport de persoane cu pana la opt locuri, precum si pentru cele de transport de marfa, luandu-se in calcul nivelul de poluare si vechimea masinii.

In noul proiect pentru timbrul de mediu, Guvernul reduce cu pana la 90 la suta taxa aplicata masinilor vechi, respectiv cele dotate cu motorizare Euro 2, Euro 1 si non-euro, avand in vedere ca, pana acum, taxa pentru masinile de acest gen putea ajunge sa depaseasca valoarea masinii.

In schimb, proprietarii de masini cu motoare Euro 4 sau Euro 5 vor plati cu pana la 10 la suta mai mult decat in trecut.

Pentru a va calcula suma pe care trebuie s-o platiti pentru timbrul de mediu, conform noului proiect, aveti la dispozitie calculatorul realizat de 4tuning.

Taxa trebuie platita cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, in Romania, in cazul autovehiculelor pentru care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, conform Legii nr. 571/2003, sau taxa de poluare.

Cum arata noua taxa auto: Mai multi bani pentru Euro 4 si Euro 3, mai putini pentru restul

De asemenea, se va plati si de catre proprietarii care au castigat in instanta restituirea sau inmatricularea fara plata taxelor mentionate mai sus, se arata in proiectul publicat de guvern. mai mult


Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 16:33

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba