calota glaciara

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Calota glaciara ar putea disparea in 10 ani

Calota glaciara ar putea disparea in 10 ani

Gheata din zona arctica se topeste intr-un ritm mai alert decat se anticipa anterior, a avertizat un grup de cercetatori.

Cu ajutorul satelitilor Agentiei Spatiale Europene s-a descoperit ca, in ultimul an, s-au topit 900 de kilometrii cubi de gheata din aceasta regiune, scrie Daily Mail.

Prin urmare, fenomenul are loc cu 50% mai rapid decat se estimase anterior si, daca se mentine acest ritm, in doar 10 ani calota glaciara din zona arctica ar putea sa dispara complet.

Cauzele acestui dezastru sunt incalzirea globala si emisia de gaze cu efect de sera.

Daca scenariul de va adeveri, atunci nivelul oceanelor va creste cu 7 metri, un adevarat pericol pentru orasele de pe coasta.

In plus, disparitia calotei glaciare va produce o adevarata batalie pentru petrolul si fauna piscicola din regiune, potrivit sursei citate.

Cercetarile savantilor se bazeaza pe datele oferite de satelitul CryoSat-2 lansat in anul 2010, dar si de submarine, care au analizat grosimea stratului de gheata.

Acest ultimul studiu contrazice articolul publicat luna trecuta de cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga, care au sustinut ca gheata din Groenlanda este mai putin predispusa la topire decat se credea initial.

"Este prea devreme sa vorbim despre disparitia calotei glaciare", declarase Kurt Kjaer, cel care a condus acest studiu.

El a explicat ca exista perioade de topire accelerata a ghetii, dar acestea sunt urmate de perioade in care fenomenul este mult diminuat, chiar... mai mult


Luni, 13 August 2012, ora 17:48

1 comentariu
Calota glaciara a Groenlandei s-a topit aproape complet, in cateva zile

Calota glaciara a Groenlandei s-a topit aproape complet, in cateva zile

Calota glaciara a Groenlandei s-a topit, intr-un interval de cateva zile in aceasta luna, pe o arie mai extinsa decat in orice alt moment in 30 de ani de monitorizare prin satelit.

Aproape intreaga suprafata a calotei glaciare a Groenlandei, de la zona de coasta la cel mai inalt punct de pe calota glaciara groenlandeza, a fost afectata de topire la suprafata, potrivit masuratorilor realizate de trei sateliti independenti analizati de NASA.

In medie, aproximativ jumatate din calota glaciara a Groenlandei se topeste in mod natural vara. La altitudini mari, cea mai mare parte din apa topita reingheata rapid. In apropierea coastei, o parte din apa este retinuta de gheata, iar restul se pierde in ocean. Insa, in acest an calota glaciara s-a topit in proportie de 97% la jumatatea lunii iulie, potrivit NASA.

Cercetatorii nu au stabilit inca daca aceasta topire extinsa va afecta volumul general al pierderii de gheata din aceasta vara si va contribui la cresterea nivelului marii.

"Calota glaciara a Groenlandei este o regiune extinsa cu o istorie variata in ceea ce priveste schimbarile. Acest eveniment, combinat cu alte fenomene naturale, dar neobisnuite, precum desprinderea de saptamana trecuta a unei bucati din ghetarul Petermann, fac parte dintr-o evolutie complexa. Monitorizarile prin satelit ne ajuta sa intelegem cum astfel de evenimente interactioneaza cu altele, precum si cu sistemul climatic general", a spus Tom Wagner de la NASA.

Topirea s-a extins rapid, de... mai mult


Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 23:35

4 comentarii
Ce tari vor fi inghitite de ape daca se va topi calota glaciara

Ce tari vor fi inghitite de ape daca se va topi calota glaciara

Orase mari din Asia si Africa, inclusiv din Haiti, Bangladesh, Sierra Leone, Zimbabwe si Madagascar, ar fi cel mai puternic afectate de schimbarile de clima in cazul in care calota glaciara s-ar topi.

Maplecroft a studiat 193 de tari in privinta impactului pe care le-ar avea niste schimbari drastice de clima, luand in calcul expunerea lor la cicloane, alunecari de teren, cresterea nivelului marii, dar si capacitatea natiunilor de a se adapta la aceste catastrofe.

Cele 10 tari care ar fi cel mai afectate de dezastre naturale sunt: Haiti, Bangladesh, Zimbabwe, Sierra Leone, Madagascar, Cambodia, Mozambique, Congo, Malawi si Philippine, scrie Business Insider.

SUA si cateva din tarile nord-europene au un risc scazut, iar Romania are un risc mediu.

mai mult


Joi, 27 Octombrie 2011, ora 15:09

10 comentarii
Calota glaciara se topeste cu 50 de ani mai devreme decat era prevazut

Calota glaciara se topeste cu 50 de ani mai devreme decat era prevazut

Date recente obtinute de la satelitii NASA si de la Centrul pentru Zapezi si Gheturi (NSIDC) al Universitatii Boulder Colorado, arata ca anotimpul verii pentru calota de gheata s-a prelungit atat de mult incat aproape ca a atins un nou record al topirii maxime. Iata ca aceasta neasteptata "vara indiana" a ajuns si in zona Arcticii.

Care vor fi, pe timp indelungat, consecintele acestui fenomen? Printre cele anticipate se numara cresterea nivelului marii, amenintarea cu disparitia a ursilor polari si a mai multor specii de vietuitoare de la poli. Dar mai pot fi si alte urmari cu care omenirea se va confrunta si pe care stiinta zilelor noastre nu este capabila inca sa le imagineze.

Pot aparea cataclisme de proportii nebanuite. Pot sa dispara partial continente peste noapte, in urma unor inundatii asemanatoare potopului biblic. Poate creste in consecinta numarul persoanelor stramutate si al refugiatilor de pe glob, sau este posibil ca popoarele lumii sa se confrunte cu o foamete fara precedent.

Tot atat de bine, acest fenomen poate inceta pe neasteptate. Important este insa faptul ca oamenii de stiinta se lupta sa patrunda pe cat posibil in inima lui, sa gaseasca explicatii plauzibile si sa emita o serie de previziuni pe masura, intensificandu-si cercetarile atat de pe pamant cat si din spatiu.

Calota glaciara a Arcticii creste in fiecare iarna, odata cu apusul soarelui, care dureaza cateva luni si se restrange in fiecare vara, cand soarele rasare pe cerul... mai mult


Joi, 06 Octombrie 2011, ora 22:08

Calota glaciara se va topi in totalitate pana in 2049

Calota glaciara se va topi in totalitate pana in 2049

Cu fiecare an care trece incalzirea globala isi arata din ce in ce mai mult coltii. Calota glaciara se topeste incetul cu incetul, iar pana in 2049 ea va disparea in totalitate, sustin specialistii pe probleme de mediu.

Astfel, potrivit Centrului National American pentru Date despre Zapada si Gheata, pe 7 martie s-a inregistrat cel mai scazut nivel al ghetii arctice, de cand se folosesc satelitii pentru aceasta monitorizare.

De asemenea, temperaturile de deasupra Oceanului Arctic erau peste valorile normale (7-9 grade Celsius), iar noile date indica faptul ca stratul de gheata noua a crescut foarte putin in ultimul an.

In fiecare an, la inceputul dezghetului, oamenii de stiinta urmaresc, prin intermediul satelitilor, evolutia calotei glaciare. Astfel, gheata veche, cea care a supravietuit dezghetului din timpul verii, s-a ingrosat foarte putin in ultimele decenii, in timp ce gheata formata recent este din ce in ce mai subtire.

Citeste mai mult despre Specialistii avertizeaza: Calota glaciara se va topi in totalitate pana in 2049 pe GreenReport.ro. mai mult


Vineri, 08 Aprilie 2011, ora 17:04

2 comentarii
Alte articole despre: calota glaciara, incalzire globala
Calota glaciara poate disparea pana in 2030

Calota glaciara poate disparea pana in 2030

In aceasta vara, calota glaciara arctica a ajuns la cea mai mica suprafata din istorie din cauza intensificarii fenomenului incalzirii globale, declara cercetatorii americani.

Saptamana trecuta, cand s-a inregistrat sfarsitul intervalului cu temperaturi mai ridicate din zona arctica (Polul Nord), calota de gheata acoperea doar 1,84 milioane de mile patrate, potrivit The Telegraph.

"Este a treia oara, de cand exista imagini satelitare, cand suprafata calotei glaciare artice a coborat sub 5 milioane de kilometri (1,93 milioane de mile patrate) si toate aceste recorduri negative s-au inregistrat in ultimii 4 ani", se arata in raport.

NOAA, Administratia Nationala a Oceanelor si a Atmosferei din SUA, a determinat ca in luna august 2010 calota glaciara a avut a doua cea mai mica dimensiune din 1979, doar in anul 2007 s-a inregistrat o suprafata inferioara (1.595 milioane mile patrate).

Mark Serreze, directorul NSIDC - Centrul National de Date referitoare la Gheata si Zapada, ridica acest argument stiintific in fata celor care sunt sceptici cu privire la fenomenul de incalzire globala.

"Regiunea arctica, la fel ca intreaga suprafata a Globului, este intr-o continua incalzire, iar calota de gheata se micsoreaza direct proportional. In fiecare luna a anului se inregistreaza o tendinta descendenta de evolutie", completeaza acesta.

Gheata arctica se diminueaza cu 11% pe deceniu

"Calculele noastre arata ca, in jurul anului 2030, daca vom merge in regiunea arctica... mai mult


Marti, 21 Septembrie 2010, ora 17:25

2 comentarii
Calota glaciara s-a topit mai putin in acest an

Calota glaciara s-a topit mai putin in acest an

Calota glaciara s-a topit in aceasta vara mai putin decat in alti ani, spun oamenii de stiinta. Ei spun, insa, ca tendinta este in continuare de micsorare.

La 12 septembrie, suprafata acoperita de gheata masura 5,1 milioane de kilometri patrati, fata de 4,1 milioane de kilometri patrati cat avea in 2007, transmite BBC.

Chiar daca suprafata topita nu a fost la fel de mare ca in alti ani, calota glaciara ramasa in aceasta vara a fost cu 24% mai mica decat media din perioada 1979 - 2000.

Printre explicatii se numara si temperatura care a fost mai mica in acest an in regiunile polare. De asemenea, vantul mai puternic a ajutat gheata sa se intinda pe o suprafata mai mare. Cercetatorii nu au insa o explicatie pentru temperatura mai scazuta din acest an.

Temperatura medie inregistrata in 2007 a fost cu 2 - 3 grade mai ridicata decat in mod normal. O repetare a situatiei de atunci ar face ca ghetarii de la Polul Nord sa dispara complet, spun oamenii de stiinta. mai mult


Vineri, 18 Septembrie 2009, ora 18:15

Inundatiile de sub calota glaciara accelereaza topirea ghetarilor

Inundatiile de sub calota glaciara accelereaza topirea ghetarilor

Inundatiile care au loc sub calota glaciara din Antartica accelereaza topirea ghetarilor si cresc nivelul marilor.

Aceste date sunt atestate de un studiu efectuat de cercetatorii americani, informeaza AFP.

Oamenii de stiinta avertizeaza ca viteza de topire a ghetarului Byrd, care se afla in estul Antarcticii, a crescut cu 10%, intre 2005 si 2007.

Accelerarea topirii ghetarului s-a produs din cauza revarsarii a doua lacuri subterane, care au provocat o inundatie de proportii mari. In urma fenomenului, s-au revarsat 1.7 kilometri cubi de apa.

"Apa se comporta exact ca un lubrifiant. Reduce frecarea la baza ghetarului si accelereaza topirea acestuia", a explicat Helen Fricker, cercetator al Institutului de Oceanografie Scripps, din California.

In ultima perioada, cresterea nivelului oceanului planetar este de 3mm pe an, factor care reprezinta un motiv de ingrijorare pentru statele insulare.

Studiul efectuat de Intergovernamental Panel of Climate Change (IPCC) avertizeaza ca pana in 2100, nivelul oceanelor ar putea creste cu 59 de centimetri. Totusi, acest raport nu lua in calcul si inundatiile care au loc sub calota glaciara din Antarctica. mai mult


Luni, 17 Noiembrie 2008, ora 15:39

Calota glaciara a atins un nou record de topire a ghetei

Calota glaciara a atins un nou record de topire a ghetei

Calota glaciara de la Polul Nord a ajuns la cel de-al doilea record pentru nivelul de topire a ghetei, din cauza incalzirii globale, sustin oamenii de stiinta de la Centrul American de Cercetare a Ghetii si Zapezii.

Cea mai afectata zona este in marea Chukchi, pe coasta Alaskai. Din cauza dezghetului, ursii polari de aici sunt fortati sa inoate la distante mai mari, informeaza Reuters.

Ursul polar este in SUA pe lista animalelor pe cale de disparitie, din cauza ca habitatul lor inghetat dispare tot mai repede.

Cercetatorii au aratat ca, in aceasta vara, gheata s-a topit excesiv, atingand recordul stabilit in septembrie 2005, cand in Marea Arctica au ramas numai 5,3 milioane de kilometri patrati de gheata. mai mult


Joi, 28 August 2008, ora 14:13

Alte articole despre: calota glaciara, record, topire, gheata

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae