capitala culturala europeana 2021

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Bucuresti intra in cursa pentru Capitala Culturala Europeana 2021

Bucuresti intra in cursa pentru Capitala Culturala Europeana 2021

Consilierii generali ai Capitalei au aprobat, joi, un proiect de hotarare privind depunerea candidaturii municipiului Bucuresti la titlul de Capitala Culturala Europeana in anul 2021.

Proiectul a fost aprobat in sedinta de joi a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), astfel ca Bucurestiul se poate inscrie in competitia care incepe anul viitor.

"Competitia nationala pentru alegerea orasului ce va reprezenta Romania (pentru a fi Capitala Culturala Europeana in 2021, n.red.) se deschide in 2015, anuntand deja intentia de a participa la aceasta competitie orasele Cluj-Napoca,Timisoara, Iasi, Craiova si Arad", potrivit raportului de specialitate al proiectului de hotarare.

In document se mentioneaza si ca urmatoarea sansa a Romaniei de a avea o Capitala Culturala Europeana va fi "abia peste alti 15 ani".

De asemenea, in document se arata ca evenimentul "Capitala Culturala Europeana" este deja considerat unul de natura "sa schimbe cu totul viata unui oras si sa-i marcheze viitorul", procesul de accedere la acest titlu incepand cu sase ani inainte.

Orasele din Romania se bat sa fie Capitala Culturala Europeana in 2021 - cine intra in cursa

Ce beneficii aduce acest titlu

Conform studiilor realizate cu privire la dezvoltarea oraselor care au fost capitale culturale europene, printre beneficii se numara cresterea turismului in medie cu 12% in anul respectiv, a venitului regional prin proiectele culturale desfasurate, a venitului orasului, precum... mai mult


Vineri, 28 Februarie 2014, ora 08:39

1 comentariu
Orasele din Romania se bat sa fie Capitala Culturala Europeana in 2021 - cine intra in cursa

Orasele din Romania se bat sa fie Capitala Culturala Europeana in 2021 - cine intra in cursa

Consilierii generali ai Capitalei vor discuta, in sedinta de joi, un proiect de hotarare privind depunerea candidaturii Municipiului Bucuresti la titlul de Capitala Culturala Europeana in anul 2021.

Potrivit raportului de specialitate al proiectului de hotarare, in 2021 exista oportunitatea ca Municipiul Bucuresti sa poata fi ales drept Capitala Culturala Europeana.

"Competitia nationala pentru alegerea orasului ce va reprezenta Romania se deschide in 2015, anuntand deja intentia de a participa la aceasta competitie orasele Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Craiova si Arad", se arata in document, in care se mentioneaza si ca urmatoarea sansa a Romaniei de a avea o Capitala Culturala Europeana va fi "abia peste alti 15 ani".

Aradul vrea sa fie Capitala Culturala Europeana in 2021

De asemenea, in document se arata ca evenimentul "Capitala Culturala Europeana" este deja considerat unul de natura "sa schimbe cu totul viata unui oras si sa-i marcheze viitorul", procesul de accedere la acest titlu incepand cu sase ani inainte.

Conform studiilor realizate cu privire la dezvoltarea oraselor care au fost capitale culturale europene, printre beneficii se numara cresterea turismului in medie cu 12 procente in anul respectiv, a venitului regional prin proiectele culturale desfasurate, a venitului orasului, precum si relansarea imaginii acestuia.

Timisoara vrea sa fie capitala culturala europeana in 2021

Alte beneficii sunt reprezentate de refacerea infrastructurii... mai mult


Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 16:56

1 comentariu
Presa spaniola: Timisoara, "mica Viena" care vrea sa fie Capitala Cuturala Europeana in anul 2021

Presa spaniola: Timisoara, "mica Viena" care vrea sa fie Capitala Cuturala Europeana in anul 2021

Timisoara, care a fost considerata "mica Viena" a Imperiului Austro-Ungar, orasul romanesc cu teatre in diferite limbi si numeroase comunitati etnice, pariaza pe aceasta diversitate pentru a reusi sa devina Capitala Europeana Culturala a anului 2021.

Inovatia si creativitatea sunt cuvantul de ordine al unui oras marcat de toleranta pentru numeroase comunitati etnice - maghiara, sarba, germana si evreiasca, printre altele - si unde se intersecteaza credintele ortodoxa si catolica, noteaza La Vanguardia.

Aflata intr-un punct strategic, la 280 de kilometri de Budapesta si 150 de kilometri de Belgrad, Mica Viena, numita astfel pentru frumusetea sa arhitectonica cu influenta baroca si cu viata sa culturala vibranta, se evidentiaza prin caractercul competitiv de-a lungul ultimelor trei secole. Nu degeaba a fost primul oras cu iluminat electric din Europa, asa cum se lauda cetatenii orasului.

Timisoara vrea sa fie capitala culturala europeana in 2021

"Aceasta simbioza culturala ne-a invatat sa traim fara conflicte, sa fim competitivi, sa modernizam societatea si, peste toate, sa europenizam o zona care a fost dominata de turci pe durata a aproape 200 de ani", a spus Victor Neumann, profesor de istorie al Universitatii de Vest.

Amestecul de culturi a incurajat crearea unui model de convietuire care a ajutat Timisoara sa devina varful de lance al dezvoltarii stiintifice si culturale inca de pe vremea dominatiei habsburgilor.

In Timisoara s-a ridicat, in anul 1815,... mai mult


Joi, 26 Septembrie 2013, ora 22:55

7 comentarii
Orasul Sfantu Gheorghe, in lupta pentru Capitala Culturala Europeana 2021

Orasul Sfantu Gheorghe, in lupta pentru Capitala Culturala Europeana 2021

Orasul Sfantu Gheorghe va candida, din partea Tinutului Secuiesc, pentru Capitala Culturala Europeana 2021, a anuntat marti primarul Antal Arpad.

Edilul a explicat ca, in contextul in care in fiecare an se stabileste ce state pot intra in lupta pentru Capitala Culturala Europeana, in anul 2021 va veni randul Romaniei si al Greciei, potrivit Mediafax.

Primul oras care reprezinta o intreaga regiune

"Proiectul va fi depus de municipiul Sfantu Gheorghe, dar de cativa ani este posibil ca aceste candidaturi sa fie depuse de un oras, dar in numele unei regiuni, si atunci noi o vom face in numele regiunii Tinutul Secuiesc.

Avem parteneri in acest proiect consiliile judetene din Covasna si Harghita, primariile din Targu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Sovata si Gheorgheni, deci, practic, este proiectul unei regiuni", a declarat Antal Arpad.

Aradul si-a lansat, la Bruxelles, candidatura pentru Capitala Culturala Europeana

Initiatorii acestui proiect isi propun sa implice atat comunitatea romaneasca, cat si pe cea rroma, pentru a evidentia cultura fiecareia dintre acestea, dar si cultura comuna din aceasta zona. Totodata, primarul este increzator ca orasul lui are sanse reale de a castiga, pentru ca este singurul care va candida in numele unei intregi regiuni, si anume Tinutul Secuiesc.

"Este foarte important pentru noi. Chiar in aceste dispute politice oarbe, putem sa aratam ca in timp ce unii inca sunt preocupati de a numara steagurile pe... mai mult


Miercuri, 06 Martie 2013, ora 16:01

2 comentarii
Aradul si-a lansat, la Bruxelles, candidatura pentru Capitala Culturala Europeana

Aradul si-a lansat, la Bruxelles, candidatura pentru Capitala Culturala Europeana

Municipiul Arad si-a lansat, marti seara, candidatura la titlul de "Capitala Culturala Europeana 2021", evenimentul avand loc la Bruxelles, la Parlamentul European, in prezenta catorva sute de invitati, intre care europarlamentari si membri ai Comitetului Regiunilor.

Primaria Arad a organizat, la Bruxelles, in incinta Parlamentului European, un eveniment de promovare a orasului, sub denumirea "Arad, cetate europeana a diversitatii culturale", care a cuprins prezentarea a doua filme documentare despre municipiu si minoritatile care traiesc in oras, dar si o expozitie de fotografii si picturi intitulata "Aradul cultural - expresie a coexistentei interetnice".

In cadrul evenimentului, reprezentanti ai minoritatilor etnice din Arad au prezentat costume traditionale, iar participantii au putut degusta produse specifice zonei si vinuri din Podgoria Aradului.

Potrivit primarului municipiului, Gheorghe Falca, manifestarea a coincis cu lansarea candidaturii Aradului la titlul de "Capitala Culturala Europeana 2021".

Edilul a spus ca municipalitatea este interesata sa se promoveze cat mai intens direct la Bruxelles in cadrul competitiei in care ar urma sa intre si alte orase din Romania.

"Aradul a dovedit de-a lungul istoriei sale ca este un model de multiculturalism si multietnicitate, acestea fiind printre primele argumente cu care intram in competitia pentru obtinerea titlului. Prin prezentarea la Bruxelles a traditiilor si valorilor noastre, ne anuntam oficial... mai mult


Marti, 05 Martie 2013, ora 23:49

1 comentariu
Aradul vrea sa fie capitala culturala europeana a anului 2021

Aradul vrea sa fie capitala culturala europeana a anului 2021

Candidatura Aradului la titlul de "capitala culturala europeana a anului 2021" va fi promovata de municipalitate, la inceputul lunii martie, la Bruxelles, in cadrul unui eveniment intitulat "Arad, cetate europeana a diversitatii culturale".

Manifestarea, care va avea loc pe 5 martie, la sediul Parlamentului European, va cuprinde o expozitie de picturi si fotografii inedite, avand ca generic "Aradul cultural - expresie a coexistentei interetnice" si prezentarea a doua filme documentare despre traditiile, viata si cultura numeroaselor etnii care si-au pus amprenta pe istoria si prezentul Aradului. In cadrul actiunii va fi organizata si o degustare de produse gastronomice traditionale si vinuri din Podgoria Aradului.

"De-a lungul istoriei sale, Aradul a dovedit ca este un model de multiculturalism si multietnicitate, acestea fiind printre primele argumente cu care intram in competitia pentru obtinerea titlului de 'Capitala culturala europeana - 2021'. Prin acest eveniment pe care il organizam la Bruxelles dorim sa ne facem cunoscuti in fata Europei, ilustrand traditiile si valorile Aradului, aflate in esenta spiritului european", a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, primarul municipiului, Gheorghe Falca.

La randul sau, europarlamentarul Iosif Matula, co-initiator al actiunii ce se va desfasura la Bruxelles, a aratat ca Aradul reprezinta un model de coabitare multietnica ce merita promovat.

"Aradul merita o promovare europeana si internationala. Nu o... mai mult


Duminica, 10 Februarie 2013, ora 22:50

Aradul vrea sa fie Capitala Culturala Europeana in 2021

Aradul vrea sa fie Capitala Culturala Europeana in 2021

Aradul va candida pentru titlul de Capitala Culturala Europeana in anul 2021, alaturi de un oras din Grecia, municipalitatea anuntand ca se bazeaza pe mai multe argumente, printre care multiculturalitatea si multietnicitatea.

Primarul din Arad, Gheorghe Falca, a anuntat ca, la sfarsitul lunii noiembrie, va primi, la Bruxelles, documentatia necesara pentru depunerea candidaturii.

"Acum suntem in etapa in care ne declaram public intentia de a candida pentru titlul de Capitala Culturala Europeana. La sfarsitul zilei de 30 noiembrie, la Bruxelles, vom primi documentatia pentru candidatura. O sa existe o consultare privata cu institutiile de cultura, cu oamenii de cultura, cu alte institutii din Arad, pana in 2013.

In primavara anului 2013, vom crea comitetul care va pregati in primul rand oferta si apoi etapele de implementare. Fac un apel la oamenii care inteles acest mare obiectiv al orasului sa ni se alature", a afirmat Gheorghe Falca.

Primarul a mentionat si cateva argumente cu care Aradul se inscrie in cursa pentru obtinerea titlului de Capitala Culturala Europeana in 2021.

"Vom incerca sa beneficiem in continuare de existenta Cetatii Aradului in oras si dorinta noastra de a o introduce in circuitul turistic. Aradul are ceva special, o legatura cu mai multe natiuni europene, care reiese si din documentele care se afla la Arhivele din Viena. Ne vom baza pe infratirile pe care le avem si pe partenerii nostri, care au fost pana acum capitale culturale... mai mult


Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 10:14

1 comentariu
Cel mai important an din viata unui oras al zilelor noastre

Cel mai important an din viata unui oras al zilelor noastre

Un barbat si o femeie stau impreuna cu cei doi copii ai lor la o masuta impletita din lemn de rachita (se gaseste din belsug in imprejurimi), sorbind cate o bautura cu cicoare, respectiv cate un sirop de afine, merisor si agrise (specifica locului).

Intre ei, o tava mare cu placinta de rubarba. Centrul orasului vechi e plin de terase cu astfel de masute, iar stradutele intortocheate care ajung acolo, de asemenea. Oamenii, atrasi ca un magnet din toate colturile continentului, sunt linistiti.

Rad, vorbesc unii cu altii (se discuta in cel putin trei limbi europene, in afara de cele folosite in mod obisnuit in comunitatile locale), isi plimba privirile de-a lungul cladirilor vechi, restaurate, care imprejmuiesc piateta, isi trag sufletul.

Se simte totusi o oarecare nerabdare: la lasarea serii va avea loc experienta culturala nr. 100 din acest an. Va fi ceva nou, deosebit. Este una din zilele celui mai important an din viata orasului din Romania desemnat capitala culturala a Europei.

Experienta Sibiu 2007

Pentru orice oras aceasta e o oportunitate extraordinara, o sansa. Experienta Sibiului, Capitala culturala in 2007, este cea mai buna dovada. Orasul din centrul Romaniei a gazduit, in cele 365 de zile cat a detinut acest titlu, 337 de proiecte, insumand 2062 de evenimente (teatru, pictura, muzica, film, dans, literatura, arhitectura, arta contemporana, gastronomie), oglindind caracterul multicultural si multilingvistic al orasului.

Bugetul total pentru... mai mult


Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 08:18

Timisoara vrea sa fie capitala culturala europeana in 2021

Timisoara vrea sa fie capitala culturala europeana in 2021

Timisoara vrea sa devina capitala culturala a Europei in 2021, autoritatile anuntand ca vor depune candidatura in acest scop.

In 2021 va fi randul Romaniei, din nou, pentru a avea o capitala culturala a Europei, iar Ministerul Culturii va organiza o competitie intre orase pentru a stabili cine va obtine acest titlu, informeaza Gandul.

Programul "Capitala culturala europeana" a fost initiat de Consiliul de Ministri ai Culturii din Uniunea Europeana in 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei si de a celebra contributia oraselor la dezvoltarea culturii.

In 2009, Vilnius a avut statutul de capitala culturala europeana alaturi de orasul austriac Linz, iar in 2007 statutul de capitala culturala europeana a fost impartit de Sibiu si Luxemburg. mai mult


Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 08:20

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  2. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  3. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  4. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  5. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  6. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  7. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  8. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  9. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  10. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)