carburant

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Efectele dosarului Lukoil: Scumpirea carburantilor si scaderea consumului

Efectele dosarului Lukoil: Scumpirea carburantilor si scaderea consumului

Sechestrul pus pe produsele companiei Lukoil si posibilitatea ca rafinaria Petrotel sa fie inchisa ar putea conduce la cresterea pretului carburantilor.

"In momentul in care este redusa cantitatea de produse petroliere injectata de o companie in piata se pot intampla doua lucruri. In primul rand, la acelasi consum se va inregistra o scadere a ofertei si asta va conduce la o crestere a pretului.

Pe de alta parte, este posibil ca firmele concurente sa se grabeasca sa ocupe locul lasat liber de compania respectiva - in acest caz Lukoil - si atunci nu va mai creste pretul, pentru ca ceilalti au venituri mai mari, avand in vedere ca vand o cantitate mai mare de carburant", a explicat expertul in energie Ionut Purica pentru Ziare.com.

Situatia de la Lukoil

Saptamana trecuta, procurorii au facut perchezitii la sediile mai multor companii apartinand Lukoil, inclusiv la rafinaria din Ploiesti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde de lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscala si restul din spalare de bani.

In urma perchezitiilor, anchetatorii au ridicat mai multi saci cu documente, iar, la o zi de la efectuarea descinderilor, Lukoil a oprit productia rafinariei din Ploiesti.

Ulterior, premierul Victor Ponta a transmis ca Guvernul spera ca se va gasi o solutie legala care sa permita sanctionarea celor vinovati, fara ca angajatii sa aiba de suferit. El a subliniat, ironic, faptul ca nu fugea nimeni cu conductele Lukoil in... mai mult


Joi, 09 Octombrie 2014, ora 08:35

18 comentarii
Petrom explica de ce va creste in 2014 cererea de carburanti

Petrom explica de ce va creste in 2014 cererea de carburanti

Romania va avea o crestere economica de 2% - 3% anul acesta, ceea ce va duce si la o crestere a cererii de carburanti, desi consumatorii fac eforturi pentru a-si spori eficienta energetica, sustine presedintele OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

"Ne asteptam ca in Romania sa fie o crestere economica, chiar daca nu este la nivelul de anul trecut, de 2% - 3% care, automat va creste cererea de carburanti.

Aceste posibile cresteri credem ca vor fi compensate de eforturile pe care consumatorii le fac pentru eficienta energetica, pentru ca preturile, chiar daca scad sunt inca ridicate, si atunci raspunsul consumatorului este sa-si reduca factura. In aceste conditii, eforturile de eficienta energetica sa se regaseasca intr-o cerere stabila sau poate chiar in scadere pentru perioada urmatoare, de 3 - 5 ani", a precizat Mariana Gheorghe.

INS dezvaluie de ce a intrat Romania in recesiune - Noi surprize negative?

Ea a aratat ca in primele sase luni din acest an piata energetica a continuat sa scada pe toate produsele pe care compania Petrom le opereaza.

"La parte de retail carburanti, inca cu 2% (a scazut piata - n.red.) dupa cinci ani de scaderi, in partea de gaz cu 5%, in partea de electricitate, 2%. Aceste scaderi, daca ar fi doar un singur an, nu ar fi dramatice, dar daca ne uitam la evolutia ultimilor cinci ani, in fiecare an am avut astfel de scaderi.

Cand am venit in Romania, acum 8 ani, piata de gaze era in jur de 17 - 18 miliarde de mc, iar anul trecut a fost... mai mult


Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 19:26

2 comentarii
Acciza la carburanti, efect de bumerang: Vanzarile s-au prabusit in aprilie. Un esec al guvernarii?

Acciza la carburanti, efect de bumerang: Vanzarile s-au prabusit in aprilie. Un esec al guvernarii?

Acciza suplimentara la carburanti, de 7 eurocenti/litru, a intrat in vigoare in aprilie. Efectul imediat a fost o scumpire drastica a benzinei si motorinei, care a fost insa urmata de o scadere a vanzarilor in acest domeniu.

Datele Institutului National de Statistica (INS) arata o scadere de 6,5% a comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate, in luna aprilie fata de martie.

Mai mult, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, declinul este mai abrupt: -16,2%.

Pe de alta parte, Ion Lixandru, administrator Camion Logistic, a mentionat ca 30.000 de camioane nu mai alimenteaza in Romania si ca nu s-a castigat nimic din acciza suplimentara, informeaza Realitatea Tv.

Publicatia Bloomberg a analizat preturile la benzina in 61 de tari si a constatat ca in Romania a avut loc cea mai mare scumpire din lume, in acest an, de 16%.

Romania, cea mai drastica scumpire a benzinei din lume - Suntem in top 10 la suferinta la pompa

O masura cu efecte perverse

"Masura nu va avea succes, iar rezultatele de pana acum ar trebui sa dea de gandit Guvernului, care ar trebui sa faca ceva si sa o corijeze", a precizat analistul Mircea Cosea, pentru Ziare.com.

El considera ca acciza suplimentara are doua elemente de esec.

"In primul rand, e vorba de diminuarea pietei interne de carburant. Guvernul roman nu a actionat in favoarea noastra, avand in vedere ca a contribuit la cresterea economica in Bulgaria, in Ungaria si in alte... mai mult


Joi, 05 Iunie 2014, ora 07:34

32 comentarii
Statul isi asuma reducerea consumului de carburant, dupa majorarea accizei

Statul isi asuma reducerea consumului de carburant, dupa majorarea accizei

Ministerul Finantelor a asumat o reducere a consumului de combustibil dupa majorarea accizei la carburanti si apreciaza ca transferul de venituri din mediul privat la buget va permite finantarea unor investitii cu un efect de atrenare mai ridicat in economie decat daca banii ar ramane in piata.

"Impactul estimat din cresterea nivelului accizei la carburanti (benzina, motorina, kerosen) asupra veniturilor bugetare, incepand cu 1 aprilie 2014 este de 2.009 milioane lei, din care 1.620 milioane lei se refera la accize si 389 milioane lei la TVA. Transpunerea majorarii accizei s-a efectuat luand in calcul si scaderea consumului.

Veniturile bugetare suplimentare reprezinta practic un transfer de fonduri din mediul privat catre bugetul statului, ceea ce va permite finantarea suplimentara a investitiilor publice, cu efect de antrenare ridicat in economie, dar si pe piata fortei de munca", se arata intr-un document al Ministerului Finantelor.

Taxe 2014: Cu cat ne scade puterea de cumparare din cauza majorarii accizelor Interviu

Finantele arata ca majorarea costurilor ca urmare a cresterii impozitarii nu atrage cresterea direct proportionala a preturilor.

"Daca preturile s-ar forma pe seama costurilor, atunci nicio firma nu ar inregistra pierderi, iar falimentul ar deveni de-a dreptul imposibil. Intreprinzatorii nu ar trebui decat sa-si transfere costurile, oricare ar fi ele, in pretul final.

Astfel, toti intreprinzatorii vor obtine profit, de vreme ce preturile... mai mult


Joi, 24 Aprilie 2014, ora 23:33

2 comentarii
Efectul accizei suplimentare la carburanti: Motorina, mai scumpa in Romania decat in Germania

Efectul accizei suplimentare la carburanti: Motorina, mai scumpa in Romania decat in Germania

In Romania, pretul motorinei este mai mare decat cel practicat in Germania, dupa aplicarea accizei suplimentare la carburanti.

Astfel, la 7 aprilie, tara noastra avea combustibili mai scumpi decat in tarile cu salarii mult mai mari.

Potrivit datelor Comisiei Europene, un litru de motorina costa la acea data 1,392 euro in Romania, in timp ce in Germania pretul era de 1,369 euro, identic cu cel regasit in Belgia.

De asemenea, si austriecii alimentau mai ieftin ca romanii (1,311 euro), la fel ca bulgarii (1,306 euro) sau ungurii (1,383 euro).

Acciza la carburanti: Benzina din Romania, mai scumpa ca in Austria - lista preturilor din UE

Conform sursei citate, cea mai scumpa motorina din Europa este in Marea Britanie, 1,644 euro, in timp ce in Luxembourg este cea mai ieftina, 1,180 de euro, desi aceasta tara are salarii de aproape 10 ori mai mari ca cele din Romania.

La benzina, situatia este putin mai buna. Totusi, pretul din tara noastra, de 1,377 euro/litru, este superior celui regasit in Polonia, Lituania, Letonia sau Bulgaria, unde se situeaza intre 1,26 si 1,33 euro/litru.

La 1 aprilie 2014 a intrat in vigoare acciza suplimentara la carburanti, in valoare de 7 eurocenti/litru, care a dus la scumpirea carburantilor cu cel putin 41 de bani.

C.P. mai mult


Sambata, 12 Aprilie 2014, ora 12:58

15 comentarii
Acciza la carburanti: A fost aprobata OUG privind ajutorul pentru transportatori - ce prevede

Acciza la carburanti: A fost aprobata OUG privind ajutorul pentru transportatori - ce prevede

Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta prin care se restituie transportatorilor suma de 4 eurocenti din acciza suplimentara de 7 eurocenti pe litrul de combustibil, informeaza Biroul de presa al Executivului.

Sunt eligibili transportatorii licentiati in UE care efectueaza transport rutier de marfuri cu autovehicule cu o greutate bruta maxima autorizata de cel putin 7,5 tone.

Actul normativ adoptat de Guvern are in vedere faptul ca sectorul transporturilor de bunuri poate influenta pe orizontala evolutia preturilor in intreaga economie nationala, potrivit sursei citate.

Guvernul va inapoia transportatorilor 4 centi din acciza de 7 centi

Ordonanta prevede "o reducere de accize de 40 euro/1.000 litri fata de nivelul standard prevazut de lege pentru motorina utilizata drept carburant pentru transport rutier de marfuri in cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de marfuri si cu o greutate bruta maxima autorizata de cel putin 7,5 tone".

Acciza suplimentara la carburanti putea fi evitata - Consiliul Fiscal

Reducerea se aplica si in cazul transportului de persoane, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public local de persoane, cu un autovehicul din categoria M2 sau M3.

"Reducerea de accize se realizeaza prin restituirea diferentei de 40 euro/1.000 litri operatorilor economici licentiati in Uniunea Europeana", mai precizeaza Guvernul.

Masura vizeaza si... mai mult


Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 16:55

Adevarul despre acciza suplimentara la carburanti: Discriminare si scumpiri sau bani la buget?

Adevarul despre acciza suplimentara la carburanti: Discriminare si scumpiri sau bani la buget?

Acciza suplimentara la carburanti a incis spiritele pe scena politica, in ajunul intrarii sale in vigoare. Pe de o parte, premierul Victor Ponta si transportatorii sustin ca nu va avea impact major asupra preturilor, in timp ce presedintele Traian Basescu si analistii deplang discriminarea si alte consecinte ale masurii.

De marti, 1 aprilie, intra in vigoare acciza suplimentara de 7 eurocenti pe litrul de carburant. Iar pentru a nu afecta prea tare transportatorii, Guvernul va returna 4 eurocenti companiilor "corecte", dupa cum a apreciat premierul Victor Ponta.

Mai mult, agricultorii vor fi ajutati printr-o schema de acordare a unor subventii de la bugetul de stat.

Insa aceste facilitati ridica problema discriminarii, avand in vedere ca ceilalti vor plati intreaga acciza de 7 eurocenti.

Ponta, despre acciza: Suport o batalie electorala cu Basescu, are o gandire simplista

"Deja toata aceasta chestiune se transforma intr-o balbaiala penibila a Guvernului. Ce rost mai are sa o impui, daca vrei sa dai inapoi (transportatorilor - n.red.) mai mult de jumatate? Intr-un fel, ii da dreptate lui Traian Basescu.

Ce rost mai are sa o aplici, daca ai de gand sa returnezi o mare parte din ea si sa creezi o complicatie birocratica si posibilitati de fraudare?", se intreaba, retoric, analistul Aurelian Dochia, care sustine ca masura este "o balba monumentala" si ca Guvernul "are o logica de neinteles".

El a mai aratat, pentru Ziare.com, ca nu este clar ce-a vrut sa... mai mult


Luni, 31 Martie 2014, ora 20:24

15 comentarii
Simplu si eficient: Cum poate diminua Guvernul costurile generate de acciza suplimentara la carburanti

Simplu si eficient: Cum poate diminua Guvernul costurile generate de acciza suplimentara la carburanti

Sistemul de returnare a unui procent din acciza pentru carburanti in cazul transportatorilor romani ar trebui sa se faca intr-un mod simplu, urmarind modelul taxei pe valoare adaugata (TVA), au propus cei din Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT).

"In ceea ce priveste facturile pentru alimentarea cu carburanti, precum si bonurile fiscale, acciza trebuie sa fie evidentiata separat avand si o coloana aferenta procentului ce urmeaza a fi recuperat. Prin aceasta metoda, atat statul cat si transportatorii pot avea o evidenta clara a sumelor ce fac obiectul returnarii", afirma FORT, intr-un comunicat.

Procentul pe care FORT il va sustine este corespondent celor utilizate in alte tari ale Uniunii Europene. Un exemplu in acest sens il reprezinta Italia, unde se returneaza 210 euro la o cantitate de 1.000 de litri de carburant.

"Inca din 2010, Federatia Operatorilor Romani de Transport a solicitat introducerea sistemului de returnare a unui procent din acciza pentru transporturile comerciale dupa modelul practicat cu succes in multe tari europene. Prin acest sistem, este descurajata utilizarea carburantilor de provenienta indoielnica, asigurandu-se concurenta loiala in piata de transport, iar veniturile la bugetul de stat cresc", adauga reprezentantii transportatorilor.

Ponta merge inainte cu acciza la carburanti: Masuri de sprijin pentru "transportatorii corecti"

Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) este membra a Patronatului National Roman... mai mult


Joi, 27 Martie 2014, ora 21:26

Ponta merge inainte cu acciza la carburanti: Masuri de sprijin pentru "transportatorii corecti"

Ponta merge inainte cu acciza la carburanti: Masuri de sprijin pentru "transportatorii corecti"

Acciza la carburanti va fi aplicata din luna aprilie, iar Guvernul va introduce si un set de masuri fiscale care sa permita transportatorilor corecti, neimplicati in acte de evaziune fiscala, sa recupereze o parte importanta din suma aferenta acestei accize, a afirmat premierul Victor Ponta.

"O avem in buget, o aplicam, am discutat impreuna cu Petrescu si Sova (ministrul Finantelor si cel al Transporturilor-n.r.) cu reprezentantii Uniunii Nationale a Transportatorilor, pentru ca, intr-adevar, trebuie sa gasim masuri fiscale care, pe de-o parte, sa pastreze competitivitatea, iar, pe de alta parte, sa combata concurenta neloiala si evaziunea fiscala", a spus Ponta, in sedinta de guvern.

El a precizat astfel ca Guvernul va adopta un set de masuri prin care "transporatorii corecti, cu facturi" sa poata recupera o parte importanta din acciza care urmeaza sa fie introdusa la carburanti din luna aprilie.

Presedintele Traian Basescu i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta in care reia cererea privind renuntarea la cresterea anuntata a accizei la carburant, seful statului mentionand ca masura ar genera o presiune mult prea mare si inutila asupra mediului economic si asupra consumatorului.

Basescu ii scrie iar lui Ponta: Renuntati la introducerea accizei suplimentare la carburanti!

Potrivit presedintelui, in cazul transportatorilor, cresterea accizei cu 7 eurocenti pe litru va conduce la pierderea competitivitatii la nivel regional, cu impact direct asupra... mai mult


Miercuri, 26 Martie 2014, ora 17:31

5 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Oameni ucisi de lucruri cazute din cer
  2. Un avion era prea greu ca sa decoleze: 10 pasageri, rugati sa coboare
  3. Gest socant al unui artist rus. Si-a taiatul lobul urechii in semn de protest
  4. Descoperiri uluitoare despre Tutankhamon: A fost rodul unui incest
  5. Spanzurata pentru un pahar cu apa - un ministru si un guvernator au murit pentru ea
  6. Mango, in centrul unui scandal imens, din cauza bluzei "naziste" (Foto)
  7. Scandal cu inregistrari in bikini in armata americana (Video)
  8. Televiziunea la care se uita cainii, Dog TV, ajunge si in Europa
  9. Ingenios: Cum rezolva chinezii lipsa spatiului (Foto)
  10. Jucarii Ebola, vandute de americani