card european sanatate

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Victor Zota: Scandalul Arsinel a avut alte scopuri, atinse, din nefericire Interviu

Victor Zota: Scandalul Arsinel a avut alte scopuri, atinse, din nefericire Interviu

Romania a ajuns anul acesta la un numar record de donari de organe, 110 de la inceputul anului, unul dintre cele mai mari din Europa. Doar 20-25% din familiile pacientilor in moarte cerebrala refuza donarea, afirma dr. Victor Zota, coordonatorul Programului National de Transplant.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, dr. Zota a atras atentia ca optiunea asiguratilor in privinta donarii consemnata pe cardul de sanatate, nu are nicio valoare juridica, potrivit legislatiei actuale, si tot familia va lua decizia finala: "Cardul nu ajuta, ci incurca. Introducerea optiunii donarii pe cardul de sanatate ar fi trebuit precedata de o campanie de informare la nivel national (...). Noi nu avem bani pentru asa ceva."

Victor Zota a explicat pentru Ziare.com procedura completa prin care un pacient ajunge sa primeasca un organ: "Pentru transplant nu exista rand, ca la carne. Nu sunt pozitii pe lista." Computerul este cel care stabileste pacientii compatibili, nu dupa un nume, ci dupa un cod. In aceste conditii, dr. Zota sustine ca scandalul Arsinel nu numai ca a fost nefondat, ci a si urmarit alte scopuri.

Spuneati, dupa izbucnirea scandalului Arsinel, ca numarul donatorilor de organe a scazut substantial. A revenit situatia la normal?

Da, a revenit. Dar ca sa fim corecti, scandalul Arsinel a avut alte scopuri, care au fost atinse, din nefericire. Dupa 1 octombrie, poate ati remarcat, parca ar fi taiat cineva cu toporul, nimeni nu a mai auzit nimic despre acest caz.

La ce... mai mult


Joi, 24 Octombrie 2013, ora 12:35

12 comentarii
Contractul pentru cardurile europene de sanatate, atribuit singurei firme inscrise

Contractul pentru cardurile europene de sanatate, atribuit singurei firme inscrise

Contractul pentru productia si distributia cardurilor europene de asigurari sociale de sanatate, in valoare de doua milioane de lei fara TVA, a fost atribuit de CNAS companiei S&T Romania SRL, aceasta fiind, de altfel, singura care a inaintat o oferta.

Potrivit unui anunt publicat pe site-ul guvernamental de licitatii publice, contractul a fost atribuit in 22 august, prin negociere fara anunt de participare.

Justificarea alegerii procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare este aceea ca "ansamblul ofertelor prezentate ca raspuns la o licitatie deschisa, la o licitatie restransa sau la un dialog competitiv a fost neconform sau inacceptabil", astfel ca "au fost luate in considerare la negocieri doar ofertele care au respectat criteriile de selectie calitativa", se mentioneaza in anunt.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate mai precizeaza, in anunt, ca a fost primita o singura oferta, aceasta fiind, implicit, cea a firmei declarate castigatoare.

Contractul privind productia si distributia cardurilor europene de sanatate nu va putea fi subcontractat, se mai arata in anunt.

S&T Romania a fost infiintata in 1994 ca filiala a S&T System Integration & Technology Distribution AG - Austria. Compania ofera o gama variata de servicii de consultanta IT, dezvolta si implementeaza solutii personalizate si le asigura clientilor asistenta non-stop, potrivit site-ului companiei.

Printre partenerii S&T se numara HP, IBM, Cisco, Oracle,... mai mult


Joi, 05 Septembrie 2013, ora 23:09

1 comentariu
Ministerul Sanatatii va suporta cheltuielile cu cardul de sanatate, nu asiguratii

Ministerul Sanatatii va suporta cheltuielile cu cardul de sanatate, nu asiguratii

Ministerul Sanatatii va suporta, din propriul buget, cheltuielile pentru producerea cardului national de sanatate, asiguratii nemaifiind obligati la plata acestuia, arata un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Astfel, cheltuielile necesare pentru producerea cardului national de asigurari sociale de sanatate, respectiv a documentului propriu-zis prin care se atesta calitatea de asigurat, se suporta din bugetul Ministerului Sanatatii.

De asemenea, cheltuielile necesare pentru producerea solutiilor informatice pentru administrarea cardului national de asigurari sociale de sanatate se suporta de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Pentru plata si distributia cardului national de asigurari sociale de sanatate se incheie un contract de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cu Compania Nationala "Imprimeria Nationala" SA, potrivit aceluiasi proiect.

Potrivit aceluiasi proiect, ministerul va putea acorda Imprimeriei Nationale, in avans, 30 la suta din suma datorata anual pentru fabricarea cardurilor.

Modalitatea de plata a cardului national de asigurari sociale de sanatate din bugetul Ministerului Sanatatii catre Compania Nationala "Imprimeria Nationala" SA, precum si mecanismul de distributie a cardului administrat de CNAS, se stabileste prin normele metodologice.

Distributia cardurilor... mai mult


Duminica, 10 Iunie 2012, ora 20:44

2 comentarii
Daca plec in strainatate, imi mai trebuie asigurare medicala?

Daca plec in strainatate, imi mai trebuie asigurare medicala?

Inca din anul 2008, statul roman ofera gratuit, prin CNAS, Cardul European de Sanatate care acopera o parte din cheltuielile medicale neprevazute. Mai sunt utile asigurarile medicale de calatorie in strainatate, in acest caz?

Nu stiti niciodata cand va puteti imbolnavi si cheltuielile medicale in strainatate sunt extrem de ridicate. Acestea se pot ridica chiar la valoarea intregii calatorii.

Ce optiuni de acoperire a costurilor medicale in strainatate exista?

1. Cardul European de Sanatate

Este un document care confera titularului asigurat dreptul la prestatii medicale necesare in cadrul unei sederi temporare intr-un stat membru al Uniunii Europene. Acesta se elibereaza de catre Casa Nationala de Asigurare de sanatate la cererea persoanei asigurate, pentru deplasari scurte (de maxim 6 luni) in afara granitelor Romaniei si este valabil numai pe teritoriul statelor membre UE.

Cardul european de asigurat nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este conditionata de prezentarea acestuia, fiind suficienta prezentarea oricarui alt tip de asigurare medicala.

Incepand cu 1 ianuarie 2008, cardul este gratuit si este valabil 6 luni de la data eliberarii. Cu maxim o luna inainte de expirarea lui, se poate obtine unul nou urmand procedura normala.

2. Polita de asigurare medicala pentru calatorii in strainatate

In vreme ce Cardul European de Sanatate este valabil doar in Uniunea Europeana, asigurarile medicale private pentru calatorii in strainatate sunt... mai mult


Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 07:26

3 comentarii
Cardul european de sanatate - Vezi cum il poti obtine si ce poti face cu el

Cardul european de sanatate - Vezi cum il poti obtine si ce poti face cu el

Romanii se numara printre europenii care beneficiaza in cea mai mica masura de Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate (EHIC), prin care celor care calatoresc in afara granitelor si au probleme medicale li se ofera dreptul la asistenta medicala gratuita.

Daca in UE si in tari precum Elvetia, Norvegia, Islanda si Liechtenstein au fost distribuite, in total, 188 de milioane de carduri valide, doar 123.690 de romani au in posesie un astfel de card.

Mai bine decat noi stau vecinii bulgari, cu 303.041 de carduri, Lituania cu 216.587 de carduri si pana si Malta, cu 146.481 de carduri. Fruntasi sunt italienii, care au peste 59,5 milioane de carduri, nemtii, cu 45 de milioane, britanicii - 25 de milioane, cehii - 10 milioane si austriecii, cu peste 8 milioane.

Daca nu stii la ce iti foloseste si cum il poti obtine, iata mai jos cateva informatii despre Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate, oferite de Europa.eu. In plus, este bine de stiut ca acest card de sanatate este gratuit.

La ce ma ajuta sa am acest card atunci cand calatoresc? Cardul te ajuta sa primesti servicii medicale gratuite atunci cand calatoresti in cele 27 de state membre UE, in Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elvetia.

Cardul garanteaza faptul ca cetatenii care il au in posesie vor primi aceleasi servicii de asistenta medicala, in sectorul public (de exemplu controlul unui medic, accesul la o farmacie sau un spital), ca si in tara lor. In cazul in care o persoana trebuie... mai mult


Sambata, 18 Iunie 2011, ora 17:08

3 comentarii
Bani europeni la Sanatate pentru reteaua electronica si cardul electronic

Bani europeni la Sanatate pentru reteaua electronica si cardul electronic

Contractele pentru finantarea introducerii retelei electronice si a cardului electronic, doua componente importante pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, au fost semnate, vineri, in prezenta premierului Emil Boc, de catre ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, si presedintele CNAS, Lucian Duta.

Finantarea se face din fonduri europene nerambursabile, primite prin intermediul Ministerului Comunicatiilor, si este in valoare de 40 de milioane de euro.

In cadrul ceremoniei de semnare a contractelor, presedintele CNAS, Lucian Duta, a reliefat importanta acestor documente pentru functionarea unitara in sistemul de sanatate, dar si pentru dosarul electronic al pacientului, care va fi introdus treptat pe parcursul mai multor ani, incepand din 2012.

Lucian Duta a explicat ca prescriptia electronica va monitoriza consumul de medicamente, va sesiza daca apar medicamente in farmacii care nu au fost prescrise sau care sunt eliberate partial.

In ceea ce priveste dosarul electronic, presedintele CNAS a explicat ca acesta va asigura standardele privind istoricul medical al pacientului si va permite medicului sa acorde tratamentul indicat.

Prin aceste masuri se reduce timpul de asteptare pentru pacienti, creste calitatea serviciilor si se reduce frauda, dupa cum a sustinut Lucian Duta.

Ministrul Valerian Vreme a apreciat parafarea acestui parteneriat intre Ministerul Comunicatiilor si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, subliniind ca acesta va veni, in... mai mult


Vineri, 18 Februarie 2011, ora 23:03

2 comentarii
Doar 36.000 de romani au card european de asigurare de sanatate

Doar 36.000 de romani au card european de asigurare de sanatate

Doar 36.210 romani detin un card european de asigurari de sanatate, care acopera costurile tratamentelor medicale in caz de urgenta in timpul calatoriei in statele membre, arata un raport al Comisiei Europene.

Romania, Grecia, Polonia si Spania sunt tarile in care mai putin de 5% din cetateni detin un astfel de card.

Cardul european de asigurari de sanatate este utilizat in Uniunea Europeana de aproape cinci ani si pana acum 180 de milioane de europeni (aproape 35% dintre europeni) din 31 de tari beneficiaza de asigurare de sanatate in baza sa.

In Romania insa, doar 0,1% din cetateni detin un astfel de card, desi mult mai multi calatoresc in strainatate in vacanta sau in interes de afaceri, dupa cum se arata in raportul publicat pe portalul european Europa.eu.

Cardul acopera cheltuielile pentru tratament si proceduri medicale in caz de urgenta atunci cand detinatorii calatoresc in statele membre UE si in Norvegia, Lichtenstein, Islanda si Elvetia. In cazul producerii unui accident, cardul acopera cheltuielile ca si cum detinatorul ar fi cetatean al tarii respective, desi nu poate inlocui asigurarea obligatorie de calatorie.

In Italia, Austria, Cehia si Elvetia, aproape toti cetatenii detin cardul de asigurari de sanatate, pe cand in Romania, Grecia, Polonia si Spania numarul de cetateni care il detin este foarte mic. Motivul pentru care in unele tari cardul este atat de raspandit este acela ca este oferit impreuna cu cel pentru asigurarile nationale.... mai mult


Joi, 09 Iulie 2009, ora 17:45

3 comentarii
Incepe eliberarea cardurilor europene de sanatate

Incepe eliberarea cardurilor europene de sanatate

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ar putea elibera, incepand cu luna august, cardul european de sanatate. Pana la data eliberarii cardului european, asiguratii pot beneficia in continuare de certificate provizorii de inlocuire a cadrului european de asigurari de sanatate.

Potrivit presedintelui CNAS, Vasile Ciurchea, aproape 180.000 de carduri europene de sanatate au fost eliberate in 2007, insa majoritatea nu au fost folosite, informeaza Adevarul in editia online.

Cardul european de sanatate este valabil sase luni si permite asiguratului accesul la servicii medicale de urgenta in alte state, fara sa mai fie nevoie de incheierea unei asigurari private de sanatate.

Cardul european de sanatate este distribuit prin posta, fiind livrat solicitantilor drept o scrisoare recomandata simpla.

In cazul in care solicitantul cardului nu se prezinta la oficiul postal pentru ridicarea acestuia in termen de 15 zile de la primirea avizului, documentul va fi trimis Casei de Asigurari de Sanatate care l-a emis, solicitantul putand sa il ridice ulterior de la aceasta institutie. mai mult


Vineri, 11 Iulie 2008, ora 22:10

1 comentariu
Alte articole despre: eliberare, sanatate, card, European
40 de bistriteni s-au tratat in strainatate cu cardul european, in 2007

40 de bistriteni s-au tratat in strainatate cu cardul european, in 2007

40 de bistriteni s-au tratat in strainatate cu cardul european de sanatate, in trimestrul II din 2007, cheltuind 100.000 de euro ce vor fi decontati din bugetul asigurarilor de sanatate.

Bistritenii s-au tratat in spitale din Spania, Italia, Germania si Austria, tari in care a plecat circa 10% din populatia judetului, informeaza, miercuri, NewsIn.

Peste 70 % dintre solicitantii de carduri europene de sanatate din Bistrita-Nasaud sunt pensionari.

Anul trecut, au fost emise cateva mii astfel de carduri, iar anul acesta s-au eliberat deja peste 2.500.

Cea mai mare factura pentru un bistritean care s-a tratat in strainatate este in valoare de 16.000 de euro.

Casa de Asigurari de Sanatate Bistrita-Nasaud nu poate verifica natura serviciilor medicale de care a beneficiat asiguratul respectiv.

Cele 40 de facturi au fost emise de spitale publice si sunt decontate prin bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Suma de 100.000 de euro este de circa zece ori mai mare fata de cea achitata pentru trimestrul I al anului trecut, cand au fost facute primele plati pentru servicii in baza cardului european de asigurari de sanatate. mai mult


Miercuri, 28 Mai 2008, ora 12:37

Alte articole despre: spital, card, asigurare, decontare, card de sanatate

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Stephen Hawking, la Ice Bucket Challenge. Afla cum a raspuns provocarii (Video)
  2. Renumite izvoare termale unde poti face baie chiar si iarna
  3. Provocarea Ice Bucket cu privare de libertate - Canabis pentru seful verzilor germani
  4. Fenomen misterios langa Rusia: Experiment secret al instalatiei HAARP a SUA?
  5. Secretul piramidelor din Egipt, descifrat de un fizician, dupa milenii?
  6. Performanta sinistra a unei companii aeriene: a pierdut o pasagera (Video)
  7. Campanie de PR in Israel: Mona Lisa si Statuia Libertatii, decapitate. "Voi urmati!"
  8. Tara in care un client a venit la banca sa-si retraga banii cu tancul
  9. Misterul din Valea Mortii, descifrat de tehnologia moderna (Video)
  10. Vicepresedintele Senatului italian, urmarit de un blestem african?