card european sanatate

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ziua Z pentru Sanatate (Opinii)

Ziua Z pentru Sanatate (Opinii)

Ziua de azi va marca ceea ce ar trebui sa fie un moment cheie pentru Sanatatea din Romania. Intarziat ani de zile, primit cu o imensa suspiciune si chiar cu adversitate, cardul national de sanatate devine obligatoriu.

Eu salut acest moment pentru ca introducerea cardului ar trebui sa reprezinte cu adevarat o importanta masura antifrauda. Niciun serviciu medical platit de Casa de Sanatate nu va mai putea fi acordat fara ca el sa apara in sistemul integrat numit SIUI.

Evidenta in cazul fiecarui pacient ar trebui sa fie clara si in timp real. De la simpla consultatie, la internare, analize medicale, totul va aparea in sistem si nu vor mai fi posibile suprapunerile.

Daca esti in spital, cum sa primesti concomitet consultatii in ambulatoriu sau sa iti faci analizele pe la vreun laborator?

Pentru prima data se poate face ordine in sistem si, foarte important, pot fi evaluate cu adevarat cheltuielile necesare in mod real in sistemul sanitar. De-abia dupa ce reusesti sa astupi cele mai multe dintre gaurile negre de pana acum, poti sa iti dai seama daca este vorba despre subfinantare si cu cat ar trebui majorate fondurile.

Dar asta e teoretic. Practic, eu am doua mari temeri pentru perioada care vine, legate de tot felul de probleme care pot aparea si pot crea un curent de respingere a acestei masuri altfel absolut necesare.

Pe de-o parte, nu cred ca e greu de inteles de ce o asemenea masura antifrauda enerveaza grav in zona acelor gauri negre.

Este motivul... mai mult


Vineri, 01 Mai 2015, ora 08:10

19 comentarii
Totul despre cardul de sanatate: efecte, riscuri, avantaje Interviu cu seful Casei de Sanatate Bucuresti

Totul despre cardul de sanatate: efecte, riscuri, avantaje Interviu cu seful Casei de Sanatate Bucuresti

Pacientul nu va mai fi plimbat dupa adeverinte si acte medicale, fraude de tipul celei de la Spitalul de Chiruigie Plastica nu vor mai fi posibile si vor fi salvate milioane din banii contribuabilului, afirma presedintele Casei de Sanatate Bucuresti, prof. dr. Gheorghe Iana.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, dr. Gheorghe Iana a explicat ce va face pacientul cu cardul din momentul in care acesta ii va fi adus de postas, ce date sunt inscrise pe el, unde va fi folosit, cine si in ce conditii are acces la ele.

Totodata, presedintele CASMB a aratat cum anume va opri cardul de sanatate fraudarea banilor: "Fiecare accesare de serviciu de sanatate se va face in baza acestui card, care va avea un cod PIN, la fel ca un card bancar. Daca acest cod nu va fi introdus si cardul nu va fi accesat, serviciul respectiv nu va putea fi raportat si platit."

Dr. Gheorghe Iana estimeaza ca in felul acesta frauda din sistemul asigurarilor de sanatate va scadea la sub 10%.

Cand vor avea toti asiguratii cardul de sanatate in buzunar si ce trebuie sa faca dupa ce il primesc?

Posta a inceput distribuirea cardurilor, numai in Bucuresti vorbim despre un milion si jumatate. Vor exista persoane care nu vor fi gasite acasa, fie ca nu locuiesc in tara, si-au schimbat domiciliul sau au decedat, dar mai figureaza in documente. Cardurile nedistribuite se vor intoarce la noi. Pana la sfarsitul anului, ar trebui sa trecem toate etapele.

Iar, dupa ce primeste cardul, fiecare asigurat trebuie... mai mult


Luni, 22 Septembrie 2014, ora 10:06

7 comentarii
Bolnavii romani risca sa nu mai fie tratati in UE pentru ca Guvernul nu si-a achitat datoriile (Video)

Bolnavii romani risca sa nu mai fie tratati in UE pentru ca Guvernul nu si-a achitat datoriile (Video)

Guvernul nu a achitat datoriile de peste 200 de milioane de euro pe care le are la spitalele din Uniunea Europeana, motiv pentru care bolnavii romani risca sa nu mai fie tratati in baza cardului european de sanatate, atentioneaza FADERE.

FADERE (Federatia asociatiilor de romani din Europa) cere Guvernului Romaniei sa isi plateasca urgent datoriile catre spitalele tarilor europene, in conditiile in care, potrivit CNAS, Romania are o datorie de peste 200 de milioane de Euro, cu cele mai multe restante in Germania, Italia, Austria si Franta, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Tot mai multi romani cu afectiuni grave sau boli ce nu pot fi tratate in Romania aleg sa fie operati in strainatate datorita tratamentelor mult mai eficiente accesand Formularul European C112 (introdus din 2007), se mai arata in comunicatul citat.

Cardul european de sanatate - Vezi cum il poti obtine si ce poti face cu el

Din cauza datoriei pe care Romania a acumulat-o la unele spitale europene, acestea nu vor sa mai efectueze interventii chirurgicale sau tratamente in baza cardului european pana ce Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a Romaniei nu vireaza suma care acopera costurile, sustine conducerea FADERE.

"Neplata datoriilor existente si birocratia din sistemul sanitar romanesc pot duce la situtii care sa genereze pierderea de vieti omenesti", a declarat Daniel Tecu, presedinte FADERE.

mai mult


Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 17:01

2 comentarii
Contractul pentru cardurile europene de sanatate, atribuit singurei firme inscrise

Contractul pentru cardurile europene de sanatate, atribuit singurei firme inscrise

Contractul pentru productia si distributia cardurilor europene de asigurari sociale de sanatate, in valoare de doua milioane de lei fara TVA, a fost atribuit de CNAS companiei S&T Romania SRL, aceasta fiind, de altfel, singura care a inaintat o oferta.

Potrivit unui anunt publicat pe site-ul guvernamental de licitatii publice, contractul a fost atribuit in 22 august, prin negociere fara anunt de participare.

Justificarea alegerii procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare este aceea ca "ansamblul ofertelor prezentate ca raspuns la o licitatie deschisa, la o licitatie restransa sau la un dialog competitiv a fost neconform sau inacceptabil", astfel ca "au fost luate in considerare la negocieri doar ofertele care au respectat criteriile de selectie calitativa", se mentioneaza in anunt.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate mai precizeaza, in anunt, ca a fost primita o singura oferta, aceasta fiind, implicit, cea a firmei declarate castigatoare.

Contractul privind productia si distributia cardurilor europene de sanatate nu va putea fi subcontractat, se mai arata in anunt.

S&T Romania a fost infiintata in 1994 ca filiala a S&T System Integration & Technology Distribution AG - Austria. Compania ofera o gama variata de servicii de consultanta IT, dezvolta si implementeaza solutii personalizate si le asigura clientilor asistenta non-stop, potrivit site-ului companiei.

Printre partenerii S&T se numara HP, IBM, Cisco, Oracle,... mai mult


Joi, 05 Septembrie 2013, ora 23:09

1 comentariu
Ministerul Sanatatii va suporta cheltuielile cu cardul de sanatate, nu asiguratii

Ministerul Sanatatii va suporta cheltuielile cu cardul de sanatate, nu asiguratii

Ministerul Sanatatii va suporta, din propriul buget, cheltuielile pentru producerea cardului national de sanatate, asiguratii nemaifiind obligati la plata acestuia, arata un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Astfel, cheltuielile necesare pentru producerea cardului national de asigurari sociale de sanatate, respectiv a documentului propriu-zis prin care se atesta calitatea de asigurat, se suporta din bugetul Ministerului Sanatatii.

De asemenea, cheltuielile necesare pentru producerea solutiilor informatice pentru administrarea cardului national de asigurari sociale de sanatate se suporta de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Pentru plata si distributia cardului national de asigurari sociale de sanatate se incheie un contract de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cu Compania Nationala "Imprimeria Nationala" SA, potrivit aceluiasi proiect.

Potrivit aceluiasi proiect, ministerul va putea acorda Imprimeriei Nationale, in avans, 30 la suta din suma datorata anual pentru fabricarea cardurilor.

Modalitatea de plata a cardului national de asigurari sociale de sanatate din bugetul Ministerului Sanatatii catre Compania Nationala "Imprimeria Nationala" SA, precum si mecanismul de distributie a cardului administrat de CNAS, se stabileste prin normele metodologice.

Distributia cardurilor... mai mult


Duminica, 10 Iunie 2012, ora 20:44

2 comentarii
Daca plec in strainatate, imi mai trebuie asigurare medicala?

Daca plec in strainatate, imi mai trebuie asigurare medicala?

Inca din anul 2008, statul roman ofera gratuit, prin CNAS, Cardul European de Sanatate care acopera o parte din cheltuielile medicale neprevazute. Mai sunt utile asigurarile medicale de calatorie in strainatate, in acest caz?

Nu stiti niciodata cand va puteti imbolnavi si cheltuielile medicale in strainatate sunt extrem de ridicate. Acestea se pot ridica chiar la valoarea intregii calatorii.

Ce optiuni de acoperire a costurilor medicale in strainatate exista?

1. Cardul European de Sanatate

Este un document care confera titularului asigurat dreptul la prestatii medicale necesare in cadrul unei sederi temporare intr-un stat membru al Uniunii Europene. Acesta se elibereaza de catre Casa Nationala de Asigurare de sanatate la cererea persoanei asigurate, pentru deplasari scurte (de maxim 6 luni) in afara granitelor Romaniei si este valabil numai pe teritoriul statelor membre UE.

Cardul european de asigurat nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este conditionata de prezentarea acestuia, fiind suficienta prezentarea oricarui alt tip de asigurare medicala.

Incepand cu 1 ianuarie 2008, cardul este gratuit si este valabil 6 luni de la data eliberarii. Cu maxim o luna inainte de expirarea lui, se poate obtine unul nou urmand procedura normala.

2. Polita de asigurare medicala pentru calatorii in strainatate

In vreme ce Cardul European de Sanatate este valabil doar in Uniunea Europeana, asigurarile medicale private pentru calatorii in strainatate sunt... mai mult


Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 07:26

3 comentarii
Cardul european de sanatate - Vezi cum il poti obtine si ce poti face cu el

Cardul european de sanatate - Vezi cum il poti obtine si ce poti face cu el

Romanii se numara printre europenii care beneficiaza in cea mai mica masura de Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate (EHIC), prin care celor care calatoresc in afara granitelor si au probleme medicale li se ofera dreptul la asistenta medicala gratuita.

Daca in UE si in tari precum Elvetia, Norvegia, Islanda si Liechtenstein au fost distribuite, in total, 188 de milioane de carduri valide, doar 123.690 de romani au in posesie un astfel de card.

Mai bine decat noi stau vecinii bulgari, cu 303.041 de carduri, Lituania cu 216.587 de carduri si pana si Malta, cu 146.481 de carduri. Fruntasi sunt italienii, care au peste 59,5 milioane de carduri, nemtii, cu 45 de milioane, britanicii - 25 de milioane, cehii - 10 milioane si austriecii, cu peste 8 milioane.

Daca nu stii la ce iti foloseste si cum il poti obtine, iata mai jos cateva informatii despre Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate, oferite de Europa.eu. In plus, este bine de stiut ca acest card de sanatate este gratuit.

La ce ma ajuta sa am acest card atunci cand calatoresc? Cardul te ajuta sa primesti servicii medicale gratuite atunci cand calatoresti in cele 27 de state membre UE, in Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elvetia.

Cardul garanteaza faptul ca cetatenii care il au in posesie vor primi aceleasi servicii de asistenta medicala, in sectorul public (de exemplu controlul unui medic, accesul la o farmacie sau un spital), ca si in tara lor. In cazul in care o persoana trebuie... mai mult


Sambata, 18 Iunie 2011, ora 17:08

3 comentarii
Doar 36.000 de romani au card european de asigurare de sanatate

Doar 36.000 de romani au card european de asigurare de sanatate

Doar 36.210 romani detin un card european de asigurari de sanatate, care acopera costurile tratamentelor medicale in caz de urgenta in timpul calatoriei in statele membre, arata un raport al Comisiei Europene.

Romania, Grecia, Polonia si Spania sunt tarile in care mai putin de 5% din cetateni detin un astfel de card.

Cardul european de asigurari de sanatate este utilizat in Uniunea Europeana de aproape cinci ani si pana acum 180 de milioane de europeni (aproape 35% dintre europeni) din 31 de tari beneficiaza de asigurare de sanatate in baza sa.

In Romania insa, doar 0,1% din cetateni detin un astfel de card, desi mult mai multi calatoresc in strainatate in vacanta sau in interes de afaceri, dupa cum se arata in raportul publicat pe portalul european Europa.eu.

Cardul acopera cheltuielile pentru tratament si proceduri medicale in caz de urgenta atunci cand detinatorii calatoresc in statele membre UE si in Norvegia, Lichtenstein, Islanda si Elvetia. In cazul producerii unui accident, cardul acopera cheltuielile ca si cum detinatorul ar fi cetatean al tarii respective, desi nu poate inlocui asigurarea obligatorie de calatorie.

In Italia, Austria, Cehia si Elvetia, aproape toti cetatenii detin cardul de asigurari de sanatate, pe cand in Romania, Grecia, Polonia si Spania numarul de cetateni care il detin este foarte mic. Motivul pentru care in unele tari cardul este atat de raspandit este acela ca este oferit impreuna cu cel pentru asigurarile nationale.... mai mult


Joi, 09 Iulie 2009, ora 17:45

3 comentarii
40 de bistriteni s-au tratat in strainatate cu cardul european, in 2007

40 de bistriteni s-au tratat in strainatate cu cardul european, in 2007

40 de bistriteni s-au tratat in strainatate cu cardul european de sanatate, in trimestrul II din 2007, cheltuind 100.000 de euro ce vor fi decontati din bugetul asigurarilor de sanatate.

Bistritenii s-au tratat in spitale din Spania, Italia, Germania si Austria, tari in care a plecat circa 10% din populatia judetului, informeaza, miercuri, NewsIn.

Peste 70 % dintre solicitantii de carduri europene de sanatate din Bistrita-Nasaud sunt pensionari.

Anul trecut, au fost emise cateva mii astfel de carduri, iar anul acesta s-au eliberat deja peste 2.500.

Cea mai mare factura pentru un bistritean care s-a tratat in strainatate este in valoare de 16.000 de euro.

Casa de Asigurari de Sanatate Bistrita-Nasaud nu poate verifica natura serviciilor medicale de care a beneficiat asiguratul respectiv.

Cele 40 de facturi au fost emise de spitale publice si sunt decontate prin bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Suma de 100.000 de euro este de circa zece ori mai mare fata de cea achitata pentru trimestrul I al anului trecut, cand au fost facute primele plati pentru servicii in baza cardului european de asigurari de sanatate. mai mult


Miercuri, 28 Mai 2008, ora 12:37

Alte articole despre: spital, card, asigurare, decontare, card de sanatate

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba