cas risc seismic

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Dupa 38 de ani, asteptam marele cutremur tot cu mainile in san

Dupa 38 de ani, asteptam marele cutremur tot cu mainile in san

De la 4 martie 1977, ziua cand urgia seismului lovea o buna parte a teritoriului tarii, si pana in prezent, n-a fost edil de seama al Capitalei care sa nu fi tras clopotelul de alarma, ca sa stim cam ce ne asteapta in cazul in care pamantul se zguduie iarasi.

Chiar zilele trecute, primarul general, simtind ca se apropie ziua cand ne aducem aminte de data fatidica din '77, a prezentat un raport asupra vulnerabilitatii Bucurestilor la seism si masurilor ce trebuie luate pentru limitarea pagubelor.

Sa ne ferim de haos si dezastru. In principiu

Ba a consemnat si pe Facebook, propria opinie despre seisme: "Un cutremur loveste fara avertisment, lasand in urma haos si dezastru. Nivelul pierderilor de vieti omenesti si al pagubelor economice provocate de un cutremur poate capata dimensiuni dramatice".

Asta o stiam si singuri, dar cum se face ca, in cateva decenii, niciun edil n-a facut mare lucru ca sa limiteze pagubele, dezastrele si dramaticile lor dimensiuni?

Cei mai multi s-au plans ca n-au avut bani. Mai exact banii pe care i-au avut abia vor ajunge pentru terminarea bordurilor (pe ici, pe colo, inca se mai lucreaza la ele!), pentru magistrala nord-sud care va subtraversa Palatul Parlamentului, pentru eventuala autostrada suspendata, pentru romantica telegondola si multe altele, toate aflate pe agenda edilului sef.

Nu zic ca nu sunt si ele necesare, dar parca nu le-as compara cu pierderile de vieti omenesti (cateva mii, nu mai mult), cu haosul sau cu... mai mult


Miercuri, 04 Martie 2015, ora 09:15

4 comentarii
Ce ne asteapta in caz de cutremur - analiza

Ce ne asteapta in caz de cutremur - analiza

Nici n-a fost nevoie de cutremur, pentru ca o cladire sa se prabuseasca pe nepusa masa, chiar in centrul vechi al Capitalei, adica acolo unde de doua decenii se tot reabiliteaza cladirile, se consolideaza structurile si se infrumuseteaza fatadele, pentru ca turistii, care trag spre Pompei sau de Acropole, sa mai traga si spre Lipscanii sau Blanarii nostri.

Galeria primarilor neputinciosi

In cativa ani de dupa razboi, Varsovia si-a reconstruit in intregime cartierul medieval, asa numitul "Stare Miasto".

Praga a fost reabilitata, iar Leipzig si Aachen, doua orase ajunse moloz, si-au refacut frumoasele peisaje urbane, de nu-ti vine sa crezi.

In Berlin, fiecare caramida pretioasa au repus-o nemtii pe vechiul ei loc, atat cat sa nu uite generatiile de maine ceea ce trudisera cele de ieri.

Peste Bucurestiul iubit au intrat intr-o zi buldozerele, ca sa termine ele ce incepusera bombele si tancurile. Totusi, cateva stradute au fentat dezastrul. Acesta este Centrul Vechi, in prezent tencuit, vopsit, zugravit si sclifisit, dar cu zidurile gata sa cada.

Prabusirea din zilele trecute nu este un simplu semnal de alarma. Este strigatul de disperare al ultimelor ziduri supravietuitoare. In campania electorala, Centrul Vechi fusese calul de bataie al tuturor primarilor, de la Halaicu si Lis, la Basescu si Oprescu.

Dupa alegeri, fiecare primar a cam dat din colt in colt, lasand de inteles ca multe ziduri sunt proprietate privata si, decat se te atingi de dreptul cuiva,... mai mult


Luni, 20 Mai 2013, ora 08:41

5 comentarii
Oprescu: In Bucuresti sunt peste 280 de cladiri cu grad de risc seismic zero

Oprescu: In Bucuresti sunt peste 280 de cladiri cu grad de risc seismic zero

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat marti ca in Bucuresti sunt peste 280 de cladiri cu un grad de risc seismic zero, care necesita consolidare, proces care ar dura trei-patru ani daca proprietarii nu se muta in alte locuinte.

"Au mai ramas vreo 280 si ceva de cladiri care sunt cu un grad de risc seismic zero. Nu pot sa ma descurc cu dansii inauntru (proprietarii n.r.), oricat de mult as incerca. Daca stau inauntru dureaza trei-patru ani de zile si lucrurile se vor intampla in cateva minute, cum se intampla de obicei, sa dea Dumnezeu sa nu avem nevoie", a mentionat Oprescu, prezent la "Gala agentului imobiliar".

Acesta a mentionat ca sunt blocuri vechi la care costa de doua sau trei ori mai mult ca acestea sa fie consolidate.

"Sigur vom bate palma cu proprietarii si vom incerca sa-i mutam in ceea ce veti propune dumneavoastra (reprezentantii sectorului imobiliar n.r.). (...) Dorim sa construim complexe din acestea mari, cu tot ceea ce ne trebuie, si sa putem asigura locuirea celor care sunt in nevoie. Mergem nu pe ideea primei case, ci pe ideea ca o serie intreaga de locuinte care au un standard ridicat s-ar putea sa le oferim spre inchiriere platind noi, probabil impreuna cu ei , dar ei mai modic. Noi platim ceea ce este de platit, obligatiile de chirie pentru perioada cand putem sa intram si sa consolidam mai repede", a mai spus Oprescu.

Acesta sustine ca doreste sa inceapa o colaborare in acest sens cat mai curand, incepand chiar de la... mai mult


Marti, 15 Mai 2012, ora 13:41

70 comentarii
Se modifica ordonanta cu privire la reducerea riscului seismic al cladirilor

Se modifica ordonanta cu privire la reducerea riscului seismic al cladirilor

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanta privind masurile pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente.

Astfel, actul normativ elimina unele masuri care s-au dovedit de natura sa genereze intarzieri semnificative in derularea programelor anuale de consolidare a
cladirilor de locuit multietajate, incadrate in clasa 1 de risc seismic si care prezinta pericol public, dupa cum se mentioneaza intr-un comunicat remis Ziare.com.

Ordonanta prevede eliminarea ipotecii - instituita in favoarea statului pana la restituirea integrala, de catre proprietari, a sumelor alocate din
fonduri publice pentru consolidarea cladirilor incadrate in clasa 1 de risc seismic si care prezinta pericol public - si inlocuirea acesteia cu notarea
in partea a III-a a cartii funciare a imobilului a masurilor dispuse prin notificarile prevazute de lege si respectiv a dreptului de creanta constituit in favoarea administratiei publice locale.

Masura are ca scop asigurarea conditiilor cunoasterii de catre tertii interesati a sarcinilor care greveaza imobilul/locuinta, in operatiuni notariale avand ca obiect schimbarea proprietarilor, se mai mentioneaza in comunicat.

De asemenea, actul normativ aprobat miercuri include - in masurile de interventie privind consolidarea constructiilor - lucrarile de reabilitare a acestora din punct de vedere al componentelor nestructurale, numai in zona de interventie, dupa caz.

Se modifica si normele metodologice pentru reabilitarea termica a... mai mult


Miercuri, 24 August 2011, ora 23:12

Oprescu vrea de la Guvern case pentru persoanele care locuiesc in cladiri cu bulina rosie

Oprescu vrea de la Guvern case pentru persoanele care locuiesc in cladiri cu bulina rosie

Primaria Capitalei va cere guvernului sa cumpere de la dezvoltatorii imobiliari, printr-un credit, circa 3.500 de apartamente, unde sa fie mutate persoanele care stau in prezent in blocuri cu risc seismic mare, marcate cu bulina rosie, a declarat, miercuri, primarul general Sorin Oprescu.

Oprescu a precizat ca pe piata sunt in jur de 10.000 de apartamente finalizate, necesarul pentru persoanele care locuiesc, in prezent, in cele 301 de cladiri cu bulina rosie ce trebuie consolidate fiind de circa 3.500 de apartamente.

Edilul-sef al Capitalei a spus ca a avut o prima discutie cu premierul Emil Boc si a avansat ideea ca apartamentele sa fie cumparate prin leasing financiar.

La efortul financiar necesar pentru achizitionarea acestor case ar urma sa contribuie si municipalitatea, insa edilii nu au precizat deocamdata cu ce procent.

Oprescu a mai subliniat ca isi doreste ca si primariile de sector sa se implice in consolidarile de locuinte.

Aproape 400 de cladiri din Bucuresti risca sa se prabuseasca la un cutremur comparabil ca intensitate cu cel din martie 1977, potrivit specialistilor in seismologie.

"Bucurestiul este recunoscut ca fiind capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa. Cu cat cladirile sunt mai vechi, mai inalte si au spatii publice mai largi la parter, cu atat vor fi mai avariate in cazul unui cutremur", a declarat Dan Lungu, director general al Institutului National al Monumentelor Istorice si profesor la Universitatea Tehnica de... mai mult


Miercuri, 03 Martie 2010, ora 12:51

2 comentarii
22 de blocuri cu risc seismic ridicat vor fi consolidate pana in 2012

22 de blocuri cu risc seismic ridicat vor fi consolidate pana in 2012

22 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public vor fi consolidate pana in 2012.

Guvernul a adoptat in sedinta de marti, la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Hotararea pentru aprobarea Programului de actiuni pe anul 2010 privind proiectarea si executia lucrarilor de consolidare pentru reducerea riscului seismic la cladirile de locuit multietajate, incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Prin consolidarea acestor cladiri se elimina pericolul public pe care il reprezinta constructiile incadrate in clasa I de risc seismic si se urmareste reducerea globala a riscurilor de producere de pierderi de vieti omenesti, de ranire a oamenilor, precum si de degradare sau distrugere a unor bunuri materiale, culturale si artistice de mare valoare aflate atat in cladire cat si in vecinatatea acesteia", se arata in comunicat.

Potrivit Ministerului, programul include 22 de cladiri aflate in diverse stadii de proiectare si executie a lucrarilor de consolidare, preluate din programul pe anul 2009, care se vor finaliza in anul 2010 si in perioada 2011-2012.

Noi reguli pentru vanzarea ANL

Tot marti, Guvernul a aprobat si modificarea Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte.

Astfel, locuintele inchiriate se pot vinde titularilor contractelor de inchiriere, numai la solicitarea acestora, dupa expirarea a... mai mult


Marti, 23 Februarie 2010, ora 14:35

Bancherii scot apartamentele vechi din Prima Casa

Bancherii scot apartamentele vechi din Prima Casa

Persoanele care vor sa cumpere un apartament intr-un imobil construit inainte de 1977, nu pot face acest lucru prin programul Prima Casa.

Companiile de asigurari refuza sa incheie polita de asigurare pentru cutremur pentru apartamentele incadrate in clasa de risc seismic 1 si 2, iar fara aceasta polita nu se poate acorda un imprumut Prima Casa, informeaza Gandul.

In clasa de risc seismic 1 sunt incluse in general cladiri construite pana in anul 1960, insa in clasa de risc seismic II apar si imobile ridicate inainte de 1977.

"Banca impune o conditie ca blocul sa nu fie construit inainte de Revolutie", au declarat reprezentantii de la relatii cu clientii de la CEC Bank. Daca blocul este mai vechi: "se incheie o asigurare, daca sunt de acord asiguratorii sa va incheie, e ok", au conchis acestia.

"Daca blocul este foarte vechi, de dinainte de 1977, acesta va fi un criteriu care va cantari foarte mult in acordarea creditului. Va fi o suma mult mai mica decat valoarea de piata a apartamentului", au spus si cei de la Intesa Sanpaolo Bank.

Exista insa si banci care au si conditii legate de confort. "Am avut recent un caz cu cineva care spunea ca a dat un avans de 2.000 euro pentru o casa si ne-a zis ca il pierde, pentru ca nu stia ca banca impune confort I si daduse avans pentru un apartament de confort II", au recunoscut functionarii de la Alpha Bank. mai mult


Marti, 18 August 2009, ora 08:22

3 comentarii
87 de milioane euro pentru reabilitatea termica a blocurilor cu risc seismic

87 de milioane euro pentru reabilitatea termica a blocurilor cu risc seismic

Programele nationale de reabilitare termica si consolidare a blocurilor vulnerabile la cutremure scoate din bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei 370 milioane lei, adica aproximativ 87 de milioane euro.

Fondurile vor fi folosite pentru izolarea termic a 60.000 de apartamente si se vor executa lucrari de consolidare la sapte blocuri, din care doar cinci vor fi finalizate in 2009, informeaza Romania Libera.

In cadrul programului de reabilitare termica a locuintelor, statul finanteaza cu 50% acest demers, iar primariile cu 30%.

Dintre cladirile expertizate tehnic in municipiul Bucuresti si in 26 de judete, au fost incadrate in clasa I de risc seismic un numar de 600 de cladiri, din care 383 in municipiul Bucuresti.

Dintre acestea, 125 de cladiri multietajate, construite inainte de anul 1940, au fost identificate ca prezentand pericol public si constituie o prioritate in reducerea riscului seismic.

Autoritatile administratiei publice locale vor putea asigura, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie, pe langa cota de 30% obligatorie, preluarea partiala sau integrala a cheltuielilor aferente lucrarilor de interventie corespunzatoare cotei de 20% care revine asociatiei de proprietari. mai mult


Luni, 09 Martie 2009, ora 11:22

Casa Presei s-ar transforma in moloz la primul cutremur

Casa Presei s-ar transforma in moloz la primul cutremur

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) a alacatuit o lista a tuturor cladirilor publice care prezinta risc seismic crescut, printre primele aflandu-se si cladirea unde isi au birourile mare parte din trusturile de presa, Casa Presei Libere.

Astfel, MDLPL a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta care prevede ca toate cladirile publice sa fie reconsolidate de catre proprietari, altfel, acestia riscand sa le piarda.

"Ordonanta va intra in sedinta de guvern de peste doua saptamani, iar dupa aprobarea ei, proprietarii cladirilor publice care prezinta risc seismic vor avea la dispozitie doi ani sa le puna in siguranta. Daca nu vor face acest lucru, proprietarii vor fi expropriati, iar cladirea, demolata", a declarat Laszlo Borbely, ministrul Lucrarilor Publice, citat de Cotidianul.

Printre cladirile care prezinta risc seismic se numara hotelul Dacia de pe Calea Grivitei, hotelul Grivita, blocul Gambrinus si cinematograful Bulevard, Casa Presei Libere si blocul Sora - hotelul Dunarea. mai mult


Miercuri, 17 Septembrie 2008, ora 21:40

2 comentarii
Alte articole despre: Casa Presei Libere, cladiri, publice, MDLPL, risc, seismic

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba