casa nationalizata

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Nou sistem de despagubire pentru case nationalizate: Puncte de licitatie sau bani esalonati din 2017

Nou sistem de despagubire pentru case nationalizate: Puncte de licitatie sau bani esalonati din 2017

Fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba in bani, dar dupa 2017, in limita a 10% pe an din suma punctelor.

Prevederea este inclusa in proiectul legii privind despagubirile pentru imobilele nationalizate, obtinut de Mediafax.

Guvernul discuta, miercuri, in prima lectura, proiectul de lege, in vederea angajarii raspunderii.

"Daca astazi ajungem la o concluzie, luni o vom transmite catre grupurile parlamentare. Va ramane o saptamana de dezbateri publice, iar pe 19 martie ne angajam raspunderea in fata Parlamentului. E o problema pe care n-a creat-o USL-ul. De aceea, trebuie sa fie o solutie pe care ne-o asumam cu totii", a spus premierul Victor Ponta.

"Dispozitiile Legii 10/2001 referitoare la restituirea in natura, cat si la compensare cu alte bunuri sau servicii raman aplicabile. In situatia in care restituirea in natura nu mai este posibila, despagubirea se face prin compensarea cu puncte care vor fi valorificate.

Cererile formulate potrivit Legii 10/2001 se solutioneaza cu respectarea limitei de 50 hectare de proprietar deposedat, cu conditia ca aceasta suprafata sa nu fi fost restituita prin aplicarea legilor fondului funciar", se arata in proiect.

Astfel, cererile ce au ca obiect imobile preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist vor fi rezolvate... mai mult


Miercuri, 06 Martie 2013, ora 14:39

4 comentarii
S-au legat cu lanturi de un bloc, dupa ce au fost evacuati din case nationalizate

S-au legat cu lanturi de un bloc, dupa ce au fost evacuati din case nationalizate

Zeci de bucuresteni evacuati din casele nationalizate s-au legat cu lanturi de balustradele din scara unui bloc in care au solicitat locuinte.

La inceputul iernii, oamenii spun ca au ajuns in pragul disperarii si vor sa sensibilizeze autoritatile, care ar trebui sa le ajute cu locuintele sociale, informeaza Antena 3.

Oamenii s-au baricadat in scara unui bloc despre care au aflat ca are apartamente libere si s-au legat cu lanturile de balustrade, insa au fost ridicati ulterior de politistii comunitari si de jandarmi.

Zeci de familii, cele mai multe in Sectorul 1 al Capitalei, au fost scoase in strada in prag de iarna din pricina retrocedarii imobilelor nationalizate. Reprezentantii Primariei spun insa ca au cumparat in 2008-2009 aproximativ 500 de locuinte pentru a rezolva cazurile sociale. mai mult


Marti, 14 Decembrie 2010, ora 22:54

3 comentarii
Proprietarii caselor nationalizate, obligati sa cumpere si terenul de sub locuinta

Proprietarii caselor nationalizate, obligati sa cumpere si terenul de sub locuinta

Ministerul Administratiei si Internelor a initiat un proiect de lege prin care proprietarii care au achizitionat o locuinta prin Legea caselor nationalizate sunt obligati sa cumpere si terenul de sub casa, pentru care pana acum plateau chirie la primarii.

"Chiriasii care au dobandit sau dobandesc proprietatea apartamentelor cumpara de la unitatile administrativ-teritoriale terenurile din proprietatea privata a acestora, aferente apartamentelor respective", se arata in textul proiectului, potrivit Saptamana Financiara.

Proiectul de lege ar urma sa fie adoptat de catre Guvernul Boc prin asumarea raspunderii, procedura anuntata pentru ziua de miercuri, 2 septembrie.

Guvernantii spera astfel sa incaseze peste 4 miliarde de lei, pana la sfarsitul anului viitor, avand in vedere ca terenurile in cauza sunt extrem de scumpe, fiind situate in centrul Bucurestiului, unde pretul minim este de aproximativ 1.000 de euro pe metru patrat, arata jurnalistii Saptamanii Financiare.

Legea propusa de Ministerul de Interne incalca dreptul comun in materie de contracte civile, deoarece textul legii are un caracter imperativ, iar cumpararea terenului de sub locuinta devine astfel o obligatie si nu un drept sau o optiune a proprietarului.

Pentru a fi adoptat, proiectul de lege trebuie aprobat si de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor care, in acest moment, nu stie nimic despre aceasta initiativa. mai mult


Luni, 31 August 2009, ora 17:44

1 comentariu
Presedintele CSM: Parlamentul trebuie sa anuleze legea caselor nationalizate

Presedintele CSM: Parlamentul trebuie sa anuleze legea caselor nationalizate

Presedintele CSM, Adrian Andreies, a declarat ca Parlamentul trebuie sa anuleze legea caselor nationalizate, ale carei prevederi au fost declarate din nou, miercuri, constitutionale.

"Este inca o dovada in plus a acestei lipse de coerenta legislativa a Romaniei in materia proprietatii. Eu sper ca actualul legislativ sa intervina foarte urgent si sa anuleze efectiv aceasta lege.

Exista unele raporturi juridice determinate de modificarile legislative succesive care s-au asezat cat de cat in ultimii ani si care, iata, se dovedesc a fi inca o data lipsite de stabilitate prin legea care a fost adoptata. Cred din tot sufletul ca actualul legislativ sa intervina si sa anuleze acest act normativ cat mai urgent", a afirmat Andreies, la RFI Romania, comentand decizia CCR de miercuri.

Andreies a spus ca trebuie sa existe o reglementare stabila in ceea ce priveste dreptul de proprietate si nu pe considerente electorale.

"Dreptul de proprietate este un drept imprescriptibil, ori din punctul nostru de vedere l-am reglementat din considerente pur electorale. Deci daca ar fi fost dupa mine, eu as fi scos o lege in 1990 cu doua articole.

Articolul numarul 1: imobilele trecute cu titlu sau fara titlu in favoarea statului se restituie fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora. Articolul numarul 2: in termen de zece ani statul se obliga sa construiasca locuinte pentru actualii chiriasi. Asta ar fi insemnat efectiv o reglementare stabila si in virtutea Conventiei Europene... mai mult


Vineri, 16 Ianuarie 2009, ora 22:15

32 comentarii
Tariceanu se arata mahnit de decizia CCR privind Legea caselor nationalizate

Tariceanu se arata mahnit de decizia CCR privind Legea caselor nationalizate

Presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat joi ca este "mahnit" de decizia Curtii Constitutionale privind Legea caselor nationalizate, cu mentiunea ca modificarile aduse de Parlament sunt o "eroare".

"Sunt foarte mahnit de decizie, dreptul la proprietate este unul fundamental pentru care ne-am batut", a afirmat Tariceanu, amintind de optiunea Fondului Proprietatea care permite proprietarilor deposedati de bunurile lor in perioada comunista sa primeasca o compensatie in bani ori titluri de valoare, dar numai daca proprietatile nu pot fi restituite, informeaza Newsin.

"Principiul de baza - ar trebui ca proprietatile existente fizic sa fie restituite vechilor proprietari si numai in cazul in care acestia nu-si mai pot recupera vechile proprietati sa se faca apel la banii sau titlurile de valoare de la Fondul Proprietatea. Legea vine in favoarea chiriasilor, revenind la nedreptatea care s-a facut din 1990 proprietarilor. Cred ca din acest punct de vedere, este o eroare", a precizat Tariceanu.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a declarat miercuri constitutionale modificarile aduse Legii caselor nationalizate, dupa ce presedintele Traian Basescu a facut o sesizare cu privire la aceste modificari, altele decat cele dezbatute deja de CCR. mai mult


Joi, 15 Ianuarie 2009, ora 18:52

7 comentarii
CCR decide impotriva lui Basescu in cazul caselor nationalizate

CCR decide impotriva lui Basescu in cazul caselor nationalizate

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca prevederile legii privind casele nationalizate, initiata de PC, sunt constitutionale.

Judecatorii Curtii au respins, asadar, sesizarea formulata de presedintele Traian Basescu privind legea caselor nationalizate. Cu majoritate de voturi, Curtea a constatat ca legea este constitutionala, se arata pe site-ul CCR.

Deciziile CCR sunt definitive si general obligatorii si se comunica presedintelui Romaniei.

Presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu modificarile Legii 10/2001, precizand ca ataca alte aspecte decat cele deja sesizate, potrivit unui comunicat de presa remis de Administratia Prezidentiala Ziare.com pe 23 decembrie Ziare.com.

Basescu acuza aspecte procedurale

Seful statului a sesizat, in primul rand, aspecte de ordin procedural. Potrivit Presedintiei, Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 a fost adoptata cu incalcarea principiului constitutional al bicameralismului deoarece Senatul, in calitate de prima camera sesizata, a respins propunerea legislativa, iar Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala, a adoptat propunerea legislativa, insa cu un continut diferit fata de continutul legii respinse in prima Camera.

"In raport de forma legii trimisa spre promulgare, varianta legii adoptata de Camera decizionala se indeparteaza in mod... mai mult


Miercuri, 14 Ianuarie 2009, ora 13:05

55 comentarii
CCR: Legea caselor nationalizate despagubeste echitabil fostii proprietari

CCR: Legea caselor nationalizate despagubeste echitabil fostii proprietari

Modificarile Legii caselor nationalizate au fost declarate constitutionale, deoarece sunt prevazute masuri reparatorii atat pentru fostii proprietari, cat si pentru chiriasi, se arata in motivarea deciziei Curtii Constitutionale de pe 10 decembrie.

Modificarile aduse Legii caselor nationalizate au fost criticate, potrivit CCR, pe motiv ca nu ocrotesc in mod egal dreptul de proprietate al celor deposedati abuziv si dreptul de proprietate dobandit de fostii chiriasi, informeaza NewsIn.

In motivarea deciziei, publicata pe site-ul Curtii Constitutionale, se arata, insa, ca fostii proprietari ai imobilelor preluate abuziv de stat beneficiaza de masuri reparatorii, iar fostii chiriasi beneficiaza de plata unor despagubiri, prin desfiintarea prin hotarari judecatoresti a contractelor de vanzare-cumparare.

"Este echitabil, in aceasta situatie, ca statul sa acorde despagubiri la pretul de piata al imobilelor, care sa permita cumpararea unei noi locuinte, avand in vedere ca, la data dobandirii acelui imobil de la stat, cumparatorul a platit pretul real al imobilului, stabilit in conformitate cu actele normative in vigoare la acel moment", motiveaza Curtea Constitutionala.

"Atat Legea nr.l0/2001, cat si legea criticata sunt legi reparatorii speciale", arata Curtea Constitutionala in motivarea deciziei din 10 decembrie.

In sesizarile formulate de deputati PD-L si PNL, se sustine ca modificarile aduse Legii nr. l0/2001 au efectul unei "noi nationalizari" si contravin... mai mult


Marti, 30 Decembrie 2008, ora 20:52

19 comentarii
Voiculescu ii cere lui Traian Basescu sa promulge Legea caselor nationalizate

Voiculescu ii cere lui Traian Basescu sa promulge Legea caselor nationalizate

Presedintele PC, Dan Voiculescu, ii solicita presedintelui Traian basescu sa promulge de urgenta Legea caselor nationalizate.

Asta dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca modificarile la Legea caselor nationalizate, prin care imobilele cumparate cu buna-credinta nu mai pot fi restituite in natura proprietarilor de drept, nu incalca legea fundamentala.

Potrivit unui comunicat remis Ziare.com, Dan Voiculescu spune ca decizia Curtii Constitutionale confirma ca acest proiect ofera o solutie clara si corecta atat pentru chiriasi cat si pentru proprietari.

"Pe de o parte, legea pune punct speculatiilor cu titluri de proprietatea ajutand despagubirea rapida a proprietarilor, iar pe de alta parte, aduce o solutie clara pentru chiriasii care au cumparat cu buna credinta casa in care au locuit si pentru care, dupa retrocedarea casei, statul trebuia sa le ofere o despagubire actualizata la valoarea de piata a imobilului", se arata in comunicat.

De asemenea, Voiculescu afirma ca acesta lege "a fost tergiversata inacceptabil in conditiile in care a fost aprobata prima data de Parlament inca din luna iunie". mai mult


Joi, 11 Decembrie 2008, ora 10:38

18 comentarii
CCR: Modificarile aduse Legii caselor nationalizate sunt constitutionale

CCR: Modificarile aduse Legii caselor nationalizate sunt constitutionale

CCR a decis, miercuri, ca modificarile adoptate pe 8 octombrie de deputati la legea caselor nationalizate, prin care casele nationalizate cumparate cu buna-credinta nu mai pot fi restituite in natura proprietarilor de drept, nu incalca legea fundamentala.

Curtea Constitutionala a respins astfel sesizarile formulate de PD-L si PNL.

Curtea a examinat, miercuri, in cadrul controlului anterior promulgarii legii, sesizarile asupra neconstitutionalitatii Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.

In sedinta din data de 10 decembrie 2008, Curtea Constitutionala a solutionat sesizarile asupra neconstitutionalitatii Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, sesizari formulate de un numar de 55 de deputati, respectiv 63 de deputati.

Cu majoritate de voturi, Curtea a decis ca legea este constitutionala, se arata in comunicatul Biroului de presa al CCR.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei, in vederea promulgarii legii.

PD-L si PNL au contestat, in octombrie, la Curtea Constitutionala a Romaniei modificarea legii caselor nationalizate. "PD-L a sesizat astazi (13 octombrie - n.r) Curtea Constitutionala cu privire la legea caselor nationalizate.

Este o lege care realizeaza... mai mult


Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 14:23

5 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba