catastrofa ecologica ungaria

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Greenpeace: Fabrica de aluminiu din Ungaria reprezinta in continuare un pericol

Greenpeace: Fabrica de aluminiu din Ungaria reprezinta in continuare un pericol

Apa reziduala dintr-un batal al fabricii de aluminiu ungare, care-a fost implicata in catastrofa ecologica din toamna, contine in continuare substante chimice toxice.

Astfel, substantele toxice ameninta un rau din apropiere, in ciuda operatiunilor de curatare, spun reprezentantii Greenpeace, citati de BBC.

In consecinta, Greenpeace a cerut Uniunii Europene sa exercite presiuni asupra Guvernului din Ungaria pentru a opri imediat poluarea.

ONG-ul a prelevat mostre din sase puncte ale unui canal pe unde este evacuata apa reziduala, care se varsa in paraul Torna, care face parte din bazinul hidrologic al Dunarii.

In urma fisurii batalului de la fabrica de aluminiu, peste 600.000 de metri cubi de deseuri s-au scurs in paraul Marcal, apoi in Ruba si in Dunare. De asemenea, zece persoane au murit in urma catastrofei ecologice. mai mult


Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 11:51

Uzina responsabila de catastrofa dn Ungaria isi reia productia

Uzina responsabila de catastrofa dn Ungaria isi reia productia

Uzina producatoare de aluminiu si bauxita din vestul Ungariei, unde s-a produs accidentul industrial de la inceputul lunii octombrie, soldat cu noua morti si declansarea unei catastrofe ecologice in regiune, isi va relua productia, joi sau vineri.

"Ne-am dat un acord preliminar pentru a reporni centrala (ce deserveste fabrica de aluminiu). Daca o lasam sa se raceasca prea mult, am avea pierderi de miliarde de forinti. Vom decide astazi (miercuri) daca va fi reluata productia joi sau vineri", a declarat oficialul ungar Gyorgy Bakondi, citat de Reuters.

Acesta a mai precizat ca producatorul de aluminiu MAL Zrt va ramane sub controlul statului pentru cel mult doi ani, conform legii.

Bakondi a declarat ca digul auxiliar, construit pentru a proteja orasele din zona afectata de deversari, ar putea fi gata vineri, iar sinistratii din Kolontar se vor putea intoarce la casele lor, sambata si duminica. mai mult


Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 20:05

Dezastru ecologic in Ungaria: Alte "bombe cu ceas" ameninta ecosistemul Dunarii

Dezastru ecologic in Ungaria: Alte "bombe cu ceas" ameninta ecosistemul Dunarii

Ecosistemul Dunarii este amenintat de alte "bombe cu ceas", avertizeaza organizatia World Wide Fund for Nature (WWF), citata de Le Matin, dupa ce specialistii au anuntat scurgerea unui al doilea val de noroi radioactiv de la uzina de alumina din Ajka din Ungaria.

O noua fisura produsa la rezervorul uzinei, aflat in pericol de a ceda complet, i-a determinat pe ingineri sa ia masurile necesare pentru a preveni un al doilea val de noroi rodioactiv, dupa ce primul val a condus la evacuarea a sapte sate si la moartea a sapte persoane in vestul Ungariei.

In Ungaria si in Romania, rezervoare similare cu cele ale fabricii de alumina de la Ajka, al carui baraj s-a rupt lunea trecuta, stocheaza noroi rosu.

In Serbia, doua rafinarii sunt situate foarte aproape de rau, iar scurgerile de la acestea ar putea avea "un efect devastator pe Dunare", avertizeaza WWF.

Greenpeace a avertizat, la randul sau, ca in urma cu un deceniu, un baraj a cedat in Ungaria, deversand 100.000 de metri cubi de ape reziduale continand cianuri, in raul Tisa.

Saptamana aceasta, compania MLA, proprietara fabricii Ajka, situata la 160 de kilometri de Budapesta, a declarat ca fabrica a indeplinit toate normele de siguranta si a dat vina pe un vant puternic care ar fi provocat valuri in rezervor.

Pentru directorul Greenpeace Ungaria, Zsolt Szegfalvi, explicatia nu este convingatoare. "Este evident ca s-a depozitat prea mult noroi in rezervoare", sustine acesta, argumentand ca pe imaginile din... mai mult


Duminica, 10 Octombrie 2010, ora 17:00

3 comentarii
Dezastru ecologic in Ungaria Unda de poluare ajuns la intrarea in Serbia

Dezastru ecologic in Ungaria Unda de poluare ajuns la intrarea in Serbia

Unda de poluare cu substante toxice in urma accidentului ecologic din Ungaria a ajuns pe fluviu, la intrare in Serbia, aceasta urmand sa fie semnalata in Romania undeva in cursul zilei de joi, sustin specialistii Apelor Romane.

Potrivit directorului Sistemului de Gospodarire a Apleor Romane Mehedinti, Adrian Draghici, unda de poluare cu substante toxice se va dilua pana va ajunge in Romania, informeaza Mediafax.

"In paralel, in Serbia se efectueaza analize si am primit asigurari care confirma si analizele noastre, ca unda toxica se va dilua", a spus Draghici.

Ultimele analize ale apei fluviului Dunarea, realizate duminica, aratau un PH in limitele normale, de 7,9.

In 4 octombrie, sute de metri cubi de noroi rosu toxic s-au deversat dintr-un rezervor fisurat al uzinei din Ajka, exploatata de grupul ungar MAL, poluand o suprafata de 40 de kilometri patrati si distrugand ecosistemul raurilor Torna si Marcal. Acesta a ajuns sub o forma diluata in Raba, afluentul direct al Dunarii, apoi chiar in fluviu. Potrivit expertilor ungari, s-au deversat intre 600.000 si 700.000 de metri cubi de noroi rosu.

Catastrofa ecologica produsa luni in Ungaria a provocat deja moartea a sapte pesoane. mai mult


Duminica, 10 Octombrie 2010, ora 15:33

Dezastru ecologic in Ungaria Rezervorul avea pierderi toxice inca din iunie

Dezastru ecologic in Ungaria Rezervorul avea pierderi toxice inca din iunie

Rezervorul uzinei de alumina din Ajka (160 de km vest de Budapesta), care a cedat la 4 octombrie provocand o catastrofa ecologica, avea pierderi de substante toxice de mai multe luni, sustine organizatia neguvernamentala Fondul Mondial pentru Protectia Naturii (WWF), intr-un comunicat publicat sambata.

Apele Romane: Apa Dunarii se mentine in parametri normali

O fotografie realizata in luna iunie 2010 prezinta existenta unor scurgeri de noroi rosiatic si a unor pete de aceeasi culoare in exteriorul rezervorului, aproape de partea care a cedat la inceputul saptamanii, a inundat mai multe sate si a cauzat moartea a sapte persoane, conform unui bilant provizoriu, relateaza AFP.

"Accidentul (...) ar fi putut fi evitat cu usurinta daca utilizatorii si-ar fi respectat obligatiile", a declarat Andreas Beckmann, conducatorul programului WWWF pentru Dunare.

"Aceasta neglijenta si deficientele in privinta masurilor de securitate au fost la originea celei mai grave catastrofe ecologice din Ungaria", a mai spus el.

Dezastru ecologic in Ungaria - Alerta sanitar-veterinara in judetele riverane Dunarii

Totodata, comunicatul avertizeaza asupra starii acestui tip de rezervoare pe intregul teritoriu al Ungariei, punand accentul pe cel situat la 80 de km de Budapesta, intr-o zona cu risc seismic din apropierea Dunarii. mai mult


Sambata, 09 Octombrie 2010, ora 22:27

Dezastru ecologic in Ungaria: Viktor Orban sustine ca acesta a fost provocat

Dezastru ecologic in Ungaria: Viktor Orban sustine ca acesta a fost provocat

Viktor Orban, prim-ministru al Ungariei, a declarat joi, intr-un reportaj difuzat pe AlJazeera, ca dezastrul ecologic a fost provocat de oameni si ca toata tara vrea sa afle cine sunt vinovatii.

"Nu exista cauze naturale pentru acest dezastru. Fiecare familie sinistrata urmeaza sa primeasca din partea Guvernului Ungariei 100.000 de forinti si inca 100.000 de forinti din partea fabricii unde s-a produs dezastrul, suma totala este de aproximativ 730 de euro pe familie. Oamenii sunt nemultumiti, spunand ca banii nu le vor acoperi nici macar zece la suta din cheltuieli", a declarat Orban, informeaza Adevarul.

Seful Guvernului Ungariei, Viktor Orban, a declarat joi ca se cauta vinovatii pentru dezastru.

"Nu avem informatii in legatura cu o cauza naturala pentru aceasta catastrofa. Credem ca este un dezastru provocat de oameni. Toata lumea din aceasta tara vrea sa stie cine este vinovat pentru aceasta tragedie si pentru pagube", a precizat acesta.

Dezastru ecologic in Ungaria: Au aparut primii pesti morti in Dunare

Viitura toxica provocata de accidentul industrial din Ungaria a inceput sa afecteze ecosistemul bratului principal al Dunarii, unde mai multi pesti morti au fost observati, a anuntat joi seful regional al Serviciului pentru prevenirea dezastrelor, Tibor Dobson.

"Pot sa confirm ca am constatat pierderi sporadice de pesti, este adevarat (...) in bratul principal al Dunarii", a indicat Tibor Dobson, citat de AFP.

"Pestii morti au fost observati... mai mult


Joi, 07 Octombrie 2010, ora 20:28

4 comentarii
Dezastru ecologic in Ungaria: PNL cere celula de criza in Romania

Dezastru ecologic in Ungaria: PNL cere celula de criza in Romania

Avand in vedere situatia din Ungaria, cauzata de noroiul toxic, deputatul PNL de Cluj, Horea Uioreanu, a anuntat joi ca este de parere ca este necesara crearea unei celule de criza care sa monitorizeze situatia.

Acest organism ar tine sub oservatie situatia "din tara vecina si propagarea valului de poluare, dar si impactul acestuia asupra mediului si populatiei din Romania, dat fiind faptul ca substanta care s-a scurs are proprietati caustice si contine metale grele care ameninta flora, fauna, dar si populatia".

Uioreanu considera ca respectiva comisie va trebui sa stabileasca masurile care trebuie luate pentru neutralizarea efectelor poluarii.

De asemenea, potrivit comunicatului de presa remis Ziare.com, deputatul PNL spune ca trebuie stabilit "cuantumul despagubirilor pe care autoritatile din Ungaria vor trebui sa le plateasca Romaniei pentru pagubele produse de scurgerile asa-numitului noroi rosu din rezervorul de alumina al intreprinderii din orasul Ajka".

Accident chimic in Ungaria: Noroiul toxic a ajuns in Dunare - Borbely dezminte

"Activitatea acestei comisii se inscrie in reglementarile existente la nivelul Uniunii Europene privind poluarea industriala, reglementari care merg, in general, pe principiul Poluatorul plateste. Conform acelorasi reglementari, evaluarea o fac statele implicate, iar daca nu se inteleg pot chema evaluatori independenti", se mai arata in comunicat.

Uioreanu aminteste si de precedentul creat de deversarea de la Baia-Mare... mai mult


Joi, 07 Octombrie 2010, ora 15:02

1 comentariu
Accident chimic in Ungaria: se actioneaza pentru protectia Dunarii de poluare

Accident chimic in Ungaria: se actioneaza pentru protectia Dunarii de poluare

Ministrul Apararii din Ungaria, Hende Csaba, a declarat, miercuri, la Arad, ca autoritatile maghiare iau toate masurile pentru ca reziduurile chimice deversate in urma spargerii unui bazin de stocare in vestul acestei tari sa nu ajunga in Dunare.

Ministrul ungar al Apararii a mai spus ca la operatiunile de curatare a zonei participa sute de militari.

"Incercam sa adaugam substante acide si ipsos care vor neutraliza substanta si speram ca acea cantitate care a ajuns in rau sa nu ajunga pana la Dunare. Cateva sute de soldati din fortele armate iau parte la operatiuni.

De asemenea, sunt o multime de utilaje, trupe speciale antichimice, cei de la inlaturarea catastrofelor, precum si un laborator chimic este pe faza ca sa urmareasca orce schimbare, sa faca masuratorile", a declarat Hende Csaba, care a mai adaugat ca nu sunt probleme din punct de vedere al radioactivitatii.

Ministrul Apararii din Ungaria a mai afirmat ca, in prezent, autoritatile din tara vecina evalueaza pagubele produse in urma deversarii rezidurilor chimice.

"Am comunicat situatia spre Consiliul Europei, inclusiv am cerut sprijin pentru inlaturarea catastrofei. Nu putem estima acum cat vor dura operatiunile de neutralizare, probabil va fi un proces mai lung", a mai spus Hende Csaba.

Ministrul maghiar a precizat ca Ucraina a semnalat deja dorinta de a ajuta la operatiunile de curatare a zonei afectate.

"Noi avem forte suficiente, dar primim orice gest cu mare bucurie", a mai spus ministrul... mai mult


Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 19:33

1 comentariu
Accident chimic in Ungaria: curatarea poluarii va dura minim un an

Accident chimic in Ungaria: curatarea poluarii va dura minim un an

Autoritatile ungare au anuntat ca va costa zeci de milioane de dolari si ca va dura cel putin un an pentru a curata poluarea survenita dupa accidentul chimic de la o fabrica de aluminiu.

Ministrul Mediului, Zoltan Illes, a precizat ca Budapesta va avea nevoie, probabil, de asistenta tehnica si financiara din partea Uniunii Europene. El a descris deversarea drept cel mai grav accident chimic din istoria Ungariei, relateaza BBC.

Serviciile de interventie in situatii de urgenta incearca sa impiedica ca reziduurile sa se scurga in rauri, inclusiv in Dunare si in Raba. Poluarea a ajuns deja in raul Marcal.

Guvernul a decretat stare de urgenta in trei regiuni din vestul tarii.

Conform ultimelor date privind accidentul produs luni, spargerea unui bazin de stocare a reziduurilor chimice provenite in urma prelucrarii bauxitei a cauzat scurgerea a peste 600.000 de metri cubi de deseuri in paraul Torna, afluent al raului Marcal, aflat in Vestul Ungariei.

Accidentul chimic s-a soldat cu patru morti si 120 de raniti. Potrivit Directoratului national pentru prevenirea catastrofelor (OKF), doua dintre victime sunt copii in varsta de unu, respectiv trei ani.

Un barbat in varsta de 35 de ani a fost gasit mort in masina, iar cadavrul unei femei a fost gasit intr-o locuinta.

Autoritatile cauta sapte persoane date inca disparute. Stratul de reziduuri chimice au atins doi metri in zona localitatii Kolontar. Reziduurile provenite din productia de aluminiu contin metale... mai mult


Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 09:40

9 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba