cazare camin studentesc

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Studentii se plang de taxele mari din noul an universitar - studiu

Studentii se plang de taxele mari din noul an universitar - studiu

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a dat publicitatii luni un studiu in care prezinta valorile celor mai importante taxe pe care studentii sunt nevoiti sa le plateasca in 21 de universitati din tara, atragand atentia ca acestea cresc de la un an la altul si ca multe dintre ele sunt nejustificate, la limita legii sau chiar ilegale.

Conform studiului ANOSR, doar in ultimul an universitar 38% dintre universitati au crescut taxele de scolarizare, discutii despre astfel de cresteri existand in peste jumatate dintre universitati, iar in ultimii trei ani acestea au crescut in 81% dintre universitati.

ANOSR arata si faptul ca sunt diferente "uriase" intre taxele de scolarizare incasate de universitati pentru acelasi program de studiu, desi costurile ar trebui sa fie similare.

Astfel, daca la Universitatea Romano-Americana specializarea Drept e taxata cu 2.000 de lei, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca acelasi program de Drept e taxat cu 3.600 de lei. De asemenea, diferentele de la o universitate la alta pentru taxele platite la specializari ca Economie, Psihologie sau Automatica si Calculatoare pot fi de pana la 2.000 de lei.

Cele mai mari diferente sunt la specializarile de Medicina - de la 4.800 de lei la Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu pana la 9.000 de lei la Universitatea de Medicina si Farmacie 'Carol Davila' din Bucuresti, arata sursa citata.

Studiul ANOSR prezinta si o harta a celor mai mari taxe de camin din... mai mult


Marti, 30 Septembrie 2014, ora 07:08

Cat costa un loc in camin? Autoritatile spun ca fac controale, studentii vand locurile in continuare

Cat costa un loc in camin? Autoritatile spun ca fac controale, studentii vand locurile in continuare

Se apropie prima zi a anului universitar. Acum ca emotiile examenelor au trecut, studentii au din nou motiv de agitatie: cazarea.

Cei mai norocosi si cu note mai mari au primit sau vor primi in zilele urmatoare locuri la camin. Dar nu toti au nevoie de ele. Unii stau deja cu chirie sau pe la rude asa ca profita de ocazie pentru a face un ban in plus.

Este trecut de jumatatea lunii septembrie si pe Internet au aparut deja de ceva timp numeroase anunturi in care studentii cer sau ofera locuri de cazare in caminele universitatilor din Bucuresti.

Platesti mult la inceput dar stai cu 120 de lei pe luna

In Capitala, preturile variaza destul de mult, de la 100-200 de euro in caminele nerenovate pana la 750 de euro. Poate multora li s-ar parea ca aceste preturi sunt destul de piperate, dar calculele altfel se fac atunci cand taxa pe o luna de cazare este de aproximativ 120 de lei.

Avand in vedere ca Academia de Studii Economice din Bucuresti a facut repartitia locurilor mai devreme, site-urile de anunturi au fost inundate de oferte.

Scump in Moxa si Belvedere

Camerele din complexul Moxa, ocupat in mare parte de studentii de la ASE, au un pret ridicat datorita conditiilor de cazare si a pozitionarii centrale. "Vand loc camin (baiat) Moxa D pentru anul universitar 2013-2014. Pret fix: 600 euro", este un anunt postat pe Internet pe 17 septembrie.

Caminele A6, A7 si A8 din complexul Belvedere sunt printre cele mai cautate. Astfel, potrivit anunturilor, un loc... mai mult


Joi, 19 Septembrie 2013, ora 11:40

Studentii se plang de locurile insuficiente in camine si de taxele ilegale

Studentii se plang de locurile insuficiente in camine si de taxele ilegale

Caminele universitatilor de stat din Romania pot gazdui doar 21% din numarul total de studenti, iar unele institutii de invatamant superior percep ilegal taxe de rulment si nu au cantine - acestea sunt doar trei dintre problemele reclamate de studenti, la inceputul noului an universitar.

Potrivit unui studiu realizat de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), numarul locurilor de cazare in camine a crescut in ultimii patru ani cu doar 4,3 %, iar institutiile de invatamant superior de stat solutioneaza pozitiv doar aproximativ 70% din cererile de cazare.

Acelasi studiu arata ca unele universitati de stat care nu reusesc sa acopere nici macar 50% din numarul total de cereri depuse de studenti. Mai mult, sunt universitati de stat care nu detin niciun camin.

O alta problema semalata de ANOSR se refera la o serie de universitati care percep texe de rulment in caminele studentesti, desi acest lucru a fost interzis de Ministerul Educatiei, in 2010. De pilda, Universitatea Politehnica din Timisoara ar percepe la inceputul anului universitar o taxa de 50 de lei asupra destinatiei careia nu se stie nimic, se arata in studiul ANOSR.

In ceea ce priveste situatia cantinelor, exista universitati care nu detin o astfel de unitate. Dintre acestea fac parte Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, Univiversitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" Bucuresti,... mai mult


Luni, 03 Octombrie 2011, ora 13:32

1 comentariu
Ce oferta de cazare are Universitatea Bucuresti in aceasta toamna

Ce oferta de cazare are Universitatea Bucuresti in aceasta toamna

Pentru anul universitar 2011-2012, Universitatea din Bucuresti pune la dispozitia studentilor un numar de 5.354 locuri in caminele proprii.

Distributia acestora s-a facut catre facultati, tinand cont de principiul proportionalitatii, in functie de numarul de studenti inscrisi finantati de la buget, potrivit unui comunicat de presa al UB.

Cazarile pentru anul universitar 2011-2012 se vor face in intervalul 27 septembrie - 4 octombrie 2011.

Repartizarea locurilor in camine se face proportional cu numarul studentilor din fiecare an de studiu (incepand cu anul I si terminand cu ultimul an de master).

Repartizarea studentilor fiecarei facultati in camin se face de catre o comisie pe facultate, coordonata de prodecanul cu probleme studentesti.

Criterii de acordare a locurilor in camine

Conform metodologiei de cazare, la evaluarea si aprobarea cererilor de cazare, comisia va avea in vedere urmatoarele criterii: performantele profesionale si situatia sociala/materiala a studentului.

Media minima pentru a obtine un loc de cazare din partea facultatii este stabilita de Consiliul Facultatii la propunerea comisiei. Aceasta medie trebuie obtinuta pana la sfarsitul sesiunii de toamna.

Studentii ar putea primi subventii si pentru alte forme de cazare decat caminele

Aceste norme se impun obligatoriu, ramanand la latitudinea comisiei de cazare sa stabileasca si eventuale conditii suplimentare ca de exemplu: continuitatea pe loc, media minima pentru acordarea... mai mult


Sambata, 17 Septembrie 2011, ora 11:37

Vezi ce variante de cazare au studentii

Vezi ce variante de cazare au studentii

Un calcul facut de Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR), la finalul saptamanii trecute, indica un deficit major de locuri de cazare in caminele studentesti din Bucuresti, Iasi si Timisoara.

Studentii cer locuri in camine, dar dupa o luna, timp in care gasesc un loc de cazare mai bun, se muta, potrivit Evenimentul Zilei .

Desi locurile in campusurile studentesti sunt insuficiente, in luna noiembrie raman camere goale in camine.

"Avem 5.000 de locuri si cam 7.500 de cereri. Avem o lipsa...asta e de cand este istoria cazarii", a declarat rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucuresti, Ion Rosca.

Deficit de 30.000 de locuri in caminele studentesti din Bucuresti

Situatia este similara si la Universitatea din Bucuresti, care ofera 5.354 de locuri de cazare, cele mai multe in complexul Grozavesti. Studentii stau, de marti, la cozi, iar administratorii de camine si-au prelungit programul de cazare pana pe 3 octombrie.

Caminul reprezinta cea mai ieftina alternativa de cazare. Regia pleaca de la 70 de lei, dar sare de 100 de lei in timpul iernii. Totusi, conditiile precare din caminele studentesti indeamna din ce in ce mai multi tineri sa opteze pentru chirie.

Cat mai costa chiria in marile orase

Potrivit site-urilor cu anunturi imobiliare, in Bucuresti, preturile pentru garsoniere au scazut cu 7%, in vreme ce, pentru apartamentele cu doua si trei camere, proprietarii cer cu peste 10% mai putin.

Astfel, inCapitala,poti gasi o... mai mult


Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 10:03

Alte articole despre: camin studentesc, cazare studenti
Cat mai costa viata de student in Romania

Cat mai costa viata de student in Romania

Un student plateste anual pretul unei masini la mana a doua sau chiar al uneia nou-noute pentru a-si acoperi cheltuielile cu scolarizarea si cele pentru cazare.

Calculele facute de Adevarul arata ca totalul cheltuielilor pe cap de student se situeaza intre 2.000 de euro si 7.000 de euro, in functie de taxele percepute de facultati dar si de cate de econom este tanarul respectiv.

Suma se imparte intre visteria facultatii si cheltuielile lunare - asigurarea cazarii, mancare, transport etc. In cazul studentilor care aleg sa stea cu chirie, de regula cu cat mai multi colegi de apartament pentru a reduce din costuri, un an universitar costa mai bine de 2.000 de euro, intrucat chiar si cea mai mica chirie depaseste regia de camin.

"Din anul III m-am mutat din camin intr-un apartament cu trei camere, impreuna cu doua colege. Am zis sa am si eu camera mea, sa am liniste atunci cand vreau sa invat", spune Cristina Popescu, studenta in anul IV la Drept.

"Confortul acesta de baza- zic eu-, ma costa cu aproape 600 de lei mai mult fata de ceea ce plateam cand locuiam la camin", a adaugat tanara. Nu plateste, in schimb, taxa anuala pentru studii. "Daca in primul an am intrat pe locurile de la taxa, in anul III, datorita sistemului Bologna, am reusit sa trec la buget, unde am si ramas", ne-a explicat ea.

Pentru a se intretine in Bucuresti, studenta cheltuieste lunar in jur de 1.500 de lei. "Mai bine de jumatate din bani se duc pe chirie, pe intretinere si pe alte facturi,... mai mult


Marti, 06 Octombrie 2009, ora 11:06

1 comentariu
DNA-ul studentesc intra tare in mafia caminelor

DNA-ul studentesc intra tare in mafia caminelor

DNA-ul studentesc isi propune ca in 2009 sa intre tare in mafia din caminele studentesti. "Stop abuzurilor, NU spagii!", aceasta este deviza sub care tinerii grupati in DNA-ul studentesc vor actiona pentru a stopa frecventele incalcari ale regulamentelor de cazare.

In vizor se vor afla in special administratorii caminelor dar si sefii de camin sau studentii care primesc camere si aleg sa le scoata la vanzare, a declarat Cristian Poenaru, presedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania la Realitatea FM.

"Acum doi ani am prins o administratora de camin din campusul studentesc Regie, care si-a dat demisia imediat, a doua zi, si un numar mai mare de studenti pe care i-am prins ca isi vindeau locurile, acestia pierzandu-si dreptul de a mai locui vreodata intr-un camin din Regie", a declarat Poenaru pentru sursa citata.

Liderul studentilor a mai explicat ca se vor baza, in depistarea neregulilor, atat pe informatiile furnizate de studenti dar si pe prinderea in flagrant a celor care incalca legile in vigoare.

"Criteriile de intrare in camin sunt mult mai drastice decat inainte(...)Anul acesta avem unele informatii despre unii sefi de camin pe care ii asteptam. Si le spun sa se fereasca de noi", a mai avertizat Poenaru. mai mult


Marti, 15 Septembrie 2009, ora 12:01

1 comentariu
Camin studentesc de lux, inchis din cauza birocratiei

Camin studentesc de lux, inchis din cauza birocratiei

Un camin studentesc de lux din Timisoara va fi inchis la 1 octombrie, el neputand fi dat in folosinta pentru ca o firma care a participat la licitatia pentru reteaua electrica a depus contestatie.

Din cauza birocratiei, imobilul nou-nout nu poate fi inaugurat cat timp nu se rezolva contestatia, informeaza Realitatea TV.

5.400 de studenti au facut cerere pentru cele 67 de apartamente, de 35 de metri patrati fiecare, cu bucatarie si baie proprie, din caminul Universitatii de Vest din Timisoara. Imobilul, care trebuia sa fie gata in aceste zile, nu are retea electrica din cauza contestarii licitatiei.

Conducerea universitatii spera ca in 30 - 40 de zile, caminul sa fie dat in folosinta. "Cat timp conducerea universitatii se ocupa de contestatie, studentii trebuie sa isi caute cazare in alta parte", a declarat Alexandru Ilie, director administrator la Universitatea de Vest Timisoara. mai mult


Marti, 23 Septembrie 2008, ora 07:15

Cazarea, cosmarul studentilor

Cazarea, cosmarul studentilor

Adevarata proba de foc pentru studentii din marile centre universitare romanesti este cazarea. Cel mai scump camin de stat din tara se afla la Cluj.

Variantele de cazare nu sunt foarte numeroase. Tinerii au de ales intre un camin de stat cu pret modest, dar conditii insalubre, camin particular, apartament inchiriat care costa, insa, sute de euro in fiecare luna, sau gazda, informeaza Adevarul.

Studentii care nu sunt foarte deranjati de toaletele la comun, de manelele care rasuna in miez de noapte, de mirosurile de mancare gatita pot alege caminul la stat.

Studentii care reusesc sa prinda un loc in camin mai au un test de trecut: al zugravului, al menajerei, al electricianului. Singurul avntaj este pretul scazut: 80 de lei pe luna. La aceasta suma se adauga, insa, spaga de la inceput, aproximativ 2.000 de lei pe care studentii trebuie sa ii dea administratorului pentru a avea un loc asigurat.

In caminele particulare, camera costa 900 de lei pe luna. Studentii cazati aici platesc, lunar, 200 de lei pentru pat si 100 pentru utilitati.

Studentii care prefera cazarea in oras, trebuie sa stie ca o garsoniera din Drumul Taberei, Militari sau Berceni costa intre 300-400 de euro pe luna si poate ajunge chiar si la 900 de euro, in functie de zona si de cat de modern este utilata. Avantajos este sa inchiriezi o garsoniera cu mai multi prieteni. Se pot inchiria si apartamente. Chiria unui apartament cu patru camere, din zona Drumul Taberei, poate costa 800 de euro pe... mai mult


Vineri, 15 August 2008, ora 08:50

Alte articole despre: cazare, educatie, studenti

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)