cazuri malpraxis romania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
La pacient nu te uiti ca la un lemn. Romanii sunt mai bolnavi ca alte natii Interviu cu rectorul Universitatii de Medicina

La pacient nu te uiti ca la un lemn. Romanii sunt mai bolnavi ca alte natii Interviu cu rectorul Universitatii de Medicina

Sistemul medical romanesc e decredibilizat pentru ca evenimentele negative fac rating. Dar sunt universitati si cadre didactice in sistemul de invatamant medical romanesc care rivalizeaza cu cele din Occident, iar in unele cazuri pot fi chiar pe primul loc, afirma rectorul UMF Carol Davila, prof. univ. dr. Ioanel Sinescu.

Cei mai buni absolventi pleaca si sunt foarte competitivi in Germania, Franta, Suedia, Marea Britanie si acesta este un motiv pentru care din nou majoritatea celor mai buni absolventi de liceu opteaza pentru medicina, spune rectorul UMF intr-un interviu pentru Ziare.com.

Prof. Ioanel Sinescu atrage atentia ca, desi mici, salariile nu sunt singura cauza pentru care medicii pleaca din tara: "Unii cauta si multumirea profesionala. Un medic motivat profesional nu va suferi foarte tare ca nu are o haina Armani, dar va suferi daca nu poate sa faca un CT."

Rectorul UMF a explicat cum vede reforma Sanatatii si cum ar trebui sa arate sistemul sanitar: "Deschidem spitale, dar cu cine, care e performanta lor, cat diluam astfel din finantare sistemului?"


Invatamantul medical romanesc avea o carte de vizita foarte buna in deceniile trecute. Care este acum nivelul?

Nu e departe de ceea ce a fost, dar nu e unitar, ci eterogen. Sunt segmente care merg foarte bine, de exemplu in disciplinele preclinice. Invatamantul clinic este in cel putin 70% din discipline mai performant ca inainte.

Sunt si universitati, si cadre didactice care in anumite zone... mai mult


Joi, 26 Februarie 2015, ora 07:41

7 comentarii
Scrisoarea unui roman in FT: Plecarea doctorilor din Romania, o alegere pe care guvernul nu si-o permite

Scrisoarea unui roman in FT: Plecarea doctorilor din Romania, o alegere pe care guvernul nu si-o permite

Romania trebuie sa inceapa sa-si plateasca mai bine doctorii, argumentul conform caruia tara nu si-ar permite acest lucru fiind fals, sustine un expat roman, doctorul Cornel Bran, profesor asistent la Facultatea de Relatii Internationale de la Universitatea Boston, intr-o scrisoare publicata de o prestigioasa publicatie britanica.

Plecarea doctorilor din tara nu este o consecinta inevitabila a situatiei de a fi o tara europeana periferica, ci o alegere politica pe care guvernul nu si-o permite, spune acesta.

In introducere, profesorul roman face referire la o analiza recenta a Financial Times cu privire la impactul "exodului de creiere" asupra sectorului de sanatate din Romania.

Financial Times: Romanii sunt disperati pentru ca britanicii bogati le "fura" toti medicii

Numerosi doctori si-au vazut salariile reduse drastic in 2010 si au fost anuntati ca mai mult de o treime dintre spitalele publice vor fi inchise, aminteste Cornel Bran.

El precizeaza insa ca migrarea in masa a doctorilor nu are legatura doar cu salariile lor mici.

"Un aspect trecut cu vederea este faptul ca doctorii romani lucreaza intr-un sistem a carui insasi existenta este pusa la indoiala ca rezultat al reformelor structurale gresit implementate.

Ideologia antisistem larg raspandita si politicile demoralizatoare privind veniturile angajatilor din sectorul public au suprimat treptat capacitatea guvernului de a asigura o supraveghere elementara asupra clinicilor si spitalelor publice",... mai mult


Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 18:30

5 comentarii
Vocea strazii: Ce parere aveti despre sistemul medical din Romania?

Vocea strazii: Ce parere aveti despre sistemul medical din Romania?

In urma cu cateva sapatamani, un nou scandal a acaparat atentia opiniei publice: situatia dezastruoasa a Spitalului Judetean Ploiesti, unde din cauza subfinantarii, medicii se plang ca au ajuns sa faca malpraxis cu buna-stiinta.

Pentru a vedea ce cred romanii despre sistemul sanitar romanesc, Ziare.com a mers pe strada si a stat de vorba cu cetatenii. Astfel, am aflat ca unii au incredere in medici, dar considera ca este bine sa le dea si "mici atentii", in vreme ce altii ii considera pe cei din sistem "niste hoti".

Cum mine au vorbit urat doctorii cand nu le-am dat bani. Sunt toti niste hotiCe parere aveti despre sistemul medical din Romania?

Foarte prost, pentru ca daca m-am dus sa ma consulte genital, mi-a spus doamna doctor: "Da ce vrei dumneata la 70 de ani?". M-a programat peste o luna, ca asa-i la noi. Ii zic: "Ma doare pe aici, nu stiu ce ma doare, ca nu sunt medic si nu veneam la dumneavoastra daca stiam ce ma doare". Si a venit o alta doamna mai in varsta ca mine, i-a pus 500 pe masa - 50 de lei, asa cum e acum, i-a pus si 10 lei la asistenta in buzunar.

Eu n-am avut de unde, eu sunt saraca, eu traiesc dintr-o amarata de pensie. Si sa tin si casa, si toate alea... N-am de unde. Cu mine a vorbit foarte urat, dar cu doamna aceea a vorbit foarte frumos. Aia ii daduse ceva - bani, ca doar in ochii mei i-a dat. Si eu daca nu i-am dat nimic, a zis: "Nu ma intereseaza ca pe tine te doare". Si i-am zis: "Doamna doctor, dar eu nu am venit degeaba aici,... mai mult


Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 09:28

7 comentarii
Proiectul Legii malpraxisului: Daunele morale, plafonate

Proiectul Legii malpraxisului: Daunele morale, plafonate

Pacientii pot solutiona litigiul amiabil in cel mult sase luni, cuantumul daunelor morale va fi plafonat, iar medicii pot fi asigurati pentru incidente petrecute cu pana la trei ani inaintea incheierii contractului de asigurare, potrivit unui proiect de modificare a legislatiei malpraxisului.

Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat a explicat, joi, propunerile de modificare a Legii sanatatii (Legea nr. 95/ 2006), la Titlul XV, referitor la malpraxis:

"Vorbim doar despre o propunere care va fi supusa dezbaterii publice, timp de o luna, incepand de vineri, si nu de un document final. Prin acest proiect, pacientii nu vor avea obligatii de plata in solutionarea amiabila, vor avea la dispozitie sase luni pentru rezolvarea litigiului pe cale amiabila si, mai mult, pentru prima data vor avea acces la documentele medicale ale cazului, pana acum acestea putand fi date numai la cererea instantelor", a explicat secretarul de stat.

De asemenea, pacientii vor beneficia de un evaluator care poate fi desemnat sau ales de ei dintr-un corp de experti. In plus, un mediator va putea negocia valoarea daunei morale cu pacientul si asiguratorul.

Personalul medical, asigurat pentru daune materiale, dar si morale

Potrivit documentului, personalul medical va fi obligat sa se asigure atat pentru daunele materiale, cat si pentru cele morale. Pentru daunele morale va fi stabilit un anumit plafon, asa cum se practica si alte tari. In plus, medicul va fi asigurat pentru... mai mult


Joi, 20 Iunie 2013, ora 20:53

Ministerul Sanatatii va revizui, pana la jumatatea anului, Legea malpraxisului

Ministerul Sanatatii va revizui, pana la jumatatea anului, Legea malpraxisului

Legislatia privind rezolvarea cazurilor de culpa medicala trebuie revizuita de urgenta, pana la jumatatea anului, avand in vedere situatiile tot mai dese in care medici romani sunt suspectati sau acuzati de malpraxis, informeaza Ministerul Sanatatii (MS).

Astfel, MS intentioneaza sa puna in dezbatere publica, pana la jumatatea lui 2013, un nou proiect de lege a malpraxisului.

Ministerul considera ca legislatia privind rezolvarea cazurilor de culpa medicala trebuie revizuita de urgenta, avand in vedere situatiile tot mai dese in care medici romani sunt sunt suspicionati sau acuzati de malpraxis.

Noile prevederi trebuie sa introduca notiuni si criterii clare pentru o mai buna gestionare a situatiilor de culpa medicala sau a suspiciunilor de culpa medicala, inclusiv a modului de stabilire si aplicare a sanctiunilor, se arata intr-un comunicat remis, vineri, de MS.

Ministerul Sanatatii intentioneaza organizarea unor ample dezbateri pe marginea proiectului de act normativ cu profesionistii din sistemul sanitar, cu societatea civila, asociatii ale pacientilor, Colegiul Medicilor, companiile de asigurari si reprezentanti ai Baroului National, astfel incat, pana la jumatatea acestui an, sa fie finalizat un proiect de lege pe care, ulterior sa-l inainteze Parlamentului spre aprobare. mai mult


Vineri, 08 Februarie 2013, ora 22:59

Colegiul Medicilor: Numarul erorilor medicale din Romania, mult sub media UE

Colegiul Medicilor: Numarul erorilor medicale din Romania, mult sub media UE

Numarul cazurilor de erori medicale din Romania este mult sub media UE, iar asta in conditiile in care doctorii nostri lucreaza mai mult si sunt cel mai prost platiti, a declarat miercuri presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), prof. dr. Vasile Astarastoae.

"Numarul cazurilor de erori medicale nu crescut in ultima perioada. A crescut numarul reclamatiilor. De fapt, numarul cazurilor de erori medicale de la noi este mult sub media Uniunii Europene. Legat de cresterea numarului reclamatiilor, exista o lege a seriilor. Apare o reclamatie, dupa care apar, in serie, altele", a spus presedintele CMR.

Potrivit lui Astarastoae, daca sunt constatate erori, este foarte clar ca lumea medicala este foarte obosita si tracasata.

"La stres, poate creste numarul de erori. In Romania, nu este respectat numarul de ore de lucru prevazut in Directiva europeana. In Uniunea Europeana, numarul de ore de lucru nu poate depasi 38 (pe saptamana - n.r.), cu garzi cu tot. La noi, cu garzi, sunt 58-60 de ore pe saptamana. Intr-un spital mic, unde nu sunt medici suficienti, un doctor face garda la doua zile. Avem deja un deficit de medici, iar cat producem nu acopera numarul celor care pleaca. Apoi, suntem singura tara din UE, unde venitul mediu in sanatate este cel mai mic din UE, sub venitul mediu pe economie. Adica este 0,77 din venitul mediu pe economie, fata de Marea Britanie, unde este de 4,3 ori venitul mediu pe economie, Franta - 3,4, chiar si Bulgaria - 1,1. Concret, un... mai mult


Miercuri, 23 Mai 2012, ora 21:36

10 comentarii
Avocat, despre malpraxis si frica oamenilor de a da in judecata medici - TV Ziare.com

Avocat, despre malpraxis si frica oamenilor de a da in judecata medici - TV Ziare.com

Pacientii care sunt victime ale malpraxisului au sanse mari sa isi gaseasca dreptatea in instanta, insa de cele mai multe ori le este frica sa isi ceara drepturile, a declarat, pentru TV Ziare.com, avocatul Cristian Deca, de la biroul de avocatura Cuculis si Asociatii.

Avocatul a fost intrebat de cititorii Ziare.com ce sanse sunt pentru ca un pacient sa castige un poces de malpraxis. "Sansele sunt mari, insa depinde de situatie, de raspunderea civila sau penala", a declarat Cristian Deca, pentru TV Ziare.com.

UrmaresteAICI inregistrarea emisiunii cu avocatul Cristian Deca

"Malpraxisul in Romania, din pacate, este un fenomen extins, in conditiile actualului sistem de sanatate. Daca este sactionat cum trebuie ramane de vazut. Eu zic ca este sanctionat cum trebuie in instanta. Problema este frica oamenilor de a actiona in judecata un medic, frica de a nu pierde bani", adauga avocatul.

Acesta adauga ca de cele mai multe ori, cand situatia este grava, pacientii isi fac curaj si vor sa mearga in instanta, insa cea mai buna metoda de a aborda situatia este o intelegere amiabila.

"In mod normal, oamenii vor sa mearga in instanta, insa eu le sugerez sa rezolve acest litigu pe cale amiabila, foarte multe litigii se rezolva in acest fel. (...) Astfel de conflicte se rezolva pe cale amabila in cazul in care rezulta cu certitudine raspunderea civila a asociatului", a declarat avocatul.

Pacientii au trei modalitati de a actiona, in momentul in care devin victime ale... mai mult


Vineri, 19 August 2011, ora 14:15

3 comentarii
Opinii Un accident nefericit si cateva considerente la granita dintre ani

Opinii Un accident nefericit si cateva considerente la granita dintre ani

Anul 2010 a ramas si el in urma. A fost un an pe care multi ar vrea sa il dea uitarii. Nu am sa ma alatur aici unui cor de bocitoare care au vazut numai partile sale rele. Dar nici nu o sa jubilez, ca unii guvernanti, de fericire ca Romania a mai inaugurat inca 10 kilometri de autostrada.

As fi fost tentat, la granita dintre ani, sa incerc sa mai uit din ce a fost rau in anul incheiat si sa privesc mai optimist spre noul an. Nu de alta, dar cu toata criza, am vazut din nou romani cu cosurile pline, luand cu asalt supermarketurile. Ar fi totusi indecent sa generalizam aceasta situatie. Nu toti romanii si-au umplut cosurile, asa cum nu tot ce s-a intamplat in acest an a fost demn de lauda.

Poate unul din domeniile in care parca timpul a stat in loc in modul cel cel mai evident, a fost cel al asistentei medicale.

Recentul accident al cunoscutului realizator de emisiuni TV, Serban Huidu, a readus in discutie, fie si tangential, cateva diferente esentiale care continua sa separe Romania de tarile civilizate.

Am vazut cum autoritatile medicale din Austria si-au demonstrat profesionalismul nu numai pe plan medical. Factorul emotional - si vorbim aici de trauma pe care o traiesc si cei apropiati pacientului - nu este niciun moment neglijata. Informatiile care razbat din spital nu o fac pe cai ocolite, ci in conferinte de presa in care fiecare lucru, este spus cu responsabilitate.

In cazul unui pacient care este in acelasi timp o persoana publica, si in occident... mai mult


Vineri, 31 Decembrie 2010, ora 17:44

1 comentariu
Sute de cazuri de malpraxis, cu doar cateva zeci de sanctiuni

Sute de cazuri de malpraxis, cu doar cateva zeci de sanctiuni

In 2009 au fost inregistrate circa 400 de cazuri de malpraxis, cele mai multe dintre ele in Hunedoara si Bucuresti, iar opt medici si-au pierdut dreptul de a profesa, pentru o perioada de cateva luni, in urma anchetelor demarate de Colegiul Medicilor.

Cei opt medici sanctionati de Colegiul Medicilor, in 2009, nu mai au dreptul de a-si face meseria pe o perioada cuprinsa intre 2 luni si 12 luni, in functie de gravitatea greselilor comise, se arata intr-un raport al Colegiului Medicilor, citat de Realitatea.net.

De asemenea, 25 de medici din intreaga tara au fost avertizati de Colegiul Medicilor, 10 au primit recomandarea de a urma cursuri de specialitate, 54 au primit mustrari, iar altii au primit atentionari si amenzi.

Din cele 801 dosare de malpraxis inregistrate de Colegiul Medicilor in anii 2007 si 2008, un singur medic a pierdut definitiv dreptul de a practica medicina. mai mult


Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 22:00

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)