cel mai vechi oras europa

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Un oras din Germania, printre cele mai curate si ingrijite ale Europei - cum a fost posibil

Un oras din Germania, printre cele mai curate si ingrijite ale Europei - cum a fost posibil

Orasul Dresda din Germania, unul dintre cele mai curate si ingrijite ale Europei, a introdus in anul 1994 sistemul de colectare a deseurilor dupa metoda "pay-as-you-throw", bazat pe principiul: platesti exact atat cat ai aruncat.

Ideea nu era noua. S-a mai aplicat atunci si in alte orase europene, dar de remarcat este faptul ca la Dresda, in cei 20 de ani de cand se aplica sistemul, volumul deseurilor a scazut cu 50%, desi sursele care genereaza deseuri - in special ambalajele - au crescut simtitor - comenteaza portalul Factroom.

In majoritatea oraselor europene, inclusiv la noi, plata serviciilor pentru colectarea deseurilor se face forfetar. Indiferent cat ai deversat la ghena, serviciul de salubritate te taxeaza cu o suma fixa.

Serviciul "pay-as-you-throw" are la baza cantarirea deseurilor colectate si taxarea in functie de greutatea lor.

S-ar parea ca operatia este cam greoaie, dar acolo unde s-a aplicat sistemul s-a introdus si un dispozitiv automat de cantarire, in baza caruia, dupa preluarea gunoiului, instalatia elibereaza factura ce o vei plati.

Ca sa nu loveasca in populatia saraca, municipalitatea din Dresda a inceput cu un barem minimal, aferent unui nivel redus de gunoi, taxat aproape simbolic. Daca-l depasesti, taxele incep sa devina din ce in ce mai usturatoare, destul pentru ca populatia sa fie interesata in reducerea deseurilor deversate in ghena.

Inainte de toate, locatarii nu mai arunca la ghena ambalajele de la apa plata, bere,... mai mult


Sambata, 02 August 2014, ora 08:56

15 comentarii
Incredibile poduri locuite (Galerie foto)

Incredibile poduri locuite (Galerie foto)

Podurile au fascinat intotdeauna, fiind reprezentative pentru arhitectura unui loc. Cand, pe langa functia lor de baza, mai vin si cu ceva in plus, devin adevarate puncte de atractie pentru cei care au luat lumea la picior, in cautare de pitoresc.

E cazul podurilor de mai jos, locuite, prezentate de The World Geography, niste bijuterii arhitecturale.

Ponte Vecchio, din Italia, e cel mai vechi pod din Florenta. Se crede ca aici exista un pod inca de pe vremea romanilor. In 1345, acesta s-a prabusit si s-a construit cel ce poate fi vazut in prezent.Cat despre casele construite pe pod, in acea vreme nu era deloc neobisnuit sa se procedeze astfel in orasele mari din Europa.Imobilele construite pe pod au fost folosite inca de la inceput ca ateliere, aceasta functie fiind pastrata si in ziua de azi, cand de aici se pot cumpara bijuterii si antichitati.Kramerbrucke, din Erfurt, Germania este un pod unic in Europa de la nord de Alpi. Construit peste Breitstrom, el este locuit, insa gazduieste si multe ateliere de artizanat si magazine de antichitati.In total, 32 de case se afla pe podul Kramer. In afara de cele numerotate 15, 20, 24 si 33, toate apartin municipalitatii.Podul si tot ce se afla pe el este inclus in circuitele turistice si nu trebuie ratat odata ajuns in zona. De altfel, cel mai mare festival care se tine in Erfurt este numit dupa acest pod, Kramerbruckenfest, acesta fiind si locul de desfasurare, precum si partea veche a... mai mult


Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 13:42

1 comentariu
Care sunt cele mai frumoase biserici si manastiri din Romania? - Sondaj Ziare.com

Care sunt cele mai frumoase biserici si manastiri din Romania? - Sondaj Ziare.com

Romania este fara indoiala o tara a lacasurilor de cult, a unora dintre cele mai frumoase biserici si manastiri, care sunt vizitate in fiecare an de numerosi pelerini si turisti.

De la biserici pictate la cele din lemn, de la biserici fortificate la cele inscrise in patrimoniul mondial UNESCO, de la monumente ale arhitecturii gotice la cele ale stilului bizantin ori brancovenesc, sutele de manastiri din tara noastra sunt cuprinse in nenumarate pagini si imagini ale spiritualitatii romanesti.

Viziteaza Romania frumoasa! Ziare.com si Groupon te trimit in vacanta la munte

Avem unele dintre cele mai frumoase manastiri si biserici, recunoscute in toata lumea. Va invitam sa le redescoperiti pe cele care ne fac mandri ca suntem romani.

Bisericile pictate din Bucovina

Aflate in judetul Suceava, cele opt biserici pictate din nordul Moldovei - Bucovina - au intrat in patrimoniul mondial al UNESCO. Sapte dintre ele - Arbore, Humor, Moldovita, Patrauti, Probota, Suceava si Voronet - fac parte din patrimoniul mondial inca din 1993, in timp ce Manastirea Sucevita a fost inclusa in anul 2010.Bisericile au fost construite la sfarsitul secolului al XV-lea si in secolul al XVI-lea, de catre Stefan cel Mare (Voronet si Patrauti) si de catre alti domnitori moldoveni. Manastirile se afla la circa 450-500 de kilometri distanta de Bucuresti, iar in tinutul Bucovinei se mai afla numeroase alte lacasuri de cult, precum Manastirea Rasca sau Manastirea Bogdana, din Radauti.... mai mult


Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 09:44

6 comentarii
Care este cel mai frumos castel din Romania? - Sondaj Ziare.com

Care este cel mai frumos castel din Romania? - Sondaj Ziare.com

Ridicate in urma cu multe secole, foste resedinte si proprietati ale Casei Regale ori construite de vechi domnitori si familii de nobili, castelele din Romania au un farmec care atrage nu numai turisti romani, ci si straini din toate colturile lumii.

Legendele tesute in jurul acestor castele, precum si vechimea de sute de ani a zidurilor, a incaperilor sau a turnurilor, frumusetea arhitecturala si cea a peisajelor din jur fac din aceste destinatii unele dintre cele pentru care Romania a fost candva sau inca este recunoscuta.

Va invitam sa redescoperiti, poate, cele mai cunoscute castele din tara noastra.

Viziteaza Romania frumoasa! Ziare.com si Groupon te trimit in vacanta la munte

Castelul Peles

Construit intre anii 1873 si 1914, Castelul Peles din Sinaia a fost resedinta de vara a regilor Romaniei, intre 1883 si 1947, fiind ridicat la dorinta regelui Carol I si finalizat sub domnia sa. Fosta resedinta regala a fost nationalizata in anul 1948, iar din 1953 este muzeu.

Castelul este cunoscut drept unul dintre cele mai frumoase din Europa Centrala si de Est, iar in prezent se afla in proprietatea Regelui Mihai, incepand cu anul 2007. Cu toate ca este in proprietatea Casei Regale, Castelul Peles are in continuare calitatea de muzeu, putand fi vizitat de turisti.

Pelesul, inclus in topul celor mai frumoase casteleCastelul Bran

Ridicat in secolele XIII-XIV, Castelul Bran a primit renumele de "Castel al lui Dracula", dupa ce a fost asociat... mai mult


Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 15:53

5 comentarii
Cel mai vechi oras din Europa, descoperit in Bulgaria

Cel mai vechi oras din Europa, descoperit in Bulgaria

Arheologii din Bulgaria sustin ca au gasit cel mai vechi oras preistoric din Europa, pana in prezent. Acesta ar data din urma cu peste 6.200 de ani.

Asezarea fortificata a fost descoperita langa orasul Provadia si se crede ca a fost un important centru de obtinere a sarii, informeaza BBC.

Arheologii cred ca orasul era casa a circa 350 de oameni, datand dintr-o perioada cuprinsa intre anii 4.700 si 4.200 i.Hr., adica cu circa 1.500 de ani inainte de inceputul vechii civilizatii grecesti.

Rezidentii asezarii ar fi fiert apa de la un izvor din apropiere si o foloseau pentru a obtine sarea pe care o comercializau si care era folosita pentru a conserva carnea.

In acea perioada, sarea era un produs foarte valoros, arheologii explicand astfel zidurile de piatra uriase care inconjurau orasul.

"Nu vorbim despre un oras precum orasele-stat din Grecia, Roma antica sau asezarile medievale, ci despre ceea ce arheologii au cazut de acord ca este un oras din al cincilea mileniu i.Hr.", a declarat un cercetator de la Institutul National de Arheologie din Bulgaria.

Acesta a sustinut ca zidurile uriase din jurul asezarii sunt ceva "nevazut in excavatiile siturilor preistorice din sud-estul Europei, pana acum".

Minele de sare similare de langa Tuzla, in Bosnia, si de langa Turda, in Romania, ajuta la dovedirea existentei unor civilizatii care au obtinut cupru si aur din minele din Carpati si din Balcani, in aceeasi perioada. mai mult


Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 23:07

4 comentarii
Cea mai veche dovada stomatologica din Europa

Cea mai veche dovada stomatologica din Europa

Un dinte cariat din antcihitate, tratat cu o plomba din ceara de albine, este unul dintre primele exemple de tratamente stomatologice din lume si ar putea fi cel mai vechi din Europa, acesta datand de acum 6.500 de ani.

Dintele plombat face parte din falca unui barbat ale carui ramasite au fost gasite acum mai bine 100 de ani in Slovenia, in apropiere de orasul italian Trieste, transmite Live Science.

Astfel de dovezi, de stomatologie antica, sunt foarte rare. Cele mai vechi au intre 7.500 si 9.500 de ani si au fost descoperite in Pakistan. Ele constau in niste gauri cu forma regulata, facute cu unelte asemanatoare unui burghiu sau surub. Un alt exemplu este un dinte artificial vechi de 5.500 de ani, descoperit in Egipt.

Falca descoperita acum in Slovenia se presupune ca i-a apartinut unui barbat cu varsta intre 24 si 30 de ani. Dintele prezinta o crapatura verticala care trece de smalt, ajungand pana la straturile mai moi, de dentina. Uzura severa a acestui dinte avea probabil drept cauza faptul ca in acea perioada oamenii isi foloseau dintii nu doar la masticatie. Spre exemplu, se foloseau de acestia la inmuierea pielii de animale pentru prelucrare ori chiar la cioplirea unor unelte. De asemenea, femeile tineau firele cu dintii in timp ce teseau.

Cercetatorii au descoperit ca acest canin a fost plombat cu ceara de albine in aproximativ aceasi perioada de timp in care barbatul a murit. Ei au folosit un accelerator cu ioni pentru a determina vechimea plombei... mai mult


Joi, 20 Septembrie 2012, ora 11:44

1 comentariu
Cele mai vechi muzee ale lumii. Merita sa le vezi

Cele mai vechi muzee ale lumii. Merita sa le vezi

Exceptand acele monumente antice care prin ele insele au devenit muzee, cum sunt piramidele, ziguratele, orasul Pompei si altele, iata un top al celor mai vechi si renumite muzee, a caror vizitare merita cheltuiala, pentru cine este dornic sa vada si sa cunoasca.

Fireste, cheltuiala nu este mica, arata portalul Infoniac, dar si satisfactia este enorma, daca tinem seama mai ales de faptul ca, la aceasta, se adauga o amintire de neuitat.

Muzeele Capitoline, Roma, Italia

Complexul include piese de arta si de arheologie si a fost infiintat de papa Sixtus al IV-lea, in anul 1471, cand a donat municipalitatii propria sa colectie de lucrari din bronz.

Initial, donatia era gazduita pe dealul Capitoliului. In anul 1536, Michelangelo Buonarroti a proiectat actualul complex, format din trei cladiri, unde pot fi vazute piese unice: statui antice romane sau renascenciste, monede antice si din timpul Renasterii, bijuterii si multe altele.

Muzeele Vaticanului, Vatican

Vaticanul este un mare complex de muzee, prima expozitie a exponatelor fiind achizitionata de papa Iulius al II-la, in anul 1506, si expusa, atunci, in Palatul Borgia. Ulterior, s-a construit un spatiu cu scopul exclusiv de a adaposti un muzeu, care s-a dezvoltat pe parcurs, incluzand astazi Muzeul de Sculptura Antica, Muzeul de Arta, Muzeui Vaticanului si multe altele.

Muzeul de istorie din Basel, Elvetia

Actualul muzeu a fost inaugurat in 1894 si a fost destinat sa gazduiasca cea mai pretioasa... mai mult


Sambata, 02 Iunie 2012, ora 10:32

1 comentariu
Cele mai frumoase orase-fortareata din lume (Galerie foto)

Cele mai frumoase orase-fortareata din lume (Galerie foto)

Zidurile fortificate, santul facut la baza acestora, de jur-imprejur, si meterezele sunt elemente care caracterizeaza un asa-numit oras-fortareata, avand rol de aparare, in urma cu multe sute de ani.

In prezent, astfel de spatii au devenit deschise turistilor, care sunt incantati atat de castelele gasite in interiorul lor, cat si de pietele din jur, de diversele cladiri sau monumente ori de culturile locale.

FoxNews a scos in evidenta cateva dintre cele mai frumoase orase-fortareata din intreaga lume.

1. Jaisalmer, India

Situat la circa 750 de kilometri de Delhi, despre acest oras fort se spune ca este singurul din lume care a fost ocupat continuu. Cele 99 de bastioane ale sale au fost construite din gresie galbena, facand sa para un castel masiv din nisip. In jurul lui si al numeroaselor temple din preajma se afla zidurile decorate cu diferite sculpturi. Biletul de intrare costa 5 dolari.2. Rodos, Grecia

Acest oras este situat la intersectia Orientului Mijlociu cu Europa si Africa, fapt care este reflectat in arhitectura variata, cu diverse influente. Dincolo de zidurile groase ale orasului vizitatorii pot descoperi Palatul Marilor Maestri, care a fost construit de cavaleri ai cruciadelor in secolul XIV, precum si o moschee, un muzeu bizantin si o librarie musulmana.

Rezidentii actuali ai orasului sunt, in principal, proprietari de magazine, care vand de la miere (pe insula Rodos sunt multi apicultori) pana la suveniruri facute din scoici si alte... mai mult


Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 12:21

3 comentarii
Cea mai veche asezare din Europa, descoperita in Bulgaria

Cea mai veche asezare din Europa, descoperita in Bulgaria

Arheologii bulgari au descoperit cea mai veche asezare omeneasca din Europa, pana in clipa de fata, la marginea satului Junatzite (tr. curajosii), din raionul Pazardjik.

Potrivit profesorului Yavor Bojadjiev, seful echipei arheologice bulgaro-elene, orasul apartine unei civilizatii care a trait acum 6.800 de ani, pe pamanturile actualei Bulgarii, fiind mult mai veche decat civilizatia miceniana, informeaza Actualno.

Arheologii au scos la lumina zidurile cetatii si poarta unui sat foarte mare, precum si un sant cu platforma, construit impotriva atacurilor barbare.

"Este vorba despre o civilizatie dezvoltata, care detinea cunostinte avansate despre artizanat si arta mestesugareasca", spun cercetatorii bulgari. "Avem motive sa credem ca este vorba depre primul prototip de oras european, Protograd (tr. Protooras), care are toate elementele caracteristice unui oras", adauga arheologii.

Satul in sine se intinde pe o suprafata de 100.000 de metri patrati. In spatele cetatii traia elita populatiei. Arheologii au descoperit chiar si un schelet de barbat la portile zidurilor cetatii, dar si zeci de vase de ceramica, in santurile din jurul cetatii. mai mult


Sambata, 04 Iunie 2011, ora 22:44

10 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  2. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  3. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  4. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  5. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  6. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  7. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  8. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  9. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  10. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala