centrala nucleara cernavoda

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Accident nuclear? Nicio problema. Primaria din Cernavoda ofera populatiei pastile cu iod

Accident nuclear? Nicio problema. Primaria din Cernavoda ofera populatiei pastile cu iod

Primaria din Cernavoda va distribui populatiei, incepand de luni, pastile cu iodura de potasiu, ca masura contra contaminarii cu iod radioactiv in cazul producerii unui accident nuclear.

Populatia va primi gratuit 18.000 de doze cumparate de la farmacia Spitalului Cernavoda, informeaza Digi 24.

Dozele contin doua pastile si sunt eficiente in cazul in care sunt administrate la maximum trei ore dupa accident.

Tabletele de iod stabil protejeaza glanda tiroida impotriva iodului radioactiv inhalat din aerul contaminat sau ingerat prin intermediul alimentelor si al apei potabile si reduc riscul aparitiei cancerului tiroidian.

Masuri similare au fost luate de autoritatile din Krsko, Slovenia, in scopul protejarii populatiei in caz de accident nuclear.

In acest an, centrala nucleara de la Cernavoda s-a oprit de cinci ori, pentru remedierea unor defectiuni la reactoarele I si II. Oprirea nu a afectat nici populatia, nici mediul. mai mult


Luni, 09 Decembrie 2013, ora 11:36

2 comentarii
Centrala nucleara de la Cernavoda mai face doar un reactor

Centrala nucleara de la Cernavoda mai face doar un reactor

Constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda urmeaza sa intre in impas din cauza dificultatilor financiare, iar al patrulea reactor ar putea sa nu mai fie construit deloc.

Potrivit ministrului Economiei, Lucian Bode, una dintre variantele finalizarii proiectului o reprezinta doar construirea reactorului 3 al centralei si renuntarea la ultimul dintre ele, anunta Capital, preluand o declaratie a ministrului pentru Agerpres.

Variantele, trei la numar, ar fi posibilitatea investitorilor privati de a se implica in proiect cu tehnologie si cu echipamente, oprirea proiectului sau reluarea procedurii de la zero, adica doar constructia reactorului 3.

Constructia reactorului 4 ar urma sa intre in conservare.

Proiectul celor doua reactoare fusese pornit in urma cu patru ani, dar a intrat in impas la inceputul anului, dupa ce un grup de investitori s-a retras. Anuntul construirii acestora a fost facut in toamna anului 2007.

Primul reactor al centralei nucleare de la Cernavoda a fost pus in functiune in 1996, avand o putere instalata de 706 MW, in timp ce al doilea a inceput sa functioneze in toamna anului 2007.

Prin cele doua reactoare se asigura aproximativ 18% din consumul national de energie electrica.

Lucrarile de la centrala nucleara au inceput in anii '80, iar in planurile initiale figurau cinci reactoare nucleare.

Compania care opereaza centrala de la Cernavoda, societatea de stat Nuclearelectrica, a selectat sase investitori privati pentru a construi... mai mult


Luni, 05 Martie 2012, ora 20:04

Detectori cu ultrasunete pentru centrala nucleara de la Cernavoda

Detectori cu ultrasunete pentru centrala nucleara de la Cernavoda

Societatea Comerciala Nuclearelectrica va cumpara detectori cu ultrasunete in valoare de 1,87 milioane de lei, destinati centralei electrice de la Cernavoda.

Potrivit anuntului postat pe site-ul de achizitii electronice www.e-licitatie.ro, detectorii vor servi la masurarea "debitelor de apa de alimentare si condensat secundar la Unitatile 1 si 2 ale CNE Cernavoda".

"Detectorii cu ultrasunete sunt necesari pentru masurarea cu precizie a nivelului apei in bazinul din fata centralei. Daca nivelul apei este prea scazut, apar probleme legate de cavitatia pompelor. Potrivit informatiilor noastre, in urma ploilor din ultima luna, in acest moment nivelul apei a revenit la normal", a explicat dr. Lucian Biro, expert de siguranta nucleara in cadrul Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN).

CNE Cernavoda livreaza circa 18 la suta din totalul energiei electrice produse in Romania.

Montarea unor sisteme de control de inalta precizie face parte din setul de masuri adoptate la instalatiile nucleare din Romania dupa accidentul de la Fukushima (Japonia) din martie 2011.

Citeste mai mult despre Detectori cu ultrasunete pentru centrala nucleara de la Cernavoda pe GreenReport.ro mai mult


Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 23:58

Centrala nucleara de la Cernavoda, proiectata sa reziste la seisme de peste 8 grade

Centrala nucleara de la Cernavoda, proiectata sa reziste la seisme de peste 8 grade

Centrala nucleara de la Cernavoda a fost proiectata sa reziste la cutremure de o magnitudine de peste 8 grade pe scara Richter, desi studiile de specialitate atesta faptul ca in Romania nu exista riscul producerii unui cutremur cu o magnitutidune atat de mare ca a celui produs in Japonia, potrivit informatiilor furnizate de Societatea Nationala Nuclearelectrica, operatorul Centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda.

"In Romania nu exista riscul producerii unui cutremur cu o magnitutidune atat de mare ca a celui produs in Japonia, magnitudinea maxima la noi fiind intre 7 si 7,5 grade pe Richter.

Centrala nucleara de la Cernavoda a fost proiectata sa reziste la cutremure cu o acceleratie terestra de 0,2 G, intensitatea maxima de aparitie a unui cutremur major luata in calcul pentru proiect pentru zona Cernavoda este de unul la 1000 de ani, adica 10 -3, care corespunde aproximativ la gradul 8 pe scara Richter", mentioneaza operatorul, subliniind ca alegerea amplasamentului centralei de la Cernavoda a avut la baza studii complexe privind riscul seismic.

Potrivit sursei citate, in cazul in care are loc un seism, centrala se opreste in conditii de securitate nucleara, respectiv asigura oprirea reactorului, racirea zonei active si monitorizarea parametrilor de securitate nucleara.

Pentru oprirea in siguranta a reactorului si indepartarea caldurii reziduale in situatii de urgenta in urma unor evenimente seismice extreme Centrala Nucleara de la Cernavoda care... mai mult


Marti, 15 Martie 2011, ora 12:50

9 comentarii
Nu vom cunoaste locatia noii centrale nucleare in acest an

Nu vom cunoaste locatia noii centrale nucleare in acest an

Locatia viitoarei centrale nucleare nu va fi facuta publica in acest an, potrivit secretarului de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban.

"Anul asta, parerea mea, nu vom sti locatia viitoarei centrale nucleare", a spus Serban, citat de Mediafax.

In schimb, ministrul intermar al Economiei, Adriean Videanu, a declarat, joi, ca ar putea face public amplasamentul in urmatoarele doua saptamani.

Potrivit lui Serban, locatiile avute in vedere de autoritati sunt secrete, pentru ca, in functie de loc, fiecare companie sa-si poata aplica tehnologia pe care s-o foloseasca.

In Romania functioneaza o singura centrala nucleara, la Cernavoda, avand o putere de circa 1.400 de MW, asigurand 18% din consumul national. Aici se vor construi alte doua reactoare, in perioada 2015 - 2016, investitiile ridicandu-se la patru miliarde de euro. mai mult


Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 15:04

1 comentariu
A doua centrala nucleara din Romania va fi construita pe Somes

A doua centrala nucleara din Romania va fi construita pe Somes

A doua centrala nucleara a Romaniei va fi construita in apropierea raului Somes. Intentia construirii noii centrale nucleare a fost exprimata prima data de Nicoale Ceausescu, in perioada 1983-1984, dupa care a fost reluata de fostul premier Calin Popescu Tariceanu, in 2007.

Potrivit Mediafax, ministrul Economiei, Adriean Videanu, declara in luna mai a acestui an ca proiectul va fi dezvoltat in Transilvania.

In 2007, fostul premier Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca proiectul va fi reluat, iar anul trecut au fost luate in calcul peste 100 de amplasamente, in principal in zona Transilvaniei (73 locatii in bazinele raurilor Oltului, Muresului si Somesului), Moldova (bazinul raului Bistrita, 18 locatii) si Dobrogea (bazinul Dunarii in amonte de Cernavoda, 11 locatii).

Romania are o singura centrala nucleara, la Cernavoda, unde functioneaza doua grupuri nucleare cu o putere de circa 700 MW fiecare, care asigura circa 18% din consumul national. mai mult


Vineri, 23 Octombrie 2009, ora 07:20

6 comentarii
Reduceri de personal la centrala nucleara Cernavoda

Reduceri de personal la centrala nucleara Cernavoda

Unitatile 1 si 2 de la Cernavoda isi vor reduce personalul cu 300 de angajati, de la circa 1.700 in prezent la 1.400, pana in 2013.

"Sunt aproximativ 1.700 de oameni care lucreaza la cele doua unitati de la Cernavoda, adica 1,2 oameni/MW. Vrem ca pana in 2013 sa ramana un om/MW. Reducerea personalului se va face prin trei modalitati: pe cale naturala, prin externalizarea serviciilor, precum si prin mutarea unora dintre ei la viitoarele unitati 3 si 4 ce urmeaza a fi construite", a spus directorul general al Centralei Nuclear Electrice de la Cernavoda, Ionel Bucur.

Producatorul de electricitate Nuclearelectrica are in prezent circa 2.200 de angajati. Dintre acestia, circa 1.700 sunt cei de la cele doua unitati nucleare de la Cernavoda.

Nuclearelectrica, detinuta de stat, este al doilea mare producator de energie electrica din tara, acoperind circa 18% din necesarul de energie electrica, dupa Hidroelectrica si inaintea celor trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova).

Compania a avut in 2008 un profit net de 103 milioane lei, in crestere cu 16% fata de profitul net realizat in anul anterior, diferenta ce se datoreaza punerii in functiune a celui de-al doilea reactor de la Cernavoda. mai mult


Joi, 15 Octombrie 2009, ora 14:56

Romania va avea o noua centrala nucleara dupa 2020

Romania va avea o noua centrala nucleara dupa 2020

Romania va avea inca o centrala nucleara peste cel putin 15 ani, iar reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda vor fi gata pana in 2015, a declarat Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, in cadrul unei conferinte de presa.

Guvernul a alocat fondurile necesare pentru studiul de fezabilitate al celei de-a doua centrale nucleare, care va avea intre 2 si 4 reactoare si va fi construita dupa anul 2020. De asemenea, anul acesta va fi demarata investitia pentru reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda.

"Am alocat deja fonduri pentru studiul de fezabilitate al celei de-a doua centrale nucleare, iar in acest an vom porni si investitia pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda", a spus Varujan Vosganian.

In prezent, in Romania functioneaza o singura centrala nucleara, cu 2 reactoare, avand o putere de circa 700 MW fiecare. Autoritatile intentioneaza sa construiasca, pana in 2015, alte doua rectoare cu puteri similare, investitie ce totalizeaza 2,2 miliarde euro, fara costurile de finantare si eventualele cresteri ale preturilor la materialele de constructie.

Sase companii au fost selectate pentru negocieri in vederea formarii unei societati mixte care sa construiasca reactoarele trei si patru de la Cernavoda: CEZ (Cehia), Electrabel (Belgia), Enel (Italia), ArcelorMittal (Galati), RWE (Germania) si Iberdrola (Spania). mai mult


Vineri, 23 Mai 2008, ora 11:48

6 comentarii
A doua centrala nucleara va fi amplasata in Transilvania

A doua centrala nucleara va fi amplasata in Transilvania

Cea de-a doua contrala nucleara din Romania, care ar urma sa fie data in folosinta dupa 2020, va fi amplasata cel mai probabil in Transilvania, informeaza NewsIn care citeaza surse din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF).

Potrivit aceleiasi surse, in aceasta vara urmeaza sa fie refacut studiul de amplasare, care va fi scos la licitatie, dupa care va fi realizat si cel de fezabilitate.

La randul sau, directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, a declarat marti ca exista combustibil pentru aceasta centrala nucleara si ca este foarte posibil ca ea sa fie construita in Transilvania, intrucat in Dobrogea este o concentrare mare de putere energetica. "Transilvania este o zona cu potential pentru amplasarea ei. Exista Muresul, Dunarea, Somesul, Oltul", a afirmat Teodor Chirica.

Directorul general al Nuclearelectrica a mai spus ca noua centrala va asigura in 2020 circa 30-35% din consumul de energie electrica al tarii si a adaugat ca noua centrala va avea instalata o putere de 1.000-1.200 MW.

Directorul general al Directiei Generale de Politici Energetice din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), Alexandru Sandulescu, a declarat pe 30 ianuarie 2008 ca in ceea ce priveste investitiile necesare alocarii acestui proiect, este dificil de facut estimari, intrucat este posibil sa nu mai fie utilizata aceeasi tehnologie canadiana tip CANDU ca pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.

La inceputul lunii octombrie 2007, cu ocazia... mai mult


Marti, 06 Mai 2008, ora 15:11

9 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  2. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  3. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  4. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  5. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  6. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  7. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  8. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  9. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  10. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii