cerere subventie teren

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cum justifica Biserica subventiile agricole de 5 milioane de euro primite de la stat

Cum justifica Biserica subventiile agricole de 5 milioane de euro primite de la stat

Patriarhia Romana sustine ca bisericile si manastirile care detin terenuri agricole pot dovedi modul in care acestea sunt folosite, asa cum cere statul.

Recent, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a aratat ca, anul trecut, 2.315 institutii de cult, care detin sau administreaza o suprafata de peste 23.000 de hectare de teren agricol, au primit subventii de la stat in valoare de aproape 5 milioane de euro.

Totusi, nu stie daca acestea sunt folosite in scopurile declarate, astfel ca le va cere sa demonstreze ca terenurile respective sunt lucrate si cultivate, daca vor vrea sa mai beneficieze de banii de la stat.

Subventii agricole de 5 milioane de euro pentru manastiri si parohii - ce reguli noi impune ministerul

In replica, Patriarhia Romana a aratat ca terenurile agricole, padurile, pasunile, viile, livezile, gradinile fac parte din patrimoniul bisericilor si ca sunt administrate conform destinatiei lor: intretinerea lacasurilor de cult sau "sustinerea operei misionar-pastorale, social-filantropice, educationale si culturale a Bisericii".

Pe de alta parte, cea mai mare parte a unitatilor bisericesti care detin in proprietate suprafete agricole mici le-au arendat, iar "arendasul este cel care, potrivit prevederilor legale, primeste subventia de la bugetul de Stat si are obligatia de a justifica modul utilizarii banilor primiti", se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Mai mult, veniturile obtinute in urma arendarii suprafetelor... mai mult


Joi, 03 Aprilie 2014, ora 18:58

Subventiile care dispar, inlocuite cu alte forme de sprijin permise de CE

Subventiile care dispar, inlocuite cu alte forme de sprijin permise de CE

Subventiile care dispar din acest an vor fi inlocuite, in regim de urgenta, cu formele de sprijin permise de Comisia Europeana, sustine ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.

"Ma refer la ajutorul de minimis, o suma maxima ce se poate acorda pe o ferma pe 3 ani, ce nu depaseste 7.500 euro pe ferma. O alta forma de ajutor de criza, adoptata in noiembrie de Comisia Europeana, are un un plafon maxim pe ferma de 15.000 euro", a declarat Mihail Dumitru pentru Gandul.

Referindu-se la initiativa ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, care a declarat ca vrea sa impoziteze terenul agricol la valoarea reala, iar cei 1,5 milioane producatori sa devina contribuabili la buget, ministrul Agriculturii a recunoscut ca sectorul agricol este foarte putin fiscalizat, motiv pentru care o buna parte a productiei agricole nu intra in circuitul oficial al economiei.

"Pe de o parte avem producatori foarte mici care nu au obligativitatea legala de a-si tine o forma de contabilitate, ei nu sunt taxati. Pe de alta parte avem unii producatori mari care actioneaza in economia gri sau neagra. In campania de toamna au fost probleme cu grau vandut la capatul tarlelei fara nici un fel de documente. Fermierii vin in fata ministerului si cer bani, dar tot ei au si obligatia de a aduce ceva la buget. Mi se pare corect sa dam bani fermierilor, dar si ei sa contribuie si sa respecte prevederile legale, sa intre in economia legala", a adaugat Mihail Dumitru.

In acceptiunea sa, o afecere... mai mult


Duminica, 10 Ianuarie 2010, ora 21:06

3 comentarii
Fermierii declara mai multe animale si terenuri, pentru a primi subventii

Fermierii declara mai multe animale si terenuri, pentru a primi subventii

Agricultorii au cerut subventii pentru mai multe animale decat cele pe care le au, potrivit unui control al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), insa banii alocati de Guvern nu acopera decat o treime din subventia legala.

Astfel, pentru bovine au fost depuse peste 233.000 de cereri de subventii, din care au fost declarate eligibile 227.000, diferenta dintre numarul de animale pentru care s-au cerut banii si cele numarate de APIA fiind de 90.000 de capete.

Pentru plata acestor subventii, vor fi alocate 160 de milioane de lei din Fondul de Rezerva al Guvernului, iar alte 100 de milioane de lei vor fi alocati din bugetul Ministerului Agriculturii.

De asemenea, au fost declarate cu jumatate de milion mai multe oi si capre, in speranta primirii de subventii.

Situatia este similara si in cazul subventiilor pentru terenul agricol. Astfel, numai in judetul Timis, APIA a gasit o mie de fermieri care au declarat suprafete duble sau chiar triple fata de cele pe care le detin de fapt.

Pentru a plati subventiile de toamana, Guvernul a imprumutat 424 de milioane de euro de la Trezorie, urmand sa-i returneze dupa ce vom primii banii din partea Uniunii Europene. mai mult


Joi, 22 Octombrie 2009, ora 17:38

Subventii europene pentru 300 de oi imaginare

Subventii europene pentru 300 de oi imaginare

Controlul administrativ al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), finalizat marti, a scos la iveala numeroase probleme la fermele care au cerut subventii europene.

Din cele 233.599 cereri depuse pentru subventii, pentru un efectiv de 1.392.195 capete de bovine, au fost declarate eligibile 227.073 cereri pentru un efectiv de 1.348.724 capete, conform unui comunicat al APIA.

Pentru ovine si caprine, in plus fata de controlul administrativ, s-a efectuat un control la fata locului si un supracontrol pe un esantion de 1 % din exploatatiile controlate in teren.

In urma controlului la fata locului, din cele 5.975 de exploatatii cu un efectiv de 1.732.440 capete verificate, au fost gasite doar 84 % din animale. De asemenea, APIA a desfasurat un control suplimentar la fata locului, ca urmare a sesizarilor si reclamatiilor primite, fiind verificate 148 de exploatatii cu un efectiv de 62.056 capete.

Seful APIA Mures, Vasile Cornea, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca in judet exista foarte multi fermieri care nu stiu sa isi declare corect suprafata de teren sau numarul de animale.

Astfel, a existat un caz la o ferma din Tarnaveni unde un fermier a cerut subventie europeana, declarand ca are 334 de ovine, insa nu detinea nici macar o oaie. Acesta ar fi urmat sa primeasca, daca nu era depistat falsul, peste 100.000 de lei. mai mult


Miercuri, 16 Septembrie 2009, ora 20:55

1 comentariu
Tulcea: Subventii europene pentru zeci de mii de oi care nu exista

Tulcea: Subventii europene pentru zeci de mii de oi care nu exista

Fermierii din Tulcea au solicitat subventii pentru zeci de mii de oi care nu exista, potrivit inspectorilor APIA, care au efectuat controale la fermele din judet.

Garda Financiara investigheaza acum mai multe cazuri de evaziune fiscala cu oi exportate ilegal, pentru care s-au incasat fonduri europene, informeaza Romania Libera.

Petru Cojocea, directorul APIA Tulcea, a precizat ca, "la controalele din teren pentru verificarea efectivelor de oi pentru care s-au solicitat, in acest an, subventii europene, am constatat ca aproape toti cei care au facut cereri pentru subventii au dat declaratii false".

Neregulile au fost constatate la doar 15% din fermele pentru care s-au solicitat subventii si inspectorii cred ca e posibil ca toti crescatorii de animale sa fi declarat oi pe care nu le detin.

Au fost cazuri de fermeri care nu au nicio oaie din sutele de animale pentru care pretind subventii europene. Controalele arata ca din ferme din localitatile Stejaru, Baia, Ceamurlia de Sus, Grindu, Dunavatul de Jos si Greci au disparut cele mai multe oi.

Oierii spun ca nu stiau ca, la vanzarea animalelor, cererea pentru subventii trebuie refacuta si trebuie sa dea banii inapoi. mai mult


Luni, 17 August 2009, ora 09:49

Peste un milion de tarani trag nadejde sa ia subventii de la UE

Peste un milion de tarani trag nadejde sa ia subventii de la UE

Aproape 1,1 milioane de fermieri au depus cereri pentru a primi subventii pentru culturile agricole din acest an.

Fondurile provin atat de la Uniunea Europeana, prin Fondul European de Garantare Agricola si Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, cat si de la bugetul de stat.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a incheiat la finele saptamanii trecute prima parte a campaniei de depunere a cererilor de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata.

Astfel au fost depuse circa 1,1 milioane cereri, pentru o suprafata de circa 9,3 milioane hectare, fiind inregistrata o crestere cu circa 36.000 de cereri si cu peste 560.000 hectare fata de perioada similara a anului trecut. Cele mai multe cereri au fost depuse in judetele Dolj, Suceava si Olt.

APIA a anuntat ca fermierii mai pot solicita in continuare sprijinul pe suprafata, dar pentru cererile depuse in perioada 16 mai - 9 iunie vor fi percepute penalitati de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere.

De asemenea, cererile care vor fi depuse dupa data de 9 iunie nu mai sunt admise la calculul platii pentru campania SAPS 2009.

Beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafata pot fi persoanele fizice si/sau persoanele juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune.

Daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a... mai mult


Luni, 18 Mai 2009, ora 18:02

3 comentarii
Din 2 martie se pot depune cererile de subventionare pentru teren agricol

Din 2 martie se pot depune cererile de subventionare pentru teren agricol

Fermierii pot depune cererile pentru schemele de sprijin pe suprafata, pentru 2009, la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), incepand cu 2 martie pana la data de 15 mai 2009, fara penalitati.

Potrivit agentiei, pentru a beneficia de acest sprijn financiar, fermierii trebuie sa depuna la sediile APIA o cerere de plata pana la 15 mai. Dupa aceasta data pana la 9 iunie, se vor acorda penalitati de 1% pentru fiecare zi lucratoare intarziere, informeaza un comunicat APIA remis Ziare.com.

Potrivit comunicatului, sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin un hectar si formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare, iar in cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare.

De asemenea, potrivit APIA, beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafata pot fi persoanele fizice si/sau persoanele juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune etc.

In plus, daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata respectiva va fi acordat celui care lucreaza terenul.

Schemele de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol... mai mult


Duminica, 01 Martie 2009, ora 08:18

Subventii de 200 de lei pe hectar pentru agricultori

Subventii de 200 de lei pe hectar pentru agricultori

Potrivit unui proiect de hotarare de guvern(HG), producatorii agricoli ar putea primi un sprijin financiar de 200 lei pe hectar, pana la maximum de 120 de hectare, pentru infiintarea culturilor de toamna, insa beneficiarii se arata nemultumiti atat de suma cat si de conditiile de acordare.

Astfel, proiectul de HG privind aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru infiintarea culturilor agricole in toamna anului 2008", arata ca pot beneficia de acest sprijin financiar producatorii agricoli persoane fizice si juridice, active in productia primara de produse agricole, care exploateaza suprafete de teren arabil, individual sau in orice forma asociativa prevazuta de lege si infiinteaza culturi in toamna anului 2008.

"Cei 200 de lei pe hectar inseamna nici jumatate din necesarul pentru doza minima de ingrasamant pentru infiintarea culturilor. in plus, ajutorul este acordat doar pana la 120 de hectare. Un producator care are 1000 de hectare va primi subventia doar pentru cele 120 de hecare ", a declarat presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Marcel Cucu.

Pentru a fi eligibili la acordarea sprijinului financiar, solicitantii trebuie sa fie inscrisi in evidentele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, cu suprafetele de teren pe care le exploateaza, si pe care infiinteaza culturi in toamna anului 2008. Suma primita nu poate depasi 7.500 euro pentru fiecare beneficiar.

Termenul limita de depunere a cererilor de sprijin... mai mult


Luni, 22 Septembrie 2008, ora 15:56

Alte articole despre: agricultura, guvern, subventii, proiect
Ultima zi de depunere a cererilor pentru subventii agricole finantate de UE

Ultima zi de depunere a cererilor pentru subventii agricole finantate de UE

Joi este ultima zi in care agricultorii mai pot depune cereri pentru subventia la hectar din fondurile Uniunii Europene, fara sa fie amendati. Daca nu vor depune cerere in timp util, fermierii vor fi amendati cu 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a anuntat ca au fost deja depuse in jur de 932.000 de cereri, pentru o suprafata care insumeaza aproape 7 milioane de hectare. Pentru acest program au fost alocate in 2008 aproape 530 de milioane euro.

Valoarea subventiei este de aproximativ 60 de euro pe hectarul de teren cultivat, anunta Realitatea Tv. Cele mai multe cereri au fost ale fermierilor din judetele Suceava si Vaslui.

Acesta este al doilea an in care fermierii depun solicitari pentru subventia de la UE. mai mult


Joi, 15 Mai 2008, ora 09:05

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba