certificate verzi

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ministrul Energiei, despre certificatele verzi din facturile noastre: Asta e, raul a fost facut

Ministrul Energiei, despre certificatele verzi din facturile noastre: Asta e, raul a fost facut

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat, marti, ca "raul a fost facut" in privinta sprijinului acordat de stat productiei de energie regenerabila.

"Cand faci pe scara larga energie regenerabila trebuie sa ai sistemul care sa iti tina spatele, de aceea ne ducem pe Tarnita. (...) Asta este situatia, nu o putem schimba. Raul a fost facut (...) ", a spus Gerea la o conferinta de presa, potrivit Mediafax.

Producatorii de energie regenerabila primesc gratuit un numar de certificate verzi. Mai departe, ei le vand furnizorilor, care sunt obligati sa le cumpere, iar acestia le introduc in facturi, pentru ca populatia si firmele sa suporte costurile.

Insa Guvernul a redus acest sprijin acum doi ani, in ciuda opozitiei companiilor de profil.

Una dintre solutiile identificate de autoritati pentru a stabiliza sistemul energetic, in contextul cresterii ponderii energiei verzi in consum din ultimii ani, a fost constructia hidrocentralei Tarnita.

Proiect de un miliard de euro in Romania: Cati investitori sunt interesati

Insa Guvernul are, practic, mainile legate.

"Nu putem face altceva decat sa incurajam investitorii sa se uite la Tarnita. Avem discutii cu un grup din energie verde caruia i-am zis sa priveasca in aceasta directie", a mai spus Gerea.

Constructia centralei de la Tarnita-Lapustesti presupune o investitie green-field estimata la aproximativ un miliard de euro, ceea ce va contribui semnificativ la dezvoltarea economica a tarii, dar si a zonei... mai mult


Marti, 19 Mai 2015, ora 16:51

2 comentarii
Cum pot scapa firmele de achizitia certificatelor verzi - veste buna pentru angajati

Cum pot scapa firmele de achizitia certificatelor verzi - veste buna pentru angajati

Companiile din sectoarele industriale care beneficiaza de exceptii la achizitia certificatelor verzi nu pot concedia mai mult de 25% din numarul angajatilor pe perioada derularii schemei de ajutor de stat, respectiv 10 ani, potrivit Hotararii de Guvern 495/2014, publicata in Monitorul Oficial din 4 iulie.

Guvernul a adoptat, in sedinta din 11 iunie, hotararea pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Hotararea de Guvern are la baza principiile enuntate in documentul elaborat de Comisia Europeana - "Orientari privind ajutoarele pentru mediu si energie pentru perioada 2014 - 2020" si prevede exceptarea partiala a industriei electrointensive de la contributia aferenta promovarii resurselor regenerabile de energie.

Exceptarea se realizeaza diferentiat, in functie de electro-intensitatea operatorilor economici: 85% in cazul unei electro-intensitati mai mari de 20%, 60% in cazul unei electro-intensitati de 10-20% si 40% in cazul unei electro-intensitati de 5-10%.

Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani si va intra in vigoare la 1 august 2014.

Numarul estimat al beneficiarilor de ajutor de stat acordat in temeiul prezentei hotarari este 300, iar bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat este de 750 de milioane de euro.

Ce firme pot beneficia de... mai mult


Luni, 07 Iulie 2014, ora 23:02

1 comentariu
Ce trebuie sa faca firmele timp de 10 ani, pentru a nu plati certificatele verzi

Ce trebuie sa faca firmele timp de 10 ani, pentru a nu plati certificatele verzi

Consumatorii industriali care vor fi exceptati de la plata a pana la 85% din certificatele verzi vor fi nevoiti sa mentina locurile de munca pe durata schemei de sprijin, adica timp de 10 ani.

De asemenea, acestia trebuie sa-si diminueze consumul de energie cu 20%, pana in 2020, se precizeaza in anexa proiectului de hotarare de guvern initiat de Ministerul Economiei privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008.

Pentru a beneficia de schema de sprijin, companiile industriale trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, cumulativ. Printre ele se afla si faptul ca nu trebuie sa inregistreze debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat.

In plus, trebuie sa efectueze investitii in urma carora consumul de energie primara sa scada cu 20% pana in anul 2020. Firmele vor fi obligate sa isi realizeze audituri energetice impreuna cu experti autorizati, atat inainte, cat si dupa implementarea acestor investitii.

De asemenea, companiile "mentin numarul de locuri de munca pe durata schemei si incheie parteneriate cu institutii de invatamant pentru realizarea de specializari in domeniul de activitate (scoli profesionale, calificare la locul de munca, burse de studii etc.), in vederea cresterii nivelului profesional si atragerea de personal calificat)", se mai arata in textul documentului.

Marii consumatori de energie din Romania vor putea achizitiona cu pana la 85% mai putine certificate verzi decat... mai mult


Marti, 22 Aprilie 2014, ora 20:02

Basescu a promulgat legea certificatelor verzi. Astept ieftinirea energiei

Basescu a promulgat legea certificatelor verzi. Astept ieftinirea energiei

Presedintele Traian Basescu a promulgat, joi seara, legea de aprobare a OUG privind certificatele verzi, precizand, intr-o declaratie de presa sustinuta de la Palatul Cotroceni, ca va astepta astfel o ieftinire a energiei.

Seful statului a facut afirmatiile in conditiile in care premierul Victor Ponta avertizase, miercuri, ca preturile la energie vor creste cu 50 la suta, in cazul in care legea nu va intra in vigoare.

De asemenea, presedintele a abordat inca o data subiectului partidului extremist maghiar Jobbik, afirmand ca Romania nu primeste lectii de la politicienii maghiari, dar si ca romanii din Ungaria nu au atatea drepturi precum etnicii maghiari din Romania. In plus, a avertizat ca "oricine poate fi expulzat in plin sejur pe teritoriul Romaniei".

Totodata, Traian Basescu a precizat ca se gandeste "profund" la gratierea lui Gigi Becali, afirmand ca in curand va da un raspuns la aceasta problema. Seful statului a atras atentia, insa, ca nu este o decizie usoara si ca se afla intr-o situatie dificila, in acest caz.

Ponta, dupa sedinta cu Basescu: Extremistii maghiari isi fac campanie la noi. Nu vrem sa punem gaz pe foc

Basescu i-a chemat la Cotroceni pe Ponta, Oprea si sefii serviciilor secrete

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- Am constatat o minciuna publica consistenta, alimentata de la Guvern. Chiar daca ieri v-am informat ca OUG este in vigoare de la 1 iulie 2013, a produs deja efecte... mai mult


Joi, 13 Martie 2014, ora 19:29

25 comentarii
Guvernul vrea sa ajute micii producatori de energie - cu ce vor fi inlocuite certificatele verzi

Guvernul vrea sa ajute micii producatori de energie - cu ce vor fi inlocuite certificatele verzi

Guvernul se pregateste sa ajute micii productori de electricitate din surse regenerabile, prin inlocuirea certificatelor verzi cu subventii.

Astfel, cei care detin centrale cu o putere de pana la 1 MW vor primi subventii sub forma unor tarife reglementate la care electricitatea va fi preluata garantat in sistem si care se vor situa intre 69,4 lei si 167 de euro pe MWh, au declarat surse oficiale din sectorul energetic, pentru Agerpres.

Micii producatori vor primi aceste tarife fixe, cunoscute si sub denumirea de "feed-in tariffs", in locul certificatelor verzi, care reprezinta subventiile pentru producatorii de energie regenerabila cu capacitati mai mari de 1 MW. Aceste tarife sunt in functie de tehnologia folosita.

Astfel, documentul elaborat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), arata ca cel mai mic pret il vor primi cei care vor folosi pentru producerea energiei gazele de fermentare a deseurilor, respectiv 69,4 euro pe MWh.

Proiectele pe baza de culturi energetice si deseuri forestiere vor primi 134 de euro pe MWh, iar cele pe biomasa - altele decat culturile energetice - vor beneficia de un pret de 109 euro pe MWh.

Microhidrocentralele noi vor primi 141,9 euro pe MWh, iar cele retehnologizate - 137,7 euro pe MWh. Cel mai mare feed-in tariff va fi acordat proiectelor fotovoltaice, respectiv 167 de euro pe MWh.

In ceea ce priveste productia de energie in cogenerare (energie electrica si termica simultan) de inalta eficienta,... mai mult


Joi, 13 Martie 2014, ora 17:27

1 comentariu
Ponta ii da ultimatum lui Basescu sa promulge legea certificatelor verzi pana miercuri

Ponta ii da ultimatum lui Basescu sa promulge legea certificatelor verzi pana miercuri

Premierul Victor Ponta i-a trimis presedintelui Traian Basescu un ultimatum in care ii cere acestuia sa promulge Legea privind certificatele verzi pana miercuri, 19 martie 2014.

Miercuri are loc sedinta saptamanala de Guvern, dar si sedinta Curtii Constitutionale a Romaniei in care urmeaza sa fie analizata sesizarea presedintelui Traian Basescu privind Legea certificatelor verzi.

Razboi pe certificatele verzi - Basescu iese la atac: Ponta este ori mincinos, ori incompetent

Premierul Victor Ponta a amenintat ca in cazul in care Traian Basescu refuza sa promulge aceasta lege, va fi nevoit sa dea o Ordonanta de Urgenta privind certificatele verzi, prin care va trece peste vointa presedintelui.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca Legea certificatelor verzi este in Parlament si a fost retrimisa pentru ca mai e nevoie de un aviz de la Comisia Europeana, el precizand ca nu are nimic impotriva sa fie promulgata imediat ce sunt indeplinite toate procedurile.

Razboi pe certificatele verzi - Basescu iese la atac: Ponta este ori mincinos, ori incompetent

Traian Basescu a mai spus ca o lege pentru energia regenerabila care sa nu fie in acord cu legislatia europeana ar putea aduce Romaniei o noua sanctiune de infrigement.

Premierul Victor Ponta l-a acuzat pe presedintele Basescu de mai multe ori in ultimele zile ca nepromulgand legea certificatelor verzi face ca "romanii sa nu aiba facturi reduse la energie".

Presedintele Traian basescu a facut uz... mai mult


Joi, 13 Martie 2014, ora 13:15

43 comentarii
Razboi pe certificatele verzi - Basescu iese la atac: Ponta este ori mincinos, ori incompetent

Razboi pe certificatele verzi - Basescu iese la atac: Ponta este ori mincinos, ori incompetent

Presedintele Traian Basescu l-a acuzat, miercuri seara, pe premierul Victor Ponta ca fie este mincinos, fie este incompetent.

"Inteleg ca premierul a mai lansat o trasnaie, aflam ca presedintele blocheaza ordonante de urgenta. Din obiceiul prost de a minti sau din incompetenta spune ca ar fi blocata OUG 57 de reducere a certificatelor verzi, dansul i-a spus lege, dar nici el nu stie ce a dat", a declarat presedintele Basescu, intr-o conferinta sustinuta la Palatul Cotroceni.

Traian Basescu iese la atac: Ponta este ori mincinos, ori incompetent

"As vrea sa v-o arat, poate o vede si premierul: Acest document se numeste OUG 57/2013 privind modificarea legii 220/2008. Legea 220 dadea un numar de certificate pentru a stimula investitiile in energie regenerabila", a continuat seful statului.

Acesta a mentionat ca, "pe buna dreptate", guvernul condus de Victor Ponta a considerat ca "numarul de certificate acordate e mare, mai ales pentru perioada actuala, si a emis aceasta OUG 57 care este in vigoare".

"Ceea ce spune premierul ca e blocata e ori minciuna ori proba incompetentei, ori ambele", a mai acuzat Traian Basescu.

Presedintele a subliniat ca OUG a produs efecte si "orice ziarist stie ca presedintele nu poate bloca o OUG, ci doar Avocatul Poporului".

"Art. 3 modifica art. 7 din lege in care spune: in perioada 1 iulie 2013 - 31 martie 2017 se amana temporar acordarea unui numar de certificate verzi pentru fiecare megawatt produs. Vreau sa stie premierul... mai mult


Miercuri, 12 Martie 2014, ora 18:55

24 comentarii
Razboi pe certificatele verzi - Basescu ii raspunde lui Ponta: Minte. El va scumpi totul in Romania!

Razboi pe certificatele verzi - Basescu ii raspunde lui Ponta: Minte. El va scumpi totul in Romania!

Presedintia a reactionat, miercuri, la declaratiile premierului Victor Ponta referitoare la legea certificatelor verzi, trimisa de Traian Basescu la Curtea Constitutionala.

Purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea, a amintit, intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale, ca OUG data pe aceasta tema este deja in vigoare, iar efectele ei s-au produs inca de la data de 1 iulie 2013.

"Sesizarea de neconsitutionalitate nu suspenda aplicarea OUG nr. 57/2013, care este in vigoare din data de 1 iulie 2013 si care a produs si produce in continuare efecte, ceea ce dovedeste ca afirmatiile domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta sunt voit mincinoase si urmaresc dezinformarea vadita a cetatenilor.

Mentionam, totodata, ca singurul care doreste sa majoreze preturile in Romania este domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta, care, prin introducerea accizei la benzina si motorina, va determina scumpirea tuturor produselor si serviciilor", a transmis Presedintia.

Seful Guvernului a precizat, miercuri, ca legea disputata intre Palate ar trebui sa se se refere la "interesul cetatenilor si al marilor consumatori", insa "presedintele si unele companii private au alte interese".

Ponta il acuza pe Basescu de interese ascunse: E vorba de coruptie

"Daca legea votata de Parlament nu este promulgata pana la 1 aprilie, cota certificatelor verzi in factura va creste cu 50%", a spus Victor Ponta, care a avertizat ca marii consumatori de energie vor avea de suferit... mai mult


Miercuri, 12 Martie 2014, ora 16:51

9 comentarii
Scandal pe certificatele verzi - Guvernul arunca pisica la Basescu: A dezinformat fatis si voit

Scandal pe certificatele verzi - Guvernul arunca pisica la Basescu: A dezinformat fatis si voit

Guvernul Romaniei sustine ca "Traian Basescu a dezinformat in direct, fatis, voit si intr-un mod iresponsabil opinia publica" pe subiectul OUG privind certificatele verzi, legea fiind votata de Parlament, dar blocata de presedinte.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca Legea certificatelor verzi este in Parlament si a fost retrimisa pentru ca trebuia sa vina un aviz de la Comisia Europeana, precizand ca nu are nimic impotriva sa fie promulgata imediat ce sunt indeplinite toate procedurile.

Basescu acuza Guvernul si Parlamentul: Sunt corupte, nu lasa justitia libera!

"Este retrimisa la Parlament pentru ca trebuia sa vina un aviz de la Comisia Europeana. Va asigur ca nu am nimic impotriva sa fie promulgata imediat ce indeplinim toate procedurile, pentru ca Romania sa nu se mai aleaga cu un infrigement", a spus seful statului.

In replica la declaratiile sale, Guvernul a transmis, printr-un comunicat de presa, ca "Traian Basescu a dezinformat opinia publica pe subiectul OUG privind certificatele verzi. Legea a fost votata de Parlament, dar a fost blocata de presedinte, efectul fiind cresterea facturilor la energie electrica".

In comunicatul remis Ziare.com se mentioneaza ca "Traian Basescu a dezinformat in direct, fatis, voit si intr-un mod iresponsabil opinia publica".

Presedintele este invitat de Guvern "sa spuna romanilor adevarul, anume ca Legea pentru aprobarea OUG 57/2013 a fost adoptata pe 17 decembrie 2013 de catre Camera Deputatilor,... mai mult


Marti, 11 Martie 2014, ora 22:07

8 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  2. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  3. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)
  4. Papa Francisc face un gest socant: Va mesteca frunze de coca
  5. Mutilarea genitala, o tehnica barbara inimaginabila: De ce milioane de fete se tem sa vina vara
  6. Cofondatorul Apple: Robotii ne vor transforma in animalele lor de casa
  7. Festival de muzica sau bataie in noroi: Ce au patit spectatorii de la Electric Castle (Video & galerie foto)
  8. Saracul cersetor bogat: Cati bani avea asupra sa un barbat care statea la mila trecatorilor
  9. Supravietuire miraculoasa: O mama si bebelusul ei au cazut cu avionul si au trait 5 zile in jungla
  10. Viral: Cum pune o pisica pe fuga un urs (Video)