cetatenie maghiara

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
MAI: Patru cetateni maghiari nu pot intra in Romania timp de un an

MAI: Patru cetateni maghiari nu pot intra in Romania timp de un an

Ministerul de Interne a decis ca patru cetateni maghiari, cunoscuti pentru activitatile lor extremiste, nu mai pot intra pe teritoriul Romaniei timp de un an.

Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al MAI, Monica Dajbog, care a precizat si prevederile legale in baza carora a fost luata aceasta decizie, printre care Ordonanta de Urgenta 102 din iulie 2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei, Legea 51/1991, Directiva europeana 38 si Regulamentul 562 de instituire a unui cod comunitar.

Decizia a fost luata dupa desfasurarea unor "activitati specifice" de evaluare a riscului la adresa sigurantei Romaniei, a precizat purtatorul de cuvant.

Astfel, autoritatile romane au decis "instituirea unor masuri proactive cu scopul preintampinarii unor evenimente ce pot afecta grav ordinea si siguranta publica", a mai spus reprezentantul MAI.

Cei patru cetateni sunt: Zsolt Tyirityan, membru al organizatiei "Oastea Haiducilor", Gyula Gyorgy Zagyva, membru Jobbik, membru al Miscarii de Tineret din cele 64 de Comitate HVIM, Szavay Istvan, membru Jobbik si Mikola Bela, membru al organizatiei "Noua Garda Ungara", fata de care organele competente au sesizat Curtea de Apel Bucuresti in vederea declararii acestuia ca indezirabil.

Lider al Garzii Maghiare din Ardeal, propus de MAI pentru expulzare

"Exista indicii temeinice ca fac parte din structuri de natura nationalist-extremista", a mai precizat purtatorul de cuvant, adaugand ca activitatile desfasurate de... mai mult


Luni, 17 Martie 2014, ora 19:53

9 comentarii
Fotbalist roman, obligat sa-si ia cetatenia maghiara: Il vor la nationala Ungariei

Fotbalist roman, obligat sa-si ia cetatenia maghiara: Il vor la nationala Ungariei

Un fotbalist roman a fost obligat sa-si ia cetatenia maghiara pentru a-si implini visul.

Carlo Erdei, un pusti in varsta de 18 ani, a devenit cetatean maghiar anul trecut pentru a putea evolua in Anglia, la Wolverhampton.

Pentru ca romanii nu aveau drept de munca in Anglia anul trecut, Erdei a mers in Anglia din postura de cetatean maghiar.

Afland acest lucru, maghiarii au demarat discutiile pentru a-l convinge pe Erdei sa evolueze in nationala lor, dar jucatorul vrea sa reprezinte Romania.

"Directorul academiei Honved insista pentru Carlo. A auzit ca a luat cetatenia in 2013 si incearca sa-l convinga sa joace pentru nationala Ungariei. A sunat chiar si la presedintele AJF Satu Mare, care ii este prieten, dar Carlo vrea sa joace pentru Romania", a spus Octavian Erdei, tatal fotbalistului, pentru ProSport.

Erdei este international U-18, insa antrenorul Lita Dumitru sustine ca jucatorul nu face faza defensiva asa cum trebuie.

In Anglia, Erdei evolueaza in Premier League, campionatul de tineret.

C.S. mai mult


Vineri, 14 Februarie 2014, ora 13:18

5 comentarii
Romanii cer cetatenie maghiara - Fara viza in SUA si liber pe piata muncii din Europa

Romanii cer cetatenie maghiara - Fara viza in SUA si liber pe piata muncii din Europa

Romanii care au dubla cetatenie mai au o speranta sa lucreze in state care altfel nu ii accepta - prezentarea unui pasaport unguresc.

In prezent, noua state membre ale Uniunii Europene au limitat accesul romanilor pe piata muncii. Pe langa Olanda si Marea Britanie, Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Luxemburg si Malta au decis sa mentina restrictiile pana la finalul anului 2013, conform Pro Tv.

Restrictia nu se aplica insa si pentru unguri. Astfel, romanii din Transilvania care au un maghiar in familie isi depun in mare graba documentele si asteapta un raspuns favorabil de la Budapesta.

De asemenea, s-a marit si numarul centrelor care ofera consultanta pentru obtinerea cetateniei maghiare. Pana in prezent au fost depuse 13.300 de dosare pentru cetatenie.

Un alt avantaj al celor care au cetatenie maghiara este acela ca nu au nevoie de viza pentru a ajunge in Statele Unite. mai mult


Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 08:04

6 comentarii
Tot mai multi romani vor cetatenie maghiara - vezi motivul

Tot mai multi romani vor cetatenie maghiara - vezi motivul

Din totalul romanilor care au obtinut o noua cetatenie in 2009, aproape 30% au preferat-o pe cea maghiara. Explicatia este simpla - cetatenia maghiara iti permite sa lucrezi oriunde in Uniunea Europeana si tarile nordice, fara a fi nevoie de permis de munca.

35.000 de maghiari din Ardeal doresc sa devina cetateni unguri, iar 12.000 au renuntat in acest an la cetatenia romana in favoarea celei maghiare.

In topul preferintelor romanilor se afla dupa Ungaria, Italia - cu 21,5% din totalul romanilor care au primit in 2009 o noua cetatenie in UE, Germania (18,5%) si Marea Britanie (7,8%), potrivit unui studiu al Eurostat, noteaza Adevarul.

Totodata, doua din trei persoane care au devenit cetateni romani in 2009 erau moldoveni, iar cei mai multi noi cetateni ai Uniunii Europene proveneau din Maroc si Turcia, potrivit studiului.

Raportul mai arata ca in statele membre UE, in 2009, s-a atins un numar record de naturalizari - aproape 800.000 de persoane. Cei mai multi provin din afara Uniunii - Maroc, Tunisia, India, Ecuador si Albania, mai arata sursa citata.

Totodata, una din doua persoane care a jurat credinta unui stat UE, in 2009, s-a stabilit in Marea Britanie, Franta sau Germania. mai mult


Joi, 04 August 2011, ora 12:29

3 comentarii
Laszlo Tokes si mai multi membri ai UDMR Cluj au primit cetatenia maghiara

Laszlo Tokes si mai multi membri ai UDMR Cluj au primit cetatenia maghiara

Laszlo Tokes si mai multi membri ai UDMR Cluj si ai Consiliului Tineretului Maghiar, in jur de 50 de persoane, au primit luni cetatenia maghiara in cadrul unei ceremonii festive desfasurate la Consulatul Ungariei din Cluj-Napoca.

Cele 50 de persoane, intre care vicepresedintele Parlamentului European Laszlo Tokes, au depus juramantul in jurul orei 16.00, la o ceremonie care a avut loc in prezenta vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt, informeaza Mediafax.

Tokes a declarat ca aceasta a fost "cea mai frumoasa zi din viata sa si din ultimii 90 de ani", deoarece acordarea cetateniei este in spiritul punctului 12 al Revolutiei, in care se vorbeste despre Uniunea cu Ardealul.

Potrivit unei legi date de Parlamentul ungar, cetatenii care pot dovedi ca sunt de etnie maghiara pot sa ceara cetatenia maghiara, chiar daca locuiesc in alte tari. mai mult


Luni, 14 Martie 2011, ora 19:22

30 comentarii
Laszlo Tokes depune juramantul pentru cetatenia maghiara

Laszlo Tokes depune juramantul pentru cetatenia maghiara

Laszlo Tokes, presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania (CNMT), va depune juramantul de cetatenie maghiara in data de 14 martie, la Cluj, alaturi de membrii Consiliului Tineretului Maghiar (CTM) din Romania, organizatie care se ocupa cu organizarea Universitatii de Vara Tusvanyos.

Conform unui comunicat remis de CTM, la ceremonia de depunere a juramantului va fi prezent vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt.

Evenimentul va avea loc la Consulatul General al Ungariei din Cluj, pe 14 martie, incepand cu ora 16:00. Dupa depunerea juramantului vor avea loc cuvantari si cioncnirea unei cupe de sampanie.

Organizatorii Tusvanyos subliniaza faptul ca depunerea juramantului de cetatenie maghiara de catre o echipa formata din tineri este un lucru simbolic si ii indeamna pe toti tinerii maghiari din Transilvania sa solicite cetatenia maghiara.

"Echipa care va organiza Tusvanyos intre 19 - 24 iulie, peste cateva zile, va lucra (si) in calitate de cetateni maghiari. Echipa CTM considera in continuare o cauza nationala solicitarea cetateniei maghiare in cercuri cat mai largi.

Consideram ca este simbolic ca la prima ceremonie de depunere de juramant suntem prezenti ca si tineri si ca si echipa. Prin faptul ca depunem juramantul printre primii, ii indemnam pe tinerii maghiari din Transilvania sa solicite cat mai multi cetatenia maghiara", se precizeaza in comunicat. mai mult


Vineri, 11 Martie 2011, ora 13:25

19 comentarii
Zeci de mii de romani vor cetatenie maghiara

Zeci de mii de romani vor cetatenie maghiara

De la inceputul acestui an, 12.000 de persoane au renuntat la cetatenia romana in favoarea celei maghiare si alti 35.000 de ardeleni intentioneaza sa obtina cetatenie maghiara.

Astfel, spun ei, vor intra in spatiul Schengen si vor beneficia de toate drepturile, inclusiv sa circule in Statele Unite fara viza, potrivit Antena 3.

Si la Centrul pentru Democratie din Arad au fost depuse 1.000 de solicitari pentru obtinerea cetateniei maghiare. Solicitantii trebuie sa indeplineasca cel putin doua conditii. Sa dovedeasca, prin acte, ca au parinti sau bunici nascuti pe teritoriul fostei Austro Ungarii si sa vorbeasca limba maghiara.

Dosarul pentru obtinerea cetateniei maghiare poate fi depus la orice primarie din tara, iar solicitantii vor primi un raspuns in cel mult trei luni. mai mult


Joi, 03 Martie 2011, ora 10:14

14 comentarii
Consiliere pentru obtinerea cetateniei maghiare in casa din care a pornit Revolutia

Consiliere pentru obtinerea cetateniei maghiare in casa din care a pornit Revolutia

Fosta casa a lui Laszlo Tokes, locul de unde a pornit Revolutia in 1989, a devenit un centru de consiliere pentru cei care isi doresc sa obtina cetatenie maghiara.

Peste 300 de persoane s-au aratat interesate sa obtina cetatenia maghiara, in doua saptamani, dupa ce in Ungaria a intrat in vigoare legea care le permite maghiarilor dubla cetatenie, informeaza Adevarul.

Cei care vor sa obtina si cetatenia maghiara trebuie sa stie sa vorbeasca limba maghiara si sa faca dovada unui bunic sau strabunic nascut inainte de 1921 pe fostele teritorii maghiare.

Unul din cele mai importante beneficii il reprezinta obtinerea pasaportului maghiar. mai mult


Luni, 17 Ianuarie 2011, ora 17:56

1 comentariu
Presedintii CJ Harghita, Covasna si Mures vor sa obtina cetatenie maghiara

Presedintii CJ Harghita, Covasna si Mures vor sa obtina cetatenie maghiara

Presedintii consiliilor judetene din Harghita, Covasna si Mures au depus, la Consulatul general al Ungariei de la Miercurea Ciuc, documentele pentru obtinerea cetateniei maghiare.

Potrivit Agepres, presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, insotit de sotie, omologul sau din Covasna, Tamas Sandor, alaturi de sotie si cei trei copii, precum si presedintele Consiliului Judetean Mures, Lokodi Edit-Emoke, au completat timp de aproape o ora toate cererile necesare depunerii dosarului pentru obtinerea cetateniei maghiare.

"Demersul este facut in calitate de persoana fizica, nu in calitate de presedinte al consiliului judetean. Este o doleanta a cetatenilor de etnie maghiara de a se reuni cu tara lor", a declarat, pentru Antena 3, Lokodi Edit-Emoke, presedintele Consiliului Judetean Mures.

La randul sau, Tamas Sandor, presedintele Consiliului Judetean Covasna, a precizat ca, in calitate de fost deputat UDMR, a sprijinit initiativa Parlamentului de la Budapesta. "Asa cum au facut si romanii de peste Prut, si noi, romanii de etnie maghiara, am cerut cetatenia statului de origine", a spus Tamas Sandor. Acesta a adaugat ca se asteapta ca peste trei-patru luni sa obtina cetatenia maghiara.

Dupa ce, in noiembrie, Parlamentul de la Budapesta a modificat legislatia in sensul ca solicitantii cetateniei maghiare nu mai trebuie sa aiba domiciliul in Ungaria, mii de romani din zona invecinata tarii respective au depus deja actele.

Tamas Sandor, Borboly Csaba... mai mult


Luni, 03 Ianuarie 2011, ora 13:48

41 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba