cetatenie maghiari romania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Vicepremierul Ungariei: Prin cetatenia ungara, toti cei facuti "bozgori" in Transilvania se pot intoarce acasa aici

Vicepremierul Ungariei: Prin cetatenia ungara, toti cei facuti "bozgori" in Transilvania se pot intoarce acasa aici

Ungaria a acordat vineri cetatenia cu numarul 500.000 unei persoane din afara granitelor tarii, care poate dovedi ca a avut stramosi maghiari.

Persoana in cauza, preotul franciscan Bojte Csaba din Deva, a depus juramantul la Budapesta intr-un cadru festiv, la care au participat premierul Ungariei, Viktor Orban, vicepremierul Semjen Zsolt si presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo.

Jumatate de milion de etnici maghiari au primit cetatenia ungara in ultimii trei ani

"Ziua de astazi reprezinta o sarbatoare, fiindca putem saluta nu doar in calitate de conationali, ci si de concetateni, 500.000 de maghiari din afara granitelor Ungariei. Este o zi simbolica, fiindca astazi putem spala rusinea tradarii nationale din 5 decembrie 2004 si sa vindecam ranile.

Mai importante decat aceste cifre sunt destinele acelor oameni din Transilvania, facuti 'bozgori', 'oameni fara tara', care s-au luptat pentru identitatea lor maghiara si care acum, prin cetatenia conferita, au dreptul cetatenesc de a se intoarce acasa aici.

Este un proces iremediabil, fiindca urmasii tuturor acestor oameni vor fi cetateni ungari. Vreau sa le multumesc sutelor de oameni care fac ca in noile pasapoarte sa nu mai apara numele de Covaci, ci Kovacs, si in loc de Cluj-Napoca, Kolozsvar. Am unificat natiunea, deci nu am trait degeaba", a declarat vicepremierul Semjen Zsolt.

"In 1920, oameni care nu si-au parasit niciodata locul de nastere s-au trezit cetateni ai unui alt stat. Fiecare maghiar,... mai mult


Joi, 05 Decembrie 2013, ora 21:37

20 comentarii
Atac virulent in presa ungara: Romania este neguvernabila si ridicola chiar si la nivel balcanic

Atac virulent in presa ungara: Romania este neguvernabila si ridicola chiar si la nivel balcanic

Jurnalistii de la Budapesta lauda Guvernul Orban pentru decizia de a acorda cetatenia ungara inclusiv romanilor si critica in termeni duri politica Guvernului Ponta fata de minoritatea maghiara.

"Pentru o politica nationala de succes este nevoie de o demonstratie de forta. Initiativa Guvernului ungar de a acorda cetatenie ungara este mai mult decat fructoasa. Este geniala. Marim cu cateva sute de mii numarul maghiarilor, aflat oricum in scadere. Pentru maghiarii din Romania exista un dublu castig.

Romanii care dobandesc cetatenia ungara nu vor fi niciodata nationalisti insetati de sange. Apoi romanul vrea cetatenia ungara ca sa plece mai usor la cules capsuni in Spania sau Italia. Cei mai multi nici nu se mai intorc", noteaza jurnalistii de la Magyar Hirlap.

Jobbik: Ungaria a tradat maghiarii din Ardeal sprijinind aderarea Romaniei la UE

"Romanii efectiv nu stiu ce sa faca cu Tinutul Secuiesc indaratnic. Se afla in mijlocul tarii, nu este romanesc, iar tara arata precum o moneda gaurita, cam cat valoreaza ea in realitate.

De la formarea Romaniei Mari, in decurs de aproape un secol au fost desfiintati sau asimilati cu succes bulgarii, turcii, polonezii, ucrainenii, tatarii si restul nationalitatilor, doar cu secuii nu au reusit. Daca as fi roman si pe mine m-ar deranja acest lucru. In disperare de cauza, Guvernul roman incearca o lovitura de ultim moment.

Romania este neguvernabila si ridicola chiar si la nivel balcanic. Vanzand sectorul energetic spre... mai mult


Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 17:43

31 comentarii
Peste 280.000 de cetateni romani au depus cerere pentru dobandirea cetateniei ungare

Peste 280.000 de cetateni romani au depus cerere pentru dobandirea cetateniei ungare

Peste 422.000 de cereri, dintre care 283.866 de catre cetateni romani, au fost inaintate pentru obtinerea cetateniei ungare de la lansarea unui sistem de acordare a acesteia intr-o procedura simplificata, in ianuarie 2011.

Dintre toate aplicatiile, peste 203.000 au fost prezentate in Ungaria, iar mai mult de 340.000 de persoane au depus juramantul de credinta dupa dobandirea acesteia, potrivit site-ului amintit.

In tarile vecine Ungariei, 149.449 de cereri au fost depuse in Romania, 46.400 in Serbia, 10.437 in Ucraina, 454 in Austria si 161 in Slovacia.

Alte 1.779 de aplicatii au fost provenit din Marea Britanie, 1.472 din Germania, 1.427 din Statele Unite si 1.060 din Israel.

In total, au aplicat pentru cetatenie ungara 283.866 de cetateni romani, 76.652 de cetateni sarbi, 50.658 de ucraineni, 1.515 slovaci si 1.289 croati. Datele statistice arata ca multe cereri ale persoanelor care traiesc in tari vecine au fost depuse in Ungaria.

Parlamentul de la Budapesta a decis in mai 2010 ca toate persoanele sau descendentii acestora care au avut cetatenie maghiara inainte de 1920 sau intre 1938 si 1945 sa primeasca din nou aceasta cetatenie in procedura de urgenta.

Vorbirea fluenta a limbii maghiare reprezinta o cerinta pentru dobandirea cetateniei, insa nu este necesara rezidenta in Ungaria sau examinarea cunostintelor legate de Constitutia acestei tari. mai mult


Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 08:52

9 comentarii
Unii romani vor sa fie maghiari cu acte in regula

Unii romani vor sa fie maghiari cu acte in regula

Cel putin 13 oameni din Petrosani au cerut in ultima luna cetatenia maghiara, in orasul infratit Varpalota.

Pentru cei mai multi dintre ei, demersul are valoare sentimentala, dar spera ca intr-o zi, legile tarii vecine ii vor avantaja si pe ei, intr-un fel.

"Luna trecuta am fost in vizita oficiala la Varpalota si, in urma vizitei pe care primarita din acest oras a facut-o la Petrosani, am primit invitatia de a depune aceste cereri. Sunt 13 cetateni care au depus actele si au fost la interviu. Deocamdata, acest gest este unul sentimental. Probabil daca adopta maghiarii alte legi vom avea si drepturi in viitor", declara Eduard Wersanski, vicepresedintele UDRM Hunedoara.

Majoritatea celor care au cerut cetatenie maghiara s-au nascut in judetul Hunedoara si sunt persoane de varsta a treia, dar au acte prin care dovedesc ca parintii lor au trait in Ungaria.

"Sunt oameni in varsta de etnie maghiara, la care partea sentimentala a cantarit mult in luarea deciziei", mai spune Eduard Wersanski.

Cei 13 locuitori ai municipiului Petrosani se alatura celor 80.000 de romani care au depus actele la consulatele maghiare.

Lista de asteptare este una lunga si deja sunt facute programari pana in luna decembrie.

Acestia pot deveni cetateni maghiari in 4 luni de la data la care le-a fost acceptat la consulat dosarul. mai mult


Luni, 20 Iunie 2011, ora 22:18

4 comentarii
Ungaria: 5.000 de cereri de cetatenie, majoritatea din Miercurea-Ciuc, Cluj si Subotica

Ungaria: 5.000 de cereri de cetatenie, majoritatea din Miercurea-Ciuc, Cluj si Subotica

Procedura simplificata de acordare a cetateniei ungare etnicilor maghiari din tarile vecine se desfasoara fara probleme, majoritatea solicitarilor fiind inregistrate la Miercurea-Ciuc si Cluj-Napoca, in Romania, la Subotica in Serbia si la Beregovo in Ucraina, a declarat, marti, vicepremierul ungar Zsolt Semjen, citat de MTI.

In prima saptamana din ianuarie, au fost depuse in jur de 5.000 de cereri de acordare a cetateniei, a precizat Semjen, in cadrul sedintei comisiei interdepartamentale pentru politica nationala, desfasurata la Budapesta. Nu s-au inregistrat reclamatii, a adaugat oficialul.

In opinia sa, este de asteptat ca numarul maghiarilor sa scada la viitoarele recensaminte din tarile vecine, iar prin acordarea cetateniei sale, statul ungar isi propune sa le ofere o motivatie puternica acestor etnici pentru a-si pastra identitatea.

Noua Fundatie Gabor Bethlen va acorda granturi etnicilor maghiari din tarile vecine, in conformitate cu liniile directoare stabilite de comisiile Conferintei Permanente Maghiare (MAERT), a mai precizat vicepremierul Semjen. mai mult


Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 18:53

6 comentarii
The Guardian: Legea dublei cetatenii a ungurilor, o diversiune

The Guardian: Legea dublei cetatenii a ungurilor, o diversiune

Legea dublei cetatenii impusa de Ungaria nu este decat o diversiune, care atrage electoratul, in conditii de criza economica severa, scriu jurnalistii de la The Guardian.

Multe persoane din Budapesta s-au intrebat de ce partidul FIDESZ a ales sa impuna ca prioritati aceste probleme, cand situatia economica se inrautateste constant. Somajul este la 11,8%, inflatia de 5,7%, iar forintul a scazut mult in ultimele zile, dupa ce liderii politici au avansat ideea ca Ungaria ar putea ajunge in situatia Greciei, relateaza The Guardian.

Korodi: Toti etnicii maghiari din Romania vor avea cetatenie ungara

Publicatia arata ca tarile vecine au avut reactii variate la legea dublei cetatenii, care permite ungurilor ce traiesc in afara Ungariei sa aplice pentru cetatenia maghiara.

PSD critica Ungaria pentru legea dublei cetatenii

In Slovacia, reactia a fost una violenta, autoritatile amenintand ca orice cetatean care si-a dobandit cetatenia maghiara va fi obligat sa renunte la cea slovaca.

Romania in schimb nu este dispusa sa faca mare caz in ceea ce priveste legea dublei cetatenii, in conditiile in care "a acordat, in mod discret, mii de pasapoarte cetatenilor din Republica Moldova". mai mult


Joi, 10 Iunie 2010, ora 14:17

16 comentarii
De la cititori: De ce Slovacia da si noi nu?

De la cititori: De ce Slovacia da si noi nu?

In plina criza economica, una din primele masuri legislative promovate de nou-alesul guvern ungar a fost o lege a dublei cetatenii ce vizeaza etnicii maghiari cetateni ai altor tari.

Aceasta lege cu rezonante strict nationaliste este menita sa schimbe pe cat posibil temele ce ocupa preponderent paginile presei interne, cele ce descriu in termeni deloc magulitori realitatea economica.

Fara ezitare, in replica, guvernul slovac a promovat si parlamentul a aprobat o lege menita sa descurajeze cetatenii slovaci de etnie maghiara sa solicite dubla cetatenie.

Ce a motivat aceasta reactie? Nu se tem de oprobiul comunitatii internationale? De ce nu reactionam similar? Sunt intrbari la care majoritatea cetatenilor romani de etnie romana asteapta un raspuns.

Reactia liderilor comunitatii maghiare nu s-a lasat asteptata, prezentand extrem de sigur si argumentat avantajele dublei cetatenii pentru cetatenii romani pe care dansii ii reprezinta. Odata deveniti si cetateni maghiari retorica guvernului ungar va fi si mai vehementa, iar referirile la drepturile colective se vor inmulti deoarece isi apara proprii cetateni.

Este asta bine pentru atmosfera si asa tensionata de actiunile comunitatii secuiesti din Transilvania? Aflata la guvernare si putand santaja un Guvern PD-L in cadere, libera UDMR nu are emotii ca Romania va copia modelul slovac.

Dar nu risca Traian Basescu prea mult daca nu valorifica contextul in aceste momente cand despre prestatia sa nu se aud decat... mai mult


Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 23:21

18 comentarii
Korodi: Toti etnici maghiari din Romania vor avea cetatenie ungara

Korodi: Toti etnici maghiari din Romania vor avea cetatenie ungara

Attila Korodi, fost ministru al Mediului si una din figurile marcante ale UDMR, a declarat ca este sigur ca aproape toti cei 1,5 milioane de etnici maghiari din Romania vor cere si vor primi cetatenia tarii vecine.

Korodi a facut aceste afirmatii intr-un interviu acordat cotidianului austriac Der Standard , fostul ministru explicand de ce reactiile din Romania, fata de legea promovata de premierul ungar, au fost minime, prin comparatie cu Slovacia, care se opune ca minoritatea maghiara sa poata avea cetatenie ungara.

Cetatenie maghiara pentru ungurii din Romania?

"Romania face acelasi lucru cu Republica Moldova, si nu s-a suparat nimeni. De ce sa nu beneficieze si magiarii de aceste drepturi", a spus Korodi.

Moldovenii din Republica Moldova pot primi toti cetatenia romana, iar daca s-ar manifesta iritare legat de noua lege ungara ar insemna ca se lucreaza cu o masura dubla, a spus acesta pentru Der Standard.

Ce inseamna cetatenia maghiara pentru romani

Liderul UDMR vede doar avantaje in dubla cetatenie. "In acele zone unde etnicii maghiari sunt minoritari diplomatia ungara poate fi de ajutor pentru a obtine mai multa autonomie locala", spune Korodi. mai mult


Duminica, 06 Iunie 2010, ora 11:02

61 comentarii
Borbely: Vor fi multi maghiari care vor cere dubla cetatenie

Borbely: Vor fi multi maghiari care vor cere dubla cetatenie

Vicepresedintele executiv al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat vineri, la Tg Mures, ca decizia Guvernului de la Budapesta de acordare a dublei cetatenii pentru maghiarii din afara granitelor este un demers logic si necesar si ca multi etnici maghiari vor dori obtinerea cetateniei.

"In ceea ce priveste acordarea dublei cetatenii, il consider un demers logic si necesar. Nu da Guvernul de la Budapesta, ci pe baza cererii individuale, care exista si pana acum. Pana acum puteai sa obtii cetatenie ungara, dar nu se facea distinctie intre cei care sunt totusi legati cu cultura, traditia, cu cei care au fost parinti si bunici legati de aceasta cultura si civilizatie, nu a fost niciun fel de diferenta.

Acum, prin aceasta lege obtii mult mai usor cetatenia si drepturi suplimentare, de ex dreptul la vot, numai daca ai domiciliul stabil in Ungaria. Probabil vor fi mai multi cei care vor apela la acest demers, sa aiba cetatenie maghiara si sa pastreze cetatenia romana", a declarat Borbely.

Liderul maghiar a adaugat ca se bucura ca romanii nu au reactionat violent la acest aspect. "Apreciez si felicit pe toti cei care iata, in Romania, in sfarsit, au avut o atitudine foarte normala si au spus: da, nu e niciun fel de problema, din moment ce Romania aplica acelasi principiu fata de moldoveni. Si alte tari din UE aplica acest sistem si permit sa aiba cetatenie dubla", a spus Borbely.

In calitate de ministru al Mediului, Borbely considera ca trebuie si vrea sa aiba relatii cat... mai mult


Vineri, 21 Mai 2010, ora 14:43

4 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  2. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  3. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  4. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  5. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  6. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  7. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  8. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  9. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  10. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)