cfr marfa privatizare

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ponta are o veste foarte proasta pentru mii de angajati CFR Marfa: Am fost sabotati

Ponta are o veste foarte proasta pentru mii de angajati CFR Marfa: Am fost sabotati

CFR Marfa va disponibiliza probabil 2.500 de angajati, a declarat premierul Victor Ponta, care a sustinut ca acesta este pretul pentru faptul ca Guvernul a fost "sabotat" anul trecut in incercarea de a rezolva problemele companiei.

"Anul trecut am fost sabotati si nu am putut sa rezolvam problema CFR Marfa, acum probabil 2.500 de oameni o sa-si piarda locul de munca, dar asta e pretul pentru sabotajele pe care le-am tot suferit anul trecut", a spus Ponta in sedinta de guvern, intr-o discutie cu noul ministru al Transporturilor, Ioan Rus.

In luna iunie a anului trecut, compania GFR, controlata de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarata castigatoare in procesul de privatizare a companiei feroviare, oferind un pret de 202 milioane de euro pentru 51% din actiuni.

Tranzactia nu a fost finalizata insa pana la termenul limita, 14 octombrie, pentru ca unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunta asupra operatiunii.

Privatizarea CFR Marfa, subiect de disputa intre Basescu si Ponta

Privatizarea CFR Marfa a reprezentat atunci un subiect de disputa intre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta, seful Guvernului cerand ca vanzarea companiei sa fie reavizata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, condus de Basescu, iar presedintele cerand ca Ponta sa isi asume raspunderea pentru privatizare.

In urma cu doua saptamani, ministrul... mai mult


Joi, 26 Iunie 2014, ora 16:33

11 comentarii
Guvernul, catre FMI: CFR Marfa va trece printr-o restructurare agresiva

Guvernul, catre FMI: CFR Marfa va trece printr-o restructurare agresiva

Guvernul si FMI au decis ca CFR Marfa sa fie restructurata "agresiv", prin reducerea costurilor de personal, vanzarea vagoanelor invechite ca fier vechi si oprirea de livrari catre clientii care au acumulat datorii fata de companie.

Pentru CFR Marfa a fost stabilita o noua tinta trimestriala de arierate, care sa ajunga la zero datorii, excluzand dobanzile si penalitatile pentru arieratele existente, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondului Monetar International (FMI) si Comisia Europeana in aceasta luna.

"In pofida eforturilor noastre, privatizarea CFR Marfa nu a fost finalizata inainte de expirarea termenului stabilit in hotararea de guvern, iar compania continua sa acumuleze arierate, suferind si o pierdere din exploatare in primele noua luni ale anului. Pentru a asigura viabilitatea CFR Marfa, intentionam sa restructuram agresiv compania si sa continuam procesul de privatizare", se arata intr-un document oficial.

In scrisoare, privatizarea CFR Marfa este estimata sa fie finalizata in luna mai 2015.

Intr-o ordonanta de urgenta pregatita de Guvern se arata ca CFR Marfa va renunta la o parte dintre angajati in 2014, persoanele disponibilizate urmand sa primeasca un venit lunar de completare dupa desfacerea contractului de munca.

Vanzarea a 51% din CFR Marfa catre Grup Feroviar Roman, companie detinuta de omul de afaceri Gruia Stoica, nu a putut fi finalizata pana la termenul limita, 14 octombrie, pentru ca unele banci creditoare ale... mai mult


Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 16:29

2 comentarii
Chitoiu: Privatizarea CFR Marfa va ajunge din nou in CSAT (Video)

Chitoiu: Privatizarea CFR Marfa va ajunge din nou in CSAT (Video)

Guvernul trebuie sa elaboreze o noua strategie de privatizare a CFR Marfa, urmand sa fie supusa avizului Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, potrivit ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu.

Vicepremierul a spus, luni seara, dupa discutiile cu reprezentantii FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, ca elaborarea noii strategii este atributia Guvernului si nu a Presedintiei, informeaza Mediafax.

De asemenea, Daniel Chitoiu a mai afirmat ca CFR Marfa va fi restructurata incepand cu luna decembrie 2013, urmand a fi privatizata in anul 2015. Intrebat daca s-a luat in calcul insolventa CFR Marfa, ministrul Finantelor a raspuns: "Nu".

"In acord am prevazut restructurarea in vederea privatizarii la jumatatea anului 2015. Procesul s-a reluat, dar va incepe cu restructurarea. Privatizarea CFR Marfa e in prima jumatate a anului 2015.

Restructurarea incepe din luna decembrie, procedura demareaza si se finalizeaza in iunie 2015", a precizat Daniel Chitoiu.

Ponta, dupa discutiile cu FMI: Crestem salariul minim, scadem CAS-ul si marim accizele

Privatizarea CFR Marfa a esuat, pe 14 octombrie, dupa ce nu au fost indeplinite conditiile de privatizare. Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Roman (GFR), castigatorul licitatiei, a declarat ca i s-a comunicat ca nu este posibil sa fie facuta plata si finalizata tranzactia.

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a declarat, in seara aceleiasi zile, ca se analizeaza oportunitatea retinerii garantiei depuse de GFR... mai mult


Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 21:46

1 comentariu
Ponta arunca pisica la FMI: Ne-au zis ca mai bine refacem procedura la CFR Marfa

Ponta arunca pisica la FMI: Ne-au zis ca mai bine refacem procedura la CFR Marfa

Premierul Victor Ponta a precizat, miercuri seara, ca Fondul Monetar International (FMI) a transmis Romaniei ca mai bine reia privatizarea CFR Marfa decat sa existe o procedura contestata.

"Lucrurile stau in felul urmator: cei de la FMI ne-au transmis foarte clar ca e mai bine sa refacem procedura, sa o luam de la capat, sa dureze 9-10 luni decat sa fie o procedura contestata. De altfel, avem in acordul cu ei foarte clar prevazut ca se reia o procedura in termen mult mai relaxat si nu o sa mai fim pusi sub presiune", a spus Ponta la TVR, citat de Mediafax.

Tot miercuri, ministrul Transpirturilor, Ramona Manescu, a spus ca Fondul Monetar International (FMI) a cerut Romaniei ca privatizarea CFR Marfa sa fie finalizata cel mai tarziu la 15 octombrie.

Ramona Manescu contrazice FMI: S-a cerut finalizarea privatizarii CFR Marfa pana la 15 octombrie

Insa la inceputul acestei saptamani, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa, a declarat ca autoritatile romane nu au avut niciun termen-limita pentru finalizarea privatizarii CFR Marfa, astfel ca si-au indeplinit obligatiile asumate prin scrisoarea de intentie.

Privatizarea CFR Marfa nu s-a putut insa finaliza la termenul limita, 14 octombrie, pentru ca unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunta asupra tranzactiei.

Saptamana trecuta, premierul Victor Ponta i-a cerut... mai mult


Joi, 24 Octombrie 2013, ora 11:34

3 comentarii
PSD: Guvernul a procedat bine cu CFR Marfa. Blaga se face de ras cand trebuie sa probeze acuzatiile

PSD: Guvernul a procedat bine cu CFR Marfa. Blaga se face de ras cand trebuie sa probeze acuzatiile

Purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan, sustine ca Executivului nu i se poate reprosa nimic referitor la privatizarea CFR Marfa si ca presedintele PDL, Vasile Blaga, "se face de ras" cand trebuie sa-si probeze acuzatiile, asa cum s-a intamplat si in cazul lui Traian Basescu.

"Domnul Blaga merge pe urmele lui Basescu si lanseaza insinuari cu privire la intentiile Guvernului in procesul de privatizare a CFR Marfa. Ca si Basescu la momentul din CSAT, cand nu a fost in stare sa spuna concret ce nereguli ar exista in procedura, Vasile Blaga se face de ras atunci cand trebuie sa probeze acuzatiile. Nu poate sa vina in fata romanilor cu mai mult decat un discurs pur politicianist. Nu se poate reprosa nimic Guvernului pe subiectul privatizarii CFR Marfa!

Boagiu: Privatizarea CFR Marfa, un esec de proportii, nu unul de etapa!

S-au urmat toti pasii legali, s-a discutat subiectul inclusiv in CSAT, iar finantatorii internationali au acceptat procedura de privatizare. Insa nu se putea merge cu procedura pana la capat, atat timp cat nu exista siguranta oferita de cumparator. Institutiile internationale asteapta din partea noastra eficientizarea companiilor prin privatizare si nu distrugerea acestora!", se arata intr-un comunicat al lui Ivan.

Potrivit acestuia, "daca ne uitam si la alte state din Europa, vedem ca Romania nu este singura tara care procedeaza cu precautie in ceea ce priveste privatizarea unei companii feroviare de marfa".

"Exista o sumedenie de exemple de... mai mult


Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 14:40

8 comentarii
Fenechiu: Ministerul Transporturilor se teme sa prelungeasca privatizarea CFR Marfa

Fenechiu: Ministerul Transporturilor se teme sa prelungeasca privatizarea CFR Marfa

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a explicat, marti seara, cat a costat consultanta in cazul privatizarii CFR Marfa, adaugand ca au existat firme care au crezut ca pot cumpara compania cu doar 30 de milioane de euro, dar si ca procesul de privatizare nu s-a incheiat oficial.

"Nu s-a terminat procesul, nu exista document incheiat intre partile care pana ieri (luni - n.red.) erau in proces de privatizare, care sa arate finalizarea", a spus fostul ministru al Transporturilor, marti seara, la B1 Tv.

Gruia Stoica: Analizam posibilitatea de a cere ordonanta presedintiala pentru continuarea privatizarii CFR Marfa

Relu Fenechiu a dezvaluit costul consultantei dinainte de privatizare - 700.000 de euro - adaugand ca firma de consultanta a fost aleasa direct, pentru ca nu a existat posibilitatea sa existe timp pentru "cea mai mica procedura" in privinta consultantei, dar si ca banii respectivi nu mai pot fi recuperati.

"Din punct de vedere al consultantilor, ei si-au atins toate obiectivele", a explicat fostul ministru.

Acesta a vorbit si despre inceputurile procedurii de privatizare.

"La inceput, cand am lansat procedura, au fost 12 firme care au depus scrisoare de interes pentru CFR Marfa. Multe dintre firme au crezut ca vindem CFR Marfa cu 30 de milioane de euro", a precizat Relu Fenechiu, care a adaugat ca, atunci cand a inceput privatizarea, a ales una dintre cele mai mari firme din lume si a impus conditii draconice, considerand foarte clar... mai mult


Marti, 15 Octombrie 2013, ora 21:39

5 comentarii
Gruia Stoica: Analizam posibilitatea de a cere ordonanta presedintiala pentru continuarea privatizarii CFR Marfa (Video)

Gruia Stoica: Analizam posibilitatea de a cere ordonanta presedintiala pentru continuarea privatizarii CFR Marfa (Video)

Presedintele Grampet Group, Gruia Stoica, cel care detine Grup Feroviar Roman, a declarat, marti, ca analizeaza posibilitatea de a cere o ordonanta presedintiala pentru continuarea procesului de privatizare a CFR Marfa.

"Analizam posibilitatea de a cere o ordonanta presedintiala sa putem sa continuam procedura de privatizare, sa adaptam Hotararea Guvernului la cerintele europene", a declarat Gruia Stoica, marti seara, in cadrul unei conferinte de presa.

Acesta a precizat, la inceputul declaratiei, ca nu a dorit sa faca prea multe comentarii publice, pentru ca a vrut ca procesul de privatizare sa se desfasoare "intr-o atmosfera de normalitate si de profesionalism".

"Nu am dorit sa facem privatizare la televizor. (...) Pentru a rispi orice indoiala a GFR de a achita restul de 172 de milioane de euro, doresc sa informez ca am anuntat vanzatorul in legatura cu disponibilitatea noastra de a face plata, dar si vanzatorul sa isi indeplineasca obligatiile. In absenta acestora, GFR nu are baza legala sa efectueze platile", a explicat presedintele Grampet Group.

Patronul GFR a mentionat ca nu doreste neaparat sa dea statul in judecata, dar ca "nu are cum sa ramana statul cu cele 10 milioane de euro, cum a zis Ramona Manescu": "Este obligatoriu sa ne recuperam banii".

"Sunt trist si dezamagit ca nu avem incheiata astazi o privatizare de succes cu o companie romaneasca ce opereaza de 13 ani de zile pe calea ferata. Nu ne-am dus sa cumparam televiziuni sau altceva, ne-am... mai mult


Marti, 15 Octombrie 2013, ora 19:13

18 comentarii
Boc: Privatizarea CFR Marfa, sub semnul legilor lui Murphy

Boc: Privatizarea CFR Marfa, sub semnul legilor lui Murphy

Fostul premier Emil Boc crede ca privatizarea CFR Marfa sta sub semnul uneia din Legile lui Murphy, conform careia "ce incepe prost se termina si mai prost".

Emil Boc cred ca privatizarea CFR Marfa intra intr-o serie de mari esecuri ale proiectelor incercate de USL, de cand a preluat guvernarea, arata Realitatea Tv, citand Mediafax.

Zi decisiva pentru privatizarea CFR Marfa: Gruia Stoica mai are de platit 172 milioane de euro

"Cred ca marca acestui Guvern este marca esecului, nu vad de ce CFR Marfa ar face o exceptie, pentru ca toate auspiciile conduc spre esec, asa cum a fost cu Oltchim si cu celelalte proiecte incepute, ca e vorba de regionalizare, de revizuirea Constitutiei, la fel, si privatizarea CFR Marfa va fi sortita esecului.

Legea lui Murphy se aplica si aici: orice incepe prost se termina si mai prost. Nu vad de ce ar fi o exceptie de la Legea lui Murphy", a declarat Emil Boc. Primarul Clujului crede si ca pentru CFR Marfa ar fi trebuit facuta "o privatizare corecta, in interes public, nu in interesul politicienilor".

Circul privatizarii CFR Marfa: GFR nu a depus nici pana acum documentatia completa la Concurenta

Luni, ministerul Transporturilor, prin secretarul de stat Cristian Ghibu, presedintele comisiei de privatizare a CFR Marfa, si consultantii Deloitte si Musat si Asociatii, ar urma sa transmita un punct de vedere privind evolutia, momentul si pasii urmatori in aceasta privatizare.

Pana in prezent, GFR a platit o garantie de 10... mai mult


Luni, 14 Octombrie 2013, ora 16:02

CFR Marfa, privatizata. Fenechiu: Dupa 7 ore de negocieri a iesit fumul alb

CFR Marfa, privatizata. Fenechiu: Dupa 7 ore de negocieri a iesit fumul alb

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a anuntat, joi, ca Grupul Feroviar Roman a castigat licitatia pentru CFR Marfa. Valoarea tranzactiei este de aproape 400 de milioane de euro, iar GFR a oferit pentru 51% din actiuni suma de 202 de milioane de euro.

"Dupa mai multe ore, sapte ore, pot sa va anunt ca a iesit fumul alb. Astazi putem declara un castigator in competitia de privatizare a CFR Marfa, compania care ramasese singura in competitie - Grup Feroviar Roman - a depus o oferta care, in urma analizei, a fost declara conforma", a declarat Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor.

"Pretul oferit e de 904.980.000 de lei, adica 202 milioane euro, pentru 51% din actiuni", a mai spus ministrul, mentionand ca Grup Feroviar Roman "isi asuma in urmatoarea perioada sa investeasca 900 de milioane de lei, plus 1,5 milioane investitii pentru mediu".

Grupul Feroviar Roman va plati integral pretul, dupa ce ministerul a respins cererea de plata in rate. Contractul va fi semnat cel mai probabil saptamana viitoare.

"Speram ca aceasta companie sa devina profitabila, fanion pentru Romania", a mai spus Fenechiu, mentionand ca "am dorit ca in aceasta perioada sa nu vorbesc prea mult. Exista si niste conditionalitati legale pe care le-am avut. Asta nu inseamna ca am abdicat de la principiul transparentei sau am incalcat vreo lege in ceea ce priveste privatizarea".

De altfel, a spus ministrul, amanunte despre tranzactia facuta joi vor fi anuntate intr-o conferinta de presa... mai mult


Joi, 20 Iunie 2013, ora 18:22

29 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae