cimitire bucuresti

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Mortii dintre vii: Cimitire care inghit cartiere, oameni nepasatori si o lege greu de aplicat Reportaj Ziare.com

Mortii dintre vii: Cimitire care inghit cartiere, oameni nepasatori si o lege greu de aplicat Reportaj Ziare.com

Chiar daca legislatia in vigoare impune pastrarea unei distante de 50 de metri intre cimitire si alte constructii, in anumite zone din Bucuresti locurile de veci se apropie nepermis de mult de locuintele oamenilor.

Un exemplu ar fi Cimitirul Izvorul Nou, situat in sectorul 3 al Capitalei, delimitat de strazile Drumul Murgului, Intrarea Eufrosina Popescu, Parului si Ion Tuculescu, unde distanta dintre gardul cimitirului si case sau blocuri nu depaseste, la o simpla estimare, 20 - 30 de metri.

Totusi, oamenii nu par sa fie prea deranjati de faptul ca la o aruncatura de bat de ferestrele lor zac inmormantate zeci de trupuri neinsufletite ce ar putea sa le puna sanatatea in pericol.

Astfel, o doamna de circa 50 - 60 de ani, locatara a unuia dintre blocurile situate in imediata vecinatate a Cimitirului Izvorul Nou inca din anii '60, a refuzat sa vorbeasca despre acest aspect care ar trebui sa ii incomodeze sederea in imobilul cu pricina, sustinand ca exista probleme mai importante care ar trebui sa ne preocupe "in tara aceasta".

Intrebata daca ia in calcul posibilitatea de a face vreo reclamatie la municipalitate pentru stramutarea mormintelor, avand in vedere ca normele de sanatate publica ar impune-o, femeia a spus: "N-am nicio parere, sa ramana asa, pai cum sa mute mortii? Al dreacu' de sanatate publica, ca astia tare ne... Hai, te rog!".

Locatarii din zona, complet nepasatoriAlti doi locatari ai aceluiasi bloc, un tanar si o tanara de pana in 30 de... mai mult


Duminica, 01 Iunie 2014, ora 23:24

14 comentarii
Numele eroilor Revolutiei, doar in cimitire - Senatul a respins infiintarea Muzeului Dictaturii Comuniste

Numele eroilor Revolutiei, doar in cimitire - Senatul a respins infiintarea Muzeului Dictaturii Comuniste

Senatul a respins, marti, imediat dupa sedinta dedicata eroilor Revolutiei din 1989, initiativa legislativa de infiintare a Muzeului Dictaturii Comuniste in Capitala.

"Votul final pentru aceasta lege se va da la Camera Deputatilor. Daca si acolo votul va fi acelasi, elevii vor continua sa nu cunoasca numele eroilor de la evenimentele din 1989, pentru ca ele se pot afla numai in cimitire, nu si in muzeele din Romania", sutine senatorul Valeriu Todirascu de la Partidul Noua Republica, intr-un comunicat de presa.

Acesta sustine ca majoritatea politicienilor evita astfel "asumarea responsabilitatii fata de jertfa acelor eroi care au dorit o altfel de Romanie", amnitind ca dictatura comunista a reprezentat "cea mai neagra pagina in istoria omenirii, generand peste 120 de milioane de morti pe plan mondial, de cinci ori mai mult decat numarul mortilor generat de sistemul fascist".

Locul in care au fost impuscati sotii Ceausescu devine muzeu al comunismului (Galerie foto)

Todirascu sustine ca cea mai sangeroasa dintre revolutiile anticomuniste de pana acum a avut loc in Romania, dar ca in tara noastra "s-a facut mult prea putin pentru ca populatia sa inteleaga pe deplin ororile dictaturii comuniste, iar tanara generatie sa pastreze memoria inaintasilor si sa cunoasca istoria adevarata a tarii".

Senatorul a subliniat ca toate tarile membre ale Uniunii Europene care au apartinut comunismului au muzee in care sunt dezvaluite atrocitatile acestui regim. Astfel, muzee... mai mult


Joi, 19 Decembrie 2013, ora 17:46

BOR nu vrea cimitire private: Bisericile au drept exclusiv de administrare

BOR nu vrea cimitire private: Bisericile au drept exclusiv de administrare

Biserica Ortodoxa Romana s-a declarat impotriva cimitirelor private, sustinand ca administratiile publice si unitatile de cult au "dreptul exclusiv" de a administra locurile de veci.

Intr-un comunicat de presa, Partriarhia Romana aminteste art. 4 al Ordinului nr. 261/1982 al Ministrului Sanatatii, aflat in vigoare, in care "se stabileste in mod evident dreptul exclusiv al administratiilor publice si al unitatilor de cult de a administra cimitire".

"Unitatile de cult - conform prevederilor Regulamentului Cadru de organizare si functionare a serviciilor publice de administrare a domeniului public si privat de interes local, Titlul Organizarea si functionarea cimitirelor, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 955/2004 - sunt singurele care asigura in sistem privat 'Serviciile necesare colectivitatii locale'", se mai arata in comunicat.

Patriarhia subliniaza ca, potrivit reglementarilor legale in vigoare din Romania, cimitirele sunt de doua feluri: ale administratiei publice locale si ale cultelor religioase.

Totodata, se noteaza ca infiintarea si administrarea cimitirelor de catre intreprinzatori privati produce consecinte deosebit de grave, precum "tulburarea pacii confesionale in perimetrul cimitirelor detinute de operatori economici, fundatii si asociatii".

In comunicat se mai transmite ca administrarea de cimitire este "o datorie morala a Bisericii", deoarece Biserica apara cultul mortilor si cinstirea celor decedati.

Intr-o hotarare a Sfantului Sinod al... mai mult


Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 11:57

15 comentarii
Cele mai frumoase cimitire din lume - Romania, pe primul loc (Galerie foto)

Cele mai frumoase cimitire din lume - Romania, pe primul loc (Galerie foto)

Romania a luat fata altor tari, in sfarsit, situandu-se pe primul loc al unui clasament realizat in Franta. E drept ca este un top al celor mai frumoase cimitire, dar chiar si asa, locul 1 ar trebui sa ne onoreze.

E vorba, bineinteles, de cimitirul de la Sapanta, remarcat de jurnalistii de la L'Express. "La 700 de kilometri nord-est de Bucuresti, satul Sapanta este cunoscut pentru ca detine unul dintre cele mai colorate cimitire din lume", scrie publicatia, mentionand ca "stilul si inscriptiile poetice, precum si mozaicul folosit sunt expresia vietii defunctului: traditia a fost inceputa in 1930 de catre un artist local si este perpetuata si astazi".

Pe locul 2 in topul realizat de L'Express se situeaza Cimetiere du Pere Lachaise, din Paris, care este si cel mai mare din capitala franceza, unde se odihnesc Oscar Wilde, Jim Morrison si Chopin.

Urmeaza Cimitirul vechi evreiesc din Praga, unde cel mai vechi mormant dateaza din 1439, La Recoleta, Buenos Aires, unde este ingropata Eva Peron.

Cimitirul Grave-Wood, New York, situat in cel mai inalt punct al cartierului Brooklyn, intregeste top 5.Urmatoarele cinci locuri ale clasamentului sunt detinute de Londra, cu cimitirul Highgate, in care domina stilul gotic si victorian, loc de odihna de care se leaga povesti cu fantome, Cimitirul Xoxocotlan, Santa Cruz (Mexic), Cimitirul National din Arlington, care este si cel mai vechi din SUA.

Forest Lawn, Los Angeles, urmatorul in top, are pivilegiul de... mai mult


Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 15:41

19 comentarii
Biserica Ortodoxa Romana incepe "lupta" impotriva cimitirelor private

Biserica Ortodoxa Romana incepe "lupta" impotriva cimitirelor private

Biserica Ortodoxa Romana si-a infiintat un departament special pentru administrarea cimitirelor, cu ajutorul caruia spera sa elimine de pe piata societatile private care ii fac concurenta.

Numai in Bucuresti, BOR are concurenta din partea a 10 cimitire private, mai toate fixandu-si tarife similare cu cele cerute pentru odihna vesnica de asezamintele publice, informeaza Stirile Pro Tv.

Potrivit estimarilor, orice persoana ingropata intr-un cimitir privat inseamna pentru BOR o pierdere cuprinsa intre 1.000 si 4.000 de lei pe deceniu, cat este concesiunea pentru mormant.

Departamentul Cimitire va "veghea" si asupra administratiilor bisericesti, care vor avea obligatia sa-si organizeze propriile servicii funerare.

De asemenea, Departamentul Cimitire ii va amenda pe toti preotii care slujesc in cimitire private. mai mult


Duminica, 19 August 2012, ora 11:03

16 comentarii
Cimitirele din Bucuresti, introduse in circuitul turistic?

Cimitirele din Bucuresti, introduse in circuitul turistic?

Seful Administratiei Cimitirelor si Crematorilor Umane Bucuresti (ACCU), Bogdan Tanase, a anuntat ca inventarul cimitirelor din Bucuresti se va termina in 2012, iar pe viitor are de gand sa construiasca alei la nivel de autostrada, ca cimitirele monument sa ajunga in circuitul turistic.

"Inca din anul 2009, din lipsa unui sistem de evidenta a ocuparii cimitirelor si de monitorizare a activitatilor conexe, Primaria Municipiului Bucuresti prin Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane a inceput demersurile pentru efectuarea inventarierii si a cadastrului, pentru toate cimitirele aflate in administrarea municipalitatii, inventar care se va finaliza, conform graficului de executie, in aprilie 2012.

Prin crearea unui sistem riguros de evidenta a ocuparii cimitirelor si de monitorizare a activitatilor conexe se va asigura inventarierea si introducerea in evidenta informatizata a tuturor terenurilor si constructiilor din cadrul cimitirelor administrate de ACCU, urmand a se clarifica situatia juridica a fiecaruia.

Dupa inventarierea parcelelor si constructiilor existente si crearea unei baze de date relationale, vom putea asigura accesul liber al cetatenilor la consultarea datelor din sistem, sperand sa imbunatatim perceptia publica privind ACCU si sa sporim gradul de incredere referitor la aceasta administratie", a declarat Bogdan Tanase in cadrul unui interviu acordat Evenimentului Zilei.

Cat despre protejarea cimitirelor monument, directorul ACCU a spus ca si... mai mult


Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 17:28

1 comentariu
Cimitirele, o afacere rentabila si de perspectiva

Cimitirele, o afacere rentabila si de perspectiva

In multe orase ale lumii, principalele cimitire sunt amplasate in afara incintei urbane, dar nu peste tot a fost posibil. Amenajarea de noi cimitire in spatii extravilane a creat peste tot o explozie a costurilor pentru un loc in vechile cimitire "centrale" si, implicit, o mafie a acestor afaceri imobiliare.

Nu mai sunt locuri pentru morti

Chiar si in Bucuresti, sunt cunoscute cateva cimitire amplasate altadata periferic, ajunse astazi in plin oras: langa piata Iancului, langa statia de metrou Dristor 1, in zona Bucur-Obor, pe calea Grivitei si inca multe altele.

Oficial, locuri nu sunt. Neoficial, cand familia decedatului este presata, apare mafia ofertantilor, care, pentru un loc amenajat decent, inclusiv cheltuielile aferente inmormantarii, incaseaza cat pentru o garsoniera.

In aceste conditii, au aparut mai multe cimitire private, foarte rentabile. Este de altfel cunoscut cazul scandalului puternic mediatizat intre o mama si fiica ei, vedeta de televiziune, pe tema intereselor in afacerea unui astfel de cimitir.

Dar cel mai neincapator oras din lume sub aspectul cimitirelor este considerat orasul Mumbai, din India, o metropola cu 21 de milioane de locuitori, cu o densitate de 22.000 pe kilometrul patrat.

Cimitirele existente sunt neincapatoare, iar construirea unora noi ar fi un lux de neconceput, in conditiile costului ridicat al terenurilor de acolo, noteaza Infoniac.

Blocul turn cu locuri de veci

In aceste conditii, municipalitatea a luat cu... mai mult


Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 22:16

6 comentarii
14 milioane de euro pentru apa si canalizare in cimitirele din Capitala

14 milioane de euro pentru apa si canalizare in cimitirele din Capitala

Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Bucuresti intentioneaza sa cheltuiasca 14 milioane de euro pentru reabilitarea, redimensionarea sau montarea de sisteme de apa si canal in cimitirele Capitalei.

Momentan, planurile autoritatilor sunt in faza de proiect si urmeaza sa fie discutate, joi, de consilierii generali ai Capitalei.

Cele mai costisitoare vor fi cimitirele Straulesti si Pantelimon, pentru care se vor cheltui 2,2 milioane de euro, respectiv 1,9 milioane de euro, noteaza Evenimentul Zilei.

In plus, autoritatile vor se refaca atat reteaua electrica a cimitirelor, cat si pe cea de gaze, mai arata sursa citata.

Daca proiectele vor primi unda verde, alesii vor cheltui cateva milioane de euro si pentru realizarea retelelor de gaze si electricitate. mai mult


Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 20:03

2 comentarii
Aproape 600.000 de lei pentru teii si salcamii din cimitirele bucurestene

Aproape 600.000 de lei pentru teii si salcamii din cimitirele bucurestene

Administratia Cimitirelor, institutie subordonata municipalitatii bucurestene, va cheltui 582.000 de lei pentru a cumpara tei, salcami, platani si arbusti tuia care vor fi plantati in cimitirele din Capitala.

Potrivit unui anunt de participare postat pe site-ul guvernamental de licitatii, vor fi achizitionati 1.448 arbori si 1.260 de arbusti, care sunt destinati sa inlocuiasca pomii defrisati, precum si pentru o perdea verde din Cimitirul Vest.

Arborii trebuie sa aiba 3,5-4 metri inaltime, iar arbustii, 60-80 de centimetri. Firma castigatoare trebuie sa ofere o garantie pentru arbori si arbusti de un an de la data plantarii, iar plata pentru arbori se va face dupa plantarea lor.

Ofertele trebuie depuse pana pe 10 iulie, cand va fi anuntata firma castigatoare. Firmele participante trebuie sa aiba o cifra de afaceri, in ultimii trei ani, de un milion lei si sa fi vandut arbori de peste 500.000 de lei, in intervalul 2006-2008.

Garantia de participare este de 4.000 lei. mai mult


Marti, 02 Iunie 2009, ora 12:30

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba