cina cea de taina

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Saptamana Patimilor, joi - cina cea de taina

Saptamana Patimilor, joi - cina cea de taina

Cina cea de taina. Iisus ii spune lui Iuda ca stie despre tradarea sa. Invatatorul spala picioarele ucenicilor. Trupul si sangele Mantuitorului. Iisus prezice ca ucenicii vor fugi de frica si Petru se va lepada de El de trei ori. Rugaciunea unificarii din gradina Getsimani. Prinderea lui Iisus. Judecata stramba a lui Caiafa.

In ziua Azimelor, Iisus a randuit pregatirea Pastilor (turtele nedospite mancate de evrei timp de opt zile, in amintirea exodului din Egipt) la un cunoscut, unde s-au asezat la masa de seara traditionala, cu pasti, miel si vin.

Inainte de masa, Iisus a spalat picioarele ucenicilor, spre mirarea lor, si le-a explicat ca "Deci, daca Eu, Domnul si Invatatorul, v-am spalat voua picioarele, si voi sunteti datori ca sa spalati picioarele unii altora; Ca v-am dat voua pilda, ca precum v-am facut Eu voua, sa faceti si voi".

Pe cand mancau, Iisus a spus: "Adevar graiesc voua, ca unul dintre voi Ma va vinde." Ucenicii s-au suparat, asigurandu-L de loialitatea lor, iar Invatatorul l-a identificat direct pe vanzator: "Cel ce a intins cu Mine mana in blid, acela Ma va vinde". Era Iuda, care statea chiar alaturi la masa.

In timpul cinei, Iisus a binecuvantat o asima, a frant-o si le-a dat ucenicilor spunand "Luati, mancati, acesta este trupul Meu". Apoi a multumit pentru vin si le-a dat ucenicilor paharul indemnandu-i sa bea pe rand: "Beti dintru acesta toti, ca acesta este Sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru multi se varsa spre iertarea... mai mult


Joi, 02 Mai 2013, ora 14:21

7 comentarii
Detaliu uimitor descoperit in Cina cea de Taina a lui Leonardo Da Vinci

Detaliu uimitor descoperit in Cina cea de Taina a lui Leonardo Da Vinci

Un detaliu uimitor a fost descoperit de catre un istoric de arta in cunoscuta pictura Cina cea de Taina, a genialului artist Leonardo Da Vinci. Expertul considera ca fetele a doi apostoli ai lui Iisus, Toma si Iacob, sunt de fapt autoportrete ale lui Da Vinci.

Leonardo Da Vinci este artistul din spatele celor mai importante si celebre tablouri ce infatiseaza autoportrete din istorie, potrivit Daily Mail.

Un istoric de arta, Ross King, autorul best-seller-ului "Domul Brunelleschi", crede ca a descoperit noi dovezi privind faptul ca autoportretul lui Da Vinci apare de doua ori in faimoasa sa pictura murala, Cina cea de Taina.

King face referire la un poem scris in anul 1490 de catre prietenul lui Da Vinci, Gasparo Visconti, in timp ce Leonardo a pictat Cina cea de Taina. In acesta, Visconti se arata amuzat de faptul ca un artist anonim si-a pictat chipul in lucrarile sale.

Istoricul citeaza si faimosul portret al unui om schitat in jurul anului 1515, care il arata pe Leonardo, mai in varsta. El apare cu un nas grecesc, cu parul mare si cu o barba lunga, la fel cum sunt pictati apostolii Toma si Iacob in Cina cea de Taina.

De asemenea, degetul ridicat al lui Toma este considerat de catre contemporanii artistului un gest al lui Leonardo. "Cina cea de Taina este singura lucrare in care nimeni nu a incercat sa identifice portretul lui Leonardo", a spus King.

Pictura Cina cea mai Taina a fost realizata pe un perete al manastirii Santa Maria delle Grazie din... mai mult


Sambata, 18 August 2012, ora 13:45

5 comentarii
Misterele Cinei de Taina au ajuns si pe iPad (Video)

Misterele Cinei de Taina au ajuns si pe iPad (Video)

Dupa ce s-au scris atatea carti si scenarii de film avand la origine misterele tabloului Cina cea de Taina, al lui Da Vinci, iata ca a sosit si momentul... aplicatiei pentru iPad, care promite sa-i dezvaluie toate secretele.

Celebra opera de arta a lui Leonardo da Vinci devine astfel subiectul unei adevarate campanii menite sa patrunda fiecare detaliu tehnic al picturii, intreaga istorie a acesteia, speculatiile si interpretarile legate de geniul artistic al autorului sau, relateaza Webnews.

Aplicatia propune un format inovativ, punctul forte al produselor Virtual, ce permite descoperirea secretelor operelor de arta prin intermediul unei "calatorii la 360 de grade", cu optiuni de reconstructie in 3D si cu posibilitatea, in cazul Cinei de Taina, de aprofundare a unor aspecte inedite ale capodoperei geniului Renasterii italiene.

Aceasta ultima abordare a subiectului poarta semnatura Mondadori si e disponibila in App Store la un pret de 7,99 euro, ceea ce nu e tocmai rau pentru o aplicatie ce promite astfel de performante, cu conditia sa-si si onoreze promisiunile.

mai mult


Luni, 23 Mai 2011, ora 09:06

5 comentarii
Spalarea picioarelor si Cina cea de Taina

Spalarea picioarelor si Cina cea de Taina

Joia din Saptamana Patimilor este cunoscuta ca fiind ziua in care se citesc cele 12 Evanghelii si se scoate Sfanta Cruce in naosul bisericii.

Aducerea Sfintei Cruci din Sfantul Altar si asezarea ei in mijlocul bisericii are loc dupa citirea Evangheliei a V a, atunci cand preotul spune: "Astazi S-a spanzurat pe lemn Cel Ce a intins pamantul pe ape".

Sfanta Cruce ramane in mijlocul bisericii pana vineri, cand este readusa in Sfantul Altar.

La Ierusalim, incepand cu orele 16.00, se face o procesiune...

continuare mai mult


Joi, 21 Aprilie 2011, ora 07:12

1 comentariu
Alte articole despre: Denii, Joia Mare, Cina cea de Taina
Iisus a luat Cina cea de Taina cu o zi mai devreme?

Iisus a luat Cina cea de Taina cu o zi mai devreme?

Data Cinei de Taina, cand Isus a luat ultima masa impreuna cu ucenicii Sai, ar putea fi miercuri si nu joi, cum se credea pana acum, arata Cercetarile unui om de stiinta de la Universitatea Cambridge.

Crestinii au celebrat de multa verme Cina cea de Taina in joia din Saptamana Mare, dar noile cercetari ale unui academician de renume sugereaza ca data este gresita, informeaza The Telegraph.

Profesorul Colin Humphreys, un om de stiinta de la Universitatea Cambridge, a ajuns la concluzia ca Cina cea de Taina a avut loc in ziua de miercuri, inainte de crucificare, cu o zi mai devreme decat se credea pana acum.

El crede ca descoperirile sale, care sunt susceptibile de a provoca nemultumiri in randul milioanelor de crestini, pot reprezenta un reper important, in vederea introducerii unei date fixe pentru Sarbatoarea Pastelui.

Cercetarile prezinta, de asemenea, o solutie pentru rezolvarea aparentelor contradictii dintre Evanghelii si problemele legate de desfasurarea evenimentelor, in orele de dinainte de crucificare.

Intr-o noua carte, intitulata "Misterul Cinei de Taina", profesorul Humphreys foloseste o combinatie de cercetari in domeniul biblic, istoric si astronomic, care abordeaza elemente ale naturii si ale calendarului intalnirii lui Iisus cu ucenicii Sai.

Cercetatorii au fost mult timp nedumeriti de o aparenta contradictie fundamentala din Biblie. In timp ce evangheliile dupa Matei, Marcu si Luca afirma ca Cina cea de Taina a coincis cu inceperea... mai mult


Luni, 18 Aprilie 2011, ora 20:26

90 comentarii
Berlusconi a pus in pericol \'Cina cea de taina\' cand s-a pozat cu Medvedev

Berlusconi a pus in pericol 'Cina cea de taina' cand s-a pozat cu Medvedev

Seful Guverului italian, Silvio Berlusconi, a fost aspru criticat dupa ce s-a lasat fotografiat impreuna cu presedintele rus Dmitri Medvedev in fata tabloului 'Cina cea de Taina', a lui Da Vinci, acest lucru fiind strict interzis.

Chiar daca sute de persoane erau pe lista de asteptare de 3 luni pentru a vedea lucrarea originala, cei doi nu s-au sfiit, luni, sa-si faca loc si sa se lase fotografiati, relateaza The Telegraph.

Chiar daca peste tot existau afise care aduceau la cunostinta ca este interzisa fotografierea tabloului, mai ales cu blitz, s-a facut abstractie de aceste interdictii.
Folosirea blitzului nu este recomandata pentru operele de arta, deoarece piesele se altereaza, regulamentul fiind foarte strict in acest caz.

"In muzeele Vaticanului acest tip de fotografiere este interzis - avem 4 milioane de vizitatori pe an si, daca fiecare ar face doar o fotografie, daunele ar fi imense", a declarat profesorul Ulberico Santa Maria, care lucreaza in cadrul departamentului stiintific al muzeelor de la Vatican.

"Faptul ca Cina cea de Taina este o pictura murala si nu o fresca o face cu atat mai fragila la acest tip de fotografiere, din cauza materialului organic", a explicat acesta. "Pigmentul este sensibil la fotografiatul cu blitz si de aceea nu permitem asa ceva".

Se pare insa ca sesiunea de fotografii a fost ceruta de insusi liderul de la Kremlin. Doar trei fotografi au fost lasati sa-si faca treaba, imortalizandu-i pe Berlusconi si Medvedev in fata... mai mult


Marti, 27 Iulie 2010, ora 15:24

1 comentariu
Cina cea de Taina a devenit tot mai copioasa in timp

Cina cea de Taina a devenit tot mai copioasa in timp

Cina cea de Taina a devenit tot mai copioasa in ultimii 1.000 de ani, in expunerile picturale, artistii desenand farfurii si cantitati de alimente din ce in ce mai mari.

Brian Wansink, profesor de marketing si de economie aplicata la Universitatea Cornell din New York (SUA), si fratele sau, Craig Wansink, profesor de stiinte religioase si preot prezbiterian, au analizat 52 dintre cele mai cunoscute lucrari care au ca subiect "Cina cea de Taina", realizate intre anii 1000 si 2000, scrie Reuters.

Cei doi au ajuns la concluzia ca, de la un secol la altul, marimea farfuriilor asezate in fata lui Iisus si a discipolilor sai, raportata la marimea medie a capetelor personajelor pictate, a crescut cu pana la 65,5%.

De asemenea, marimea felului principal de mancare prezentat in tablou a crescut cu 69,2%, iar marimea bucatii de paine din pictura a crescut cu 23,1%.

Portiile mai mari de alimente asezate in farfurii mai mari ii stimuleaza pe oamenii sa manance mai mult, au afirmat cercetatorii americani.

Fenomenul reflecta succesul agriculturii de-a lungul ultimului mileniu, in timpul caruia omenirea a cunoscut o crestere a productiei dar si o usurinta in a-si procura hrana.

Iata mai jos o pictura de-a lui Leonardo da Vinci
mai mult


Marti, 23 Martie 2010, ora 20:13

Cina cea de Taina si impartasania

Cina cea de Taina si impartasania

In cadrul Cinei cele de Taina a fost instituita Sfanta Euharistie. Ea este istorisita de Evanghelistii sinoptici (Matei XXVI, 26-29; Marcu XIV, 22-25 si Luca XXII, 16-20), precum si de catre Sfantul Apostol Pavel (I Cor. XI, 23-25), formand de la inceput centrul cultului crestin.

Relatarea ei lipseste in Evanghelia a patra, deoarece Sfantul Ioan nu mai gaseste necesar sa repete, in scrierea sa, ceea ce se afla destul de clar si de complet la sinoptici si ceea ce se practica in chip uniform si constant in toate adunarile de cult ale comunitatilor crestine.

In legatura cu cina pascala, s-a pus intrebarea cum a putut celebra Mantuitorul in aceeasi zi Pastile iudaic, cand din Sfintele Evanghelii aflam ca abia a doua zi - vineri, 14 Nisan - aveau sa serbeze iudeii Pastile. Raspunsul este ca Mantuitorul a celebrat cu anticipatie Pastele, stiind ca El va muri si ca nu va mai putea fi cu Apostolii in seara praznicului.

La Cina cea de Taina nu s-a mancat mielul pascal, care urma sa fie jertfit in templu a doua zi si nici nu s-au consumat azime, pentru ca ele nu se puteau consuma inainte de injungherea mielului pascal.

De aici rezulta ca Mantuitorul nu a instituit Sfanta Euharistie cu azima, ci cu paine dospita. Biserica romano-catolica a introdus in cult, incepand cu secolul al VII lea, painea nedospita la pregatirea Sfintei Euharistii...continuarea aici. mai mult


Joi, 16 Aprilie 2009, ora 12:21

1 comentariu
Alte articole despre: Cina cea de, taina impartasaniei
Iisus intra in campanie electorala la Arad

Iisus intra in campanie electorala la Arad

Candidatii PSD la Primaria si Consiliul Local Arad apar intr-un afis electoral in ipostaza de Iisus si ucenicii sai la Cina cea de Taina, relateaza "Cotidianul" de luni.

In rolul Mantuitorului este Dorel Caprar, candidatul social-democrat la primaria orasului Arad. Cum aceasta Cina cea de Taina este in varianta Codul lui Da Vinci, in dreapta lui "Iisus" sta o Maria Magdalena autohtona, care este Teodora Hotaran, principala colaboratoare a candidatului Dorel Caprar.

Iar in rolul celorlalti ucenici au fost distribuiti candidatii PSD la posturile de consilieri municipali.

Exista bineinteles si un Iuda. Insa acesta lipseste din fotografie in mod voit. Iuda este Dorel Popa, fost candidat PSD care a dezertat la PC.

Se pare ca mai multe fete bisericesti si-au dat acordul pentru aceste bizar poster electoral care nu este nicidecum o blasfemie, sau cel putin asa sustine Dorel Caprar.

"Au zis ca e OK, ca putem sa-i dam drumul", a declarat Caprar pentru "Cotidianul".

"Am observat ca place tuturor. Impartim aceste afise seara de seara prin cartiere si avem un succes teribil cu acest afis", mai spune Caprar.

Patriarhia nu e nici ea deranjata de afis. "Cred ca sunteti voi mai catolici decat Papa. Am facut o precizare pe 9 mai, plecand de la situatia de la Bacau, ca Patriarhia considera inoportuna folosirea chipurilor ierarhilor in campania electorala. Noi nu avem exclusivitate pe simbolurile religioase, la icoane, la cruce, la termeni. Cred ca e un kitsch fortat... mai mult


Luni, 19 Mai 2008, ora 14:22

36 comentarii
Alte articole despre: PSD, Arad, Iisus, Iuda, Cina cea de Taina

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fenomen misterios langa Rusia: Experiment secret al instalatiei HAARP a SUA?
  2. Secretul piramidelor din Egipt, descifrat de un fizician, dupa milenii?
  3. Performanta sinistra a unei companii aeriene: a pierdut o pasagera (Video)
  4. Campanie de PR in Israel: Mona Lisa si Statuia Libertatii, decapitate. "Voi urmati!"
  5. Tara in care un client a venit la banca sa-si retraga banii cu tancul
  6. Misterul din Valea Mortii, descifrat de tehnologia moderna (Video)
  7. Vicepresedintele Senatului italian, urmarit de un blestem african?
  8. Fantoma fotografiata intr-un conac (Foto)
  9. Indicator de efect in Cehia: Urinezi in public? Ajungi pe YouTube!
  10. Descoperire epocala: O lume extraterestra precum Pamantul, cu nori de apa (Video)