clasa pregatitoare programa

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Clasa pregatitoare va putea fi organizata si in gradinite. Inscrierile incep in 2 aprilie - proiect (Video)

Clasa pregatitoare va putea fi organizata si in gradinite. Inscrierile incep in 2 aprilie - proiect (Video)

Clasa pregatitoare ramane in invatamantul primar si poate fi organizata atat in spatiile scolilor, cat si in incinta gradinitelor, inscrierile pentru anul scolar 2013-2014 urmand sa inceapa la 2 aprilie, potrivit unor proiecte lansate in dezbatere publica, sambata, de Ministerul Educatiei.

Proiectele se refera la metodologia de inscriere in invatamantul primar pentru anul scolar urmator si la calendarul inscrierilor.Potrivit propunerilor aflate in dezbatere publica pana la 24 martie, pentru informarea parintilor si a publicului interesat si pentru a permite parintilor luarea unor decizii in cunostinta de cauza privitoare la optiunea pentru o unitate de invatamant sau alta, fiecare unitate de invatamant va pune la dispozitie si informatii referitoare la locul de desfasurare a activitatii corespunzatoare clasei pregatitoare (in spatiul scolilor sau a gradinitelor), la posibilitatea organizarii programului "Scoala dupa scoala", la organizarea si dotarea spatiului scolar etc.

Ministerul Educatiei precizeaza ca nu sunt diferente intre clasele pregatitoare organizate in scoli si cele din incinta gradinitelor.

In clasa pregatitoare se vor putea inscrie, pentru anul scolar 2013-2014, copiii care implinesc 6 ani pana la 31 august 2013, inclusiv, dar si, la solicitarea parintilor, cei care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2013, inclusiv, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea pentru parcurgerea cu succes a clasei... mai mult


Duminica, 17 Martie 2013, ora 09:27

Funeriu: Clasa pregatitoare nu se mai poate muta la gradinita

Funeriu: Clasa pregatitoare nu se mai poate muta la gradinita

Mutarea clasei pregatitoare la gradinita este imposibila fizic, iar consultarea parintilor pe aceasta tema este o simpla pierdere de vreme menita sa asigure o iesire acceptabila premierului, a declarat pentru Ziare.com fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu.

Daca am muta clasele pregatitoare inapoi in gradinitele acum pline, ar insemna ca la toamna nu ar mai putea fi inscris niciun copil in grupa mica. Adica 160-170 de mii de copii de 3 ani nu ar mai avea loc in invatamantul prescolar, a explicat Daniel Funeriu.

In plus, nu ar exista o solutie legala pentru cele aproximativ 9.000 de invatatoare care vor termina in vara de predat la clasa a patra. Ele ar trebui sa preia clasa pregatitoare, iar mutarea lor la gradinita este imposibila. In schimb, scolile au pierdut au pierdut un milion de copii in ultimii zece ani, deci au locuri suficiente.

"Domnul ministru Pricopie stie acest lucru. Stie ca introducerea clasei pregatitoare s-a discutat si decis inca din Guvernul Nastase 2002. Era in Ministerul Educatiei pe atunci, motiv pentru care a si spus care ar fi varianta corecta - mentinerea clasei pregatitoare la scoala. Dar Victor Ponta, fiind urechist, a vorbit gura fara el si a apucat sa promita intoarcerea la gradinita.

Ministrul i-a explicat ca nu se poate si atunci Victor Ponta, probabil, i-a spus: 'vezi cum faci sa ma scoti din incurcatura'. Dar parintii nu vor avea de ales. Va fi o consultare formulata astfel incat raspunsurile sa iasa asa cum trebuie sa... mai mult


Joi, 14 Februarie 2013, ora 20:13

15 comentarii
Ce se intampla cu clasa pregatitoare - Si la scoala, si la gradinita

Ce se intampla cu clasa pregatitoare - Si la scoala, si la gradinita

Clasa pregatitoare va putea fi organizata in anul de invatamant viitor fie la scoala, fie la gradinita, potrivit unui acord semnat miercuri de reprezentantii Ministerului Educatiei, cei ai federatiilor sindicale din invatamantul preuniversitar si de cei ai asociatiilor de parinti.

Astfel, in acord se prevede mentinerea clasei pregatitoare in anul scolar 2013-2014 ca parte in invatamantul primar obligatoriu, incepand cu varsta de sase ani. Totodata, in acord este prevazuta organizarea clasei pregatitoare intr-un mod mult mai flexibil, astfel incat, din puncte de vedere al locului de desfasurare a activitatii, aceasta sa se poata afla fie la scoala, fie la gradinita, dar cu acelasi curriculum si cadre didactice calificate pentru invatamantul primar.Potrivit documentului, aceste optiuni "sunt justificate de necesitatea de a sigura stabilitatea si predictibilitatea in sistemul de invatamant". Implementarea acestor masuri se va face pe baza consultarii parintilor si a celorlalti actori implicati.

Metodologia de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare va fi aprobata pana la data de 31 martie, iar inscrierile vor avea loc in luna aprilie. Totodata, in acest an va fi permisa inscrierea in clasa I si a acelor copii care nu au parcurs clasa pregatitoare, desi aveau varsta prevazuta de lege pentru aceasta. In acest sens, in luna aprilie va fi elbaorat un ordin de ministru, iar inscrierea copiilor va avea loc in aceeasi luna.

Conform documentului, copiii cu varsta... mai mult


Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 14:57

3 comentarii
Mai vrea Guvernul Ponta clasa pregatitoare? (Opinii)

Mai vrea Guvernul Ponta clasa pregatitoare? (Opinii)

Spatiul public a fost supraaglomerat cateva zile cu repunerea in discutie a statutului clasei pregatitoare.

Dupa jumatate de an de activitate, responsabilii din Educatie ar fi trebuit sa iasa in presa cu analize asupra stadiului de implementare a proiectului, asupra realizarilor si nerealizarilor si a necazurilor cu finantarea, cu personalul, cu materialele ajutatoare, cu partea logistica.

In loc de acestea, a reizbucnit conflictul intre sustinatorii celor doua variante: clasa pregatitoare sa fie la scoala ori la gradinita, iar tonul l-a dat prim ministrul Victor Ponta adresandu-se ministrului Educatiei: "trebuie sa explicati lucrurile astea... cum a fost cu clasa zero, marea reforma in educatie, in care de fapt a mutat copiii pentru ca n-aveau loc la gradinita, i-a mutat la scoala".

Invatamant si politici publice

Pentru copii, parinti si dascali, mai important decat alternativele devenite reprosuri la adresa fostelor guvernari ar fi fost ca micii scolari sa aiba de la inceput tot ce le trebuie: mobilier si grupuri sanitare adecvate, educatori calificati, programe scolare, manuale si toate cele necesare. Fie la scoala, fie la gradinita. De retinut ca in multe locuri din tara s-a preferat gradinita.

Din pacate, lucrurile n-au evoluat pretutindeni asa cum ar fi fost de asteptat: daca ne luam dupa informatiile oferite de presa, acolo unde s-au gasit resurse financiare si bunavointa, scolarizarea micutilor a fost rezolvata multumitor, cu mobilier nou si obiecte... mai mult


Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 09:43

3 comentarii
Funeriu, despre clasa pregatitoare: Acest model se aplica in 25 din cele 27 de state UE

Funeriu, despre clasa pregatitoare: Acest model se aplica in 25 din cele 27 de state UE

Fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu atrage atentia asupra efectelor negative pe care le-ar produce mutarea clasei pregatitoare la gradinita, anuntata luni de Victor Ponta si Ecaterina Andronescu. Totodata, el subliniaza faptul ca Romania ar fi singura tara din UE in care copiii ar face 4 ani de gradinita.

Introducerea clasei pregatitoare in scoli este o premiera in invatamantul romanesc asumata de Daniel Funeriu si contestata de USL inca de pe vremea cand era in Opozitie. Luni, premierul Victor Ponta, sustinut si de ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu, a anuntat ca masura a fost gresita si este posibil ca de la anul sa se revina asupra ei, iar clasa pregatitoare sa fie trecuta inapoi, la gradinita.

Victor Ponta: Ne-am grabit cu clasa pregatitoare (Video)

Intrebat de Ziare.com cum comenteaza declaratia premierului Ponta, Daniel Funeriu a replicat: "Lasati-l, saracul, ca nu stie despre ce vorbeste!".

Consilierul prezidential ne-a explicat care vor fi principalele efecte negative ale revenirii clasei pregatitoare in cadrul grainitei.

"In primul rand, nu vor mai fi locuri in gradinite, ele se vor aglomera din nou. Mentionez ca anul acesta a fost primul an in care nu a mai existat problema locurilor in gradinite si din acest motiv a crescut rata de cuprindere a copiilor la gradinita, ceea ce este un efect extraordinar in lupta cu abandonul scolar", a subliniat fostul ministru.

El a mai atras atentia asupra faptului ca in acest an scolar,... mai mult


Luni, 17 Septembrie 2012, ora 17:39

14 comentarii
Cu ce modificari vine noul an scolar - de la clasa pregatitoare, pana la Bac-ul profesional

Cu ce modificari vine noul an scolar - de la clasa pregatitoare, pana la Bac-ul profesional

Peste 3,2 milioane de elevi incep, luni, scoala, cu o saptamana mai tarziu decat era programat initial. Noul an scolar aduce insa mai multe modificari, care ii afecteaza atat pe elevi, cat si pe profesori.

Introducerea clasei pregatitoare in ciclul gimnazial, finantarea de la bugetul de stat a elevilor care invata in scoli private ori incheierea liceului cu un Bacalaureat profesional sunt cateva dintre prevederile noi ce vor intra in vigoare incepand cu anul scolar 2002-2013.

Structura anului scolar

Pentru ca scoala incepe mai tarziu cu o saptamana decat in mod traditional, elevii vor avea o vacanta de primavara cu o saptamana mai scurta.

Anul scolar va avea 35 de saptamani, in loc de 36, cate erau prevazute. Ceea ce inseamna 171 de zile lucratoare in loc de 178.

Dupa sapte saptamani de scoala de cand a sunat, pentru prima oara in aceasta toamna, clopotelul, scolarii vor avea o vacanta de o saptamana in perioada 5 - 11 noiembrie 2012.

In perioada 22 decembrie 2012 - 13 ianuarie 2013, elevii vor fi din nou in vacanta.

Anul scolar 2012-2013: Mai putine zile de scoala - vezi calendarul

Semestrul al doilea incepe pe 14 ianuarie 2013. Elevii vor fi in vacanta de primavara de pe 6 pana pe 14 aprilie. Orele se reiau pe 22 aprilie pana pe 21 iunie, dupa care urmeaza vacanta de vara.

Tezele din semestrul I se sustin pana la data de 30 noiembrie 2012, iar tezele din semestrul al II-lea se sustin pana la data de 25 mai 2013, potrivit calendarului aprobat... mai mult


Luni, 17 Septembrie 2012, ora 07:31

3 comentarii
Liviu Pop: Sunt mari probleme la clasa pregatitoare: Vom improviza!

Liviu Pop: Sunt mari probleme la clasa pregatitoare: Vom improviza!

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a declarat, intr-o emisiune difuzata duminica, faptul ca precedentii ministri nu au pregatit bine clasa pregatitoare, fiind mari probleme, iar el va trebui sa improvizeze pentru a o pregati.

"Nu a fost pregatita logic de ministerul Educatiei. Nu poti veni in martie fara programe, fara mobilier si spui "facem clasa pregatitoare".

Voi fi nevoit sa fac o improvizatie. Voi cere sa se puna profesori care sunt in sistemul de invatamant, nu care au venit din 2 august (...)s-ar putea sa aducem educatoare sa preia clasa pregatitoare", a spus Pop la PRO TV.

"Suntem foarte-foarte intarziati pe clasa pregatitoare. Vom reanaliza cei 50 de milioane dati pentru 130.000 de elevi. Licitatiile le voi retrage saptamana viitoare, am suspendat toate fondurile pana nu se reanalizeaza", a mai spus Pop, care a asigurat insa ca nu se va renunta la clasa pregatitoare si aceasta va incepe sa functioneze, din septembrie", a adaugat ministrul interimar.

"Cineva nu a pregatit bine clasa pregatitoare", a acuzat Pop.

El a spus ca nu se poate amana clasa pregatitoare, intrucat nu ai unde sa duci copiii, neexistand locuri in gradinite.

Chiar si asa, Pop a garantat ca nu vor exista invatatori nepregatiti la clasa pregatitoare.

"Le pot spune tututor parintilor, clasa pregatitoare va fi, fara nicio problema".

Pop a acuzat si sunfinantarea sistemului de invatamant romanesc, considerand ca, fara finantare, problema sistemului nu va putea fi... mai mult


Duminica, 20 Mai 2012, ora 10:08

2 comentarii
Curricula clasei pregatitoare, publicata - vezi ce vor invata copiii

Curricula clasei pregatitoare, publicata - vezi ce vor invata copiii

Miniesterul Educatiei a publicat, miercuri seara, pe site-ul oficial pachetul curricular aferent clasei pregatitoare.

Astfel, acesta contine urmatoare discipline: Comunicare in limba romana, Educatie pentru societate, Religie, Matematica si explorarea mediului, Muzica si miscare, TIC, Educatie fizica si sport, Consiliere si Arte vizuale si lucru manual, potrivit site-ului Ministerului Educatiei.

Parintii au pierdut in instanta: Inscrierea in clasa pregatitoare este legala

Curtea de Apel Bucuresti a respins, miercuri, contestatia facuta de un grup de parinti in legatura cu ordinul ministrului Educatiei privind inscrierea in clasa pregatitoare. Parintii mai au totusi o sansa pentru decizia nu este definitiva.

Mai mult, avocatul acestora, Mihai Radu, a anuntat ca o sa faca recurs chiar miecuri.

La putin timp dupa aflarea hotararii Curtii de Apel, Catalin Baba, ministrul Educatiei, a salutat aceasta decizie.

Ministrul Educatiei saluta decizia CAB privind clasa pregatitoare

"Asa cum am afirmat, clasa pregatitoare este una dintre solutiile de care Romania are nevoie in acest moment. Actul de justitie este de incredere. Le transmit parintilor sa aiba incredere in Ministerul Educatiei. Suntem la dispozitia dumneavoastra in asa fel incat toate aspectele legate de clasa pregatitoare sa fie intelese", a declarat Baba.

Vezi in documentele de mai jos ce presupune fiecare materie:

mai mult


Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 23:39

10 comentarii
Vrei sa iti inscrii copilul in clasa pregatitoare sau in clasa intai? Ce pasi trebuie sa urmezi

Vrei sa iti inscrii copilul in clasa pregatitoare sau in clasa intai? Ce pasi trebuie sa urmezi

Clasa pregatitoare, obligatorie din anul scolar 2012-2013, da batai de cap parintilor. "De ce se introduce acesta clasa?", "ce copii pot fi inscrisi in aceasta clasa?", "ce trebuie sa contina dosarul de inscriere?" sau "ce se intampla cand nu mai sunt locuri disponibile la scoala arondata?" - sunt intrebarile care se afla, in aceste zile, cel mai des pe buzele parintilor.

Evaluarea psihosomatica a copiilor a inceput pe 20 februarie si, potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Educatiei, se va incheia pe 29 februarie.

Prescolarii, evaluati inainte de a fi inscrisi in grupa pregatitoare sau in clasa I

Cum se face evaluarea prescolalilor?

Evaluarea dezvoltarii psihosomatice a copiilor se efectueaza sub coordonarea centrului Judetean/al municipiului Bucuresti de resurse si asistenta educationala, in perioada prevazuta de calendarul inscrierii in clasa pregatitoare si in clasa I, se arata in metodologia MECTS.

Parintii pot face programare pentru realizarea evaluarii psihosomatice a copiilor. Inainte de a se prezenta la testare, parintii trebuie sa obtina o adeverinta medicala de la pediatrul copilului, prin care se atesta ca prescolarul este "clinic sanatos"/"apt pentru scoala". Documentul va fi prezentat comisiei de evaluare.

Ce se intampla la evaluare?

Fiecare copil va fi evaluat de catre un psiholog, timp de 40 de minute, in prezenta parintelui sau a tutorelui legal instituit care il insoteste, insa acesta nu poate interveni in procesul de evaluare.... mai mult


Vineri, 24 Februarie 2012, ora 14:49

7 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)