clasament universitati lume

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
O singura facultate din Romania se afla primele 200 din lume, in 2014

O singura facultate din Romania se afla primele 200 din lume, in 2014

Universitatea de Vest din Timisoara este singura care a reusit sa intre in Top 200 in lume, anul acesta. Aceasta se situeaza in frunte la specializarea Limbi Moderne.
Ungaria, de exemplu, are cinci universitati in acest clasament, Polonia trei, iar Rusia doua.

Conform Top Universities, care publica acest clasament, topul a fost realizat prima oara in 2004. Universitatile nu se pot inscrie pentru a fi analizate, ci trebuie sa fie mentionate de catre cadrele universitare si cei care raspund sondajului propriu-zis. Cand numarul de referiri la o institutie creste, aceasta este analizata si poate intra in acest clasament.

Astfel, analizate, din Romania, au mai fost, conform Evenimentul Zilei, Universitatea din Bucuresti, la specialitatile Limbi Moderne, Matematica, Fizica si Astronomie, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, tot la specializarea Limbi Moderne, si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, la Limbi Moderne si Matematica.

Topul universitatilor si institutelor de cercetare din lume - unde se afla Romania

Pentru realizarea topului s-au luat in considerare 30 de specializari. In total, au fost luate in considerare si analizate peste 3.000 de universitati.

Harvard, cel mai bine cotata

Dintre universitatile prestigioase ale lumii, Harvard ocupa primul loc la 11 discipline dintr-un total de 30, situandu-se inaintea Massachusetts Institute of Technology (MIT), din SUA, care exceleaza mai ales la disciplina Computer Science.

Harvard conduce in... mai mult


Duminica, 02 Martie 2014, ora 14:52

9 comentarii
Statele Unite domina din nou clasamentul celor mai bune universitati din lume

Statele Unite domina din nou clasamentul celor mai bune universitati din lume

Ca in fiecare an, de la publicarea in 2003 a primului clasament stabilit de Universitatea Jiaotong din Shanghai, institutiile de dincolo de Atlantic isi iau partea leului, cu trio-ul castigator compus din Harvard, Stanford si Berkeley.

Asadar clasamentul celor mai bune universitati din lume confirma din nou suprematia universitatilor americane.

Massachusetts Institute of Technologie (MIT) se afla pe a patra pozitie, iar Universitatea britanica Cambridge, prima institutie din afara Americii, pe locul al doilea.

Clasamentul Shanghai este urmarit si comentat in lumea intreaga, dar face obiectul numeroaselor critici privind metodologia sa. Intr-adevar, el privilegiaza cercetarea in stiinte exacte in detrimentul predarii, mult mai dificil de cuantificat, conform Le Monde.

In criteriile sale, clasamentul Shanghai tine cont de numarul premiilor Nobel atribuite fostilor elevi sau cercetatorilor, de numarul medaliilor Fields (echivalentul premiului Nobel in matematica) si de numarul de articole publicate in reviste exclusiv anglo-saxone, ca "Nature" si "Science".

Marea Britanie isi pastreaza in top 10 doua universitati, Cambridge si Oxford.

Universitatea College of London, clasata pe locul 21 anul trecut, pierde acum doua locuri si iese din Top 20, in avantajul Scolii Politehnice Federale din Zurich, care intra pentru prima data in primele 20 de locuri (23 anul trecut).

Prima universitate franceza Pierre et Marie Curie (Paris VI) s-a clasat pe locul 37, urmata... mai mult


Joi, 15 August 2013, ora 23:42

4 comentarii
Patru universitati din Romania, in topul mondial - vezi specializarile cele mai apreciate

Patru universitati din Romania, in topul mondial - vezi specializarile cele mai apreciate

Universitatea Bucuresti, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea "A. I. Cuza" din Iasi si Universitatea de Vest din Timisoara se afla in topul mondial al institutiilor de invatamant superior, realizat de Compania Quacquarelli Symonds (QS).

Pe de alta parte, in clasamentele pe 2013 in functie de specializari (QS World University Rankings by Subject), Universitatea Bucuresti (UB) se numara printre primele 200 din lume la doua specializari - limbi moderne si, respectiv, media si comunicare.

La cele doua specializari mentionate, UB se afla pe un loc situat intre 151 si 200, mentinandu-si astfel pozitia din 2012.

Editia 2013 a QS World University Rankings by Subject a evaluat 2.858 de universitati si a inclus in clasament un total de 678 de institutii, precizeaza QS.

Topul mondial general (QS World University Rankings) este dominat de universitati din SUA si Marea Britanie.

Astfel, locul I in lume este ocupat de Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA, urmat de universitatile Cambridge (Marea Britanie) si Harvard (SUA).

Urmatoarele trei pozitii revin unor institutii de invatamant superior din Marea Britanie (UCL, Oxford si Imperial College din Londra), dupa care, pana la locul 10, clasamentul este monopol american (Yale, University of Chicago, Princeton University si California Institute of Technology).

QS World University Rankings este un clasament anual al celor mai bune 700 de universitati din lume si, potrivit... mai mult


Vineri, 10 Mai 2013, ora 08:53

2 comentarii
Romania are un sistem universitar mai slab decat Bulgaria si Ucraina - studiu

Romania are un sistem universitar mai slab decat Bulgaria si Ucraina - studiu

Romania se afla pe locul 39 la nivel mondial intr-un clasament al celor mai bune sisteme universitare, arata o cercetare recenta.

Tara noastra se afla in spatele unor tari ca Bulgaria, Chile, Ucraina sau Malaezia, insa sistemul de invatamant universitar romanesc este considerat superior celor din Turcia sau Croatia.

Clasamentul are in vedere criterii precum sumele acordate sistemului universitar de catre guvern (%PIB), cheltuielile anuale per student, numarul studentilor internationali, numarul de articole de specialitate publicate de catre profesorii universitari, numarul cercetatorilor sau rata somajului in randul absolventilor.

In fruntea clasamentului se afla, pentru al doilea an consecutiv, sistemul universitar din Statele Unite ale Americii. Pe urmatoarele locuri se afla Suedia, Elvetia, Canada si Danemarca.

Clasamentul, elaborat de Universitas 21, o retea internationala de universitati axate pe cercetare, masoara sistemele educationale superioare din 50 de state din intreaga lume. Clasamentul nu ia insa in considerare calitatea metodelor de predare din cauza dificultatilor de masurare.

Studiul poate fi vizualizat pe site-ul oficial al organizatiei . mai mult


Joi, 09 Mai 2013, ora 19:20

3 comentarii
Cele mai mari site-uri din lume. Locul 1 nu este ocupat de Google, YouTube sau Yahoo

Cele mai mari site-uri din lume. Locul 1 nu este ocupat de Google, YouTube sau Yahoo

Potrivit ComScore, care a furnizat datele privind cele mai populare site-uri din lume, in topul primelor 20 de platforme de Internet se afla 5 din China, dar si marile firme precum Google, Microsoft, Apple sau Facebook.

Google nu este cel mai mare site din lume, el fiind intrecut de Facebook, reteaua de socializare care are 836,7 milioane de vizitatori unici, potrivit Business Insider.

Pe prima pozitie a topului celor mai importante site-uri din lume se gaseste Facebook.com, platforma sociala care a fost lansata de actualul CEO al companiei, Mark Zuckenberg, atunci cand era student la Harvard.

Site-ul a fost deschis initial doar pentru studentii de la Harvard, dar mai tarziu s-a extins si a cuprins si alte universitati. Acum, Facebook a depasit 1 miliard de utilizatori.

Pe locul 2 se afla Google.com care are 782,8 milioane de vizitatorti unici. Google a intrat pe piata motoarelor de cautare de pe Internet la sfarsitul anilor '90, dar a avansat rapid in preferintele utilizatorilor. Acum, are mai multe tipuri de produse printre care Gmail, Google Maps si Google+.

YouTube.com se afla pe pozitia a treia a topului. Site-ul care are 721,9 milioane de vizitatori unici este o platforma pentru upload, sharing si vizionare a videoclipurilor.

Pe treapta a patra a clasamentului este Yahoo.com, cu 469,9 milioane de vizitatori unici. Este un motor de cautare, o platforma prin care utilizatorii se conecteaza pentru a accesa serviciile Yahoo.

Yahoo este unul dintre... mai mult


Vineri, 08 Februarie 2013, ora 18:10

3 comentarii
Uniunea Europeana isi face propriul clasament mondial al universitatilor

Uniunea Europeana isi face propriul clasament mondial al universitatilor

Uniunea Europeana isi va face propriul clasament al universitatilor, pentru a oferi o alternativa la clasamentul Shanghai, defavorabil de cele mai multe ori universitatilor europene.

Primul clasament european al universitatilor este un proiect gandit inca din 2008, iar acum acesta se va concretiza, a anuntat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, citat de Le Figaro.

Clasamentul "U-multirank" se vrea a fi unul "impartial si fondat pe criterii si date masurabile".

Primele rezultate ale clasamentului european al universitatilor vor fi publicate abia in 2014, a indicat Vassiliou, subliniind ca "cel putin 500 de universitati" vor figura pe aceasta lista.

Scopul acestui clasament este sa-l contracareze pe cel realizat anual de Shanghai, care plaseaza universitatile franceze pe pozitii destul de joase.

"U-multirank" ar urma sa se impuna in randul clasamentelor mondiale ale institutiilor de invatamant superior prin utilizarea unor indicatori mai numerosi si mai completi decat cele de pana acum.

Clasificarea nu se va limita doar la universitatile din Uniunea Europeana, ci va cuprinde universitati din intreaga lume.

De asemenea, va permite compararea universitatilor specializate in diverse domenii, cum ar fi comertul sau stiintele exacte, a adaugat comisarul european pentru educatie. mai mult


Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 23:47

4 comentarii
Universitatea din Bucuresti, in primele 200 de universitati din lume

Universitatea din Bucuresti, in primele 200 de universitati din lume

Universitatea Bucuresti este prezenta in top 200 al celor mai bune institutii de invatamant din lume, clasament realizat de Quacquarelli Symonds Limited.

Rezultatele ranking-ului global al universitatilor, in functie de domeniu, a fost prezentat in cadrul unei conferinte de presa, trasmite Unibuc, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Rankingul QS vizeaza 5 domenii majore: inginerie si tehnologie; stiintele vietii; stiinte naturale; arte si stiinte umaniste; stiinte sociale.

Universitatea din Bucuresti este prezenta in top 200 pentru urmatoarele domenii: Social Sciences & Management - Communication & Media Studies, intre 150-200; Arts & Humanities - English Language & Literature, intre 150-200, precizeaza comunicatul.

Metodologia utilizata de QS presupune aplicarea a trei indicatori principali: Academic Peer Review, Employer Review, Citations per Faculty Member.

D.R. mai mult


Duminica, 01 Iulie 2012, ora 19:19

9 comentarii
Harvard, universitatea cu cea mai buna reputatie din lume

Harvard, universitatea cu cea mai buna reputatie din lume

Universitatea Harvard, din Statele Unite, a fost desemnata drept universitatea cu cea mai buna "reputatie" din lume.

Publicatia The Times Higher Education a realizat un clasament al celor mai bune 200 de universitati cu cea mai buna reputatie din lume, noteaza BBC.

Pe primele zece pozitii ale topului apar sapte universitati din Statele Unite, doua din Marea Britanie si una din Japonia.

Astfel, dupa Harvard, locul doi este ocupat de MTI Massachusetts Institute of Technology, iar trei ii revine universitatii Cambridge din Marea Britanie. Pe patru si cinci regasim doua universitati din SUA - Berkeley, respectiv Stanford.

Celebra Universitate britanica Oxford se afla in clasament pe locul 6, urmata pe 7 de Princeton (SUA). Universitatea Tokyo, din Japonia este pe locul 8, pe 9 Yale, iar pe 10 California Institute of Technology.

Lista celor mai bune 200 de institutii de invatamant superior a fost realizata pe baza unui sondaj de opinie realizat in 2010, pe un esantion de peste 13.000 de cadre universitare din intreaga lume.

Topul a fost publicat dupa scandalul iscat la London School of Economics (LSE, Marea Britanie), unde a absolvit unul dintre fii liderului libian Moammar Gaddafi.

Se pare ca institutia ar fi primit donatii importante de la clanul Gaddafi. mai mult


Joi, 10 Martie 2011, ora 22:42

Clasamentul celor mai bune universitati din lume

Clasamentul celor mai bune universitati din lume

Anul acesta, clsamentul celor mai bune universitati din lume a suferit ceva modificari, universitati prestigioase britanice, precum Oxford si Cambridge, alunecand si facand loc unora din SUA.

Astfel, pe primul lor se afla Universitatea Harvard, urmata de California Institute of Technology, Massachusetts Institute of Technology, Stanford University si Princeton University. Abia pe locul 6 se afla Universitatea Cambridge, urmata de Oxford (foto), relateaza Daily Mail.

De altfel, numai 5 universitati britanice au reusit sa-si faca loc in top 50 si numai 14 in top 100, chiar daca regatul isi adjudeca in mod traditional rolul de lider in educatia superioara.

Clasamentul publicat in Times Higher Education World University Rankings vine ca un semnal de alarma pentru cea de-a doua natiune din punct de vedere al valorii institutiilor sale de invatamant, aratand ca reputatia pentru excelenta a fost exagerata in ultimii ani. Topul este mai cu seama important pentru Marea Britanie in contextul in care guvernul pregateste taieri masive din bugetul educatiei superioare.

Vezi topul celor mai bune universitati din lume

1. Harvard University

2. California Institute of Technology

3. Massachusetts Institute of Technology

4. Stanford University

5. Princeton University

6. University of Cambridge

7. University of Oxford

8. University of California, Berkeley

9. Imperial College London

10. Yale University

11. University of California, Los Angeles... mai mult


Joi, 16 Septembrie 2010, ora 21:22

14 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  2. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  3. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  4. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  5. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  6. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  7. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  8. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  9. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  10. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)