clone umane

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
La un pas de clonare: Embrioni umani din celule ale pielii

La un pas de clonare: Embrioni umani din celule ale pielii

Cercetatorii au creat in laborator embrioni umani cu ajutorul unor particule de piele, aducand mai aproape era in care clonarea oamenilor va fi un lucru cat se poate de normal.

In cadrul experimentului care seamana izbitor cu cel al crearii oitei Dolly, oamenii de stiinta au recoltat celule din epiderma de pe mainile si picioarele a doi barbati si le-au plasat in interiorul unui ovul.

Embrionii astfel creati au trait doar 5 sau 6 zile, dar reprezinta o speranta pentru cei care vor sa obtina tratamente pentru boli degenerative, precum Alzheimer-ul sau cancerul.

Potrivit Daily Mail, cercetatorii de la Fundatia New York Stem Cell au reusit sa inteleaga de ce embrionii nu rezista foarte mult, platind 16 femei pentru a-si dona ovulele, in timp ce pielea a fost luata de la doi barbati. Celulele straine au fost implantate in ovul fara sa fie indepartat AND-ul initial, aratandu-se in acest fel ca acesta are un rol esential pentru creatie. Acestea au inceput sa se divida, dar, la fel ca intreg embrionul, erau mutante, in sensul ca aveau 3 seturi de AND in loc de doua, cat este normal (unul de la mama si altul de la tata).

Scopul experimentului nu este acela de a crea bebelusi clonati, ci de a se extrage celulele stem pentru a trata bolile degenerative. Din pacate, celulele recoltate in cadrul acestui studiu nu erau viabile, dar procesul este foarte aproape de a fi finalizat cu succes.

Cercetatorul Dieter Egli spune ca oamenii ar putea scapa de cancer, de boli care... mai mult


Joi, 06 Octombrie 2011, ora 11:58

1 comentariu
Omul care se joaca de-a Dumnezeu

Omul care se joaca de-a Dumnezeu

Un doctor Frankenstein modern, incurajat de clonarea celebrei ovine Dolly, si-a propus sa recurga la acelasi sistem de copiere, avand de data aceasta drept subiect fiinta umana.

Panayiotis Zavos, savant cu o cariera de un sfert de secol in mediul academic si cercetare in domeniul reproducerii, a iscat uriase curente de opinie, prin experimentele sale neortodoxe, arata Discovery Science.

Fertilizarea in vitro, practicata cu success dovedit, l-a determinat pe doctorul american sa forteze limitele unui tabu. El a declarat ca a reusit clonarea unui numar de 14 embrioni umani, transferand 11 dintre ei in uterele a patru femei, pregatite sa dea nastere unui copil clonat.

Intrucat s-a confruntat cu oprobiul cvasigeneral in Statele Unite si, mai ales in Marea Britanie, unde, ca in majoritatea tarilor vest europene, astfel de practici sunt ilegale, controversatul om de stiinta a ales o alta parte a lumii.

Si-a luat ustensilele de "produs oameni", mutandu-si cartierul general pe continentul asiatic.

Fiindca aminteam de Anglia, Societatea Regala de Medicina a declansat o furtuna de proteste si a solicitat imperativ mediei din aceasta tara sa nu promoveze public un asemenea "impostor".

Sprijin total in Orient

Prima tinta a lui Zavos s-a numit Hezbollah, acolo unde un foarte influent imam palestinian i-a acordat intregul sprijin.

A devenit apoi membru al Comitetului Consultativ International din Orientul Mijlociu, precum si al Consiliului Director al Academiei... mai mult


Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 11:27

13 comentarii
Senatorii au interzis clonarea umana si comertul cu embrioni si gameti umani

Senatorii au interzis clonarea umana si comertul cu embrioni si gameti umani

Plenul Senatului a adoptat marti, cu 99 de voturi "pentru", trei "impotriva" si doua abtineri, un proiect de lege de incriminare a clonarii umane, precum si a comertului cu embrioni si gameti umani, aceste infractiuni fiind pedepsite cu inchisoare de la 3 la 7 ani.

Proiectul are ca scop armonizarea legislatiei romanesti cu cea europeana, incriminand clonarea umana, implantarea embrionului uman in corpul unei femele de animal, cresterea si dezvoltarea unui embrion uman creat in alt mod decat fertilizarea in vitro a unui ovul uman cu gameti masculini umani, pentru o perioada mai mare de 14 zile, cresterea si dezvoltarea unui embrion uman in exteriorul corpului unei femei pentru o perioada mai mare de 14 zile, plasarea unui embrion obtinut ilegal in corpul unei mame purtatoare si comertul cu embrioni si gameti umani.

Senatul este prima Camera sesizata, iar decizia finala va fi luata de Camera Deputatilor. mai mult


Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 15:29

1 comentariu
Un deputat PD-L cere interzicerea clonarii umane

Un deputat PD-L cere interzicerea clonarii umane

Deputatul PD-L Mircia Giurgiu a anuntat vineri, in cadrul unei conferinte de presa, ca va depune in Parlament, saptamana viitoare, un proiect de lege privind interzicerea clonarii umane si a aplicatiilor biomedicinei care incalca demnitatea umana.

Mircia Giurgiu a declarat ca actul normativ are rolul de a preveni, pe viitor, posibilitatea clonarii umane in Romania, in conditiile in care "fiinta umana are demnitate si trebuie respectata", relateaza Mediafax.

Potrivit acestuia, Romania a ratificat mai multe conventii europene privind protectia drepturilor omului, dar acestea nu contin prevederi pentru interzicerea clonarii, ci se refera doar la interzicerea crearii de embrioni umani in scopuri de cercetare si a interventiei in genomul uman.

"Chiar daca in acest moment nu exista niciun pericol, avand in vedere ca la nivel mondial stiinta evolueaza repede, trebuie sa fim pregatitit pentru a preveni orice intentie", a declarat Mircia Giurgiu pentru Realitatea TV, mentionand ca in ciuda faptului ca Romania nu este o tara dezvoltata, "nu inseamna ca nu am putea sa fim un loc unde sa se incerce experiemente".

In proiectul de lege se precizeaza ca sunt interzise si constituie infractiuni "clonarea umana, implantarea embrionului uman clonat in corpul unei mame purtatoare sau intr-o femela de animal, cresterea si dezvoltarea unui embrion uman creat in alt mod decat fertilizarea in vitro a unui ovul uman cu gameti masculini umani, pentru o perioada mai mare de 14 zile,... mai mult


Vineri, 12 Martie 2010, ora 17:36

Deputatii rusi prelungesc interdictia privind clonarea umana

Deputatii rusi prelungesc interdictia privind clonarea umana

Duma de Stat, camera inferioara a parlamentului federal rus, a decis prelungirea interdictiei provizorii a clonarii umane.

Documentul adoptat prevede interzicerea practicii clonarii umane inainte de intrarea in vigoare a unei legi care sa defineasca principiile de aplicare a tehnologiilor clonarii fiintelor umane.

Proiectul de lege aprobat de paralmentarii rusi nu vizeaza insa clonarea celulelor si organismelor in scopul cercetarii stiintifice, nici clonarea organelor umane pentru transplant.

Clonarea fiintei umane nu este explicit autorizata de lege in nicio tara si Natiunile Unite intentioneaza sa ratifice o conventie internationala care sa interzica aceasta practica, ce suscita o serie de intrebari de ordin religios, moral si juridic. mai mult


Vineri, 26 Februarie 2010, ora 22:35

1 comentariu
Alte articole despre: Rusia clonare interdictie
Un savant roman de la Oxford militeaza pentru clonarea umana

Un savant roman de la Oxford militeaza pentru clonarea umana

Julian Savulescu, savant de origine romana si sef al catedrei de Bioetica de la Universitatea Oxford, este considerat promotorul unora dintre cele mai indraznete teorii cu privire la donarea obligatorie de organe, clonarea umana, folosirea substantelor anabolizante de catre sportivi si configurarea genetica a viitorului copil.

Filosof si doctor in medicina si bioetica, si avand dubla cetatenie, romana si australiana, Savulescu militeaza pentru accesul parintilor la toate informatiile relevante genetic, pentru prelevarea organelor de la persoanele aflate in moarte clinica, pentru hibridizarea om/planta sau om/animal, precum si pentru utilizarea steroizilor pentru cresterea performantelor sportivilor. Si totul cu un singur scop, spune el: pentru a ajuta rasa umana sa evolueze, scrie Romania Libera.

"Avand in vedere riscurile tehnologice care ne ameninta acum si limitele rasei umane, cred ca este necesar sa discutam stiintific modul in care putem ameliora rasa umana. Doar ca oamenilor nu le place sa discute despre asta", a sustinut acesta la inceputul lunii octombrie, in cadrul Festivalului Ideilor Periculoase, care a avut loc la Opera din Sydney.

Evolutia biologica pe care o propovaduieste Savulescu este considerata de unii drept "noua eugenie". (Eugenia este o teorie care preconizeaza ameliorarea populatiilor umane. Termenul are o conotatie negativa in zilele noastre, din cauza asocierii cu nazismul.)

"De fapt, practicam deja eugenia prin analizele pe care le... mai mult


Luni, 26 Octombrie 2009, ora 11:54

5 comentarii
Cand vom avea prima clonare umana?

Cand vom avea prima clonare umana?

Problema clonarii si moralitatea acestui gest au fost readuse in discutie, dupa ce doua echipe de cercetatori din China au reusit sa reprogrameze celule mature recoltate din pielea unor cobai si sa le aduca la stadiul embrionar. Din acestea se pot dezvolta ulterior noi vietati.

Experimentul este intr-o faza inaintata, fiind creati primii astfel de cobai, care sunt replici aproape identice ale cobaiului donator de celule, relateaza AFP, citat de Wall Street Journal.

Practic, dupa cum comenteaza agentia de presa, este o tehnica ocolitoare, ce ar putea duce la obtinerea de celule stem ce ar putea fi folosite pentru tratarea maladiilor fara leac ale omului, dar fara a fi folosite clonele.

Americanii se pregatesc sa cloneze un bebelus

Vor avea clonele umane suflet?

Rezultatele sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat contributia oamenilor de stiinta chinezi la cercetarea in domeniul celulelor stem a fost modesta de-a lungul timpului. Totusi, in ultima vreme ei au publicat mai multe lucrari in acest domeniu decat in trecut.

China este faimoasa mai ales prin terapiile nereusite cu celule stem, care au atras degeaba pacienti din intreaga lume.

Totusi, reprogramarea celulelor recoltate de la soarecii adulti si chiar de la oameni, pentru a le aduce la stadiul embrionar, ii preocupa pe chinezi de peste doi ani.

Un medic cipriot anunta ca a clonat patru copii

Se punea insa intrebarea daca aceste celule reprogramate sunt la fel de versatile ca si adevaratele... mai mult


Marti, 28 Iulie 2009, ora 18:56

3 comentarii
Vor avea clonele umane suflet?

Vor avea clonele umane suflet?

Unii oameni, inclusiv un episcop ortodox care s-a pronuntat in legatura cu acest subiect, spun despre clonele umane ca "nu vor avea suflet" in nici un sens conventional. Aceasta pentru ca, spun ei, embrionul a fost conceput in afara unui "act de iubire".

Acest mod de gandire, oricat ar fi de sincer, este cu totul fals. Starea afectiva sau emotionala a parintilor in momentul actului sexual, inaintea conceptiei, nu are nici un efect asupra statutului embrionului.

Daca o fiinta umana insufletita poate fi produsa numai de doua persoane care se implica intr-un act sexual din iubire pura, atunci fie ar exista mult mai putini oameni pe Pamant decat exista acum, fie majoritatea populatiei lumii ar fi subumana din cauza ca nu ar avea suflet.

Putem oare sa afirmam ca orice copil conceput prin viol, incest, violenta conjugala sau din simpla indiferenta este ipso facto lipsit de suflet?

Daca punem intrebarea in mod eronat, este imposibil sa primim un raspuns corect sau macar rezonabil. In spatele intrebarii: "vor avea clonele suflet?" se ascunde o parere cu totul neortodoxa referitoare la ceea ce este in realitate "sufletul" ...continuare mai mult


Sambata, 30 Mai 2009, ora 09:04

14 comentarii
Alte articole despre: clone suflet, clone umane
In Romania oamenii pot fi clonati

In Romania oamenii pot fi clonati

Spre deosebire de codurile penale moderne din Europa, proiectul noului Cod Penal roman, depus de Ministerul Justitiei in Parlament spre dezbatere, nu prevede nicaieri pozitia Romaniei fata de clonarea umana sau producerea de arme biologice, interzise de toate normele europene.

Legea 301/2004 de modificare a Codului penal, sau Codul lui Macovei, cum a fost supranumita, avea un capitol special dedicat domeniului genetic, intitulat "Crime si delicte privind manipularea genetica".

Producerea de arme biologice se pedepsea cu inchisoarea de la 15 la 25 de ani precum si interzicerea unor drepturi, iar crearea de embrioni umani in alte scopuri decat procreatia se pedepasea cu inchisoare de la 3 la 10 ani, precum si interzicerea unor drepturi.

Potrivit cotidianului Gardianul, adoptarea "codului lui Macovei" a fost amanata in mod repetat, succesorii sai preferand sa se ocupe de elaborarea unui nou Cod.

Codul penal spaniol din 1995, mult indragit de initiatorii proiectului noului Cod penal roman, cuprinde un capitol intitulat "Delicte privitoare la manipularea genetica". In mod curios, acest cod a fost considerat modern numai in ceea ce priveste nepedepsirea incestului, dar nu a mai fost considerat bun ca model cand este vorba de incriminarea clonarii umane. mai mult


Joi, 09 Aprilie 2009, ora 07:40

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba