cod etic scoli romania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Codul etic in scoli: Profesorii nu au voie sa bata elevii sau sa le ceara bani. Ce obligatii au (Video)

Codul etic in scoli: Profesorii nu au voie sa bata elevii sau sa le ceara bani. Ce obligatii au (Video)

Profesorii sunt obligati sa supravegheze permanent elevii, atat pe parcursul activitatilor desfasurate in scoala, cat si la cele organizate de unitatea de invatamant in afara acesteia, sa nu bata copiii si sa nu-i umileasca, potrivit proiectului Codului de etica pentru invatamantul preuniversitar.

Proiectul initiat de Ministerul Educatiei prevede ca persoanele responsabile cu instruirea si educatia elevilor, in mod particular cadrele didactice, au obligatia de a cunoaste, respecta si aplica un set de norme de conduita.

Una dintre normele de conduita se refera la ocrotirea sanatatii fizice, psihice si morale a elevilor, care implica supraveghere permanenta, pe tot parcursul activitatilor desfasurate in scoala, dar si in cadrul actiunilor organizate de unitatea de invatamant in afara acesteia, pentru a fi asigurata pe deplin securitatea copiilor.

De asemenea, profesorilor le sunt interzise agresiunile fizice si tratamentele umilitoare, sub orice forma.

Proiectul mai prevede ca profesorii au obligatia sa asigure protectie fiecarui elev si sa denunte orice forma de violenta fizica, de discriminare, abuz, neglijenta sau de exploatare a elevilor. Totodata, dascalii trebuie sa combata orice forma de abuz sexual, emotional sau spiritual.

Profesorul violator de la Jean Monnet se poate intoarce la catedra - decizie definitiva

Cadrele didactice nu au voie sa-si hartuiasca sexual elevii si nici sa aiba relatii sexuale cu acestia, inclusiv consensuale. Totodata,... mai mult


Luni, 10 Martie 2014, ora 18:39

7 comentarii
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Codul Etic al profesorilor contine sanctiuni ridicole

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Codul Etic al profesorilor contine sanctiuni ridicole

Rar mi-a fost dat sa vad un document atat de lipsit de relevanta, cum este "Codul de etica pentru invatamantul preuniversitar", recent pus in dezbatere publica. Nerelevant pentru ca mentine paradigma esentiala a invatamatului romanesc: locul in care nimeni nu da socoteala de nimic.

Doar se incaseaza salarii, indiferent daca rezultatele la Bacalaureat reprezinta in unele licee zero promovati, pe tara 45%, daca mare parte a absolventilor nu se angajeaza pentru ca nu-i vrea niciun angajator, daca absentele sunt de ordinul milioanelor, iar la educatie fizica 50% dintre elevi prezinta scutiri medicale.

In acest context a aparut in dezbatere publica Codul Etic al profesorilor, care la partea de obligatii sta excelent, sunt insirate cam toate indatoririle si calitatile morale ale dascalilor.

Doar la partea de sanctiuni nu prea avem ce sa constatam.

In problema spinoasa a meditatiilor, Codul Etic mentioneaza ca profesorii nu au voie sa faca meditatii cu propriii elevi. Mai corect, sa nu aiba voie sa faca meditatii cu elevii din scoala (scolile) in care predau, pentru a nu folosi predarea, notarea si evaluarea drept mijloc de presiune pentru ca elevii sa vina la meditatii acasa la profesor, sa-i dea o mita mascata.

Oricum nu inteleg nimic nici acasa la profesor, fiind prea multi, si trebuie sa apeleze la un alt meditator pentru a intelege ceva din disciplina respectiva, de regula matematica. Sunt cazuri rare dar sunt, si cu atat mai vinovati sunt managerii si... mai mult


Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 08:16

9 comentarii
Alte articole despre: cod etic profesori sanctiuni
Fiecare unitate de invatamant va avea o comisie pentru combaterea discriminarii

Fiecare unitate de invatamant va avea o comisie pentru combaterea discriminarii

Fiecare unitate de invatamant va avea o comisie pentru combaterea si prevenirea discriminarii, urmand sa fie infiintat si un Consiliu National de Etica, a declarat, joi, secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea.

"Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant din Romania va cuprinde, pentru prima data, Comisia pentru combaterea si prevenirea discriminarii. Acest organism va avea misiuni foarte clare: sa elaboreze planuri de actiune pentru prevenirea si combaterea discriminarii, sa elaboreze si sa implementeze coduri de conduita a personalului si a elevilor, care sa reglementeze comportamente nondiscriminatorii", a spus Badea, cu prilejul lansarii studiului "O scoala pentru toti? Accesul copiilor romi la o educatie de calitate".

Secretarul de stat a precizat ca respectiva comisie va transmite propuneri de masuri disciplinare catre consiliul de administratie al scolii, in cazul in care elevii sau cadrele didactice incalca prevederile legale referitoare la discriminare. Aceeasi comisie va elabora si va monitoriza implementarea planului institutional de desegregare.

In privinta Consiliul National de Etica, Badea a precizat ca "experienta ultimilor ani a impus, practic, intoarcerea la valori" si ca "instituirea unui cod de etica in viata scolii (...) va determina o schimbare de atitudine si in ceea ce priveste non-discriminarea". mai mult


Joi, 09 Iunie 2011, ora 20:41

TV Ziare.com: Cum isi pot pastra intacta cultura romanii din Serbia?

TV Ziare.com: Cum isi pot pastra intacta cultura romanii din Serbia?

TV Ziare.com va invita sa intrati in dialog marti, incepand cu ora 15.00, cu Daniel Petrovici, presedintele Consiliului National al Minoritatii Romanilor din Serbia, pe tema problemelor comunitatii romane din aceasta tara.

Alaturi de presedintele Consiliului, Daniel Petrovici, va raspunde la intrebari si secretarul general Marcel Dragan.

Cum isi pot pastra intacte traditiile si cultura romanii din Serbia? Cum se poate asigura romanilor din Serbia dreptul la educatie in limba materna?

Este preocupat statul sarb de a proteja minoritatea romana? Cum isi pot apara romanii de acolo mai bine interesele?

Ce s-ar putea face pentru rezolvarea problemelor romanilor din Serbia?

Pentru a participa la emisiune, intrati AICI, incepand cu ora 15.00.

Cine poate participa la emisiune?

Daca aveti intrebari sau opinii pro sau contra temei dezbatute, puteti transmite in direct mesajele dumneavoastra invitatului si acesta va va raspunde pe loc.

La emisiune poate participa orice user al Ziare.com, insa daca vreti sa comentati, trebuie sa fiti logat.

Aflati cum puteti avea si dumneavoastra propria emisiune pe Ziare.com

Aflati cum functioneaza aplicatia "Pro si Contra". Spuneti-ne care este parerea dvs!

Codul de etica

Ziare.com isi rezerva dreptul de a lua masuri impotriva tuturor celor care nu respecta obligatiile ce le revin in urma participarii la emisiune.

Realizatorul emisiunii si comentatorii trebuie sa respecte dreptul la opinie a celorlalti... mai mult


Marti, 23 Martie 2010, ora 13:03

1 comentariu
Coca-Cola si Nestle nu isi mai fac publicitate pentru copii

Coca-Cola si Nestle nu isi mai fac publicitate pentru copii

Companiile Coca-Cola, Star Foods, Nestle, Burger King, Ferrero, General Milks, Mars, Kraft si Unilever nu vor mai face publicitate pentru copiii sub 12 ani la produsele alimentare nesanatoase.

Totodata, aceste companii nu vor mai face campanii ale produselor de tip fast-food in scolile primare, dupa ce au semnat "Codul etic pentru publicitate adresata copiilor", informeaza NewsIn.

"Industria alimentara din Romania si-a asumat rolul de coordonator la nivel european al luptei impotriva obezitatii", spune reprezentantul World Federation of Advertisers (Federatia Mondiala a Publicitarilor), Will Gilroy.

Initiatorul "Codului etic pentru publicitate adresata copiilor", europarlamentarul Magor Csibi, a purtat, pe 22 septembrie, mai multe discutii cu reprezentantii marilor companii alimentare din Romania.

"Ma bucura faptul ca am ajuns la un compromis cu aceste companii, care au semnat de bunavoie acest cod etic si sper ca, la sfarsitul anului viitor, 99% dintre companiile alimentare din Romania sa fie parte a acestui cod", a precizat Magor Csibi.

In cazul in care nu respecta prevederile, companiile care au semnat acest cod etic pot fi sanctionate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si de Consiliul National al Audiovizualului, potrivit legii.

"Codul etic pentru publicitate adresata copiilor" a fost lansat pentru a reduce cresterea gradului de obezitate in randul copiilor. La nivelul Uniunii Europene sunt aproape 22 de milioane de copii... mai mult


Joi, 11 Decembrie 2008, ora 14:22

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)