cod etica invatamant preuniversitar

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Codul etic in scoli: Profesorii nu au voie sa bata elevii sau sa le ceara bani. Ce obligatii au (Video)

Codul etic in scoli: Profesorii nu au voie sa bata elevii sau sa le ceara bani. Ce obligatii au (Video)

Profesorii sunt obligati sa supravegheze permanent elevii, atat pe parcursul activitatilor desfasurate in scoala, cat si la cele organizate de unitatea de invatamant in afara acesteia, sa nu bata copiii si sa nu-i umileasca, potrivit proiectului Codului de etica pentru invatamantul preuniversitar.

Proiectul initiat de Ministerul Educatiei prevede ca persoanele responsabile cu instruirea si educatia elevilor, in mod particular cadrele didactice, au obligatia de a cunoaste, respecta si aplica un set de norme de conduita.

Una dintre normele de conduita se refera la ocrotirea sanatatii fizice, psihice si morale a elevilor, care implica supraveghere permanenta, pe tot parcursul activitatilor desfasurate in scoala, dar si in cadrul actiunilor organizate de unitatea de invatamant in afara acesteia, pentru a fi asigurata pe deplin securitatea copiilor.

De asemenea, profesorilor le sunt interzise agresiunile fizice si tratamentele umilitoare, sub orice forma.

Proiectul mai prevede ca profesorii au obligatia sa asigure protectie fiecarui elev si sa denunte orice forma de violenta fizica, de discriminare, abuz, neglijenta sau de exploatare a elevilor. Totodata, dascalii trebuie sa combata orice forma de abuz sexual, emotional sau spiritual.

Profesorul violator de la Jean Monnet se poate intoarce la catedra - decizie definitiva

Cadrele didactice nu au voie sa-si hartuiasca sexual elevii si nici sa aiba relatii sexuale cu acestia, inclusiv consensuale. Totodata,... mai mult


Luni, 10 Martie 2014, ora 18:39

7 comentarii
Fost secretar de stat in Educatie: Ministerul invita informal cadrele didactice sa ia spaga

Fost secretar de stat in Educatie: Ministerul invita informal cadrele didactice sa ia spaga

Oana Badea, fost secretar de stat in Ministerul Educatiei in guvernul Boc, spune ca actualul Guvern invita informal cadrele didactice sa ia bani de la parinti, in conditiile in care sistemul de invatamant este subfinantat, iar calificativele anuale se dau in functie de anumiti parametri, pentru care e nevoie de bani.

"Ministerul insusi invita la colectarea sumelor informale prin documentele sale oficiale. Un exemplu concret este fisa de evaluare anuala a cadrului didactic. Dascalii risca sa piarda puncte serioase la evaluarea anuala cu afectarea calificativului anual daca nu obtin finantare", reaminteste Oana Bade.

Ea da si cateva cateva exemple: aplicarea metodelor contemporane activ-participative (2p), realizarea unor lectii din perspectiva transdisciplinara (1p), utilizarea in cadrul orelor de curs a materialelor auxiliare existente in dotarea cabinetelor/bibliotecii scolare/manualul profesorului (1p), realizarea si utilizarea unor mijloace didactice, originale, specifice disciplinei (1p), utilizarea mijloacelor TIC in cadrul orelor de curs (1p), feed-back-ul primit de la elevi si parinti prin aplicarea unor fise/chestionare. (1p) sau valorizarea activitatilor prin realizarea unor portofolii/expozitii/exemple de buna practica (1p)

"Atata timp cat ministerul nu a dotat fiecare clasa cu un computer, cat metodele activ-participative presupun intai de toate baza materiala adecvata si functionala (dar inexistenta in majoritatea scolilor), cat simpla xeroxarea a... mai mult


Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 16:57

6 comentarii
Invitatii Ziare.com Oana Badea: Vindecarea din interior

Invitatii Ziare.com Oana Badea: Vindecarea din interior

Care ar trebui sa fie frecventa si gravitatea faptelor neconforme pentru ca un corp profesoral sa se simta realmente in pericol? Eu, una, cred ca educatia jn, e de prea mult timp in "breaking news".

Vindecarea corpului profesoral se poate face chiar din interiorul sau. Dar, ca sa vrei vindecarea trebuie sa accepti un diagnostic necrutator. Iar ca sa accepti diagnosticul respectiv trebuie inainte de toate sa iesi din ipocrizia fara margini a limbajului de lemn: "E un caz izolat si nu ar trebui sa generalizam".

Stiti, probabil, vorba aceea romaneasca despre efectul cartofului stricat asupra celorlati cartofi din lada? E foarte sanatos sa sufli si in iaurt cand, intr-un sistem care se ocupa de educatie prin excelenta si nu doar de instructie, cazurile "nemaiintalnite", "socante", "zguduitoare" devin, din ce in ce mai des, stiri locale sau nationale.

Nu mai e pentru nimeni un secret faptul ca sistemele corupte si neperformante se autogenereaza. Teoretic, insanatosirea lor se poate face in doua moduri: din interior atunci cand exista suficienti anticorpi sau din exterior atunci cand nu exista o masa critica proprie pentru a interveni.

Practic, (practica ne omoara, la teorie nu ne bate nimeni) insanatosirea se face doar daca exista vointa, putinta si motivatie. Exemplul organizarii unui bacalaureat relevant in 2011 dovedeste cu prisosinta ca atunci cand exista vointa, putinta si motivatie, cu aceeasi resursa umana in "sistem" se pot face lucruri indreptate spre ceea... mai mult


Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 09:53

3 comentarii
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Codul Etic al profesorilor contine sanctiuni ridicole

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Codul Etic al profesorilor contine sanctiuni ridicole

Rar mi-a fost dat sa vad un document atat de lipsit de relevanta, cum este "Codul de etica pentru invatamantul preuniversitar", recent pus in dezbatere publica. Nerelevant pentru ca mentine paradigma esentiala a invatamatului romanesc: locul in care nimeni nu da socoteala de nimic.

Doar se incaseaza salarii, indiferent daca rezultatele la Bacalaureat reprezinta in unele licee zero promovati, pe tara 45%, daca mare parte a absolventilor nu se angajeaza pentru ca nu-i vrea niciun angajator, daca absentele sunt de ordinul milioanelor, iar la educatie fizica 50% dintre elevi prezinta scutiri medicale.

In acest context a aparut in dezbatere publica Codul Etic al profesorilor, care la partea de obligatii sta excelent, sunt insirate cam toate indatoririle si calitatile morale ale dascalilor.

Doar la partea de sanctiuni nu prea avem ce sa constatam.

In problema spinoasa a meditatiilor, Codul Etic mentioneaza ca profesorii nu au voie sa faca meditatii cu propriii elevi. Mai corect, sa nu aiba voie sa faca meditatii cu elevii din scoala (scolile) in care predau, pentru a nu folosi predarea, notarea si evaluarea drept mijloc de presiune pentru ca elevii sa vina la meditatii acasa la profesor, sa-i dea o mita mascata.

Oricum nu inteleg nimic nici acasa la profesor, fiind prea multi, si trebuie sa apeleze la un alt meditator pentru a intelege ceva din disciplina respectiva, de regula matematica. Sunt cazuri rare dar sunt, si cu atat mai vinovati sunt managerii si... mai mult


Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 08:16

9 comentarii
Alte articole despre: cod etic profesori sanctiuni
Nou Cod de Etica: Profesorii nu mai au voie sa-si mediteze propriii elevi

Nou Cod de Etica: Profesorii nu mai au voie sa-si mediteze propriii elevi

Proiectul Codului de Etica pentru invatamantul preuniversitar, aplicabil tuturor persoanelor din sistemul de stat, particular si confesional, a fost lansat in dezbatere publica, vineri, urmand ca observatiile sa fie primite pana in 12 mai.

Codul este aplicabil tuturor persoanelor din sistemul national de invatamant preuniversitar de stat, particular si confesional, responsabile cu instruirea si educatia, si care, in conformitate cu prevederile "Statutului personalului didactic" din Legea Educatiei Nationale 1/2011, indeplinesc functia de personal didactic/cadru didactic, personal didactic auxiliar, personal didactic asociat, precum si functii de conducere, de indrumare si control in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant preuniversitar, in inspectoratele scolare si casele corpului didactic.

Obligatiile profesorilor in raport cu elevii

In vederea asigurarii unui invatamant de calitate, in relatiile cu elevii, persoanele responsabile cu instruirea si educatia, in mod particular cadrele didactice, au obligatia de a cunoaste, respecta si aplica un set de norme de conduita. Acestea au in vedere: (1) Ocrotirea sanatatii fizice, psihice si morale a elevilor prin:

a) supravegherea permanenta a acestora pe tot parcursul activitatilor in scoala cat si in cadrul celor organizate de unitatea scolara in afara acesteia, in vederea asigurarii depline a securitatii tuturor celor implicati in aceste actiuni;

b) interzicerea agresiunilor fizice si tratamentelor... mai mult


Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 16:38

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba