cod penal minori

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Noul Cod Penal: Cersetorii nu mai pot fi pedepsiti cu inchisoarea

Noul Cod Penal: Cersetorii nu mai pot fi pedepsiti cu inchisoarea

Cersetorii nu mai pot fi pedepsiti cu inchisoarea, potrivit modificarilor aduse Codului Penal, care au intrat in vigoare incepand cu 1 februarie.

Vechea reglementare prevedea ca persoanele care pot munci, dar prefera sa le ceara bani trecatorilor ar putea ajunge dupa gratii, iar pedepsele variau intre o luna si trei ani de inchisoare.

"Fapta persoanei care, avand capacitatea de a munci, apeleaza in mod repetat la mila publicului, cerand ajutor material, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 ani", se preciza in art. 326 din vechiul Cod Penal, care nu se mai regaseste printre noile reglementari.

In schimb, prevederile recente se refera la cei care exploateaza minori sau persoane cu dizabilitati, punandu-i pe acestia sa practice cersetoria. Ei risca sa fie amendati sau chiar sa fie condamnati la inchisoare, cu pedepse intre sase luni si trei ani.

"Fapta persoanei care determina un minor sau o persoana cu dizabilitati fizice ori psihice sa apeleze in mod repetat la mila publicului pentru a cere ajutor material sau beneficiaza de foloase patrimoniale de pe urma acestei activitati se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda", se arata in art. 215 din noul Cod Penal, care se refera la exploatarea cersetoriei.

De asemenea, daca fapta este savarsita de "un parinte, tutore, curator ori de catre cel care are in ingrijire persoana care cerseste" sau "prin constrangere", aceasta se pedespseste cu inchisoarea de la unu la cinci ani.

Nitu:... mai mult


Luni, 10 Februarie 2014, ora 17:02

7 comentarii
Efectele noului Cod Penal: Peste 1.000 de detinuti au cerut sa iasa mai repede din inchisoare

Efectele noului Cod Penal: Peste 1.000 de detinuti au cerut sa iasa mai repede din inchisoare

Peste 1.000 de detinuti au trimis cereri pentru a iesi mai repede din inchisoare, fie prin reducerea pedepselor sau chiar prin eliberare imediata, in primele doua zile de la intrarea in vigoare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala.

Realitatea TV a cerut detalii in acest caz de la mai multe penitenciare din tara, ai caror reprezentanti au precizat ca peste 1.000 de dosare ale condamnatilor care vor pedepse mai mici sau sa iasa din inchisoare au fost trimise instantelor.

Ucigasul unei fetite de 8 ani din lasi, ajutat de noul Cod sa scape de inchisoare

De exemplu, conducerea Penitenciarului Botosani a selectat 186 astfel de cererei pentru a fi trimise magistratilor, la Satu Mare au fost alese 103 cazuri, la Penitenciarul de minori din Craiova au fost selectate 380 de dosare, iar la Tichilesti au fost alese 200 de astfel de solicitari.

Si la Penintenciarul Margineni s-au inregistat numeroase cereri, dintre care 250 de dosare au fost selectate spre a fi trimise instantei, au precizat reprezentantii centrului de detentie.

Efectele noului Cod Penal: 122 de detinuti au iesit din inchisoare in prima zi

Toti condamnatii care au depus aceste dosare ar putea primi pedepse mai usoare sau ar putea scapa de inchisoare, potrivit modificarilor aduse Codului Penal, care au intrat in vigoare pe 1 februarie. De atunci si pana in prezent, peste 250 de condamnati au fost ajutati de noile prevederi fie sa iasa deja din inchisoare, fie sa primeasca pedepse mai blande. mai mult


Duminica, 02 Februarie 2014, ora 16:17

12 comentarii
Efectele noului Cod Penal: 122 de detinuti au iesit din inchisoare in prima zi

Efectele noului Cod Penal: 122 de detinuti au iesit din inchisoare in prima zi

Un numar de 122 de detinuti au fost pusi in libertate sambata, 1 februarie, ca urmare a punerii in aplicare a prevederilor legale din noul Cod penal si noul Cod de procedura penala, informeaza Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP).

De asemenea, pentru 176 de detinuti, a fost inlocuita pedeapsa inchisorii cu masura educativa a internarii intr-un centru de detentie, a mai precizat sursa citata.

Primul beneficiar al aplicarii legii mai favorabile in cazul detinutilor din Capitala este un minor, care urma sa fie transferat intr-un centru educativ, in urma unei decizii luate de Tribunalul Municipiului Bucuresti.

"Minorul nu a fost adus la instanta. Comisia penitenciarului a trimis la tribunal dosarul acestuia, iar judecatorul a dispus incadrarea lui intr-un centru educativ", a declarat sambata, pentru MEDIAFAX, presedintele Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei.

Decizia instantei a fost deja transmisa penitenciarului unde minorul executa pedeapsa.

La nivelul instantei Tribunalului Bucuresti, a adaugat Laura Andrei, se mai afla alte sapte dosare ce urmeaza a fi analizate, in urma carora detinutii, inclusiv minori, ar putea beneficia de aplicarea legii penale mai favorabile.

"Aceste opt dosare au reprezentat urgente. In zilele urmatoare, vor fi mult mai multe astfel de sesizari ale instantei", a mentionat presedintele Tribunalului Bucuresti.

Judecatorul Laura Andrei a mai precizat ca, pe langa dosarele aflate la TB, la Judecatoria Sectorului 5 se... mai mult


Duminica, 02 Februarie 2014, ora 12:21

25 comentarii
Noul Cod Penal, modificat prin OUG? O singura intrebare, multe raspunsuri, nicio solutie

Noul Cod Penal, modificat prin OUG? O singura intrebare, multe raspunsuri, nicio solutie

Modificarile aduse Codurilor Penal si de Procedura Penala au intrat in vigoare sambata. Ele contin prevederi care au declansat polemici dure intre tabara politica si specialistii in Drept.

Acestia din urma sustin efectele juridice produse de noile coduri nu au fost bine calculate si ca astfel se va ajunge ca procurorii sa fie obligati sa anunte suspectii ca urmeaza sa fie interceptati sau ca tortionarii sa scape de urmarirea penala.

Insa mingea care a fost pasata cel mai mult intre tabere a fost adoptarea de catre Guvern a unei ordonante de urgenta care sa corecteze aceste chestiuni.

Pana la ora 24.00, vineri, guvernul nu a emis nicio OUG care sa amane intrarea in vigoare a Codurilor. Sambata, acestea au devenit efective si obligatorii si au inceput sa produca efecte, existand numeroase cereri de la detinuti sa li se micsoreze pedeapsa sau sa fie eliberati din inchisoare.

Pe siteul Ministerului de Justitie a fost publicat, insa, un proiect de OUG privind unele modificari aduse Noului Cod de Procedura Penala (NCPP), nu insa si Noului Cod Penal (NCP).

OUG de modificare a Codului Penal, constitutional sau neconstitutional? Aceasta-i intrebarea, raspunsurile sunt diferite

Inca de la inceputul saptamanii trecute, mai multi specialisti in Drept au avertizat ca intrarea in vigoare a noilor Coduri vor produce efecte nedorite. Acestei pozitii i s-au raliat succesiv, Livia Stanciu, judecatoare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Laura Codruta Kovesi, procuror... mai mult


Sambata, 01 Februarie 2014, ora 18:22

33 comentarii
Efectele noului Cod Penal: Au inceput deja eliberarile - Primul detinut care a iesit din inchisoare

Efectele noului Cod Penal: Au inceput deja eliberarile - Primul detinut care a iesit din inchisoare

Au inceput eliberarile din penitenciare, sambata, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Penal.

Judecatorii Tribunalului Bucuresti au decis deja scoaterea unui minor din inchisoare si sanctionarea lui printr-o masura educativa, informeaza Realitatea Tv.

Insa foarte multi detinuti ar putea iesi din inchisoare, sub incidenta noului Cod Penal, care a intrat in vigoare la 1 februarie.

Admnistratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) estimeaza ca aproximativ 400 de detinuti ar putea beneficia de noile prevederi.

"Inaintam aceasta cifra sub rezerva ca, potrivit legii, modificarea unei pedepse ori a unei masuri educative definitiv aplicate reprezinta atributul exclusiv al instantei de judecata, comisiile avand doar sarcina de a sesiza instantele competente in situatiile in care apreciaza ca se impune modificarea sanctiunii, ca urmare a succesiunii in timp a legilor penale", subliniaza ANP.

Noile Coduri au intrat in vigoare: Cel putin 400 de detinuti ar putea fi eliberati

Robert Cazanciuc verifica stadiul cererilor

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, verfica, sambata, stadiul cererilor pentru eliberare din penitenciar.

Romania Tv informeaza ca el vrea sa vada cate cereri au fost depuse de detinuti, care este situatia lor si cati vor fi lasati in libertate. mai mult


Sambata, 01 Februarie 2014, ora 16:31

8 comentarii
Cati detinuti ar putea fi eliberati gratie noului Cod penal

Cati detinuti ar putea fi eliberati gratie noului Cod penal

Ministerul Justitiei arata, in cadrul unei estimari, cati detinuti, in majoritate condamnati cand erau minori sau aflati in ultima perioada de executare, ar putea fi eliberati la intrarea in vigoare a noului Cod penal.

Circa 200 de detinuti, in majoritate condamnati cand erau minori sau aflati in ultima perioada de executare, ar putea fi eliberati la intrarea in vigoare a noului Cod penal, estimeaza Ministerul Justitiei (MJ), care precizeaza ca evaluarea cazurilor nu este finalizata.

MJ arata, intr-un comunicat de marti, ca la nivelul tuturor penitenciarelor s-au constituit si functioneaza, conform HG nr. 836 din 30 octombrie 2013 si OUG 116 din 23 decembrie 2013, comisii mixte, formate din judecatori, procurori si personal administrativ, care au rolul de a evalua incidenta legii penale mai favorabile in cazul tuturor persoanelor aflate in executarea pedepselor si masurilor educative privative de libertate, din perspectiva noilor reglementari penale si procesual penale.

Amnistia goleste puscariile: Cati detinuti ar putea fi eliberati

Potrivit legii, explica ministerul, modificarea unei pedepse ori a unei masuri educative definitiv aplicate reprezinta atributul exclusiv al instantei de judecata, comisiile avand "doar dreptul de a sesiza instantele competente, in situatiile in care apreciaza ca se impune modificarea sanctiunii, ca urmare a succesiunii in timp a legilor penale".

Situatiile a peste jumatate din detinutii Romaniei, analizate deja de comisii... mai mult


Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 21:07

6 comentarii
Pedofilii dorm linistiti: Varsta consimtamantului sexual, redusa la13 ani

Pedofilii dorm linistiti: Varsta consimtamantului sexual, redusa la13 ani

In ultimii ani, Romania a introdus sanctiuni penale drastice pentru abuzurile sexuale asupra minorilor, pornografia infantila sau traficul de minori.

Insa noul Cod penal lasa loc abuzurilor sexuale asupra minorilor cu varste cuprinse intre 13 si 18 ani, prin scaderea drastica si brusca a varstei consimtamantului sexual, informeaza Gardianul.

Astfel, Codul penal actual incrimineaza coruptia sexuala a minorilor in art. 202. Textul se aplica in legatura cu orice minor, adica pana la varsta de 18 ani.

Insa, noul Cod penal apara impotriva pedofililor numai minorii care nu au implinit 13 ani. Prin urmare, daca minorul a implinit 13 ani, poate fi abuzat de pedofili.

De asemenea, actualul Cod penal pedepseste sever persoana care obtine servicii sexuale de la un minor in schimbul unei sume de bani.

Astfel, art. 198 alin. 4 din Codul penal in vigoare prevede ca: "Daca actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex, care nu a implinit varsta de 18 ani, a fost determinat de oferirea sau darea de bani ori alte foloase de catre faptuitor, direct sau indirect, victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi".

Proiectul noului Cod penal dezincrimineaza aceasta fapta, in contradictie cu legislatia din majoritatea tarilor europene si cu prevederile Protocolului optional la Conventia cu privire la drepturile copilului, referitor la vanzarea de copii, prostitutia copiilor si pornografia infantila din anul 2000. mai mult


Miercuri, 06 Mai 2009, ora 07:51

26 comentarii
Parlamentarii nu vor ca minorii sa raspunda penal de la 13 ani

Parlamentarii nu vor ca minorii sa raspunda penal de la 13 ani

Membrii subcomisiei de analiza a noilor coduri penale resping prevederea potrivit careia un minor trebuie sa raspunda penal de la 13 ani, si nu de la 14 ani asa cum era pana acum.

Presedintele subcomisiei, Victor Ponta, a declarat luni, la sfarsitul sedintei de lucru, ca in afara de deputatul PC Sergiu Andon, toti ceilalti membri ai comisiei considera ca 14 ani este varsta de la care un minor trebuie sa raspunda penal, nu 13, cum este in proiect.

"Problema este daca in ziua de astazi un minor este, intr-adevar, mai dezvoltat fizic sau poate sa aiba acces mai mult la informatii, Internet, televiziune, daca se dezvolta psihic mai repede, ceea ce, in opinia noastra si in opinia sociologilor, nu este adevarat", a declarat Ponta citat de Agerpres.

Acesta a mai argumentat ca in traditia noastra 14 ani este varsta la care un tanar isi primeste buletinul si "la care are deja mult mai mare capacitate in dreptul civil".

Pe de alta parte, Ponta a recunoscut ca trebuie gasita o solutie optima pentru a cazurile in care infractiunile sunt comise de copiii intre 13 si 14 ani, astfel incat de la o greseala tinereasca, sa nu fie transformati in infractori pe viata, in loc sa fie corectati. "Orice adult care se foloseste de un minor pentru un comiterea unei infractiuni trebuie sa raspunda penal, si nu minorul", a adaugat Ponta.

In schimb, secretarul de stat in Ministerul Justitiei Alina Bica a sustinut ca in alte tari minorii raspund chiar si de la 10 ani si ca ar fi necesar... mai mult


Marti, 31 Martie 2009, ora 10:16

3 comentarii
Noul Cod penal: Minorii vor raspunde penal de la 13 ani

Noul Cod penal: Minorii vor raspunde penal de la 13 ani

Potrivit noului Cod Penal, minorii ar putea fi pedepsiti incepand de la 13 ani, reducandu-se astfel cu un an limita de varsta de la care acestia pot raspunde penal.

Proiectul noului Cod Penal, adoptat recent de Guvern si trimis la Parlament pentru adoptare, propune reducerea limitei de varsta de la care este posibila angajarea raspunderii penale a minorului de la 14 la 13 ani.

Potrivit expunerii de motive privind noile modificari aduse Codului Penal, acesta este unul dintre punctele centrale ale reformei in justitie.

La baza acestei modificari stau cifrele din ultimii ani care arata o crestere continua a faptelor penale savarsite de minori cu varsta sub 14 ani, acestia ajungand nu de putine ori sa comita fapte foarte grave sau sa fie atrasi in activitatea grupurilor de criminalitate organizata tocmai pe considerentul ca nu pot fi trasi la raspundere penala.

Mai mult, expertizele efectuate cu privire la existenta discernamantului in cazul minorilor cu varsta cuprinsa intre 14 si 16 ani, arata ca in peste 90% dintre cazuri s-a stabilit existenta acestui discernamant, ceea ce inseamna ca, de regula, discernamantul exista anterior varstei de 14 ani.

"Acest lucru este firesc, progresul tehnologic si mediul social contemporan favorizand o maturizare mai rapida a adolescentilor in raport cu perioada de acum patru decenii", se arata in expunerea de motive a noului Cod penal.

In legislatia europeana care reglementeaza dreptul minorilor, cea mai redusa limita de... mai mult


Luni, 16 Martie 2009, ora 11:32

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba