cod procedura civila

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cei mai puternici profesori de procedura civila aduc solutii lumii juridice

Cei mai puternici profesori de procedura civila aduc solutii lumii juridice

Vineri, 27 septembrie, la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Drept, Aula Magna, va avea loc conferinta NCPC Big Four, eveniment ce ii aduce la un loc pe cei mai puternici profesori de procedura civila.

Astfel, Viorel Mihai Ciobanu, Ion Deleanu, Ioan Les, Gabriel Boroi vor aborda o lista de subiecte controversate, pentru a oferi solutiile pe care lumea juridica le cauta, in incercarea de a curma si a preveni practica judiciara neunitara.

Cuvantul de deschidere il va avea av. dr. Gheorghe Florea, Presedinte UNBR, iar moderatorii evenimentului vor fi conf. univ. dr. Traian Briciu, Bogdan Dumitrache, dr. Andrei Savescu.

Mai multe detalii despre eveniment pe site-ul http://www.proceduracivila.ro/. mai mult


Marti, 10 Septembrie 2013, ora 12:28

1 comentariu
Noul Cod de Procedura Civila dezbatut la Bucuresti

Noul Cod de Procedura Civila dezbatut la Bucuresti

Conferinta "Noul Cod de Procedura Civila - intelegere si aplicare" se va desfasura pe 21 martie 2013 la Hotel Intercontinental, din Bucuresti.

Conferinta va aduce fata in fata avocati de renume, juristi si reprezentanti ai instantelor intr-o dezbatere in care vor fi analizate modificarile, impactul si solutiile Noului Cod de Procedura Civila.

Evenimentul se adreseaza in principal avocatilor (pledanti si nu numai), juristilor, departamentelor juridice din companiile medii si mari, dar si managerilor si persoanelor cu functie de decizie din societati.

Tematica generala propusa:

- Reasezare competenta materiala a instantelor - noutati si comentarii;
- Procedura de citare si comunicare a actelor de procedura - noutati;
- Procedura in fata primei instante - noutati;
- Procedurile speciale in noul Cod de procedura civila;
- Noutati privind procedura de arbitraj;
- Administrarea probelor de catre avocati;
- Nulitatea actelor de procedura si termenele procedurale in Noul Cod de procedura civila;
- Dificultati relative la procedura scrisa identificate in practica judiciara. Posibile solutii;
- "Pilonii" procesului civil. Solutii practice rezultand din aplicarea si interferenta principiilor fundamentale.

Pentru a facilita interactivitatea dintre lectori si participanti numarul locurilor este limitat la 80, iar inscrierile pot fi inregistrate fie completand formularul online disponibil la Avocatnet.ro, fie via email la beatrice@legalnet.ro. mai mult


Luni, 11 Martie 2013, ora 16:57

1 comentariu
Ce lucruri bune aduce noul Cod de procedura civila

Ce lucruri bune aduce noul Cod de procedura civila

Noul Cod de Procedura Civila a fost creat pentru a veni in sprijinul mediului de afaceri scurtand procesele si dand solutii predictibile, ceea ce inseamna un consum mai mic de resurse pentru companii si posibilitatea unei mai bune planificari a activitatii.

Noul Cod de Procedura civila ce a intrat vineri in vigoare prevede o serie de modificari care au ca scop desfasurarea mai rapida a procesului.

Avocatul Ion Dragne a explicat pentru Business24 care sunt cele mai mari schimbari in sistem aduse de Noul Cod de procedura civila si care este scopul acestora.

Citeste mai multe despre Ce lucruri bune aduce noul Cod de procedura civila pe Business24.ro mai mult


Luni, 18 Februarie 2013, ora 12:18

1 comentariu
Pivniceru: Codul de procedura civila si legea privind degrevarea instantelor intra in vigoare pe 15 februarie

Pivniceru: Codul de procedura civila si legea privind degrevarea instantelor intra in vigoare pe 15 februarie

Codul de procedura civila si legea privind degrevarea instantelor vor intra in vigoare impreuna, la data de 15 februarie, a anuntat, miercuri seara, ministrul Justitiei, Mona Pivniceru.

"Codul de procedura civila va intra in vigoare la 15 februarie. Pana atunci se va operationaliza si legea privind degrevarea instantelor. La 15 februarie, atat Codul de procedura civila, cat si legea de degrevarea instantelor vor intra impreuna in vigoare", a punctat Pivniceru.

Guvernul a adoptat miercuri ordonanta de urgenta pentru modificarea articolului 81 din Legea 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii 134/2010 privind Codul de procedura civila, care prevede amanarea intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila pana pe 15 februarie.

"Guvernul a adoptat prin aceasta ordonanta de urgenta amanarea intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila pentru o perioada necesara finalizarii procedurii de reexaminare a propunerii legislative privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pregatirii judecatorilor si intregului sistem judiciar in vederea aplicarii noilor dispozitii ale Codului procesual civil", se arata intr-un comunicat de presa al Executivului.

Totodata, ordonanta abroga dispozitiile din Codul de procedura civila a caror neconstitutionalitate a fost constatata prin Decizia Curti Constitutionale 967/2012.

Urgenta actului normativ este justificata de faptul ca neadoptarea masurilor ar duce la blocaje la nivelul instantelor... mai mult


Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 20:02

5 comentarii
Guvernul amana intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila

Guvernul amana intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila

Guvernul a amanat, miercuri, intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, noul termen propus fiind 15 februarie.

In acest sens, a fost adoptata Ordonanta de Urgenta, "pentru o perioada necesara finalizarii procedurii de reexaminare a propunerii legislative privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pregatirii judecatorilor si intregului sistem judiciar in vederea aplicarii noilor dispozitii ale Codului procesual civil", se arata intr-un comunicat al Guvernului, publicat pe site.

Initial pe site-ul guvernului aparuse ca data de aplicare a noului cod este 1 iulie anul curent, insa la scurt timp termenul a fost schimbat in 15 februarie.

Ordonanta stabileste termenele pentru intrarea in vigoare a:
- Sedintelor de informare despre mediere in cauze civile: 15 februarie, odata cu intrarea in vigoare a Codului de Procedura Civila;
- Sedintelor de informare despre mediere in cauze penale: data de intrare in vigoare a noului Cod de Procedura Penala;
- Sanctiunii inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata in cazul neindeplinirii de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea: 1 august 2013.

Codul de procedura civila trebuia sa intre in vigoare pe 1 februarie, iar premierul Victor Ponta promitea, marti, ca intentioneaza sa pastreze aceasta data. Ideea a fost reiterata si de ministrul Justitie, Mona Pivniceru.

"Noul Cod de procedura civila va intra in vigoare la 1 februarie anul... mai mult


Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 17:23

2 comentarii
Noul Cod de procedura civila intra in vigoare la 1 februarie

Noul Cod de procedura civila intra in vigoare la 1 februarie

Instantele se pregatesc de implementarea noului Cod de procedura civila, incepand cu 1 februarie, din punct de vedere al instrastructurii, echipamente IT, mobilier, Ministerul Justitiei precizand ca s-au adoptat masurile pentru intrarea in vigoare a Cpc.

Ministerul Justitiei (MJ) a obtinut derogare si a fost autorizat sa achizitioneze mobilier si echipament IT, sa organizeze concursuri pentru ocuparea posturilor vacante de judecator si personal auxiliar din cadrul curtilor de apel, tribunalelor si judecatoriilor. Astfel, i-au fost alocate fonduri in cuantum de 500 de mii lei pentru achizitia de mobilier si 8.500 mii lei pentru finantarea celor 564 de posturi de la nivelul curtilor de apel, tribunalelor si judecatoriilor (283 de posturi de judecator si 281 de posturi de personal auxiliar de specialitate).

In vederea intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila, Guvernul Romaniei, la propunerea Ministerului Justitiei, a creat cadrul legal prin adoptarea si aprobarea mai multor masuri.

In primul rand a adoptat Memorandumul cu tema: "Suplimentarea bugetului alocat Ministerului Justitiei pentru anul 2012 si a numarului maxim de posturi aprobat pentru aceasta institutie, in vederea implementarii noului Cod de procedura civila, asigurarea finantarii unor posturi pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, precum si sustinerea in dezvoltarea si adaptarea infrastructurii instantelor judecatoresti la noile cerinte determinate... mai mult


Sambata, 12 Ianuarie 2013, ora 17:50

1 comentariu
Noul Cod de Procedura Civila se amana pentru februarie 2013

Noul Cod de Procedura Civila se amana pentru februarie 2013

Intrarea in vigoarea a Codului de Procedura Civila va fi amanata pana la 1 februarie 2013, a precizat premierul Victor Ponta la finalul sedintei CSM, de joi.

Motivul amanarii il constituie faptul ca nu este inca finalizata infrastructura instantelor pentru aplicarea codului, informeaza Romania Tv.

"In bugetul pe 2012, votat anul trecut, n-au fost trecuti banii nici pentru judecatori, nici pentru grefieri, nici pentru instante, si-i trecem noi acum. Trebuie facute concursuri, pentru judecatori, pentru grefieri", a spus premierul.

La scurt timp dupa aceasta afirmatie, in sedinta de guvern s-a decis aprobarea, in urma rectificarii bugetare, a tuturor sumelor necesare pentru angajarea a 564 de judecatori si grefieri.

Angajarile sunt necesare pentru a se putea pune in aplicare noul Cod de Procedura Civila.

Initial, intrarea in vigoarea a Codului era prevazuta pentru 1 septembrie, amanarea datei fiind ceruta Guvernului de catre CSM. mai mult


Joi, 23 August 2012, ora 19:34

CSM cere Guvernului sa amane intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Civila

CSM cere Guvernului sa amane intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Civila

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anuntat joi, 23 august, ca solicita Guvernului reconsiderarea datei intrarii in vigoare a noului Cod de Procedura Civila.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii solicita Guvernului Romaniei care se va intruni azi, 23 august 2012, in sedinta pentru discutarea rectificarii bugetare, reconsiderarea datei intrarii in vigoare a Codului de Procedura Civila care sa se situeze dupa momentul la care va fi asigura necesarul de resurse umane si infrastructura cerute de aplicare prevederilor noului cod", se arata intr-un comunicat CSM remis Ziare.com.

Totodata, CSM propune rediscutarea, cu toti factorii responsabili "in termeni realisti", a calendarului de implementare a noului Cod, "astfel incat demersul sa fie sustenabil din perspectiva necesarului de resurse umane si infrastructura cerute de aplicarea prevederile noului cod".

CSM considera inoportuna intrarea in vigoare la 1 septembrie a noului Cod de Procedura Civila, avand in vedere lipsa unei finantari corespunzatoare, care sa asigure un suport eficient procesului de implementare la nivelul instantelor din Romania.

M.G. mai mult


Joi, 23 August 2012, ora 13:36

2 comentarii
Intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila s-ar putea amana

Intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila s-ar putea amana

Consiliul Superior al Magistraturii apreciaza ca inoportuna intrarea in vigoare la 1 septembrie a Noului Cod de Procedura Civila, avand in vedere lipsa unei finantari corespunzatoare, care sa asigure un suport eficient procesului de implementare la nivelul instantelor din Romania, informeaza CSM.

"Consiliul Superior al Magistraturii reaminteste ca Memorandumul aprobat in sedinta guvernului din data de 13 iunie 2012, referitor la 'Suplimentarea bugetului alocat Ministerului Justitiei pentru anul 2012 si a numarului maxim de posturi aprobat pentru aceasta institutie, in vederea implementarii noului Cod de procedura civila, asigurarea finantarii unor posturi pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, precum si sustinerea in dezvoltarea si adaptarea infrastructurii instantelor judecatoresti la noile cerinte determinate de impactul noilor coduri', care, in fapt, viza finantarea posturilor existente in sistem (vacante si nefinantate), nu s-a finalizat printr-o rectificare bugetara.

In aceste conditii, a lipsei unei minime finantari a instantelor judecatoresti, acestea nu vor putea pune in aplicare Codul de procedura civila la data de 1 septembrie 2012", se arata intr-un comunicat remis presi marti de CSM.

Totodata, Consiliul Superior al Magistraturii propune rediscutarea, cu toti factori responsabili, "in termeni realisti", a calendarului de implementare a Noului Cod, "astfel incat demersul sa fie sustenabil din perspectiva... mai mult


Marti, 21 August 2012, ora 19:06

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Dorel, dezvoltator imobiliar: Cum construiesti un bloc in jurul unui stalp de electricitate
  2. A crezut ca are doi catei - dupa doi ani si-a dat seama ce erau cu adevarat
  3. Proiect inedit realizat de o celebra marca: Adidasi fabricati din gunoaiele oceanului (Foto)
  4. Un german vrea sa faca bani din Grexit intr-un mod inedit (Video)
  5. Cosmarurile se adeveresc? Angajat Volkswagen ucis de un robot
  6. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  7. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  8. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  9. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)
  10. Papa Francisc face un gest socant: Va mesteca frunze de coca (Video)