codul de procedura penala

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Greu de arestat: Aviz pozitiv in Senat pentru inca o propunere de schimbare a Codului de Procedura Penala

Greu de arestat: Aviz pozitiv in Senat pentru inca o propunere de schimbare a Codului de Procedura Penala

Trei social-democrati propun o modificare a Codului de Procedura Penala, prin care cer eliminarea sintagmei "suspiciune rezonabila" din procedura arestarii preventive.

Senatorii Ovidiu Dontu (PSD), Cristiana Anghel si Ioan Chelaru (tot PSD) cer ca masura arestarii preventive sa nu se mai faca in baza unor "suspiciuni rezonabile", ci doar cand exista "indicii temeinice".

Art. 202 din Codul de Procedura Penala prevede in prezent: " (1) Masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o persoana a savarsit o infractiune si daca sunt necesare in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, al impiedicarii sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecata ori al prevenirii savarsirii unei alte infractiuni".

Potrivit motivatiei senatorilor care au initiat amendamentul, noua formulare este "mai apropiata de principiul de drept, consacrat, conform caruia cercetarea in stare de libertate este regula, iar dispunerea unor masuri de arest sa fie exceptia".

Senatorii care au initiat amendamentul considera ca in vechiul Cod de procedura penala, masura arestarii preventive fata de un acuzat putea fi luata numai "daca sunt probe sau indicii temeinice ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala", iar in noul Cod de procedura penala, intrat in vigoare la 1 februarie 2014 9 articolul 233) conditia de probe si indicii temeinice a fost inlocuita cu cea de... mai mult


Marti, 05 Mai 2015, ora 12:37

16 comentarii
Ponta l-a luat pe "nu" in brate: Nimic despre cazul Sova sau modificari la Codul de Procedura Penala dorite de PSD (Video)

Ponta l-a luat pe "nu" in brate: Nimic despre cazul Sova sau modificari la Codul de Procedura Penala dorite de PSD (Video)

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, luni, ca nu stie despre modificarile pe care unii senatori PSD vor sa le aduca Codului de Procedura Penala si a evitat sa comenteze votul dat de social-democrati in cazul Sova, dar si daca cei care au fost impotriva cererii DNA vor fi sanctionati in partid.

Referitor la faptul ca mai multi senatori PSD vor modificarea Codului de Procedura Penala, astfel ca politicienilor cercetati pentru coruptie sa le fie dispuse masuri mai blande, premierul a mentionat: "Nu cunosc ce ma intrebati, nu cunosc proiectul de care ma intrebati".

Potrivit Hotnews, una dintre cele mai importante modificari pe care social-democratii vor sa le aduca Codului de Procedura Penala este ca politicienii acuzati de coruptie sa nu mai fie incatusati sau arestati, ci doar cel mult anchetati in arest la domiciliu.

Acuzatii din PNL: Daca il arestau pe Sova cadea Guvernul. Duce direct la Victor Ponta

De asemenea, intrebat in legatura cu votul din Senat in cazul colegului sau social-democrat Dan Sova, Ponta a evitat sa dea un raspuns concret.

"Cred ca dezbaterea politica pe aceasta tema s-a departat total de cea juridica si cred ca din punctul asta de vedere eu am obligatia sa asigur guvernarea tarii si de scandal se ocupa dna Gorghiu si compania", a spus Ponta.

Totodata, intrebat daca senatorii care au fost impotriva cererii DNA in cazul lui Dan Sova vor fi sanctionati in cadrul PSD, premierul a repetat ca nu comenteaza acest subiect: "Nu doresc sa va... mai mult


Luni, 30 Martie 2015, ora 12:53

5 comentarii
Guvernul amana intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila

Guvernul amana intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila

Guvernul a amanat, miercuri, intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, noul termen propus fiind 15 februarie.

In acest sens, a fost adoptata Ordonanta de Urgenta, "pentru o perioada necesara finalizarii procedurii de reexaminare a propunerii legislative privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pregatirii judecatorilor si intregului sistem judiciar in vederea aplicarii noilor dispozitii ale Codului procesual civil", se arata intr-un comunicat al Guvernului, publicat pe site.

Initial pe site-ul guvernului aparuse ca data de aplicare a noului cod este 1 iulie anul curent, insa la scurt timp termenul a fost schimbat in 15 februarie.

Ordonanta stabileste termenele pentru intrarea in vigoare a:
- Sedintelor de informare despre mediere in cauze civile: 15 februarie, odata cu intrarea in vigoare a Codului de Procedura Civila;
- Sedintelor de informare despre mediere in cauze penale: data de intrare in vigoare a noului Cod de Procedura Penala;
- Sanctiunii inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata in cazul neindeplinirii de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea: 1 august 2013.

Codul de procedura civila trebuia sa intre in vigoare pe 1 februarie, iar premierul Victor Ponta promitea, marti, ca intentioneaza sa pastreze aceasta data. Ideea a fost reiterata si de ministrul Justitie, Mona Pivniceru.

"Noul Cod de procedura civila va intra in vigoare la 1 februarie anul... mai mult


Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 17:23

2 comentarii
Cand suntem in legitima aparare?

Cand suntem in legitima aparare?

Ce inseamna, mai exact, legitima aparare la noi, in Romania? Nu ceea ce vedem la televizor, in productiile americane, ci ceea ce va prevede legislatia romaneasca odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Penal.

Parlamentarii si-au dat seama ca legitima aparare poate fi si ziua

In contextul in care noul Cod Civil, intrat in vigoare de la 1 octombrie, ne-a luat pe nepregatite, trebuie sa stim ce prevede cu exactitate si Codul Penal, adoptat la 26 iunie 2009 prin Legea nr. 286/2009 si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 510 din 24 iulie 2009, si care ar trebui sa fie aplicabil incepand cu o data incerta a anului 2012.

In termeni juridici, sub incidenta legitimei aparari vor intra cauze care inlatura caracterul penal al faptei. Se va afla in stare de legitima aparare un om care a savarsit o fapta penala ca sa evite un atac material, direct, imediat si injust, indreptat impotriva lui, impotriva altuia sau impotriva unui interes public. Teoretic!

Practic, lucrurile stau cu totul altfel. Ca sa intelegem, exact, care ne sunt drepturile atunci cand vine vorba de legitima aparare, am stat de vorba cu specialistul in drept penal Carmen Ursu, de profesie avocat.

Inainte de toate, sa clarificam ce prevede legitima aparare in conformitate cu legislatia actuala.

In primul rand, legitima aparare trebuie demonstrata. Avem urmatoarea speta: esti pe strada, vrea cineva sa-ti fure geanta si ii dai una de cade jos. L-ai lovit mai tare decat ai prevazut tu sa-l... mai mult


Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 17:46

13 comentarii
Boc promite ca Guvernul va adopta Codul civil saptamana viitoare

Boc promite ca Guvernul va adopta Codul civil saptamana viitoare

Codul civil va fi aprobat miercuri, potrivit prim-ministrului Emil Boc, care a declarat in timpul unei conferinte de sambata ca Guvernul sau si-a asumat responsabilitatea modernizarii statului roman.

"Este cea mai importanta reforma a sistemului judiciar din istoria Romaniei", a spus Emil Boc.

Proiectele Codurilor Penal, de Procedura Penala si de Procedura Civila au fost adoptate miercurea trecuta.

Potrivit premierului, aceste coduri vor duce la scaderea duratei proceselor, la scaderea costurilor si la compatibilizarea procedurilor cu reglementarile europene.

T.B. mai mult


Sambata, 07 Martie 2009, ora 20:23

3 comentarii
CCR: Codul de procedura penala ar trebui reconsiderat in intregime

CCR: Codul de procedura penala ar trebui reconsiderat in intregime

Magistratii Curtii Constitutionale constata ca dispozitiile Codului de procedura penala ar trebui reconsiderate in intregime.

Acest lucru este posibil dn cuaza numarului mare de texte neconstitutionale care incalca principiul aflarii adevarului si principiul dreptatii, potrivit motivarii deciziei din 14 ianuarie.

"Avand in vedere numarul mare de texte neconstitutionale si necesitatea unei reglementari unitare si concordante a urmaririi penale, se impune reconsiderarea in intregime a dispozitiilor Codului de procedura penala", se arata in motivare.

In data de 17 octombrie 2008, 55 de deputati au solicitat Curtii Constitutionale sa se pronunte asupra constitutionalitatii dispozitiilor Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.60/2006 pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala, precum si pentru modificarea altor legi.

Curtea Constitutionala a decis, in 14 ianuarie, ca dispozitiile articolului unic pct.1-23 din Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.60/2006 pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala, precum si pentru modificarea altor legi sunt neconstitutionale, deoarece, potrivit motivarii publicata pe site-ul institutiei, se incalca consacrarea dreptatii ca valoare suprema a statului de drept, egalitatea cetatenilor in fata legii si principiul potrivit caruia nimeni nu este mai presus de lege, accesul liber la justitie si dreptul la un proces echitabil si la solutionarea cauzelor... mai mult


Miercuri, 21 Ianuarie 2009, ora 18:31

CE, ingrijorata de votul parlamentarilor privind Codul de Procedura Penala

CE, ingrijorata de votul parlamentarilor privind Codul de Procedura Penala

Comisia Europeana este ingrijorata ca amendamentele la Codul de Procedura Penala adoptate miercuri de Parlament pot impiedica anchetarea cazurilor penale, a declarat joi purtatorul de cuvant Mark Gray.

"Am luat cunostinta de votul din Parlamentul Romaniei prin care a fost adoptata Ordonanta de Urgenta 60/2006 care amendeaza Codul de Procedura Penala. Inainte de a face comentarii ulterioare, trebuie sa evaluam implicatiile deciziei Parlametului care nu a fost publicata inca", a explicat Gray intr-un comunicat remis NewsIn.

Purtatorul de cuvant al Executivului european a precizat ca expertii CE au avut "o discutie detaliata" cu Camera Deputatilor la 8 mai 2008 in care au exprimat ingrijorarea Comisiei privind amendamentele propuse la Codul de Procedura Penala.

"Suntem ingrijorati ca aceste amendamente ar putea impiedica investigarea si anchetarea eficienta a cazurilor penale", a spus Gray, subliniind ca aceste ingrijorari au fost exprimate in ultimul raport al CE publicat la 23 iulie 2008.

"Vom continua sa monitorizam atent situatia si vom comenta in momentul cand va fi publicata o versiune comprehensiva a amendamentelor", a conchis purtatorul de cuvant.

Prefigurand raspunsul Comisiei, ministrul Justitiei Catalin Predoiu le-a adresat, miercuri, presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si presedintelui Comisiei Juridice o scrisoare in care avertizeaza asupra consecintelor amendamentelor la Codul de Procedura Penala.

Avertismentul transmis se refera... mai mult


Joi, 09 Octombrie 2008, ora 21:40

4 comentarii
Codul de Procedura Penala, retrimis la comisia juridica

Codul de Procedura Penala, retrimis la comisia juridica

Senatorii au decis, miercuri, sa mai discute inca o data in Comisia juridica cererea de reexaminare a presedintelui referitoare la modificarile asupra Codului de Procedura Penala, neintelegerile provenind din prevederea referitoare la inregistrarile cerute de procurori in cazurile care necesita solutie urgenta, anunta Newsin.

Raportul precedent fusese intocmit de Comisia juridica a Senatului la inceputul lunii februarie, cand s-au declarat impotriva propunerii presedintelui de a se acorda dreptul procurorului sa faca interceptari.

Senatorul PSD Serban Nicolae a precizat atunci ca exista un mare risc de abuz. "Riscul este de abuz. Cine mai verifica ce interceptari fac procurorii?", s-a intrebat social-democratul, care a aratat ca trebuie sa existe o dubla verificare intre procuror si institutia specializata care face interceptarile, cu atat mai mult cu cat procurorul nu trebuie sa fie transformat intr-un "paparazzo".

Senatorul UDMR Peter Eckestein Kovacs a fost cel care a solicitat miercuri retrimiterea la Comisie a raportului intocmit la cererea de reexaminare, facand referire la raportul interimar al Comisiei Europene in care s-au invocat anumite disfunctionalitati in legislatia romaneasca pe domeniul justitiei. De asemenea, udemeristul si-a exprimat speranta ca ultimele zile au aratat ca se poate gasi o vointa politica prin care sa se modifice legislatia in acord cu Ministerul Justitiei si cu Consiliul Superior al Magistraturii.

Din partea PD-L, senatorul... mai mult


Miercuri, 05 Martie 2008, ora 12:19

CSM a avizat noul Cod Penal si de Procedura Penala

CSM a avizat noul Cod Penal si de Procedura Penala

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat cu mai multe modificari propunerea pentru modificarea si completarea Codului penal si a Codului de procedura penala.

Avizul CSM impreuna cu observatiile formulate la proiectul Legii pentru modificarea si completarea Codului penal si a Codului de procedura penala vor fi transmise Senatului, in dezbaterea caruia se afla acest document, se arata intr-un comunicat al CSM.

Magistratii considera ca propunerea care vizeaza completarea articolului 64, alin.1 din Codul Penal care reglementeaza pedepsele complementare si pe cea a interdictiei de a parasi tara se urmareste responsabilizarea autoritatilor si cetatenilor aflati sub protectia statului roman, astfel incat drepturile si libertatile fundamentale inscrise in tratatele internationale ratificate sa nu fie exercitate abuziv de cei condamnati pentru savarsirea unor infractiuni cu pericol social mare.

De asemenea, prin acesta modificare, consiliul apreciaza, ca va fi diminuata si criminalitatea trans-frontaliera.

Cu toate acestea, CSM e de parere ca prin propunerea de introducere a unui nou aliniat in cadrul articolului 65 din Codul penal, prin care sa fie stabilita aplicarea obligatorie a interdictiei de a parasi tara, ca pedepsa complementara.

In ceea ce priveste propunerea de modificare si completare a Codului de procedura penala, care vizeaza completarea articolului 136, prin introducerea unui nou aliniat care sa stabileasca ca obligativitatea de a nu parasi... mai mult


Vineri, 22 Februarie 2008, ora 16:38

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba