codul penal

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Senatorii juristi au spus pas modificarilor Codului Penal

Senatorii juristi au spus pas modificarilor Codului Penal

Proiectele de lege referitoare la modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala au primit marti avize negative, cu unanimitate de voturi, la Comisia juridica din Senat.

Catalin Boboc (PNL), presedintele Comisiei juridice, a propus respingerea proiectelor, fara dezbatere.

"Poate ca la un an si jumatate dupa introducerea noilor Coduri (...) cei care lucreaza cu aceste instrumente simt nevoia unor modificari, dar la modul in care vin modificari in Parlament, propuneri legislative ale colegilor mai mult sau mai putin in cunostinta de cauza, ci doar pentru faptul ca, ma rog, mai primesc ei cate o sugestie de la cunoscuti, eu nu cred ca e in regula", a spus Boboc.

CSM, aviz negativ pentru modificarile la Codul Penal. Cu un singur lucru a fost, insa, de acord

Adoptarea unei propuneri legislative de modificare a Codului penal si Codului de procedura penala, initiata de mai multi parlamentari, ar diminua eficienta Directiei Nationale Anticoruptie si ar afecta in mod sever statutul procurorilor, potrivit unui punct de vedere transmis de DNA in 5 mai.

Dupa amenintarea UNPR, modificarea Codului Penal a fost amanata pana la toamna mai mult


Marti, 23 Iunie 2015, ora 14:28

Dupa amenintarea UNPR, modificarea Codului Penal a fost amanata pana la toamna

Dupa amenintarea UNPR, modificarea Codului Penal a fost amanata pana la toamna

Deputatii din Comisia Juridica au amanat pana la sesiunea parlamentara din toamna modificarile la Codul Penal si Codul de Procedura Penala.

Potrivit Mediafax, amanarea este de o luna, insa la sfarsitul lui iunie se incheie sesiunea parlamentara, asadar dezbaterile privind modificarile pot fi reluate cel mai devreme in toamna.

Astfel, decizia amanarii celor 22 de modificari vine dupa anuntul facut de Gabriel Oprea, presedintele UNPR, care a spus ca formatiunea sa iese de la guvernare daca social-democratii vor opera "pe furis" schimbari asupra legislatiei penale.

Oprea: Iesim de la guvernare daca se modifica "pe furis" Codul Penal

Anterior, luni, deputatii din Comisia Juridica amanasera discutarea celor 22 de modificari, insa fara a stabili o data la care sa fie dezbatute. Din cauza ca sesiunea parlamentara se va incheia in curand, varianta discutarii proiectelor de lege de modificare a Codului Penal si a celui de Procedura Penala pentru sesiunea de toamna a ramas insa singura posibila.

Deputatii au amanat luni modificarea Codului Penal, dupa reactia lui Oprea din weekend

Presedintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat zilele trecute ca formatiunea lui se va retrage de la guvernare, daca PSD va modifica "pe furis" Codul Penal in Parlament sau daca "se doreste un atac asupra statului roman".

"I-am spus-o si lui Victor Ponta, le-am spus-o si colegilor de coalitie, in momentul in care constatam ca se lucreaza, de exemplu, la Codul Penal, pe furis, vor sa-l... mai mult


Marti, 16 Iunie 2015, ora 11:16

Deputatii au amanat luni modificarea Codului Penal, dupa reactia lui Oprea din weekend

Deputatii au amanat luni modificarea Codului Penal, dupa reactia lui Oprea din weekend

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a amanat, luni, discutarea celor 22 de proiecte de lege de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, fara sa stabileasca un termen pentru dezbaterea lor.

Vicepresedintele comisiei, Ciprian Nica, deputat PSD, a anuntat in sedinta comisiei ca modificarile la Codul Penal si Codul de Procedura Penala nu vor mai fi discutate marti deoarece s-a schimbat programul.

"Nu se va discuta maine (marti - n.r.) pachetul privind modificarile propuse pe Codul Penal si pe Codul de Procedura Penala datorita faptului ca s-a modificat programul, la ora 12:00 avem plen reunit si vom anunta o data ulterioara cand vor reintra in discutia Comisiei juridice", a spus Nica.

Oprea: Iesim de la guvernare daca se modifica "pe furis" Codul Penal

Comisia nu a stabilit un termen pentru discutarea acestor proiecte si, avand in vedere ca mai este doar o saptamana pana la finalul sesiunii parlamentare, dezbaterile asupra modificarilor la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala nu ar putea fi reluate mai devreme de sesiunea din toamna.

Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a amenintat, duminica, cu retragerea de la guvernare daca PSD "modifica pe furis" Codul Penal in Parlament, el spunand ca le-a transmis acest lucru si premierului Victor Ponta si PSD.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis, martea trecuta, ca CSM, ICCJ, Ministerul Justitiei sa trimita punctele de vedere referitorare la dezbaterea a 22 de proiecte de lege de... mai mult


Luni, 15 Iunie 2015, ora 19:40

CSM, aviz negativ pentru modificarile la Codul Penal. Cu un singur lucru a fost, insa, de acord

CSM, aviz negativ pentru modificarile la Codul Penal. Cu un singur lucru a fost, insa, de acord

CSM a dat aviz negativ propunerilor legislative de modificare a codurilor penale si de procedura penala, printre prevederile cu care magistratii nu sunt de acord fiind dezincriminarea conflictului de interese si modificarea conditiilor privind luarea masurilor preventive.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au discutat, in sedinta de plen de luni, punctele de vedere ale Directiei legislatie, documentare si contencios cu privire la propunerile legislative de modificare si completare a codurilor penal si de procedura penala.

De asemenea, a fost analizat punctul de vedere al Directiei legislatie, documentare si contencios privind propunerile de modificare si completare a Codului penal si a Codului de procedura penala, transmise de Ministerul Justitiei, dar si punctul de vedere privind posibilitatea completarii Codului de procedura penala, astfel incat sa prevada expres posibilitatea partii de a obtine, la cerere, o copie electronica a inregistrarii sedintei de judecata in ceea ce priveste cauza acesteia.

Un alt punct aflat pe ordinea de zi a sedintei plenului CSM a fost amendamentul transmis Camerei Deputatilor de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, referitor la modificarea articolului 64 alineatul 4 din Codul de procedura penala, care prevede ca "judecatorul de drepturi si libertati nu poate participa, in aceeasi cauza, la procedura de camera preliminara, la judecata in fond sau in caile de atac".

In urma discutiilor, membrii CSM au dat un... mai mult


Luni, 15 Iunie 2015, ora 14:59

1 comentariu
Ce spune ministrul Justitiei despre modificarile la Codul Penal

Ce spune ministrul Justitiei despre modificarile la Codul Penal

In timp ce Consiliul Superior al Magistraturii a dat luni aviz negativ modificarilor la Codul Penal si de Procedura Penala, pe care le discuta Parlamentul, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ca institutia sa are o pozitie similara cu cea a CSM, desi exista unele prevederi in actuala legislatie care trebuie puse in acord cu legislatia europeana.

La Ministerul Justitiei a ajuns saptamana trecuta pachetul de modificari aduse Codurilor Penale, iar specialistii de aici trebuie sa formuleze zilele acestea o serie de propuneri.

"Discutam astazi sa vedem daca avem timp sa discutam maine toate propunerile, daca nu, amanam sedinta de maine", a declarat Cazanciuc, asigurand ca membrii Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, care au transmis propunerile de modificare la Ministerul Justitiei, vor avea saptamana aceasta un punct de vedere.

"Sunt cateva lucruri care trebuie puse in acord cu legislatia europeana", a precizat Robert Cazanciuc, spunand insa ca pozitia ministerului pe care il conduce va fi similara cu cea a CSM.

"Categoric, va avea aceeasi pozitie", a declarat Cazanciuc, transmitand de asemenea ca cele mai multe dintre prevederile criticate in presa, cum ar fi dezincriminarea conflictului de interese (posibilitatea ca parlamentarii sa isi angajeze rudele), au primit aviz negativ.

Lista cu modificarile la Codul Penal a disparut de pe site-ul Camerei Deputatilor

Camera Deputatilor trebuie sa voteze saptamana aceasta 22 proiecte de lege care... mai mult


Luni, 15 Iunie 2015, ora 11:56

2 comentarii
Un ministru PSD anunta ca nu va vota nicio modificare a Codului penal saptamana viitoare

Un ministru PSD anunta ca nu va vota nicio modificare a Codului penal saptamana viitoare

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a precizat, duminica, ca nu va vota nicio propunere de modificare a Codului penal sau de procedura penala decat dupa o dezbatere publica de cel putin sase luni.

Potrivit senatorului Partidului Social Democrat (PSD), prioritatile legislative din acest moment vizeaza alte domenii.

"Ca parlamentar al Partidului Social Democrat consider ca prioritatile legislative in aceste momente sunt: Codul fiscal si Codul de procedura fiscala, Legea salarizarii unitare in sistemul bugetar si Legea educatie.

Nu voi vota nicio propunere de modificare a Codului penal sau de procedura penala decat dupa o dezbatere publica de cel putin 6 luni", a scris pe Facebook Liviu Pop.

Oprea: Iesim de la guvernare daca se modifica "pe furis" Codul Penal

Camera Deputatilor trebuie sa voteze 22 proiecte de lege care vizeaza modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala. Comisia juridica a Camerei a amanat marti cu o saptamana dezbaterile.

Proiectele includ si modificari controversate, despre care se considera ca ar putea ingreuna demersurile judiciare in cazul faptelor de coruptie.

Astfel, intr-unul dintre amendamente se propune ca arestarea preventiva sa nu se mai faca pe doar pe baza unor "suspiciuni rezonabile", ci numai atunci cand exista elemente "dincolo de orice suspiciune rezonabila", in timp ce un alt amendament ar modifica definitia "conflictului de interese".

The Economist: Modificarea Codului Penal in Romania... mai mult


Duminica, 14 Iunie 2015, ora 18:26

12 comentarii
Oprea: Iesim de la guvernare daca se modifica "pe furis" Codul Penal

Oprea: Iesim de la guvernare daca se modifica "pe furis" Codul Penal

Liderul UNPR Gabriel Oprea a declarat ca partidul sau se va retrage de la guvernare, daca PSD va modifica "pe furis" Codul Penal in Parlament sau daca "se doreste un atac asupra statului roman".

"I-am spus-o si lui Victor Ponta, le-am spus-o si colegilor de coalitie, in momentul in care constatam ca se lucreaza, de exemplu, la Codul Penal, pe furis, vor sa-l modifice, sau se doreste un atac asupra statului roman, pe noi ne pierde (...)

Daca actuala coalitie ar incerca sa darame ceva din statul roman ne-a pierdut ca parteneri.

Nu sunt de acord, orice lege trebuie discutata, comentata, sa existe o dezbatere publica cu toti actorii. Daca un grup vrea sa isi aranjeze anumite interese, nu sunt de acord. (...)

Nu votam asa ceva, in momentul aceala e o problema in coalitie. In cazul in care orice proiect legislativ ar slabi statul roman, nu va trece", a spus Oprea, duminica, la ProTV.

Lista cu modificarile la Codul Penal a disparut de pe siteul Camerei Deputatilor

Camera Deputatilor trebuie sa voteze 22 proiecte de lege care vizeaza modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala. Comisia juridica a Camerei a amanat marti cu o saptamana dezbaterile.

Proiectele includ si modificari controversate, despre care se considera ca ar putea ingreuna demersurile judiciare in cazul faptelor de coruptie.

Astfel, intr-unul dintre amendamente se propune ca arestarea preventiva sa nu se mai faca pe doar pe baza unor "suspiciuni rezonabile", ci numai atunci... mai mult


Duminica, 14 Iunie 2015, ora 10:45

24 comentarii
The Economist: Modificarea Codului Penal in Romania ar putea conduce la o disputa constitutionala

The Economist: Modificarea Codului Penal in Romania ar putea conduce la o disputa constitutionala

O posibila modificare a Codului Penal ar putea sa-l salveze pe premierul Victor Ponta de trimiterea in judecata dupa ce a fost pus sub urmarire penala de catre DNA in dosarul Sova, pentru activitatea de avocat din 2007-2008.

Afirmatiile acestea apar joi in publicatia The Economist, care estimeaza insa ca disputa politica generata de acest dosar ar putea sa se transforme intr-una constitutionala.

Publicatia financiara britanica face referire la cele 22 de amendamente propuse pentru revizuirea Codului Penal, care daca vor fi adoptate ar putea ingreuna demersurile judiciare in cazul faptelor de coruptie. Intr-unul dintre amendamente se propune ca arestarea preventiva sa nu se mai faca pe doar pe baza unor "suspiciuni rezonabile", ci numai atunci cand exista elemente "dincolo de orice suspiciune rezonabila", in timp ce un alt amendament ar modifica definitia "conflictului de interese".

Gorghiu, mesaj pentru Putere: Sa nu stea ca oile in banci; daca pica motiunea, ma astept la o mineriada parlamentara

Aceste propuneri l-au infuriat pe presedintele Iohannis, care acuza PSD ca distruge institutiile si principiile pentru a salva cariera politica a premierului Ponta, presedintele avertizand totodata ca nu va promulga respectivele modificari ale legii. In acelasi timp, presedintele Iohannis a solicitat insistent demisia premierului.

In replica, Ponta il acuza pe Iohannis ca este in cardasie cu opozitia, iar presedintele Senatului a calificat inceperea urmaririi penale... mai mult


Joi, 11 Iunie 2015, ora 22:19

Klaus Iohannis anunta ca va ataca la CCR modificarile la Codul Penal (Video)

Klaus Iohannis anunta ca va ataca la CCR modificarile la Codul Penal (Video)

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca va ataca la Curtea Constitutionala modificarile la Codul Penal, in cazul in care vor fi adoptate.

Senatul a votat modificarea Codului de procedura penala: DNA ar putea obtine arestari mai greu

"Tentativele de modificare a legilor nu sunt deloc bune. Voi incerca sa ma exprim si public impotriva unor astfel de initiative. Sunt multe instrumente la indemana presedintelui pentru a pune capat unor astfel de actiuni sau de a le amana.

Orice lege poate fi retrimisa de presedinte in Parlament pentru rediscutare, iar Parlamentul o poate discuta din nou, iar, daca acest pas nu functioneaza, am si posibilitatea de a ataca la Curtea Constitutionala. Ma gandesc foarte serios la aceasta posibilitate pentru ca nu vreau ca astfel de legi sa fie modificate in aceasta faza intensiva a luptei impotriva coruptiei", a declarat Klaus Iohannis, intr-un interviu pentru postul national de televiziune german, ARD.

Ambasada SUA, ingrijorata de modificarile Codului Penal

Senatul a votat modificarea Codurilor Penale - PNL: Pentru PSD justitia e ciuma si Sova e muma

Ponta vrea sa fie incatusati doar arestatii violenti. Ce spune despre modificarile la Codul de procedura penala

Senatul a votat, luni, modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, astfel incat DNA va putea cere arestarea preventiva in baza unor "indicii temeinice", nu a unor "suspiciuni rezonabile", ca pana acum.

Amendamentul, semnat de senatorii Cristiana... mai mult


Duminica, 17 Mai 2015, ora 13:11

34 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  2. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  3. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  4. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  5. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  6. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  7. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  8. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  9. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  10. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii