penal codul civil intrare in

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cum se reflecta noul Cod Penal "pe strada", dupa eliberarea detinutilor din inchisori

Cum se reflecta noul Cod Penal "pe strada", dupa eliberarea detinutilor din inchisori

De la intrarea in vigoare a noului Cod Penal, in luna februarie a acestui an, mii de detinuti au ajuns din nou pe strada, dupa ce au fost eliberati din inchisori.

Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) sustine, intr-o declaratie remisa Ziare.com, ca Politia a fost pregatita pentru impactul implementarii noului Cod inca dinainte ca acesta sa intre in vigoare.

Mai mult, contrar asteptarilor, infractionalitatea a scazut la inceputul acestui an, chiar daca numerosi fosti detinuti se afla acum in libertate.

Judecator CSM: Populatia ar trebui avertizata la eliberari masive de detinuti

"Prin masurile adoptate inainte de 1 februarie, Politia Romana a fost pregatita pentru punerea in aplicare a noului cadru legislativ, in masura posibilitatilor materiale si a fondurilor financiare alocate.

Astfel, din dispozitia IGPR, au fost operationalizate birourile de supravegheri judiciare la nivelul inspectoratelor judetene de politie, Politiei Capitalei si Directiei de Investigatii Criminale.

De asemenea, au fost facute demersurile necesare infiintarii camerelor de ancheta si dotarii acestora conform prevederilor legale", au precizat reprezentantii Politiei Romane.

IGPR a mentionat ca tranzitia de la vechiul la noul Cod Penal "a fost una normala, fara disfunctionalitati sau sincope majore, in contextul in care noul cadru penal are multe aspecte de noutate".

Infractionalitatea stradala a scazut cu peste 16%

In primele trei luni ale anului 2014,... mai mult


Duminica, 18 Mai 2014, ora 19:53

5 comentarii
Tortionarii comunisti, scapati de noul Cod Penal. Se cere amanarea codurilor prin Ordonanta de Urgenta

Tortionarii comunisti, scapati de noul Cod Penal. Se cere amanarea codurilor prin Ordonanta de Urgenta

Noul Cod Penal scoate mari corupti din puscarii si ii scapa de acuzatia de genocid pe tortionarii comunisti. O solutie de moment, spun specialistii, pentru rezolvarea problemelor semnalate de magistrati este ca Guvernul sa dea vineri o Ordonanta de Urgenta pentru amanarea intrarii in vigoare a noilor coduri.

Pana la ora redactarii acestui articol, nici premierul Ponta si nici ministrul Justitiei nu au vorbit despre posibilitatea adoptarii acestei solutii de avarie. Ministrul Cazanciuc a declarat vineri dimineata ca se lucreaza la un act normativ prin care se vor face o serie de modificari la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, dar acesta va fi adoptat, cel mai devreme, in sedinta de Guvern de saptamana viitoare.

Cazanciuc: Vom trimite un proiect de OUG pentru schimbarea codului - modificarile, discutate abia miercuri

Sambata insa, 1 februarie, intra in vigoare noile coduri.

Andrei Muraru (IICCMER): Am primit asigurari ca se va da Ordonanta de Urgenta de modificare a codurilor

Andrei Muraru, presedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), a explicat pentru Ziare.com ca daca intra in vigoare noul Cod Penal, tortionarii Alexandru Visinescu si Ioan Ficior scapa de acuzatia de genocid.

"Infractiunea de genocid este prevazuta si pedepsita in Codul Penal care inceteaza sa mai fie aplicabil astazi la art.357, iar in noul Cod Penal, care intra in vigoare maine, este prevazuta la art. 438.... mai mult


Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 14:09

49 comentarii
Invitatii Ziare.com Catalin Prisacariu: Noul cod rosu penal

Invitatii Ziare.com Catalin Prisacariu: Noul cod rosu penal

Un avion usor cade in Apuseni pe singurul varf cu zapada din zona si premierul instituie codul omertei. Nici o saptamana mai tarziu, o avalansa de zapada cade peste tara si premierul decreteaza cod rosu.

Insa in spatele televizoarelor pe care s-au vazut toate nuantele emotionale ale celor doua coduri, premierul moseste, cu pragmatism iresponsabil, un cod infinit mai toxic: Codul Penal.

Printr-o fabuloasa ironie, noul Cod Penal este paradoxal de transparent cu secretosii politicieni si demnitari care fura. Atat de transparent incat prevede ca interceptarile apelurilor telefonice ale suspectilor de coruptie nu mai pot fi realizate decat dupa inceperea urmaririi penale.

Singurul mic inconvenient ar fi ca inceperea urmaririi penale este, conform legii, comunicata urmaritului penal. Ceea ce va face ca interceptarile pe noul Cod Penal sa fie o colectie plicticoasa de conversatii benigne despre vreme, cumparaturi, fotbal (sau Fashion TV) si femei (sau Chippendales de 8 martie), dar in nici un caz probe despre acte de coruptie.

Veti spune ca acest nou Cod Penal este opera actualului prezidentiabil al PDL, fost ministru al Justitiei in guvernele succesive Tariceanu, Boc si MRU. Si nu veti gresi, dar nici nu veti avea toata dreptatea. Da, noul Cod Penal este un demers initiat de Predoiu, dar confirmat in Parlament de membrii tuturor partidelor politice, inclusiv de cele aflate acum la guvernare.

Da, responsabilitatea introducerii acestei prevederi referitoare la... mai mult


Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 15:02

5 comentarii
Cateva zile pana la intrarea in vigoare a noilor Coduri: Deja se asteapta o Ordonanta de Urgenta - Interviu

Cateva zile pana la intrarea in vigoare a noilor Coduri: Deja se asteapta o Ordonanta de Urgenta - Interviu

Sambata, 1 februarie, intra in vigoare noile Coduri, Penal si de Procedura penala, iar dincolo de unele necorelari evidente intre diferite articole, anumite modificari aduse de Parlament la Legea de punere in aplicare sunt criticate de unii specialisti in domeniu.

Intrarea in vigoare a noilor coduri (Penal si de Procedura Penala) a reprezentat si tema principala de discutii in cadrul conferintei "Intrarea in vigoare a noilor coduri - discutii practice", care a avut loc pe 5 noiembrie 2013, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie. De asemenea, judecatorul Cristi Danilet publica pe blog o serie de articole in care sunt prezentate elementele de noutate din cele doua coduri.

In schimb, Expert Forum publica un material de analiza intitulat "O saptamana pana la dezastru. Avertisment: dupa 1 februarie noile Coduri vor da justitia peste cap", in care se arata: "Desi semnalul a fost transmis pe toate canalele, inclusiv de profesionistii din bransa, fiind preluat si in raportul MCV, guvernul refuza sa aplice remediile simple necesare noilor Coduri, Penal si de Procedura Penala. Situatia e mai grava decat va imaginati".

Intr-un interviu acordat Ziare.com, judecator dr. Mihail Udroiu (foto), consilier al procurorului sef DIICOT, afirma ca sistemul este pregatit pentru intrarea in vigoare a noilor coduri, dar precizeaza ca se asteapta o Ordonanta de Urgenta care sa coreleze unele aspecte.

Credeti ca este necesara o amanare a intrarii in vigoare a noilor coduri?

Eu... mai mult


Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 07:52

14 comentarii
Noul Cod de procedura civila intra in vigoare vineri

Noul Cod de procedura civila intra in vigoare vineri

Noul Cod de procedura civila, prin care se urmareste asigurarea celeritatii solutionarii cauzelor, concomitent cu imbunatatirea calitatii actului de justitie, intra in vigoare vineri, 15 februarie, dupa mai multe modificari ale termenului, in contextul pregatirilor pentru implementare.

Noul Cod de procedura civila, prin care se urmareste asigurarea celeritatii solutionarii cauzelor, concomitent cu imbunatatirea calitatii actului de justitie, intra in vigoare vineri, 15 februarie, dupa mai multe modificari ale termenului, in contextul pregatirilor pentru implementare.

Scopul esential al noului cod este "crearea in materia procesului civil a unui cadru legislativ modern care sa raspunda pe deplin imperativelor functionarii unei justitii moderne, adaptate asteptarilor sociale, precum si necesitatii cresterii calitatii acestui serviciu public", dupa cum se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Solutiile legislative din noul cod vizeaza astfel asigurarea celeritatii solutionarii cauzelor, concomitent cu imbunatatirea calitatii actului de justitie.

Totodata, in scopul degrevarii instantelor de judecata, ceea ce ar avea consecinte nemijlocite asupra duratei de desfasurarea a procedurilor judiciare, codul prevede in sarcina judecatorului obligatia de a indruma partile din proces spre folosirea procedurii medierii, ca mijloc alternativ de solutionare a litigiilor, pe durata desfasurarii acestei proceduri judecata fiind suspendata.

Potrivit... mai mult


Joi, 14 Februarie 2013, ora 23:44

2 comentarii
Guvernul amana intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila

Guvernul amana intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila

Guvernul a amanat, miercuri, intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, noul termen propus fiind 15 februarie.

In acest sens, a fost adoptata Ordonanta de Urgenta, "pentru o perioada necesara finalizarii procedurii de reexaminare a propunerii legislative privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pregatirii judecatorilor si intregului sistem judiciar in vederea aplicarii noilor dispozitii ale Codului procesual civil", se arata intr-un comunicat al Guvernului, publicat pe site.

Initial pe site-ul guvernului aparuse ca data de aplicare a noului cod este 1 iulie anul curent, insa la scurt timp termenul a fost schimbat in 15 februarie.

Ordonanta stabileste termenele pentru intrarea in vigoare a:
- Sedintelor de informare despre mediere in cauze civile: 15 februarie, odata cu intrarea in vigoare a Codului de Procedura Civila;
- Sedintelor de informare despre mediere in cauze penale: data de intrare in vigoare a noului Cod de Procedura Penala;
- Sanctiunii inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata in cazul neindeplinirii de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea: 1 august 2013.

Codul de procedura civila trebuia sa intre in vigoare pe 1 februarie, iar premierul Victor Ponta promitea, marti, ca intentioneaza sa pastreze aceasta data. Ideea a fost reiterata si de ministrul Justitie, Mona Pivniceru.

"Noul Cod de procedura civila va intra in vigoare la 1 februarie anul... mai mult


Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 17:23

2 comentarii
Noul Cod de procedura civila intra in vigoare la 1 februarie

Noul Cod de procedura civila intra in vigoare la 1 februarie

Instantele se pregatesc de implementarea noului Cod de procedura civila, incepand cu 1 februarie, din punct de vedere al instrastructurii, echipamente IT, mobilier, Ministerul Justitiei precizand ca s-au adoptat masurile pentru intrarea in vigoare a Cpc.

Ministerul Justitiei (MJ) a obtinut derogare si a fost autorizat sa achizitioneze mobilier si echipament IT, sa organizeze concursuri pentru ocuparea posturilor vacante de judecator si personal auxiliar din cadrul curtilor de apel, tribunalelor si judecatoriilor. Astfel, i-au fost alocate fonduri in cuantum de 500 de mii lei pentru achizitia de mobilier si 8.500 mii lei pentru finantarea celor 564 de posturi de la nivelul curtilor de apel, tribunalelor si judecatoriilor (283 de posturi de judecator si 281 de posturi de personal auxiliar de specialitate).

In vederea intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila, Guvernul Romaniei, la propunerea Ministerului Justitiei, a creat cadrul legal prin adoptarea si aprobarea mai multor masuri.

In primul rand a adoptat Memorandumul cu tema: "Suplimentarea bugetului alocat Ministerului Justitiei pentru anul 2012 si a numarului maxim de posturi aprobat pentru aceasta institutie, in vederea implementarii noului Cod de procedura civila, asigurarea finantarii unor posturi pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, precum si sustinerea in dezvoltarea si adaptarea infrastructurii instantelor judecatoresti la noile cerinte determinate... mai mult


Sambata, 12 Ianuarie 2013, ora 17:50

1 comentariu
Cand suntem in legitima aparare?

Cand suntem in legitima aparare?

Ce inseamna, mai exact, legitima aparare la noi, in Romania? Nu ceea ce vedem la televizor, in productiile americane, ci ceea ce va prevede legislatia romaneasca odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Penal.

Parlamentarii si-au dat seama ca legitima aparare poate fi si ziua

In contextul in care noul Cod Civil, intrat in vigoare de la 1 octombrie, ne-a luat pe nepregatite, trebuie sa stim ce prevede cu exactitate si Codul Penal, adoptat la 26 iunie 2009 prin Legea nr. 286/2009 si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 510 din 24 iulie 2009, si care ar trebui sa fie aplicabil incepand cu o data incerta a anului 2012.

In termeni juridici, sub incidenta legitimei aparari vor intra cauze care inlatura caracterul penal al faptei. Se va afla in stare de legitima aparare un om care a savarsit o fapta penala ca sa evite un atac material, direct, imediat si injust, indreptat impotriva lui, impotriva altuia sau impotriva unui interes public. Teoretic!

Practic, lucrurile stau cu totul altfel. Ca sa intelegem, exact, care ne sunt drepturile atunci cand vine vorba de legitima aparare, am stat de vorba cu specialistul in drept penal Carmen Ursu, de profesie avocat.

Inainte de toate, sa clarificam ce prevede legitima aparare in conformitate cu legislatia actuala.

In primul rand, legitima aparare trebuie demonstrata. Avem urmatoarea speta: esti pe strada, vrea cineva sa-ti fure geanta si ii dai una de cade jos. L-ai lovit mai tare decat ai prevazut tu sa-l... mai mult


Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 17:46

13 comentarii
Codul Penal si Codul Civil, in vigoare la 1 octombrie 2011

Codul Penal si Codul Civil, in vigoare la 1 octombrie 2011

Codul Penal si Codul Civil vor intra in vigoare, in noua forma, la 1 octombrie 2011, potrivit proiectelor de Lege pentru punerea in aplicare a celor doua Coduri, aprobate miercuri de Executiv.

"Legile de punere in aplicare vor asigura compatibilitatea intre continutul normativ al Codurilor substantiale si legislatia speciala, precum si regulile de drept tranzitorii in aplicarea noilor Coduri.

Proiectele de Lege aprobate astazi (miercuri n.r.) prevad si data intrarii in vigoare a Codului Civil, respectiv a Codului Penal, iar aceasta data a fost stabilita de Guvern la 1 octombrie 2011", a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, la finalul sedintei Executivului.

Ministrul a mai spus ca, in continuare, Ministerul Justitiei va elabora proiectele de Lege pentru punerea in aplicare a Codului de Procedura Penala si a Codului de Procedura Civila - acte normative adoptate recent de Parlament si trimise la promulgare.

Cele doua proiecte de Lege aprobate miercuri de Executiv urmeaza sa fie transmise Parlamentului spre aprobare. mai mult


Miercuri, 07 Iulie 2010, ora 19:46

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)