colectare deseuri electrice electronice

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Patrula de reciclare: De ce sa colectam si reciclam bateriile uzate?

Patrula de reciclare: De ce sa colectam si reciclam bateriile uzate?

Stiati ca o baterie contine in medie 20 de grame de metal, iar 50 de baterii contin 1 kilogram de metal ce poate fi reutilizat, dar in acest moment el se pierde in deseuri?

Stiati ca o baterie uzata, ajunsa la cosul de gunoi, apoi la ghena din spatele blocului si in final la groapa de gunoi, poate polua 1 metru patrat de pamant si 10 l de apa?

Colectand separat bateriile uzate, impreuna cu Asociatia RoRec, contribuim la prevenirea unor efecte majore asupra mediului inconjurator si sanatatii noastre, a tuturor.

Patrula de reciclare: Cum scapam de aparatele si deseurile electrice si electronice?

Prin colectarea separata, bateriile sunt stocate in siguranta si transferate apoi catre instalatiile de tratare, incetand astfel a fi un pericol pentru mediul inconjurator. Totodata, materialele si substantele continute pot fi reutilizate, contribuind in acelasi timp si la conservarea resurselor naturale.

Ce efecte au asupra mediului?

In medie, o persoana detine in jur de 2 baterii (pastila) si 10 baterii normale (A, AA, AAA, C, D, 9V, etc) si arunca in jur de 8 baterii pe an (sursa: CECED Romania). Raportat la populatia Romaniei, efectul devine ingrijorator!

Bateriile uzate pot contine metale grele extrem de toxice, care, odata ajunse in natura sau eliminate necorespunzator, pot contamina solul si panza freatica. Incinerate, o parte din materiale sunt degajate in aer sau intra in contact cu apa, devenind nocive pentru mediul inconjurator si mai ales pentru om.... mai mult


Marti, 15 Iulie 2014, ora 08:14

1 comentariu
Patrula de reciclare: Ce sunt deseurile electrice si cum polueaza mediul inconjurator?

Patrula de reciclare: Ce sunt deseurile electrice si cum polueaza mediul inconjurator?

Deseurile electrice nu se arunca la ghena, impreuna cu gunoiul menajer. Semnul distinctiv (tomberonul taiat) il intalnim in toate manualele de utilizare a unui echipament electric sau electrocasnic nou.

Dar cine are rabdare sa parcurga aceste manuale pana la capat, in incercarea de a descifra toate tainele noii "jucarii" achizitionate?

Ce sunt deseurile electrice - DEEE...

E bine sa stim ca DEEE inseamna Deseuri de Echipamente Electrice si Electronice, adica televizoare, frigidere, masini de spalat, cuptoare cu microunde, aspiratoare, computere, imprimante, monitoare, telefoane mobile, chiar si becuri si tuburi fluorescente (neoane).

In general, orice echipament a carui functionare necesita energie electrica devine deseu atunci cand se strica sau pur si simplu nu ne mai e de folos. Pe scurt: orice "se baga in priza" sau functioneaza cu baterii.

... si cum polueaza ele mediul inconjurator?

Deseurile electrice au in structura lor componente non-biodegradabile, ce contin substante toxice, dintre care cele mai periculoase sunt plumbul, mercurul si cadmiul.

Ajunse la groapa de gunoi sau in natura, aceste substante polueaza solul, aerul si apa, ne afecteaza tuturor sanatatea si pot genera aparitia unor boli precum cancer, alergii, sterilitate si afectiuni ale inimii.

Deseurile electrice reprezinta 5-6% din totalul deseurilor unei comunitati. Asa cum gunoiul menajer nu este pastrat in casa, nici echipamentele electrice vechi sau stricate nu trebuie... mai mult


Joi, 03 Iulie 2014, ora 14:46

2 comentarii
Patrula de reciclare: Cum scapam de aparatele si deseurile electrice si electronice?

Patrula de reciclare: Cum scapam de aparatele si deseurile electrice si electronice?

Un roman consuma, in medie, 8 baterii pe an. Raportat la populatia Romaniei, cam cate baterii credeti ca ajung la gunoi si polueaza solul sau apa pe care o bem?

Pe langa acestea, cu totii avem aparate electrice sau electrocasnice care se strica sau pe care nu le mai folosim. Aparatele care se baga in priza sau functioneaza cu baterii, inclusiv becuri sau neoane, pe care nu le mai folosesti, reprezinta deseuri electrice si electronice (DEEE). Acestea sunt mult mai toxice si mai periculoase decat deseurile menajere.

Aceste echipamente au in componenta lor elemente nocive pentru mediu si sanatatea populatiei, metale grele sau gaze periculoase, elemente care eliberate in aer, apa sau sol au efecte daunatoare, pe termen lung, asupra hranei noastre, a apei pe care o bem sau a aerului pe care il respiram.

Multi oameni depoziteaza aparate electrice nefolositoare in gospodarie, pentru ca ignora efectele negative pe care le pot avea sau nu stiu cum se pot debarasa corect de ele.

Cum scapam simplu si responsabil de toate aparatele electrice vechi sau uzate, astfel incat sa ne protejam mediul si sanatatea? TelVerde 0800 444 800 este un serviciu national, gratuit, de preluare a deseurilor electrice direct de la tine de acasa sau de la sediul firmelor ori institutiilor.

Cu un simplu apel gratuit la TelVerde 0800 444 800 poti scapa fara nici un efort de aparatele electrice si electronice grele sau voluminoase: nu trebuie sa iesi din casa, nu trebuie sa le cari sau sa le... mai mult


Marti, 01 Iulie 2014, ora 11:59

2 comentarii
Aproape 680 tone de deseuri electrice si electronice, colectate in februarie-iulie

Aproape 680 tone de deseuri electrice si electronice, colectate in februarie-iulie

Organizatia RoRec, specializata in colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) a anuntat finalizarea campaniei "Locul deseurilor nu e in casa. Trimite-le la plimbare!", in urma careia au fost colectate aproape 680 tone de astfel de echipamente uzate.

In perioada februarie-iulie 2012, actiunile de colectare DEEE din toata tara au oferit unui numar de peste sase milioane de romani posibilitatea de a se debarasa de echipamentele electrice si electronice vechi.

Astfel, in cadrul celor 222 de actiuni desfasurate pana la finalul lunii iulie si-au adus aportul peste 1.600 de voluntari, iar cantitatile colectate s-au ridicat la aproape 680 de tone, provenite din cele 536 de localitati care au avut acces facil la actiunile RoRec de colectare DEEE.

Potrivit statisticii oficiale a organizatiei, in acest an, in cadrul actiunilor derulate, au fost colectate peste 400.000 kilograme de deseuri de echipamente electrice si electronice.

In 2011, au fost stranse peste un milion de kilograme DEEE, colectate in 220 actiuni din 39 de judete si in sectoarele 4 si 6 din Bucuresti, la care au participat, in total, peste 66.000 de cetateni.

RoRec este o organizatie non-profit, infiintata de zece dintre cei mai cunoscuti fabricanti europeni de aparatura electrocasnica prezenti pe piata din Romania. mai mult


Luni, 20 August 2012, ora 08:33

Scapa de televizorul vechi - lasa-l in fata blocului!

Scapa de televizorul vechi - lasa-l in fata blocului!

Primaria Sectorului 1 si firma Romprest - prestatorul serviciului de salubritate din aceasta zona administrativa - in colaborare cu Asociatia "Environ" continua in acest weekend campania de colectare a echipamentelor electrice, electronice si electrocasnice (DEEE).

Duminica, cetatenii sectorului 1 pot depozita in fata casei televizoarele, radiourile, frigiderele, masinile de spalat sau alte echipamente electrocasnice vechi, care le ocupa inutil spatiul in locuinte, se arata intr-un comunicat al Primariei Sectorului 1 remis Ziare.com.

Toate deseurile vor fi ridicate gratuit de firma Romprest. Echipamentele electrocasnice colectate sunt preluate in vederea tratarii lor ecologice, valorificarii si reciclarii in conformitate cu legislatia europeana de mediu.

Primaria Sectorului 1 solicita locuitorilor sa nu arunce, alaturi de echipamentele electrocasnice vechi, resturi menajere sau materiale de constructii.

Administratia locala a lansat, inca din martie 2008, un program de colectare gratuita a deseurilor electrice, electronice si electrocasnice, in urma caruia locuitorii Sectorului 1 s-au putut debarasa de aparatura nefolositoare: monitoare de calculator, televizoare, aparate de radio, frigidere sau masini de spalat.

Pana in prezent, Primaria Sectorului 1 a colectat peste 200 de tone de deseuri EEE. Numai in cursul anului 2011, locuitorii Sectorului 1 s-au debarasat de peste 30 de tone de echipamente electrocasnice vechi care le ocupau inutil spatiul din casa.... mai mult


Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 11:08

Marea Debarasare, in weekend in 25 de judete si sectorul 1

Marea Debarasare, in weekend in 25 de judete si sectorul 1

Campania Marea Debarasare, organizata sambata, se va desfasura in 25 de judete, atat in mediul urban, cat si in 532 de localitati rurale, informeaza Ministerul Mediului si Padurilor.

Cele cinci organizatii colective (Ecotic, Environ, Recolamp, Asociatia Romana pentru Reciclare - ROREC, CCR Logistics System) si patru procesatori (Rematholding, Greenwefe International, Gremlin Computer, Stena DTM ) vor ridica deseurile de echipamente electrice si electronice din orase si din localitatile rurale, parcurgand 74 de trasee.

In aceasta campanie sunt cuprinse judetele Alba, Arad, Bacau, Bihor, Brasov, Buzau, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Ilfov, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Satu Mare, Salaj, Sibiu, Timis, Tulcea, Vrancea.

Primaria Sectorului 1 se alatura si ea campaniei nationale "Marea Debarasare". Cetatenii Sectorului 1 pot depozita in fata imobilului de domiciliu televizoarele, radiourile, frigiderele, masinile de spalat sau alte echipamente electrocasnice vechi care le ocupa inutil spatiul in locuinte. Toate deseurile vor fi ridicate gratuit de firma Romprest.

Echipamentele electrocasnice colectate sunt preluate de catre Asociatia "Environ" in vederea tratarilor ecologice, valorificarii si reciclarii in conformitate cu legislatia europeana de mediu. mai mult


Sambata, 26 Iunie 2010, ora 08:26

Prima zi din campania "Marea Debarasare" pe 2010

Prima zi din campania "Marea Debarasare" pe 2010

Campania "Marea Debarasare" initiata de Ministerul Mediului continua si in acest an, sambata 9 ianuarie fiind prima zi in care romanii sunt invitati sa scape in mod civilizat de deseurile electrice si electronice.

Colectarea acestor tipuri de deseuri se va face in toate localitatile cu peste 20.000 de locuitori, unde societatile de salubritate vor ridica din fata locuintelor, incepand cu orele 10.00, toate aparatele electrice, electronice si electrocasnice defecte.

Potrivit reprezentantilor ministerului Mediului, fiecare roman poate scoate in fata locuintei sau in locurile anuntate de primarii aparate de uz casnic, echipamente informatice si de comunicatii, aparatura uzata sau defecta de iluminat, deseurile urmand sa fie preluate si transportate spre punctele de colectare.

Toate cantitatile de DEEE colectate sunt preluate de asociatiile producatorilor de echipamente electrice si electronice, care asigura si supervizeaza procesul de preluare, transport, dezmembrare, tratare si reciclare, astfel incat, in final, DEEE-urile sa devina inofensive pentru mediul inconjurator.

Procesul de reciclare consta in dezmembrarea manuala sau automatizata a DEEE-urilor, in sortarea si tratarea acestora si, in final, in reintroducerea in circuitul de fabricatie a materiilor prime.

Organizatorii pun la dispozitie celor interesati un numar TelVerde gratuit - 0800.888.666, ce poate fi apelat pentru a se solicita informatii suplimentare legate de campanie. mai mult


Sambata, 09 Ianuarie 2010, ora 13:15

1 comentariu
Campania de colectare a deseurilor electrice continua

Campania de colectare a deseurilor electrice continua

Campania de colectare a echipamentelor electrice, electronice si electrocasnice (DEEE), organizata de Primaria Sectorului 1 si firma Romprest, in colaborare cu Asociatia "Environ", continua.

Astfel, duminica, cetatenii Sectorului 1 pot depozita in fata imobilului de domiciliu televizoarele, radiourile, frigiderele, masinile de spalat sau alte echipamente electrocasnice vechi, care le ocupa inutil spatiul in locuinte, informeaza Amos News.

Toate deseurile vor fi ridicate gratuit de firma Romprest. Deseurile se ridica de la domiciliu, in a doua duminica a fiecarei luni.

Primaria Sectorului 1 solicita locuitorilor Sectorului 1 sa nu arunce, alaturi de echipamentele electrocasnice vechi, si resturi menajere sau materiale de constructii. mai mult


Vineri, 07 August 2009, ora 16:11

Campanie de colectare a deseurilor electrice, duminica, in sectorul 1

Campanie de colectare a deseurilor electrice, duminica, in sectorul 1

Campania de colectare a deseurilor electrice, electronice si electrocasnice (DEEE) continua in sectorul 1 al Capitalei.

Astfel, duminica, 8 martie, cetatenii din acest sector pot depozita in fata locuintei televizoarele, radiourile, frigiderele, masinile de spalat sau alte echipamente electrocasnice vechi, de care nu mai au nevoie.

Toate deseurile vor fi ridicate gratuit de firma Romprest, informeaza Primaria sectorului 1.

Autoritatile le solicita locuitorilor sa nu arunce, alaturi de echipamentele electrocasnice vechi, si resturi menajere sau materiale de constructii.

Primaria sectorului 1, impreuna cu Romprest si Asociatia Environ, ridica deseurile de la domiciliu, in a doua duminica a fiecarei luni.

Informatii suplimentare pot fi obtinute la Tel Verde 0800.800.111, numar de telefon apelabil gratuit 24 de ore din 24. mai mult


Sambata, 07 Martie 2009, ora 22:47

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Indicator de efect in Cehia: Urinezi in public? Ajungi pe YouTube!
  2. Descoperire epocala: O lume extraterestra precum Pamantul, cu nori de apa (Video)
  3. Canadienii rad de rusii care au intrat din greseala in Ucraina: le-au desenat o harta (Foto)
  4. Tehnologie uimitoare testata la Londra: Cum sunt autobuzele viitorului
  5. Boala ciudata care ii afecteaza pe oameni noaptea: Betia in somn
  6. Militar ramas agatat de avion, la 1.000 de metri inaltime (Video)
  7. Cum arata cel mai scump penthouse din lume (Galerie foto)
  8. Inca un smartphone a explodat in buzunar - proprietarul se afla in metrou
  9. Ice Bucket Challenge: Oameni de afaceri din Romania care si-au turnat apa rece in cap
  10. Inteligenta artificiala se afirma: Sisteme SF care au intrat deja in vietile noastre