comet

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae

Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae

Datele trimise pe Pamant de sonda Philae dezvaluie ca pe comete pot fi gasite toate materiile prime necesare aparitiei vietii.

Sonda a detectat cel putin 16 compusi organici pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko, pe care a aterizat anul trecut. Patru din acesti sase compusi nu fusesera detectati pana acum pe cometa, scrie Sky.

Oamenii de stiinta au analizat datele adunate de Philae in timpul celor 60 de ore de experimente efectuate inainte ca bateriile sondei sa se epuizeze, in noiembrie anul trecut. Sonda are doua instrumente speciale pentru detectarea moleculelor.

In urma analizei oamenii de stiinta au descoperit ca aceste corpuri ceresti, cometele, "sunt incarcate cu toate materiile prime precum apa, CO2, metan, amoniac, necesare pentru a se grupa in molecule organice mai complexe, probabil influentate de fotonii UV de la soare sau de razele cosmice, sau de socul provocat cand cometa loveste suprafata unei planete ca Pamantul", a aratat Mark McCaughrean, de la Agentia Spatiala Europeana.

Oamenii de stiinta nu stiu deocamdata daca moleculele complexe de pe cometa au fost formate in primele etape ale sistemului solar sau dupa aceea insa "oricum ar fi, cometele sunt locuri foarte bune unde sa gasim materialele de baza pentru aparitia bazei", a explicat McCaughrean.

A.I. mai mult


Sambata, 01 August 2015, ora 16:14

10 comentarii
Cometa pe care a aterizat Philae gazduieste viata extraterestra?

Cometa pe care a aterizat Philae gazduieste viata extraterestra?

Cometa pe care a aterizat sonda spatiala europeana Philae ar putea gazdui viata extraterestra, spun doi importanti astronomi britanici.

Oamenii de stiinta sustin ca aceasta cometa, numita 67P/Ciuriumov-Gherasimenko, are o suprafata bogata in elemente organice, a carei existenta este explicata, cel mai probabil, de prezenta organismelor vii sub suprafata inghetata, scrie ndtv.com.

Prima imagine de pe cometa pe care a aterizat sonda europeana Philae

Astrobiologul Chandra Wickramasinghe si colegul Max Wallis, de la universitatea Cardiff, cred ca 67P si alte comete similare ar putea fi locuite de microbi vii similari celor care traiesc in cele mai extreme regiuni ale Pamantului. In urma simularilor, oamenii de stiinta au demonstrat ca microbii pot vietui in regiunile cu apa ale cometei. Aceste organisme ar putea fi active la temperaturi de pana la -40 de grade Celsius.

Sonda Philae, instalata recent pe suprafata cometei Ciuriumov-Gerasimenko a descoperit gheata si molecule organice, adica elementele de baza ale vietii, a anuntat si Centrul Aerospatial german (DLR).

Moment istoric: Un robot s-a plasat pe o cometa

Philae a fost protagonista unui moment istoric, atunci cand s-a plasat cu succes pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko, in noiembrie anul trecut. mai mult


Luni, 06 Iulie 2015, ora 21:04

Robotul trimis pe o cometa s-a trezit si a sunat acasa (Video)

Robotul trimis pe o cometa s-a trezit si a sunat acasa (Video)

Robotul Philae, aflat in "hibernare" pe cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko de sapte luni, s-a "trezit" in noaptea de sambata spre duminica, a declarat Jean-Yves Le Gall, presedintele CNES, Agentia Spatiala Franceza.

"Am reusit sa recuperam semnale din partea sa timp de doua minute, dar si 40 de secunde de date", a declarat el pentru AFP, confirmand o informatie difuzata de RTL.

Exista viata in spatiu? Ce a descoperit sonda Philae pe cometa

"Alo, Pamantul! Ma auziti?", a transmis pe Twitter robotul, prin intermediul Agentiei Spatiale Europene (ESA).

"Trezirea" lui Philae, un robot-laborator echipat cu mai multe instrumente, a avut loc sambata la 22:28, ora Europei (20:28 GMT), a indicat ESA.

Robotul Philae, care a calatorit circa zece ani la bordul sondei spatiale Rosetta, a asolizat in 12 noiembrie pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko, aflata la peste 510 milioane de kilometri de Terra, actiunea constituind o premiera.

Saltul istoric facut de robotul Philae pe cometa, fotografiat (Foto)

Dupa doua salturi, robotul a ajuns intre doua faleze, intr-un loc slab luminat. Astfel bateriile sale solare nu s-au putut incarca, iar Philae s-a aflat in repaus din 15 noiembrie.

mai mult


Duminica, 14 Iunie 2015, ora 18:19

Spectacol rar pe cer, la noapte: Putem vedea cometa verde

Spectacol rar pe cer, la noapte: Putem vedea cometa verde

Un fenomen astronomic interesant are loc in aceasta perioada. Cometa Lovejoy, supranumita si "cometa verde", poate fi vazuta cu ochiul liber, ceea ce se intampla o data la cateva mii de ani.

Presa a anuntat ca aceasta poate fi vazuta o data la 8.000 de ani, insa perioada este, in realitate, de 13.914 ani, potrivit unor calcule realizate recent, dupa cum a declarat pentru Ziare.com Adrian Sonka, coordonatorul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Fenomen rar pe cer: Se intampla la 13.000 de ani - cum sa il observi si in Romania

Potrivit acestuia, "Noi o vedem deja de un an si o mai vedem cativa ani. Ea se vede cand e mai aproape de Soare. E o cometa care se roteste in jurul Soarelui". Noaptea de joi spre vineri este perioada de maxima apropiere Soare, asa ca spectacolul e anuntat, informeaza Sky & Telescope.

Cometa s-a aflat la cea mai mica apropiere de Terra pe 7 ianuarie. In urma cu cateva zile, Sonka declara pentru Antena Stars, intrebat fiind daca ar trebui sa ne panicam: "Garantam ca aceasta cometa nu are nimic nu noi; e chiar departe de noi".

Cometa poate fi vazuta cu ochiul liber, dar numai ca o stea difuza, neclara si doar din afara orasului, din cauza poluarii, a mai spus Sonka. Din oras, poate fi vazuta doar cu binoclul.

Obiectul cosmic poarta numele unui pasionat de ce se intampla pe cer, Terry Lovejoy. Cometa verde, descoperita in august, e a cincea gasita de acesta din 2007.

Asa arata cerul in urma cu doua saptamani, cometa... mai mult


Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 18:46

1 comentariu
Sonda spatiala a misiunii Rosetta spulbera o veche teorie privind cometele

Sonda spatiala a misiunii Rosetta spulbera o veche teorie privind cometele

Sonda spatiala a misiunii Rosetta a trimis pe Pamant rezultatele unor analize ce arunca indoiala asupra teoriei ca majoritatea apei de pe planeta noastra a fost adusa de comete din spatiu.

Oamenii de stiinta analizeaza datele provenind de la misiunea spatiala europeana Rosetta, a carei sonda, Philae, a aterizat pe cometa 67P in noiembrie, scrie The Telegraph.

Datele au fost publicate in revista Science si dovedesc faptul ca apa de pe cometa inghetata este diferita de cea de pe planeta noastra. Autorii studiului conchid ca apa a ajuns pe Pamant mai degraba la bordul asteroizilor, cu toate ca alti oameni de stiinta cred ca nu poate fi exclus aportul cometelor.

Philae si-a incheiat misiunea istorica luna trecuta, dupa ce bateriile sale s-au descarcat. Inainte de asta, insa, sonda a reusit sa transmita pe Pamant multe date stiintifice.

Cei care s-au ocupat de misiunea sondei la Agentia Spatiala Europeana au plasat-o acum in stare latenta, dupa ce a aterizat intr-o zona unde nu ajunge lumina soarelui, pentru a-i incarca bateriile.

Exista viata in spatiu? Ce a descoperit sonda Philae pe cometa

Inainte de a inceta sa functioneze, Philae si-a pornit un instrument de forare si a obtinut mostre din suprafata cometei. Majoritatea celor zece instrumente stiintifice aflate la bordul sondei au trimis pe Pamant date importante.

Cele mai noi descoperiri dau o adevarata lovitura teoriei potrivit careia apa a ajuns pe Pamant in urma unui bombardament de comete.

Doua... mai mult


Joi, 11 Decembrie 2014, ora 08:59

3 comentarii
Exista viata in spatiu? Ce a descoperit sonda Philae pe cometa

Exista viata in spatiu? Ce a descoperit sonda Philae pe cometa

Sonda Philae, instalata pe suprafata cometei Ciuriumov-Gerasimenko a descoperit gheata si molecule organice, adica elementele de baza ale vietii, a anuntat Centrul Aerospatial german (DLR).

Instrumentul de analiza a compozitiei cometei (COSAC) "a reusit sa 'adulmece' atmosfera si a detectat primele molecule organice dupa aterizare. Analiza spectrului si identificarea moleculelor continua", a anuntat DLR luni, potrivit Sputnik.

Potrivit agentiei, sistemul Rosetta Lander Imaging System (ROLIS) al sondei Philae a facut fotografii ale suprafetei cometei de la mica distanta, asa ca oamenii de stiinta au informatii din doua locuri de pe cometa.

Moment istoric: Un robot s-a plasat pe o cometa

Sonda si-a terminat bateria principala la 15 noiembrie, la trei zile dupa ce a aterizat intr-o zona unde soarele nu este captat de panourile sale solare. Oamenii de stiinta de la Centrul european de Operatiuni Spatiale vor putea sa comunice cu Philae din nou in primavara lui 2015, cand cometa se va afla intr-un loc favorabil incarcarii bateriilor solare ale sondeis.

Prima imagine de pe cometa pe care a aterizat sonda europeana Philae

Philae a fost protagonista unui moment istoric, atunci cand s-a plasat cu succes pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko. mai mult


Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 14:02

1 comentariu
Saltul istoric facut de robotul Philae pe cometa, fotografiat (Foto)

Saltul istoric facut de robotul Philae pe cometa, fotografiat (Foto)

Saltul de un kilometru facut de robotul Philae, imediat dupa aterizarea initiala pe cometa 67P, miercuri, a fost fotografiat, iar imaginile au fost facute publice de Agentia Spatia Europeana.

Imaginile au fost realizate de sonda Rosetta, aceasta monitorizand robotul de circa 100 de kilograme, informeaza BBC.

Deoarece harpoanele care trebuiau sa il ancoreze pe suprafata cometei nu au functionat corespunzator, robotul a facut un salt de circa un kilometru.

Probleme pentru sonda spatiala care a aterizat pe o cometa

Rosetta, care l-a lasat pe Philae pe suprafata cometei, de la distanta, a fotografiat acest moment. In imaginile facute publice de Agentia Spatiala Europeana se poate vedea un punct palid - cel mai probabil Philae - si un altul intunecat, despre care expertii cred ca ar fi umbra sa.

Desi robotul a adormit, ramanand fara energie, oamenii de stiinta spun ca sunt enorm de fericiti de informatiile oferite pana acum de Philae.

Philae a ramas fara baterie dupa 57 de ore, insa chiar si asa, cea mai mare parte a programului stiintific prevazut a fost indeplinita.

Prima imagine de pe cometa pe care a aterizat sonda europeana Philae

Philae se va trezi cand bateriile lui solare se vor incarca suficient. Acesta se afla in prezent intr-o zona umbrita, insa bateriile se vor putea incarca atunci cand cometa va trece pe langa Soare.In imagini se poate vedea norul de praf ridicat dupa aterizarea initiala a lui Philae pe cometa (stanga), dar si... mai mult


Luni, 17 Noiembrie 2014, ora 18:18

Probleme pentru sonda spatiala care a aterizat pe o cometa

Probleme pentru sonda spatiala care a aterizat pe o cometa

Sonda spatiala Philae, care a aterizat miercuri pe cometa 67P/Churiumov-Gerasimenko, intampina deja primele probleme. Oamenii de stiinta nu stiu exact unde se afla, iar panourile solare nu pot fi folosite in acest moment pentru reincarcarea bateriilor.

Fotografiile obtinute arata ca sonda spatiala s-ar afla acum chiar pe marginea unui crater, sub o stanca, dar cercetatorii nu cunosc coordonatele exacte.

Vestea buna e ca Philae are o pozitie stabila si deja aduna informatii pe care le trimite pe Pamant, se arata intr-un material Fox News. Pe de alta parte, expertii sunt ingrijorati deoarece a ajuns langa o stanca si poate intampina mari probleme din aceasta cauza.

Bateria, care tine 60 de ore, deja este pe terminate, iar sonda ar trebui acum sa-si extinda panourile solare, pentru reincarcare. Cu ajutorul acestora, va functiona cate o ora pe zi. Problema este ca umbra stancii sub care se afla impiedica lumina solara sa ajunga la panouri.

"Constatam ca obtinem mai putina energie solara decat planificasem. Acest lucru are un impact asupra capacitatii noastre de a face studii stiintifice pentru o perioada extinsa de timp. Din pacate, aceasta nu este chiar situatia la care ne asteptam", a declarat specialistul Koen Geurts, implicat in misiunea Agentiei Spatiale Europene.

Philae a facut istorie cu aceasta prima aterizare pe o cometa, calatorind prin spatiu timp de 10 ani, in asteptarea momentului in s-a putut apropia de corpul ceresc. mai mult


Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 21:03

Prima imagine de pe cometa pe care a aterizat sonda europeana Philae

Prima imagine de pe cometa pe care a aterizat sonda europeana Philae

Agentia Spatiala Europeana (ESA) a facut publica, joi, prima imagine cu cometa Ciuriumov-Gherasimenko, pe care s-a plasat, miercuri, sonda spatiala Philae.

Imaginea infatiseaza suprafata accidentata a cometei precum si unul din picioarele sondei. ESA a mai precizat ca sonda pare a se fi instalat in umbra unei roci, asa ca este posibil ca panourile sale solare sa aiba de suferit, scrie The Huffington Post.

Urgenta echipei de control de pe Pamant este sa vada daca se poate repozitiona sonda in asa fel incat panourile sale solare sa fie orientate spre soare, pentru a incarca bateriile.

Mai mult, sonda pare a se sprijine pe doar doua din cele trei picioare, insa, in afara de aceste chestiuni, instrumentele stiintifice aflate la bordul sau opereaza normal.

Philae a fost protagonista unui moment istoric miercuri.

Moment istoric: Un robot s-a plasat pe o cometa

Sonda s-a plasat cu succes pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko.

"Acesta este un pas important pentru civilizatia umana", a declarat Jean-Jacques Dordain, directorul general ESA.

mai mult


Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 20:22

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  2. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  3. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  4. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  5. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  6. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  7. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  8. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  9. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  10. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)