comisioane banci

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Internet Banking: Cu cat ne taxeaza bancile pentru confortul gestionarii conturilor din propriul fotoliu

Internet Banking: Cu cat ne taxeaza bancile pentru confortul gestionarii conturilor din propriul fotoliu

Utilizarea serviciului de Internet banking ca alternativa la ghiseul clasic aduce clientilor o serie de avantaje, precum posibilitatea de a face modificari in cont la orice ora si confortul gestionarii tranzactiilor bancare din propriul fotoliu. In Romania, serviciul presupune un cost lunar al utilizarii, in medie de 6,5 lei, insa doar cinci din cele mai importante 20 de banci se incadreaza in jurul acestui nivel.

Serviciile de internet banking sunt utilizate tot mai des datorita accesului la banca rapid si la informatii in timp real despre situatia conturilor. Pentru accesarea acestui serviciu se plateste fie o taxa unica, la activare, fie, in majoritatea cazurilor, un comision lunar de administrare, care variaza de la o banca la alta.

Afla care sunt bancile cu cele mai avantajoase oferte pentru acest serviciu, in continuarea articolului Internet Banking: Cu cat ne taxeaza bancile pentru confortul gestionarii conturilor din propriul fotoliu pe Business24.ro mai mult


Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 00:37

3 comentarii
Bancile nu dau credite, dar traiesc din dobanzi si comisioane

Bancile nu dau credite, dar traiesc din dobanzi si comisioane

In ciuda faptului ca se "plang" de scaderea creditarii, bancile "reusesc" sa traiasca bine din dobanzi si comisioane. Bancile au cautat solutii pentru a trai, sau mai bine zis, pentru a traversa criza, astfel incat orice operatiune la banca inseamna comision.

Rezultatele financiare publicate de cele mai importante banci din Romania arata faptul ca bancile reusesc sa raporteze cresteri la un capitol: veniturile din dobanzi si comisioane.

Spre exemplu BCR, cea mai mare banca locala dupa active, a inregistrat o crestere semnificativa cu 8,2 procente.

Astfel, venitul net din comisioane a crescut pana la 515,4 milioane de lei (116,9 milioane euro) in primele noua luni din 2013, de la 476,4 milioane de lei (107,5 milioane euro) in primele noua luni din 2012 cu accent continuu pe tranzactiile bancare.

Aflati ce venituri obtin din dobanzi si comisioane si celelalte banci din Romania in continuarea articolului Bancile nu dau credite, dar traiesc din dobanzi pe Business24 mai mult


Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 18:36

3 comentarii
Bancile te taxeaza pentru orice drum la banca. Vezi ce comisioane vor mai inventa

Bancile te taxeaza pentru orice drum la banca. Vezi ce comisioane vor mai inventa

In goana dupa profit, introducerea de comisione a devenit o practica obisnuita in randul bancherilor. Comisionul de utilizare a ATM-ului, a POS-ului, comisionul de deschidere a contului, de interogare sold sau pentru depunerile de numerar, sunt doar cateva din comisionele care contribuie considerabil la cresterea veniturilor bancilor.

"Institutiile de credit sunt in cautare disperata de surse suplimentare de venituri, in conditiile in care veniturile din marja de dobanda au scazut si creditele s-au imputinat", a declarat pentru Business24, Aurelian Dochia, analist financiar.

Grav este ca bancile nu se opresc aici. In goana dupa profit, institutiile de credit au ales sa taxeze pana si clientii care incaseaza bani in cont.

Spre exemplu, clientii BCR platesc cel mai mare comision la incasarile in cont, de la 6 lei/operatiune pana la 35 de lei in functie de suma depusa, iar clientii Bancpost irosesc de la 3,5 lei/operatiune pana la 22,50 RON/ operatiune.

Afla care sunt taxele percepute de "gigantii" BRD, Raiffeisen sau Banca Transilvania, dar si o comparatie intre comisioanele percepute in Romania si cele din alte tari ale UE in continuarea articolului Bancile te taxeaza pentru orice drum la banca. Vezi ce comisioane vor mai inventa pe Business24 mai mult


Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 09:02

Seful ANPC: Exista cel putin 3 banci care incearca sa ascunda lucruri in contractele de credite

Seful ANPC: Exista cel putin 3 banci care incearca sa ascunda lucruri in contractele de credite

Exista cel putin trei banci care au contracte de credite cu prevederi ascunse, a declarat joi Bogdan Nica, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), in cadrul unei conferinte pe teme de concurenta.

Acesta a refuzat insa sa nominalizeze bancile.

"Exista cel putin trei banci care in continuare incearca sa ascunda lucruri in contracte. N-o sa va spun ce banci si cate procese sunt, pentru ca vrem sa le castigam pe toate. Cu cat mai multi bancheri corecti, cu atat mai bine pentru tara. Vrem cat mai putini aventurieri", a spus Nica.

El a adaugat ca, de la 1 octombrie, a fost infiintata o structura specializata in cadrul ANPC pentru a se ocupa de clauzele abuzive.

"Oamenii reclamau si pana acum clauzele abuzive, diferenta este de abordare in justitie. Noi vom introduce in toate procesele motivari in temeiul noii legi", a mai spus Nica.

La randul sau, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a aratat faptul ca, dupa aplicarea Ordonantei 50 privind contractele de credit pentru consumatori, nu este normal sa existe astfel de clauze nici in contractele vechi, nici in cele care vor fi incheiate de acum inainte.

Pe de alta parte, Bogdan Nica a mai spus ca acele clauze care pana acum erau legale nu vor fi declarate abuzive peste noapte. "Nu se va intampla ca maine sau poimaine sa fie gasita abuziva o clauza care inainte era legala", a spus el.

Nica a adaugat ca principiul potrivit caruia un verdict in cazul... mai mult


Joi, 03 Octombrie 2013, ora 18:07

1 comentariu
Abuzul despre care nu se vorbeste: Cum te aperi de micile nedreptati ale bancii

Abuzul despre care nu se vorbeste: Cum te aperi de micile nedreptati ale bancii

De la comportamentul inadecvat al functionarului de la ghiseu la erorile tehnice care pot pricinui pagube, nedreptatile comise de banci impotriva clientilor pot merge dincolo de clauzele fragrant abuzive din contracte.

Conform ANPC, clientii au facut de la inceputul anului peste 6.000 de reclamatii cu privire la banci si IFN-uri. Printre acestea, pe langa nemultumirile care fac frecvent obiectul actiunilor in instanta (precum nerespectarea clauzelor contractuale, neinscrierea in contractul de credit a tuturor comisioanelor, redactarea contractelor intr-o forma necorespunzatoare, existenta clauzelor abuzive etc.), clientii au sesizat si probleme ce sunt percepute la nivel general ca fiind mai putin "grave".

Reprezinta in fond tot un abuz, chiar daca in forma atenuata. Plangerile adresate bancii sau medierea sunt solutiile recomandate de specialisti.

Ce au reclamat clientii:

functionarea defectuoasa a ATM-urilor
Potrivit avocatilor Decalex, in acest caz, chiar daca facem o plangere la banca, aceasta e acoperita, intrucat ATM - urile nu sunt ale bancilor, ele fiind inchiriate de banci de la diverse firme prestatoare de astfel de servicii. Prin urmare, o plangere la banca are ca raspuns in proportie de 99% dintre cazuri scuza potrivit careia a notificat compania care i-a inchiriat ATM-ul si urmeaza ca aceasta sa remedieze situatia in cel mai scurt timp posibil. Practic, bancile se spala pe maini si ies din aceasta ecuatie.

neacceptarea de monede la plata la... mai mult


Joi, 19 Septembrie 2013, ora 07:44

Sute de sanctiuni pentru abuzurile bancilor: Cum isi pacalesc clientii si ce amenzi primesc

Sute de sanctiuni pentru abuzurile bancilor: Cum isi pacalesc clientii si ce amenzi primesc

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a sanctionat 441 de filiale de banci si IFN-uri in perioada 1 ianuarie 2012 - 31 august 2013, aplicand 424 amenzi in valoare de 3,64 de milioane de lei.

Printre cele mai mari amenzi care au fost acordate se numara una in valoare de 80.000 de lei pentru nerespectarea masurilor dispuse in procesul verbal de constatare a contraventiei in judetul Iasi si alta tot in valoare de 80.000 de lei pentru nerespectarea masurilor dispuse in procesul verbal de constatare a contraventiei, acordata unei societati din judetul Satu-Mare, potrivit datelor ANPC.

Printre alte amenzi semnificative acordate de ANPC se numara o sanctiune in valoare de 40.000 de lei acordata in Bucuresti pentru nerespectarea prevederilor OUG 50 privind contractele de credit pentru consumatori si alta in valoare de 30.000 de lei pentru practici comerciale inselatoare, acordata de Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorilor (CRPC) Oltenia.

Peste 6.000 de reclamatii

Potrivit reprezentantilor institutiei, ANPC a primit 6.084 de reclamatii despre banci si IFN-uri, principalele aspecte reclamate fiind urmatoarele: nerespectarea clauzelor contractuale, neinscrierea in contractul de credit a tuturor comisioanelor, redactarea contractelor intr-o forma necorespunzatoare, existenta clauzelor abuzive, perceperea de comision de risc, neinchiderea conturilor solicitate, informare incompleta si/sau incorecta.

De asemenea, clientii au mai... mai mult


Luni, 16 Septembrie 2013, ora 15:00

1 comentariu
Consiliul Concurentei: Cerem bancilor sa scada comisioanele, pastram si bata undeva in spate

Consiliul Concurentei: Cerem bancilor sa scada comisioanele, pastram si bata undeva in spate

Presedintele Consiliului Concurentei (CC), Bogdan Chiritoiu, a afirmat ca exista o intelegere intre banci in ceea ce priveste comisioanele pentru carduri, CC investigand daca este legala sau nu, urmand sa ceara institutiilor de credit sa reduca aceste costuri.

"Exista intr-adevar o intelegere intre banci in ceea ce priveste comisioanele pentru carduri, trebuie vazut insa daca este o intelegere ilegala sau nu. Asa se stabilesc comisioanele: se strang bancile care folosesc Visa sau Mastercard si stabilesc comisionul.

Noi incercam sa rezolvam problema prin buna intelegere, sa le cerem sa reduca ei comisioanele. Comisiei Europene i-au oferit o scadere a comisionului de la vreo 0,7-0,8% cat lua Visa pana acum, la 0,3%. La noi e un pic mai mare. Daca si la noi ar scadea la 0,3%, eu m-as declara multumit", a spus Chiritoiu la Realitatea TV.

Potrivit presedintelui CC, trebuie gasita o abordare comuna pentru reducerea comisioanelor concomitent cu introducere unei strategii prin care statul sa sprijine utilizarea cardurilor.

"Sa le spunem ca o sa aiba venituri mai mici din comisioane, dar o piata mai larga, cardurile vor fi utilizate mai mult. Incerc sa gasesc o strategie prin care toata lumea are ceva de castigat. Daca treaba asta nu va functiona, evident ca noi pastram si bata undeva in spate", a mai spus Chiritoiu. mai mult


Duminica, 23 Iunie 2013, ora 19:18

1 comentariu
Ce comisioane platim pentru banii pastrati in contul bancii?

Ce comisioane platim pentru banii pastrati in contul bancii?

Autoritatile din Romania urmeaza trendurile lansate pe plan extern in domeniul serviciilor financiare, din perspectiva echitatii acestora fata de consumatori, usor defazat, insa, identificand nereguli constatate de Comisia Europeana inca de acum trei ani.

Este cercetat in prezent nivelul ridicat al comisioanelor percepute de institutiile financiare clientilor care isi tin banii intr-un cont bancar.

Dupa ce Tribunalul Uniunii Europene a confirmat decizia Comisiei de a interzice comisioanele interbancare multilaterale practicate de MasterCard, seful Consiliului Concurentei (CC), Bogdan Chiritoiu, a dezvaluit ca CC a demarat, inca de anul trecut, un studiu care analizeaza nivelul comisioanelor bancare aferente cardurilor.

"Avem un studiu de piata pe carduri, inceput de anul trecut. Romania are unele dintre cele mai mari comisioane din Europa. Este un motiv de ingrijorare. Tragem cu ochiul si la ce se intampla in Uniunea Europeana. Comisia a castigat in instanta, la Curtea Europeana de Justitie, cu o decizie din 2007, in care s-a decis ca MasterCard si Visa practicau comisioane prea mari. Este un motiv de preocupare pentru noi. Desfasuram o analiza a noastra interna. Ar trebui sa fie concurenta si pe aceasta piata si tarife mai mici la carduri", a afirmat Bogdan Chiritoiu.

De fapt, decizia institutiei europene vizeaza comisioanele percepute de banca posesorului de card pentru fiecare tranzactie efectuata. Potrivit Comisiei, nivelul acestor comisioane a fortat... mai mult


Marti, 29 Mai 2012, ora 07:12

3 comentarii
Atragatoarele capcane care pandesc omul sarac: loteria, bursa si bancile

Atragatoarele capcane care pandesc omul sarac: loteria, bursa si bancile

Visul de aur al saracului este sa castige la loterie. Exemplele sunt atragatoare, sperantele mari, sansele mici de tot. Sa zicem ca sansa ar fi de unu la un milion. Ne vom face o imagine, pornind de la un bob de orez, ceva cat un gram. Un milion de boabe inseamna o mie de kilograme, adica o tona, adica douazeci de saci cu orez.

Inchipuiti-va ca intr-un recipient cu acest orez, s-a pus un bob negru, iar restul albe. Ce sanse ai sa-l nimeresti tocmai pe acesta, cautand cu ochii legati, prin gramada?

Ca urmare, visul de aur al saracului, de a castiga la loterie, este o himera. Mai realist pare visul de argint: castigul la bursa. Bursa este o sursa buna de castig, cu trei conditii: sa ai capital, sa cunosti piata si sa nu joci la intamplare.

Din capul locului, saracul n-are capital. Prima conditie cade. S-ar putea, totusi, sa aiba niste economii, ceea ce i-ar da curaj. Curajul este dezastrul saracului, fara capital. Cine are capital si pierde reia jocul cu rezervele. Cine n-are rezerve ramane cu buzele umflate si cu buzunarul gol.

A doua conditie este sa cunosti piata. Saracul n-o cunoaste. Daca ar cunoaste-o, evident, ar fi bogat si demult n-ar mai fi sarac. Cine nu cunoaste pulsul pietii pierde totul, iar, din ce pierde el, vor castiga ceilalti jucatori, care cunosc piata si au capital.

A treia conditie este sa nu joci la intamplare. Din pacate, multi sunt ispititi pe baza principiului: "cutare si-a dublat capitalul in trei luni; daca incercam, il dublam si... mai mult


Vineri, 13 Mai 2011, ora 09:58

11 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. In China rurala, reapare obiceiul dezgroparii mortilor, pentru a-i casatori
  2. O femeie oarba s-a lovit de o masa si a vazut din nou
  3. Experiment social: Ce pateste o femeie care trece pe strada? (Video)
  4. Jaf ca-n filme la o banca din India - hotii au sapat un tunel de 40 de metri
  5. Imagini spectaculoase surprinse dintr-un avion (Galerie foto)
  6. Atacurile clovnilor falsi provoaca panica in Occident. Clovnii adevarati sunt ingrijorati
  7. Atac homofob pe un aeroport: Barbat luat la bataie pentru ca purta o camasa roz (Video)
  8. Politia Harghita transmite comunicate... in versuri
  9. Dezvaluirea unui savant, pe patul de moarte: Extraterestrii exista si sunt prietenosi!
  10. Rechinul preistoric urias Megalodon manca balene si delfini (Video)