complex energetic hunedoara

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Statul imprumuta 18 milioane de euro pentru Complexul Energetic Hunedoara

Statul imprumuta 18 milioane de euro pentru Complexul Energetic Hunedoara

Ministerul Finantelor Publice imprumuta 18 milioane de euro, bani pe care ii va investi in totalitate in Complexul Energetic Hunedoara.

Cu jumatate din imprumut oficialii companiei de stat vor acoperi necesarul de investitii pentru tehnologizarea minei de carbune de la Paroseni.

Mina trebuie adusa la standarde europene pana in 2015. Restul banilor vor fi folositai pentru continuarea procesului de reorganizare a complexului energetic, un proces inceput in luna iunie a acestui an.

Complexul Energetic Hunedoara face parte din lista lunga a companiilor de stat care trebuiau privatizate la cererea Fondului Monetar International. Lipsa investitorilor interesati de preluarea companiei a determinat insa autoritatile sa incerce varianta reorganizarii.

Citeste mai multe despre Statul se imprumuta de 18 milioane de euro pentru Complexul Energetic Hunedoara pe Digi 24. mai mult


Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 18:13

Complexul Energetic Hunedoara a fost infiintat

Complexul Energetic Hunedoara a fost infiintat

Complexul Energetic Hunedoara a luat fiinta miercuri. Responsabilii in acest domeniu au semnat actul de infiintare in 26 septembrie, acesta fiind primul pas in constituirea viitorului colos energetic ce va cuprinde minele viabile si cele doua termocentrale din Hunedoara.

"Complexul Energetic Hunedoara este pe calea cea buna. Astazi, miercuri, Complexul a luat nastere, prin fuziunea initial a celor doua termocentrale Mintia si Paroseni. Este azi un punct de unde pornim si pana in data de 31 ianuarie intra in aceasta structura si cele 4 mine viabile", a declarat in cadrul unei conferinte de presa Cristian Resmerita, deputat in colegiul de Vest al Vaii Jiului.

Sediul viitorului Complex Energetic Hunedoara va ramane la Paroseni, iar minele viabile nu mai au nici datoriile istorice.

"Am reusit sa scapam minele viabile, Lupeni, Vulcan, Livezeni si Lonea de datoriile istorice, printr-o legatura intre AVAS si ANAF, iar acum este momentul sa-i dam Complexului Energetic o sansa de a deveni viabil si a se dezvolta", a mai adaugat Resmerita.

Complexul Energetic Hunedoara va functiona ca un tot unitar, iar minele din Valea Jiului vor livra carbune catre termocentralele Mintia si Paroseni. mai mult


Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 23:44

2 comentarii
Daniel Chitoiu: Complexurile energetice si Transgaz vor fi listate in septembrie

Daniel Chitoiu: Complexurile energetice si Transgaz vor fi listate in septembrie

Transgaz si complexurile energetice Oltenia si Hunedoara vor fi listate pe bursa in luna septembrie, iar managerii privati pentru Transelectrica si Transgaz vor fi selectati pana la sfarsitul lui 2012, a anuntat sambata, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, la inceputul discutiilor dintre autoritati si reprezentantii misiunii Fondului Monetar la Bucuresti.

"Termenele pentru privatizari si listari au fost decalate. Anterior, erau stabilite termene nerealiste si au fost luate masuri de accelerare a acestor procese. In ceea ce priveste Transgaz, avem prevazuta lansarea in septembrie. In ceea ce priveste actiunile majoritare la complexul energetic Oltenia si complexul energetic Hunedoara, acestea vor fi listate, la fel, in septembrie, si de asemenea la Electrica Distributie si Electrica Furnizare avem ca termen de listare inceputul anului viitor", a spus ministrul Economiei.

Acesta a precizat ca managerii privati pentru Transelectrica si Transgaz vor fi selectati pana la sfarsitul anului.

"La Electrica Furnizare vom avea management nou si manager general privat la sfarsitul lunii august si, respectiv, sfarsitul lunii septembrie. Pentru Transgaz si Transelectrica, avem manageri privati pana la sfarsitul acestui an, iar la Hidroelectrica vom avea si management privat, si listare. Sper ca Hidroelectrica sa iasa din insolventa la sfarsitul lunii septembrie", a precizat Daniel Chitoiu.

Misiunea Fondului Monetar International (FMI) si reprezentantii ministerelor vor... mai mult


Sambata, 11 August 2012, ora 12:32

1 comentariu
Ponta vrea management privat la CE Oltenia si sediul la Targu Jiu

Ponta vrea management privat la CE Oltenia si sediul la Targu Jiu

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Targu Jiu, ca sustine infiintarea Complexului Energetic Oltenia (CEO) pe formula discutata pana in prezent si ca vrea management privat la aceasta companie, iar sediul sa se mute de la Turceni la Targu Jiu.

"In programul nostru de guvernare este mentionata si realizarea Complexului Energetic Oltenia si vom face toate demersurile pentru infiintare. Sediul Complexului Energetic Oltenia va fi la Targu Jiu, nu la Turceni, pentru ca municipiul Targu Jiu are infrastructura necesara functionarii unei astfel de companii. Vom veni in Gorj, in perioada imediat urmatoare, cu ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, pentru a fi discutate problemele din sectorul minier si energetic", a spus prim-ministrul Victor Ponta.

Seful Guvernului a precizat ca nu vor mai exista numiri pe criterii politice la noua entitate economica, ci management privat.

In luna martie, Ministerul Economiei a anuntat ca noul Complex Energetic Oltenia, care va cuprinde actualele complexuri Turceni, Craiova si Rovinari, precum si Societatea Nationala a Lignitului Otenia, va fi functional incepand din luna mai a acestui an si va avea sediul la Turceni.

In data de 21 martie, Consiliile de Administratie ale celor patru companii care vor forma CE Oltenia au votat infiintarea noii companii.

"Tinand cont de aspectele legate de functionarea operativa, dar si de optimizarea activitatii de coordonare si conducere administrativa, sediul S.C.Complexul Energetic... mai mult


Miercuri, 09 Mai 2012, ora 19:26

2 comentarii
Cresteri salariale pentru mineri, posibil din mai

Cresteri salariale pentru mineri, posibil din mai

Minerii din Valea Jiului care lucreaza la minele viabile Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan ale Companiei Nationale a Huilei ar putea primi o majorare cu 100 de lei a sporului de conditii grele dupa formarea Complexului Energetic Hunedoara, programata pentru luna mai.

"Cresterea sporului de conditii grele cu 100 de lei ar putea fi inclusa in noul buget de venituri si cheltuieli, care trebuie aprobat in luna mai, dupa formarea Complexului Energetic Hunedoara. O eventuala modificare a acestei anvelope salariale va fi posibila doar dupa formarea Complexului Energetic Hunedoara, care va include si cele patru mine considerate viabile, termenul fiind mai 2012.

In acest moment legislatia este clara si nu permite majorari salariale intr-o companie de stat clasificata ca fiind institutie bugetara si care inregistreaza pierderi", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei remis presei joi.

Restructurarea activitatii miniere din Valea Jiului va fi posibila prin separarea activelor viabile de cele considerate neviabile.

Minele viabile sunt Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, iar cele neviabile sunt Petrila, Paroseni si Uricani, aflate intr-un proces de eficientizare si restructurare care se va finaliza in 2018.

In cadrul procesului de separare a activelor au avut loc trei runde de intalniri, pe 27 februarie, pe 1 martie si pe 7 martie, precizeaza institutia.

"In cadrul primelor doua intalniri au fost analizate posibilitatile adoptarii unei hotarari de guvern,... mai mult


Joi, 08 Martie 2012, ora 22:52

Guvernul infiinteaza Complexul Energetic Hunedoara si CE Oltenia

Guvernul infiinteaza Complexul Energetic Hunedoara si CE Oltenia

Guvernul a decis miercuri sa infiinteze Complexul Energetic Hunedoara si Complexul Energetic Oltenia, in cadrul unui proiect menit sa reorganizeze sistemul energetic.

Complexul Energetic Hunedoara se va infiinta prin fuziunea societatilor Electrocentrale Deva si Electrocentrale Paroseni si va avea ca obiect principal de activitate producerea si furnizarea energiei electrice si termice si exploatarea minelor de huila, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Complexul Energetic Hunedoara preia toate drepturile si toate obligatiile fostelor societati comerciale supuse fuziunii si va participa la licitatia ce va fi organizata pentru achizitionarea activelor viabile din Compania Nationala a Huilei.

E vorba despre minele Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, Unitatea de Exploatare si
Preparare a Carbunelui, Statia Miniera de Salvare si partea administrativa a
CNH.

Complexul Energetic Oltenia se va infiinta prin fuziunea urmatoarelor companii: Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Craiova si Complexul Energetic Rovinari.

Obiectul principal de activitate a noului complex va fi producerea si furnizarea energiei electrice si termice si exploatarea minelor si carierelor de lignit.

"In prezent, in Romania nu exista companii de electricitate pe baza de huila si pe baza de lignit care sa fie suficient de mari pentru a putea sa participe in proiecte regionale si internationale, in beneficiul pietei din Romania;... mai mult


Joi, 13 Octombrie 2011, ora 09:39

1 comentariu
Noile companii energetice, privatizate pana in iunie 2012

Noile companii energetice, privatizate pana in iunie 2012

Noile companii energetice Oltenia si Hunedoara urmeaza sa fie privatizate pana, cel tarziu, in luna iunie a anului 2012, reiese din ultima scrisoare de intentie incheiata de Guvern cu FMI.

Aceasta masura va duce la concedieri de personal la unele dintre unitatile care vor forma cele doua companii. Cel putin 900 de posturi urmeaza sa fie desfiintate pana la sfarsitul lunii octombrie. Alte 200 de pozitii de la complexului energetic Turceni vor fi scoase din schema, scrie Romania Libera.

Decizia pare sa schimbe intentia intiala a Guvernului, care avea in plan sa comaseze principalii producatori de energie si carbune in doua societati nationale, Electra si Hidroenergetica. Schimbarea deciziei a fost determinata de problemele juridice aparute.

Tutusi, Guvernul ia in calcul varianta alternativa de a crea doua companii energetice mai mici, respectiv Complexul Energetic Oltenia si Complexul Energetic Hunedoara.

Complexul Energetic Hunedoara va fi format din termocentralele Paroseni si Mintia si minele considerate viabile de Compania Nationala a Huilei (CNH), iar Complexul Energetic Oltenia va fi compus din SNLO si termocentralele Craiova, Turceni si Rovinari.

In scrisoarea mentionata se mai arata si ca, pana la sfarsitul acestui an, va fi infiintata noua companie energetica prin fuziunea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) cu termocentralele Craiova, Turceni si Rovinari.

Compania infiintata va fi privatizata pana la sfarsitul lunii iunie 2012, iar... mai mult


Duminica, 25 Septembrie 2011, ora 14:46

3 comentarii
Ministerul Economiei vrea alte doua complexuri energetice: Oltenia si Hunedoara

Ministerul Economiei vrea alte doua complexuri energetice: Oltenia si Hunedoara

Ministerul Economiei intentioneaza sa infiinteze doua complexuri energetice, Oltenia si Hunedoara, care sa includa producatori de energie si de carbune.

Acest proiect a fost discutat de ministrul Economiei, Ion Ariton, cu seful pe Romania al Franklin Templeton si manager al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

Cei doi au discutat despre aspecte referitoare la implicarea Fondului Proprietatea in activitatea companiilor din portofoliul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), la care acesta detine actiuni.

Potrivit unor informatii obtinute de Evenimentul Zilei, complexul energetic Oltenia s-ar putea forma din complexurile Turceni, Rovinari si Craiova, alaturi de Societatea Nationala a Lignitului Oltenia.

De altfel, se afla in faza de negociere un memorandum cu Fondul Proprietatea, care ar urma sa detina, probabil, aproximativ 20 de procente din noua companie.

Astfel, CE Oltenia ar urma sa aiba dubla conducere, cu un comitet director si un consiliu de supraveghere, pe modelul OMV Petrom si BCR. De asemenea, listarea pe bursa ar trebui sa fie efectua la scurt timp dupa infiintare.

Infiintarea celor doua companii nationale in domeniul energiei, Electra si Hidroenergetica, a fost blocat definitiv in instanta. Proiectul nu era sustinut nici de Fondul Monetar International, nici de Banca Mondiala. mai mult


Vineri, 03 Iunie 2011, ora 17:35

Chinezii ar putea construi un complex energetic la Uricani

Chinezii ar putea construi un complex energetic la Uricani

Un complex energetic ar putea fi construit la Uricani, judetul Hunedoara, de catre investitori chinezi, pe locul fostei mine de la Valea de Brazi.

Cel putin asta spera autoritatile de la Uricani, care spun ca au decis sa ia legatura cu investitori chinezi, pentru ca zacamantul din mina inchisa acum cativa ani sa fie din nou exploatat.

Mai mult, primarul din Uricani, Danut Buhaescu, spune ca acolo e loc si de un complex energetic ecologic si ca toate ar putea deveni realitate, daca chinezii accepta colaborarea.

"La fosta mina Valea de Brazi doar 5 la suta din zacamant a fost exploatat. Am lansat la Ambasada Chinei propunerea de a exploata acest zacamant pentru ca, chinezii ar vinde energie dupa ce ar crea in locul unde a existat mina Valea de Brazi un complex energetic care sa cuprinda exploatarea carbunelui si o termocentrala ecologica, cu zero emisii de carbon. In China exista un astfel de proiect pilot, iar noi mizam pe faptul ca aici, la Valea de Brazi, exista foarte mult carbune", spune Danut Buhaescu, primarul orasului Uricani.

Mina de la Valea de Brazi a fost inchisa, insa primarul orasului Uricani, care a si lucrat timp de mai multi ani la acea exploatare de huila, sustine ca rezervele neexploatate ajung pentru o jumatate de secol.

Mina Valea de Brazi a fost deschisa in august 1986 si a functionat vreme de 12 ani, pana in anul 1998, cand a fost inchisa. mai mult


Marti, 05 Aprilie 2011, ora 17:26

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebritati despre care poti jura ca sunt gemene, dar n-au nicio legatura (Galerie foto)
  2. Iti place noul Lamborghini Aventador? Stai sa vezi si barca!
  3. Film porno turnat intr-o universitate
  4. Ce s-ar intampla pe Pamant daca oamenii ar disparea (Video)
  5. Scene socante in savana africana: "Nu am mai vazut niciodata asa ceva"
  6. Papusa masculina: A investit in el o avere pentru a arata asa (Foto)
  7. Fenomen inedit in Marea Britanie: Ninsoare cu fulgere
  8. Bill Gates, moment de maxima sinceritate: Ma simt destul de prost
  9. Puppy Love contraataca - Viralul care a impresionat milioane de oameni (Video)
  10. Se pregatea de razboi? Politisti uluiti de ce au descoperit intr-un garaj, a intervenit Armata