complex energetic hunedoara

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Mastodont de miliarde din Romania, salvat de Guvern: Ajutor de 160 milioane de lei

Mastodont de miliarde din Romania, salvat de Guvern: Ajutor de 160 milioane de lei

Guvernul a decis, in sedinta de miercuri, anularea strategiei de privatizare a Complexului Energetic Hunedoara si acordarea, printr-o ordonanta de urgenta, a unui ajutor de salvare a companiei in limita a 160 de milioane de lei, a anuntat ministrul Energiei, Andrei Gerea, intr-o conferinta la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, anularea strategiei de privatizare a fost impusa de "evolutiile, situatia economica a societatii, toate complicatiile intervenite, inclusiv lipsa unui anumit interes din partea potentialilor investitori, dar mai ales de intentia Guvernului de a oferi ajutor de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara".

Demisie la nivel inalt la un mastodont de miliarde din Romania: Ma aflu in fata unei mari dezamagiri

In ceea ce priveste acordarea ajutorului de salvare, Gerea a declarat ca acesta "presupune in primul rand un angajament luat la momentul notificarii Comisiei Europene, ca acest complex sa fie divizat in componentele mina si energie".

Tot conditie pusa de Comisia Europeana este si rambursarea ajutorului de stat ilegal, care s-a dat in perioada 2009-2011 pentru complexul de la Hunedoara.

"Aceasta ordonanta deschide drumul pentru a oferi inca o gura de oxigen complexului, timp in care noi, la Ministerul Energiei, trebuie sa venim, eventual, cu o noua strategie tinand cont si de interesul manifestat pe zona miniera de anumite companii si de alte evolutii si strategii", a spus Gerea.

Cum hranesti cu sute de milioane un mastodont de... mai mult


Miercuri, 13 Mai 2015, ora 20:22

1 comentariu
Demisie la nivel inalt la un mastodont de miliarde din Romania: Ma aflu in fata unei mari dezamagiri

Demisie la nivel inalt la un mastodont de miliarde din Romania: Ma aflu in fata unei mari dezamagiri

Presedintele Consiliului de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara, Alexandru Blaj, a demisionat din functie, nemultumit ca Ministerul de Finante si al Justitiei refuza aprobarea acordarii unui ajutor de salvare pentru achizitionarea certificatelor de CO2.

Potrivit unui comunicat de presa, remis miercuri, de Complexul Energetic Hunedoara (CEH), presedintele Consiliului de Administratie (CA) al Complexului Energetic Hunedoara, Alexandru Blaj, isi va incheia mandatul incepand cu 1 mai, demisia sa fiind inregistrata, marti, la cabinetul ministrului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, Andrei Gerea.

"Decizia mea este una a unui roman normal aflat in fata unei mari dezamagiri. In cuvinte putine, in tara in care Ministerul Energiei promoveaza interesul companiei pe care eu am reprezentat-o in calitate de presedinte al CA si pentru care, alaturi de conducerea executiva, s-au facut toate demersurile pentru obtinerea unui ajutor de salvare pentru achizitionarea certificatelor de CO2, ajutor avizat de Comisia Europeana in 12 aprilie 2015, ne-am lovit de opozitia de neinteles a Ministerului Finantelor si a Ministerului Justitiei care refuza aprobarea acordarii acestuia.

Singura motivatie invocata a fost existenta unui ajutor de stat, mascat sub forma unor contracte bilaterale, incheiate in perioada 2009 - 2011 intre Termocentrala Paroseni si Hidroelectrica, care faceau referire la vanzarea respectiv cumpararea de energie electrica", a... mai mult


Miercuri, 29 Aprilie 2015, ora 18:54

3 comentarii
Cum hranesti cu sute de milioane un mastodont de miliarde: Inceputul sfarsitului

Cum hranesti cu sute de milioane un mastodont de miliarde: Inceputul sfarsitului

Comisia Europeana a aprobat marti un ajutor temporar (pe sase luni) de salvare, in valoare de 167 de milioane lei (37,8 milioane de euro), acordat de autoritatile romane Complexului Energetic Hunedoara.

Incepand cu luna octombrie, CE Hunedoara are trei perspective:

- fie ramburseaza creditul,
- fie prezinta un plan credibil si fezabil de restructurare, situatie in care termenul de rambursare se prelungeste,
- fie prezinta un plan de lichidare, daca nu poate rambursa ajutorul de stat.

Daca niciuna dintre conditiile CE nu va fi indeplinita, Romania risca declansarea unei proceduri de infringement.

Marea problema e, insa, alta: ajutorul de stat functioneaza si e legal doar daca compania nu a mai primit un atare sprijin in ultimii 10 ani.

Conditiile impuse de CE pentru acordarea ajutorului de stat sunt consecinta faptului ca, in 2012, Romania a cerut aprobarea FMI si CE pentru stergerea unor datorii ale CE Hunedoara in vederea restructurarii.

Acceptul a fost primit, complexului energetic i s-au sters, si in 2012, datorii de 4,8 miliarde lei, dar restructurarea nu s-a produs.

De mentionat ca statul roman avea pentru CE Hunedoara si o a patra alternativa, despre aceasta, la finalul articolului.

Potrivit expertilor CE, ajutorul de stat este limitat la suma necesara Complexului Energetic Hunedoara pentru a-si desfasura in continuare activitatile de exploatare a centralelor electrice, in primul rand pentru plati restante de certificate verzi, si pentru... mai mult


Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 08:10

Comisia Europeana a aprobat un ajutor de 38 milioane de euro pentru un obiectiv din Hunedoara

Comisia Europeana a aprobat un ajutor de 38 milioane de euro pentru un obiectiv din Hunedoara

Comisia Europeana (CE) a aprobat temporar un ajutor in valoare de circa 38 milioane de euro pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara, detinut de Ministerul Energiei.

"Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca ajutorul de salvare temporar in valoare de 167 de milioane de lei (aproximativ 37,7 milioane de euro) care urmeaza sa fie acordat de autoritatile romane Complexului Energetic Hunedoara, producatorul de energie electrica si termica detinut de stat din Romania, este conform cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Comisia a constatat, in special, ca ajutorul a fost limitat la suma necesara pentru a-i permite CE Hunedoara sa isi desfasure in continuare activitatile de exploatare a centralelor sale electrice in urmatoarele sase luni", potrivit unui anunt al CE.

Guvernul va acorda complexului energetic imprumuturi pe termen scurt, care sa ii permita sa isi plateasca creditorii si sa isi mentina activitatile de exploatare pana cand va fi in masura sa prezinte un plan de restructurare.

La sfarsitul celor sase luni, producatorul de carbune si electricitate va rambursa ajutorul sau Romania va notifica un plan de restructurare, care va stabili masurile de asigurare a viabilitatii pe termen lung a companiei.

Ca urmare a pierderilor inregistrate in 2013 si in 2014, Complexul Energetic Hunedoara se confrunta cu probleme grave de lichiditate, arata CE.

Statul imprumuta 18 milioane de euro pentru Complexul Energetic Hunedoara

Complexul Energetic... mai mult


Marti, 21 Aprilie 2015, ora 19:44

1 comentariu
Plan pentru salvarea de la faliment a doua companii esentiale

Plan pentru salvarea de la faliment a doua companii esentiale

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat, luni, ca statul incearca sa salveze de la faliment complexurile energetice Oltenia si Hunedoara.

"Suntem intr-o situatie ingrata. La Complexul Energetic Hunedoara este o noua conducere, putem spune ca si un nou Consiliu de Aministratie, care sper sa gaseasca solutii. Eu sunt un pic optimist din fire, sper ca intr-o luna sa avem o linie, sa salvam aceste doua entitati esentiale (complexurile Oltenia si Hunedoara - n.red.) pentru sistemul energetic", a spus Gerea la o conferinta de presa, potrivit Mediafax.

Ponta critica FMI: Nu vom pune in pericol sistemul energetic si locurile de munca!

De asemenea, el a prezentat si planul pe care il are cu Complexul Energetic Oltenia.

"Incercam sa impuscam doi iepuri deodata, sa vedem cum o anumita parte ineficienta poate capata valoare in alta zona, adica minele de la Berbesti sa fuzioneze cu CET Govora, astfel Complexul Energetic Oltenia scapa de presiunea mare legata de problema de personal.

Aceste mine produc o pierdere apreciabila, dar CET Govora va putea sa asigure caldura la Oltchim si la Ramnicu-Valcea, totul conform unui program stabilit de CET Govora si Complexul Energetic Oltenia. La Complexul Energetic Oltenia raman probleme de eficientizare, investitii", a spus Gerea.

Pe de alta parte, ministrul a transmis ca Complexul Energetic Hunedoara este necompetitiv, asa ca nu poate face cerintelor de pe piata, cu toate ca este esential pentru securitatea sistemului... mai mult


Luni, 23 Februarie 2015, ora 13:38

1 comentariu
Statul imprumuta 18 milioane de euro pentru Complexul Energetic Hunedoara

Statul imprumuta 18 milioane de euro pentru Complexul Energetic Hunedoara

Ministerul Finantelor Publice imprumuta 18 milioane de euro, bani pe care ii va investi in totalitate in Complexul Energetic Hunedoara.

Cu jumatate din imprumut oficialii companiei de stat vor acoperi necesarul de investitii pentru tehnologizarea minei de carbune de la Paroseni.

Mina trebuie adusa la standarde europene pana in 2015. Restul banilor vor fi folositai pentru continuarea procesului de reorganizare a complexului energetic, un proces inceput in luna iunie a acestui an.

Complexul Energetic Hunedoara face parte din lista lunga a companiilor de stat care trebuiau privatizate la cererea Fondului Monetar International. Lipsa investitorilor interesati de preluarea companiei a determinat insa autoritatile sa incerce varianta reorganizarii.

Citeste mai multe despre Statul se imprumuta de 18 milioane de euro pentru Complexul Energetic Hunedoara pe Digi 24. mai mult


Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 18:13

Complexul Energetic Hunedoara a fost infiintat

Complexul Energetic Hunedoara a fost infiintat

Complexul Energetic Hunedoara a luat fiinta miercuri. Responsabilii in acest domeniu au semnat actul de infiintare in 26 septembrie, acesta fiind primul pas in constituirea viitorului colos energetic ce va cuprinde minele viabile si cele doua termocentrale din Hunedoara.

"Complexul Energetic Hunedoara este pe calea cea buna. Astazi, miercuri, Complexul a luat nastere, prin fuziunea initial a celor doua termocentrale Mintia si Paroseni. Este azi un punct de unde pornim si pana in data de 31 ianuarie intra in aceasta structura si cele 4 mine viabile", a declarat in cadrul unei conferinte de presa Cristian Resmerita, deputat in colegiul de Vest al Vaii Jiului.

Sediul viitorului Complex Energetic Hunedoara va ramane la Paroseni, iar minele viabile nu mai au nici datoriile istorice.

"Am reusit sa scapam minele viabile, Lupeni, Vulcan, Livezeni si Lonea de datoriile istorice, printr-o legatura intre AVAS si ANAF, iar acum este momentul sa-i dam Complexului Energetic o sansa de a deveni viabil si a se dezvolta", a mai adaugat Resmerita.

Complexul Energetic Hunedoara va functiona ca un tot unitar, iar minele din Valea Jiului vor livra carbune catre termocentralele Mintia si Paroseni. mai mult


Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 23:44

2 comentarii
Guvernul infiinteaza Complexul Energetic Hunedoara si CE Oltenia

Guvernul infiinteaza Complexul Energetic Hunedoara si CE Oltenia

Guvernul a decis miercuri sa infiinteze Complexul Energetic Hunedoara si Complexul Energetic Oltenia, in cadrul unui proiect menit sa reorganizeze sistemul energetic.

Complexul Energetic Hunedoara se va infiinta prin fuziunea societatilor Electrocentrale Deva si Electrocentrale Paroseni si va avea ca obiect principal de activitate producerea si furnizarea energiei electrice si termice si exploatarea minelor de huila, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Complexul Energetic Hunedoara preia toate drepturile si toate obligatiile fostelor societati comerciale supuse fuziunii si va participa la licitatia ce va fi organizata pentru achizitionarea activelor viabile din Compania Nationala a Huilei.

E vorba despre minele Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, Unitatea de Exploatare si
Preparare a Carbunelui, Statia Miniera de Salvare si partea administrativa a
CNH.

Complexul Energetic Oltenia se va infiinta prin fuziunea urmatoarelor companii: Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Craiova si Complexul Energetic Rovinari.

Obiectul principal de activitate a noului complex va fi producerea si furnizarea energiei electrice si termice si exploatarea minelor si carierelor de lignit.

"In prezent, in Romania nu exista companii de electricitate pe baza de huila si pe baza de lignit care sa fie suficient de mari pentru a putea sa participe in proiecte regionale si internationale, in beneficiul pietei din Romania;... mai mult


Joi, 13 Octombrie 2011, ora 09:39

1 comentariu
Ministerul Economiei vrea alte doua complexuri energetice: Oltenia si Hunedoara

Ministerul Economiei vrea alte doua complexuri energetice: Oltenia si Hunedoara

Ministerul Economiei intentioneaza sa infiinteze doua complexuri energetice, Oltenia si Hunedoara, care sa includa producatori de energie si de carbune.

Acest proiect a fost discutat de ministrul Economiei, Ion Ariton, cu seful pe Romania al Franklin Templeton si manager al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

Cei doi au discutat despre aspecte referitoare la implicarea Fondului Proprietatea in activitatea companiilor din portofoliul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), la care acesta detine actiuni.

Potrivit unor informatii obtinute de Evenimentul Zilei, complexul energetic Oltenia s-ar putea forma din complexurile Turceni, Rovinari si Craiova, alaturi de Societatea Nationala a Lignitului Oltenia.

De altfel, se afla in faza de negociere un memorandum cu Fondul Proprietatea, care ar urma sa detina, probabil, aproximativ 20 de procente din noua companie.

Astfel, CE Oltenia ar urma sa aiba dubla conducere, cu un comitet director si un consiliu de supraveghere, pe modelul OMV Petrom si BCR. De asemenea, listarea pe bursa ar trebui sa fie efectua la scurt timp dupa infiintare.

Infiintarea celor doua companii nationale in domeniul energiei, Electra si Hidroenergetica, a fost blocat definitiv in instanta. Proiectul nu era sustinut nici de Fondul Monetar International, nici de Banca Mondiala. mai mult


Vineri, 03 Iunie 2011, ora 17:35

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)