concurs proiect catedrala

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
10 cladiri fascinante, ramase doar in faza de proiect (Galerie foto)

10 cladiri fascinante, ramase doar in faza de proiect (Galerie foto)

Arhitectura cladirilor poate deveni emblema unui oras sau a unei regiuni, oferind un plus la capitolul imagine. De la formele imprevizibile pana la utilitatea structurilor surprinzatoare, astfel de constructii pot fi cu adevarat fascinante.

Listverse spune povestea a 10 cladiri cu o arhitectura spectaculoasa, dar care, din diferite motive, au ramas la stadiul de proiect.

Hotel AttractionProiectat in 1908 pentru New York

Cladirea proiectata in 1908 de catre arhitectul Antoni Gaudi avea o inaltime totala de 360 de metri. O propunere nerealista pentru momentul acela, constructia propriu-zisa nu a fost niciodata demarata. Nu s-au stiut prea multe despre acest proiect pana in 1956, atunci cand Joan Matamala a publicat articolul "The New World Called Gaudi".

IllinoisProiectat in 1956 pentru Chicago Illinois

Imobilul indraznet imaginat de arhitectul Frank Lloyd Wright ar fi trebuit sa aiba 528 de etaje si 1.609 metri inaltime. Wright credea cu tarie ca acest proiect era unul care putea fi pus in practica chiar si la acea vreme, in 1956. Cu toate astea, constructia a intampinat numeroase probleme. De exemplu, s-a constatat la un moment dat ca spatiul necesar lifturilor ar fi ocupat tot spatiul disponibil al etajelor inferioare.

Fourth GraceProiectat in 2002 pentru Liverpool, Anglia

Cladirea a fost considerata de multi ca fiind cel mai urat proiect de constructie. Will Alsop, insa, credea cu tarie in proiectul sau numit Fourth Grace (Cea... mai mult


Duminica, 19 Mai 2013, ora 10:55

1 comentariu
Proiecte imposibile: Palatul Sovietelor

Proiecte imposibile: Palatul Sovietelor

Palatul Sovietelor era un edificiu imens dedicat lui Vladimir Lenin, dar avea si un rol administrativ, fiind locul de intalnire al delegatilor diferitelor republici socialiste din cadrul Uniunii Sovietice.

Daca era construita, cladirea ar fi fost cea mai inalta constructie de pe Pamant, iar statuia lui Lenin, aflata in varful acesteia, era de doua ori mai mare decat Statuia Libertatii.

Stalin impunea oraselor sovietice un plan de dezvoltare urbana planificat ,deseori caracterizat prin cladiri monumentale, foarte costisitoare, care necesitau multe ore de munca si consumau multe resurse.

Pentru Moscova, Stalin dorea constructia unei cladiri enorme, care sa domine orizontul orasului si sa fie punctul focal al acestuia. Asa ca acesta ordona in 1931 inceperea unui concurs arhitectural pentru proiectarea Palatului Sovietelor.

Desfasurarea concursului

Numerosi arhitecti din Uniunea Sovietica, dar si din afara, si-au prezentat candidaturile. Proiectul propus de Boris Iofan a fost desemnat in final castigator, dar i-au fost aduse numeroase adaugiri de catre Vladimir Shchuko si Vladimit Gelfreikh, alti doi arhitecti desemnati in echipa lui Iofan de catre conducerea comunista.

Locatia

Desi concursul de abia incepuse, se stabilise deja locatia unde va fi construit Palatul Sovietelor, Catedrala Hristos Mantuitorul.

Aceasta fusese construita incepand cu 1837, in memoria retragerii din 1812 a lui Napoleon din Moscova, retragere perceputa ca o mare victorie de... mai mult


Duminica, 10 Octombrie 2010, ora 08:40

4 comentarii
Opinii: Catedrala Mantuirii Neamului, un act de sfidare a celor de jos

Opinii: Catedrala Mantuirii Neamului, un act de sfidare a celor de jos

Catedrala Mantuirii Neamului ramane, in ciuda temperaturilor scazute de afara, un subiect fierbinte si in acelasi timp delicat.

Biserica Ortodoxa Romana este nerabdatoare sa isi vada proiectul terminat, nu doar pe hartie, ci si "aievea" - ca sa folosim un termen apropiat celor evlaviosi.

Potrivit unor date tehnice publicate, cladirea va avea o inaltime de 120 metri si va fi dotata cu 12 lifturi (desigur cifra nu este intamplatoare). Astfel, catedrala va facilita o comunicare mai eficienta cu Cel de Sus. Sunt convins ca nu "toti cei de jos" vor aprecia nota ironica in care am incercat sa descriu in cateva cuvinte acest proiect.

Cu sau fara voia mea, ironia va fi prezenta totusi, daca o sa reamintim si suma estimata pentru realizarea acestui proiect. Dupa cele mai optimiste evaluari, costul catedralei se va situa undeva in jurul sumei de 400 de milioane de euro. Dupa estimari mult mai realiste, costurile finale s-ar putea ridica la 550 de milioane de euro.

O asemenea suma ar face-o, nu-i asa, o demna vecina a unei alte marete realizari - Casa Poporului, Palatul Parlamentului de astazi.

Asa cum in ciuda marimii sale, Casa Poporului nu ar fi putut gazdui decat la nivel de metafora intreg poporul roman, nici Catedrala Neamului nu va reusi sa adune in incinta sa decat 5.000 de pelerini.

Si daca la o mare manifestare religioasa vor veni 5.100 de pelerini? Preafericitul Parinte Daniel ii linisteste pe preanefericitii romani ca toate imaginile din fata altarului... mai mult


Sambata, 09 Octombrie 2010, ora 21:22

103 comentarii
100.000 de euro oferiti celor care nu au castigat concursul pentru Catedrala Neamului

100.000 de euro oferiti celor care nu au castigat concursul pentru Catedrala Neamului

Castigatorul premiului III la concursul de proiecte pentru Catedrala Mantuirii Neamului, SC West Group Arhitecture SRL din Bucuresti, va fi recompensat cu suma de 30.000 de euro, potrivit Patriarhiei Romane.

Firmele care au participat la concursul pentru constructia Catedralei Mantuirii Neamului au fost premiate, miercuri, in Aula Magna "Teoctist Patriarhul" din Palatul Patriarhiei, in prezenta membrilor Sfantului Sinod.

"Castigatorul premiului III va primi, conform hotararii Patriarhiei Romane, suma de 30.000 de euro. Intrucat castigatorul premiului II va fi recompensat prin valoarea contractului de proiectare, suma de 40.000 de euro, prevazuta initial pentru premiul II se distribuie dupa cum urmeaza: castigatorii celor trei mentiuni, mentiunea intai, a doua si a treia, vor primi cate 10.000 de euro fiecare. Castigatorii celor doua distinctii speciale vor primi cate 5.000 de euro de fiecare", a anuntat Preasfintitul Ciprian Campineanul, Episcop Vicar Patriarhal.

Catedrala Neamului, dotata cu hotel si fast-food

Firma castigatoare, SC Vanel Exim SRL din Bacau, va primi in jur de 3% din costul constructiei la rosu, care este de aproximativ 100 de milioane de euro.

"Este un prilej de multumire adusa lui Dumnezeu, de recunostinta aratata dumneavoastra tuturor celor care ati participat si tuturor celor care ne-au incurajat ca aceasta lucrare sa poata fi pregatita pentru a se realiza concret in realitate.

Catedrala Patriarhala noua nu este o ambitie, ci este o... mai mult


Miercuri, 07 Iulie 2010, ora 23:01

6 comentarii
Nastase anunta ploi in Catedrala Neamului, ca in Zambaccian

Nastase anunta ploi in Catedrala Neamului, ca in Zambaccian

Deputatul PSD, Adrian Nastase, atrage atentia ca firma care a castigat contractul pentru constructia catedralei Mantuirii Neamului nu face lucrari de calitate, deoarece i-au executat si lui lucrari, la imobilul din Zambaccian, iar acum i s-a infiltrat apa in casa.

"Am citit zilele trecute ca "Proiectul pentru realizarea Ansamblului arhitectural "Catedrala Mantuirii Neamului" a fost castigat de o firma din Bacau, SC Vanel Exim SRL Bacau care va incheia cu Patriarhia Romana contractul de proiectare complet, in valoare de 100 de milioane de euro.

Cum cunosc competenta si calitatea celor de la Vanel, din proprie experienta - este firma care a facut proiectul pentru imobilul din Zambaccian - ma gandesc ca poate ar trebui sa avertizez Patriarhia , si pe romanii care vor da bani pentru aceasta constructie", scrie Adrian Nastase pe blogul personal.

Fostul premier a marturisit ca zilele trecute a trebuit sa sparga terasa, construita de firma din Bacau, pentru ca apa se infiltra in casa, in dulapuri si in birou.

"Marele avantaj a fost acela ca firma respectiva nu ne-a dat, nici pana azi, planurile, si de aceea doar DNA - care nu a dorit sa ne dea o copie -, stie unde sunt tevile in pereti si eventual microfoanele", mai scrie Nastase.

Foto: Lucrari terasa Adrian Nastase
Catedrala Mantuirii Neamului va fi construita de o firma din Bacau


Episcopul vicar patriarh dr. Ciprian Campineanul a anuntat vineri, la Palatul Patriarhiei, proiectul castigator pentru... mai mult


Marti, 06 Iulie 2010, ora 21:15

39 comentarii
Catedrala Mantuirii Neamului va fi construita de o firma din Bacau

Catedrala Mantuirii Neamului va fi construita de o firma din Bacau

Episcopul vicar patriarh dr. Ciprian Campineanul a anuntat vineri, la Palatul Patriarhiei, proiectul castigator pentru constructia Catedralei Mantuirii Neamului.

Proiectul castigator a fost realizat de societatea bacauana Vanel Exim SRL.

Ciprian Campineanul a spus ca la concurs au participat sapte proiecte.

Pentru proiectul castigator constructia va demara in toamna, aceasta insemnand si crearea a aproximativ 4.000 de noi locuri de munca.

Nici celelalte proiecte nu sunt abandonate, ele urmand sa fie construite in alte localitati din tara sau din strainatate, a adaugat episcopul vicar. mai mult


Vineri, 02 Iulie 2010, ora 16:33

13 comentarii
Catedrala Neamului va avea doua hoteluri, un restaurant si magazine

Catedrala Neamului va avea doua hoteluri, un restaurant si magazine

Catedrala Mantuirii Neamului, proiect de peste 400 milioane de euro, va avea 110 metri inaltime si va include, pe langa un salas de cult pentru ortodocsii romani si pelerinii straini, doua hoteluri, un restaurant, librarii, magazine si sali pentru seminarii, potrivit reprezentatilor Patriarhiei.

"Catedrala nu este un simplu salas de rugaciune, ci avem nevoie spatii pentru intalnirile cu pelerinii din tara si strainatate. Dupa finalizarea catedralei, vom construi si doua anexe, in functie de fonduri, unde se vor putea tine conferinte", a precizat, vineri, Patriarhul Daniel, in cadrul seminarului in urma caruia vor fi puse la punct ultimele detalii legate de construirea Catedralei Mantuirii Neamului.

Viitoarea Catedrala Ortodoxa se va intinde pe 11 hectare, in zona Calea 13 septembrie, langa Palatul Parlamentului, si va fi construita, potrivit proiectantilor, in stil bizantin, in forma de potir.

"Se va tine cont, de asemenea, de exigentele secolului XXI, astfel ca vom avea tehnologie de ultima generatie. Vor fi ecrane la toate etajele catedralei, inclusiv afara, pe care vor fi transmise slujbele crestine", a explicat purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica. De asemenea, in interiorul Catedralei Mantuirii Neamului vor fi amplasate 12 ascensoare.

Catedrala cu parcare de 250 de locuri

Potrivit proiectantilor, catedrala va putea primi, in interior, 5.000 de oameni si va avea o parcare cu 250 de locuri.

Desi catedrala este proiectata pe... mai mult


Vineri, 26 Iunie 2009, ora 14:27

50 comentarii
Patriarhia: Arhitectii pot contribui la proiectul catedralei, insa fara plata

Patriarhia: Arhitectii pot contribui la proiectul catedralei, insa fara plata

Patriarhia Romana precizeaza ca a organizat, in luna decembrie, discutii preliminare pentru a definitiva tema si solutia de proiectare a Catedralei Patriarhale.

De asemenea, Patriarhia comunica faptul ca arhitectii care vor dori vor putea contribui la proiect, insa fara a fi platiti, informeaza un comunicat remis Ziare.com.

Referitor la proiectul propriu-zis al viitoarei catedrale, Patriarhia precizeaza ca au loc, de mai mult timp, discutii preliminarii pe tema de proiectare propusa de beneficiar, la care au participat numerosi arhitecti din tara.

Scopul acestor discutii preliminare este acela de a definitiva tema si solutia de proiectare a edificiului catedralei in acord cu cerintele solicitate de beneficiar si in corelare cu solutia proiectului pentru utilitati si anexe.

In acest context, pe 15 decembrie 2008, Patriarhia Romana a organizat simpozionul tematic "Noua Catedrala Patriarhala - Catedrala Mantuirii Neamului".

Dupa finalizarea temei de proiectare, Patriarhia Romana va oferi posibilitatea arhitectilor care doresc sa contribuie la realizarea proiectului de arhitectura sa faca acest lucru, fara remuneratie.

Patriarhia mai precizeaza ca la cele doua concursuri anterioare cu premii in bani, pe care le-a organizat pentru proiecte ale catedralei pe alte amplasamente, au fost cheltuiti peste 200.000 de dolari, fara un rezultat final concludent.

"Plecand de la aceasta experienta negativa, Patriarhia Romana a hotarat sa nu mai ofere premii in bani, ci... mai mult


Luni, 23 Februarie 2009, ora 20:07

6 comentarii
Arhitectii cer Patriarhiei sa organizeze concurs pentru proiectul Catedralei

Arhitectii cer Patriarhiei sa organizeze concurs pentru proiectul Catedralei

Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) cere Patriarhiei Romane sa organizeze un concurs public pentru atribuirea proiectului de constructie a Catedralei Patriarhale, dupa ce proiectul ar fi fost incredintat arhitectului Nicolae Vladescu.

Potrivit OAR, Patriarhia intentioneaza sa inceapa in aceasta primavara lucrarile la ansamblul Catedralei Patriarhale pe amplasamentul stabilit in spatele Dealului Arsenalului, proiectul acceptat pentru aceasta constructie fiind al arhitectului Nicolae Vladescu, informeaza NewsIn.

"Ordinul Arhitectilor din Romania isi manifesta surprinderea si dezamagirea fata de abandonarea unei idei generoase si constructive pe care Prea Fericirea Voastra si conducerea Patriarhiei pareau a fi imbratisat-o: organizarea unui concurs de arhitectura conform standardelor internationale in domeniu", se arata in scrisoarea deschisa adresata Patriarhului Daniel.

Fiind un obiectiv de interes public, construit din banii contribuabililor, arhitectii considera ca este necesar un concurs pentru selectarea celui mai bun proiect.

"Fiind un obiectiv de interes public, construit din banii contribuabililor ar fi normal ca aceasta constructie sa fie facuta dupa o selectie pe baza de calitate a unor variante, astfel incat sa fie aleasa cel mai bun proiect. OAR sustine ideea unui concurs in cazul oricarei constructii de acest fel", a explicat presedintele Ordinului, arhitectul Serban Sturdza.

Ansamblul presupune, pe langa Catedrala propriu-zisa, o piata mare,... mai mult


Luni, 23 Februarie 2009, ora 17:26

4 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Un german vrea sa faca bani din Grexit intr-un mod inedit (Video)
  2. Cosmarurile se adeveresc? Angajat Volkswagen ucis de un robot
  3. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  4. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  5. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  6. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)
  7. Papa Francisc face un gest socant: Va mesteca frunze de coca (Video)
  8. Mutilarea genitala, o tehnica barbara inimaginabila: De ce milioane de fete se tem sa vina vara
  9. Cofondatorul Apple: Robotii ne vor transforma in animalele lor de casa
  10. Festival de muzica sau bataie in noroi: Ce au patit spectatorii de la Electric Castle (Video & galerie foto)