conditii munca uniunea europeana

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Locuri de munca in UE. Cum poti castiga un salariu de zeci de mii de euro anual

Locuri de munca in UE. Cum poti castiga un salariu de zeci de mii de euro anual

A gasi un loc de munca in Romania, la ora actuala, poate fi un proces anevoios si plin de piedici. Dar pentru cei care nu vor sa renunte exista si alte variante.

Portalul european Eures aduna sub acelasi acoperis sute de mii de oferte de locuri de munca din toate tarile Uniunii Europene.

Oricare dintre aceste anunturi poate fi accesat si de catre romani.

In timp ce, in ceea ce priveste Romania, ANOFM posteaza cu dezinteres, fara descrierea postului, fara a publica oferta salariala si fara a enunta conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un candidat, alte tari europene precum Frata, Germania, Italia, Spania sau Elvetia iau acest portal mult mai in serios si publica mii de oferte de munca legitime cu salarii care pot ajunge la zeci de mii de euro pe an.

58.000 de euro pentru un post de programator in Germania

Spre exemplu, daca aveti pregatire in programare si vreti sa castigati intre 40.000 si 58.000 de euro pe an, va puteti angaja in Germania.

Anuntul postat arata ca persoana pe care vor s-o angajeze trebuie sa stie sa lucreze in PHP, C++, Java. Este vorba despre un job full-time care necesita 40 de ore pe saptamana. Candidatii trebuie sa aiba intre 2 si 5 ani experianta in domeniu, studii superioare, sa cunoasca foarte bine limba engleza, iar germana la nivel de baza.

Un alt anunt din Germania cauta doi tehnicieni chimisti pentru 2.200 si 2.500 de euro pe luna. Cel care va ocupa postul va trebui sa lucreze in fabricile din Leverkusen si/sau... mai mult


Duminica, 11 August 2013, ora 20:45

8 comentarii
Uniunea Europeana a castigat premiul Nobel pentru Pace (Video)

Uniunea Europeana a castigat premiul Nobel pentru Pace (Video)

Uniunea Europeana a primit, vineri, Premiul Nobel pentru Pace 2012.

In cadrul ceremoniei de decernate de la Oslo, presedintele comitetului Nobel, Thorbjorn Jagland, a explicat ca "UE a ajutat la transformarea Europei dintr-un continent al razboiului intr-unul al pacii".

Comitetul norvegian sustine, intr-un comunicat de presa, ca Uniunea si predecesorii sai au contribuit, timp de sase decenii, la progresul pacii si reconcilierii, democratiei si drepturilor omului in Europa.

In perioada interbelica, Comitetul Nobel a decernat premiul catorva persoane care au incercat sa reconcilieze Germania cu Franta. Din 1945, aceasta reconciliere a devenit realitate, continua textul.

Suferintele din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial au demonstrat nevoia pentru o noua Europa - daca in decurs de 70 de ani Germania si Franta au purtat trei razboaie, o noua lupta intre cele doua state acum este de neimaginat. Asta arata, potrivit Comitetului, ca prin eforturi bine tintite si prin construirea increderii reciproce, dusmanii pot deveni parteneri apropiati.

In anii '80, Grecia, Spania si Portugalia au intrat in UE, una dintre conditiile aderarii lor fiind democratia. Caderea Zidului Berlinului a facut ca mai multe tari din centrul si estul Europei sa poata adera la UE, deschizand o noua era in istoria europeana. Diviziunea dintre Est si Vest a fost inchisa, democratia intarita si multe conflicte etnice nationale au fost incheiate.

Admiterea Croatiei ca membru anul viitor,... mai mult


Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 12:15

23 comentarii
Comisia Europeana incurajeaza femeile sa faca din cercetare o cariera

Comisia Europeana incurajeaza femeile sa faca din cercetare o cariera

In conditiile in care Uniunea Europeana are nevoie de circa un milion de noi cercetatori pana in 2020, Comisia Europeana a lansa o campanie al carei scop este sa stimuleze interesul mai multor tinere pentru domeniul stiintific si sa convinga mai multe femei sa isi faca din cercetare o cariera.

Femeile reprezinta peste jumatate din numarul studentilor din UE si 45% dintre persoanele care obtin doctorate, insa numai o treime din numarul cercetatorilor de cariera. De asemenea, femeile cu titlul de doctor reprezinta o minoritate in domenii ca ingineria sau industria, se afirma in comunicatul Comisiei Europene.

Campania se va desfasura pe parcursul a trei ani; intr-o prima etapa, ea isi propune sa starneasca interesul adolescentelor pentru studiul stiintelor, al tehnologiei, al ingineriei si al matematicii. Ulterior, accentul se va deplasa, la modul mai general, catre studente, care vor fi incurajate sa se indrepte catre o cariera in cercetare.

Maire Geoghegan-Quinn, Comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, a declarat in legatura cu acest subiect: "Aceasta campanie le va arata femeilor ca stiinta nu este domeniul exclusiv al barbatilor in varsta, cu halate albe. Stiinta ofera posibilitati de cariera fantastice si ocazia de a schimba cu adevarat ceva pentru societate si pentru viitor".

Campania se va derula in 2012 si 2013 in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. In 2012, primele evenimente vor avea loc in sase tari: Austria, Belgia,... mai mult


Vineri, 22 Iunie 2012, ora 11:06

Andreea Paul: Romania, tara europeana cu crestere economica mare si populatie saraca

Andreea Paul: Romania, tara europeana cu crestere economica mare si populatie saraca

Cresterea economica, exporturile solide, preturile mici si inflatia, dar si datoria publica exemplara plaseaza Romania printre primele state din Uniunea Europeana, rezulta in urma unei analize comparative realizate de Andreea Paul, pe baza datelor Eurostat.

Pe de alta parte, performantele tarii noastre sunt mai putin imbucuratoare in ceea ce priveste PIB pe cap de locuitor, riscul de saracie, investitiile si consumul guvernamental.

Punctele tari

Romania a avut a 5-a cea mai mare crestere anuala a PIB din UE, de 2,1%, in ultimul trimestru din anul 2011, situandu-se peste media europeana de 0,9%. Cu toate acestea, fata de trimestrul anterior, PIB-ul a scazut cu 0,2%. Insa din nou tara noastra sta mai bine, in conditiile in care scaderea medie europeana a fost de 0,3%.

Cresterea economica plaseaza, astfel, Romania inainte de Germania (2%), Bulgaria (1,5%), Ungaria (1,5%), Austria (1,5%) si Franta (1,4%)

In acelasi timp, cresterea cu 23% a exporturilor ne plaseaza pe locul 6 in UE in primele 11 luni ale anului 2011, depasind Ciprul (23%), Slovacia (18%), Cehia (17%), Portugalia (16%), Suedia (14%) si Slovenia (14%).

Si mai bine s-a descurcat Romania la capitolul importuri, ocupand locul 5 in perioada mentionata, cu o crestere de 18%.

Tara noastra ocupa locul fruntas in ceea ce priveste dezvoltarea constructiilor printre cele 14 tari din UE pentru care exista date disponibile in luna noiembrie 2011 comparativ cu luna noiembrie a anului trecut, cu o crestere... mai mult


Joi, 16 Februarie 2012, ora 16:59

12 comentarii
Statele bogate din UE, speriate de emigrantii saraci din Romania

Statele bogate din UE, speriate de emigrantii saraci din Romania

Statele din Europa occidentala sunt ingrijorate din cauza unui nou val de emigranti din tarile cele mai sarace din afara Uniunii Europene, pe masura ce tari precum Romania, Ungaria si Bulgaria acorda foarte usor cetatenie persoanelor cu origini in aceste tari.

Desi dupa 2007, cand Romania si Bulgaria au intrat in Uniunea Europeana, nu au existat chiar atat de multi emigranti precum se asteptau tarile bogate, incepand din 2009, mai multe tari au usurat procedurile de acordare a cetateniei pentru persoane din tari ce nu fac parte din UE, mult mai sarace, dar care au origini in Romania sau Bulgaria, comenteaza revista Time.

O asemenea politica exista si in Ungaria, care ofera cetatenie oricarui maghiar ce nu s-a nascut in aceasta tara, dar si in Spania, de exemplu.

Astfel, un numar foarte mare de persoane si-ar putea gasi drumul spre tarile bogate, precum Franta, Germania sau Marea Britanie, lucru care "sperie" oficialii europeni, mai ales in conditiile cresterii continue a ratelor somajului in aceste state, sustin analistii revistei.

In plus, nu ajuta nici faptul ca o mare parte din locurile de munca din tarile foarte dezvoltate par a fi ocupate de straini. In perioada aprilie - iunie 2010, in Marea Britanie, patru din cinci noi angajati erau straini, de exemplu, chiar daca jumatate erau cetateni europeni.

In Romania, aproximativ un milion de cetateni ai Republicii Moldova au aplicat pentru obtinerea cetateniei, lucru care ingrijoreaza mai ales britanicii,... mai mult


Sambata, 14 August 2010, ora 18:09

29 comentarii
Vreti salariu de 4.000 de euro? Luptati pentru un post european!

Vreti salariu de 4.000 de euro? Luptati pentru un post european!

Diplomele si experienta acumulata nu vor fi de ajuns pentru a reusi sa "prindeti" un post intr-una din institutiile europene, care isi angajeaza personalul prin intermediul concursurilor in toate cele 27 de state membre.

Pe langa toate studiile, limbile straine cunoscute si aptitudini, candidatii la posturile europene, platite cu salarii de minimum 4.000 de euro, trebuie sa fie foarte bine pregatiti pentru tipul de examinare al EPSO (Oficiul European de Selectie a Personalului), potrivit Mihaelei Stroe, training manager la Euroconcurs, companie specializata in pregatirea si consilierea candidatilor pentru joburi in institutii europene.

"Facultatea si cunoasterea unei limbi straine nu sunt de ajuns. Romanii nu sunt obisnuiti sa intre in competitie cu alte persoane de pregatire similara", a spus, la TV Ziare.com, Mihaela Stroe.

"Din experienta de pana acum, imi dau seama daca o persoana va ajunge vreodata la UE sau nu, din felul in care scriu un e-mail sau vorbesc la telefon. Tine de personalitatea fiecaruia, de competenta. UE e ca un fel de multinationala, iar interesul ei este sa angajeze persoane care sa performeze, nu care doar sa ia banii, iar seful sau colegii sa munceasca. Trebuie chiar sa muncesti, nu merge cu scuze", a adaugat Stroe.

Pentru a reusi sa obtineti un astfel de loc de munca trebuie sa treceti prin mai multe etape, fiecare la fel de importante.

Astfel, in prima instanta, trebuie sa va depuneti CV-ul pe site-ul EPSO (www.eu-careers.eu). Pe... mai mult


Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 18:12

18 comentarii
Romanii, printre cei mai pesimisti in privinta conditiilor de munca

Romanii, printre cei mai pesimisti in privinta conditiilor de munca

Romania se afla printre cele mai pesimiste tari europene in privinta evolutiei si imbunatatirii conditiilor de munca. Constatarea vine in urma unui studiu despre legatura intre problemele de sanatate si munca, realizat in Uniunea Europeana.

Potrivit unui sondaj al Agentiei europene pentru siguranta si sanatate in munca, majoritatea cetatenilor comunitari spun ca munca le deterioreaza starea de sanatate, transmite AFP.

Rezultatele studiului arata ca 28% din europeni cred ca munca le afecteaza considerabil starea de sanatate, iar 47% spun ca sanatatea lor este deteriorata intr-o oarecare masura. 15% au raspuns "nu prea", iar 6% "deloc".

Cei mai multi oameni care cred ca munca ii imbolnaveste se afla in Lituania. 91% dintre lituanieni sunt convinsi ca sanatatea lor are de suferit mult sau intr-o oarecare masura. In acelasi timp, Malta are cel mai scazut procent, doar 61% din locuitori fiind de aceasta parere.

In ceea ce priveste conditiile de munca, 57% dintre europeni cred ca acestea au fost imbunatatite in ultimii ani si doar 32% cred contrariu. Grecii sunt cei mai pesimisti in privinta conditiilor de munca, fiind imediat urmati de locuitorii din Bulgaria, Slovenia si Romania.

Conditiile de munca ar urma sa se inrautateasca din cauza crizei economice, cred 61% din europeni. 34% din ei sunt optimisti, insa. Lituanienii, slovenii, grecii si estonienii sunt cei mai pesimisti.

Conditiile de munca sunt importante totusi numai pentru 36% din europenii care cauta... mai mult


Marti, 06 Octombrie 2009, ora 16:21

Ridzi: Cea mai mare problema a tinerilor este lipsa locurilor de munca

Ridzi: Cea mai mare problema a tinerilor este lipsa locurilor de munca

Ministrul Tineretului si Sportului, Monica Iacob-Ridzi, a propus in cadrul Consiliului de Ministri pe probleme de tineret si sport, ce a avut loc luni, 11 mai 2009, la Bruxelles, un Plan de sprijinire a angajarii tinerilor.

Ministrul roman a declarat ca cea mai mare problema cu care se confrunta tinerii in conditiile actualei crize economice, este lipsa ofertei locurilor de munca, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Piata muncii functioneaza in acest moment ca un baraj de acumulare. Exista un numar fara precedent de mare de tineri absolventi de studii superioare - in Uniunea Europeana, 80% din tinerii intre 20 si 24 ani au studii secundare absolvite (universitare si scoli profesionale). Traim insa intr-o perioada cand angajarile sunt practic inghetate", a precizat Monica Iacob-Ridzi.

Planul propus de ministrul roman include 3 componente: cresterea resurselor europene de tineret, largirea spectrului de finantare din fonduri structurale si finantarea afacerilor start-up ale tinerilor.

Astfel, in noul buget european pe 2010 tineretul ar trebui sa obtina o alocare financiara mai mare de 1%.

In plus, in cadrul Planului European de Relansare Economica ministrul roman propune includerea unor programe si fonduri pentru angajarea tinerilor.

De asemnea, aceasta considera necesara acordarea de fonduri, prin Fondul Social European, acelor companii care angajeaza tineri absolventi.

La reuniunea Consiliului de Ministri, Monica Iacob-Ridzi a lansat si ideea... mai mult


Luni, 11 Mai 2009, ora 18:24

7 comentarii
Eurodeputatii au apucat de un picior lupta impotriva "muncii la negru"

Eurodeputatii au apucat de un picior lupta impotriva "muncii la negru"

Deputatii europeni s-au decis ca trebuie sa faca ceva pentru combaterea muncii "la negru" si, astfel, au propus joi o serie de masuri stricte in acest sens.

Printre acestea se numara efectuarea unor inspectii mai stricte, imbunatatirea stimulentelor pentru angajarea legala, recunoasterea automata a calificarilor in Uniunea Europeana (UE) si crearea unor canale de migratie legala, se arata intr-un comunicat.

Potrivit unui raport redactat de un eurodeputat din Italia, Pier Antonio Panzeri, in unele state membre munca nedeclarata reprezinta circa 20% din produsul intern brut (PIB), fapt care afecteaza economia si nu ofera protectie lucratorilor.

"Munca nedeclarata si economia subterana afecteaza economia, nu ofera protectie lucratorilor, sunt in detrimentul consumatorilor, reduc veniturile fiscale si duc la o concurenta neloiala intre intreprinderi, chiar daca amploarea acestor efecte variaza de la un stat membru la altul", se arata in raport.

In plus, munca ilegala, implicit neasigurata genereaza o concurenta incorecta intre lucratorii asigurati si cei neasigurati, ce are ca rezultat o degradare a drepturilor lucratorilor.

Deschiderea pietei muncii pentru toti lucratorii din UE

Parlamentul European a anuntat sa apreciaza initiativa Comisiei Europene (CE) de a aduce in fata Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene statele membre care nu au integrat inca in legislatia nationala recunoasterea automata a calificarilor obtinute in noile state membre.... mai mult


Joi, 09 Octombrie 2008, ora 20:43

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba