conflict de interese

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Deputat UDMR condamnat pentru conflict de interese

Deputat UDMR condamnat pentru conflict de interese

Deputatul UDMR Karoly Kerekes a fost condamnat la doi ani inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese, dupa ce si-a angajat fiul si sotia la cabinetul sau parlamentar. Decizia nu este definitiva.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei aplicata deputatului Karoly Kerekes pe o durata de 4 ani, reprezentand termen de incercare.

Deputat UDMR dat pe mana justitiei. Si-a angajat familia la biroul parlamentar

In plus, deputatul UDMR trebuie sa plateasca suma de 3.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel, in 10 zile de la pronuntare.

Prin decizia instantei, Kerekes nu mai are dreptul de a fi ales in functii elective publice, de a ocupa o functie publica implicand exercitiul autoritati de stat, de a ocupa o functie ori de a desfasura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savarsirea infractiunii pe o durata de 10 ani.

Senatorul Sorin Lazar si deputatul Kerekes Karoly, urmariti penal pentru conflict de interese

In septembrie 2011, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea cercetarii deputatului Karoly Kerekes pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese, dupa ce acesta si-a angajat nelegal fiul si sotia in cadrul biroului sau parlamentar.

Potrivit ANI, deputatul UDMR Karoly Kerekes a propus angajarea si a avizat... mai mult


Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 13:18

3 comentarii
ANI: Zeci de medici si directori de spitale, incompatibili sau in conflicte de interese

ANI: Zeci de medici si directori de spitale, incompatibili sau in conflicte de interese

Agentia Nationala de Integritate a descoperit 29 de fosti sau actuali manageri de spital, sefi de sectie sau serviciu si fosti sau actuali directori medicali din toata tara, care au incalcat regimul incompatibilitatilor si conflictelor de interese.

ANI a constatat starea de incompatibilitate in cazul a 12 manageri de unitati spitalicesti, un fost manager, 8 sefi de sectie si un fost director medical, se arata intr-un comunicat al institutiei remis miercuri Ziare.com.

Regimul conflictului de interese "in materie penala" a fost incalcat de catre 14 persoane - 2 manageri de spital, 11 sefi de sectie si un director medical.

Incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa a fost constata de catre ANI in cazul a doua persoane - un manager de spital si un director medical.

Persoanele in cazul carora au fost gasite incompatibilitati, dupa decizia justitiei, urmeaza sa fie eliberate din functie, primind si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data ramanerii definitive a raportului.

A.V. mai mult


Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 10:25

1 comentariu
Singura ratiune de a fi a USL (Opinii)

Singura ratiune de a fi a USL (Opinii)

Odata cu retrimiterea legii amninstiei si gratierii la comisiile juridice, asaltul asupra statului de drept pare sa fi intrat in armistitiu de sarbatori. Frontul nu a fost inchis si nu va fi niciodata inchis cat timp USL va ramane la putere. Este doar o amanare, o regrupare sub uriasa presiune externa, pana cand va fi gasit urmatorul prilej.

Nu e o victorie. Suntem departe de asa ceva. Dimpotriva. Legea amnistiei si a gratierii nu a fost respinsa. Nimeni nu si-a asumat riscul unui vot acum. Nici cei care o resping, pentru ca PSD + PC + minoritati + cativa neafiliati au practic majoritate. Nici PSD, care doreste legea, pentru ca nu vrea sa o deconteze politic singur. Asa ca a fost lasata la conservare si oricand poate fi readusa pe ordinea de zi si votata urgent. Ca dovada, puterea a respins cererea PDL ca legea sa fie retrasa cu totul din parlament.

Soarta Codului Penal este in mana Curtii Constitutionale, aceea in care PSD si-a intarit puternic pozitiile introducand un autentic politruc. Majoritatea s-a schimbat. Contestatia PDL ar fi usor de respins, dar mai este si cea a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a carei opozitie la hacuirea legislatiei penale reprezinta un semnal puternic. Dar nu ma indoiesc ca dl. Grebla va veghea.

Pe de alta parte, cel mai important aspect al acestei hacuiri nici macar nu mi se pare eliminarea superimunitatii, scandaloasa si sfidatoare, fara indoiala. Mai grava decat ea, atat prin numarul infractorilor care beneficiaza, dar si... mai mult


Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 14:06

52 comentarii
Modificarea Codului Penal - asalt la statul de drept sau decizie oportuna? Dezbatere Ziare.com

Modificarea Codului Penal - asalt la statul de drept sau decizie oportuna? Dezbatere Ziare.com

Camera Deputatilor a decis modificarea Codului Penal in privinta infractiunilor de coruptie si a conflictului de interese.

Potrivit modificarilor, parlamentarii, presedintele Romaniei si cei care au profesii liberale nu mai pot fi acuzati de coruptie. Totodata a fost restransa drastic sfera conflictului de interse penal sub incidenta caruia nu mai pot intra nici parlamentarii si nici alesii locali.

PSD si PNL a votat modificara Codului Penal.

"Parlamentarii nu sunt functionari publici, trebuie sa fie sanctionati si trebuie sa fie completat Codul Penal cu acele instrumente astfel incat un deputat sau senator care greseste si isi incalca atributiile pe care le are prin mandatul pe care il are, pentru ca nu este functionar public, sa existe sanctiuni in Codul Penal. Toti parlamentarii indiferent de culoare politica sunt de acord cu acest lucru, dar nu pot fi echivalati unui functionar public, pentru ca noi nu suntem functionari publici", a explicat Valeriu Zgonea.

La randul sau Crin Antonescu sustine ca "parlamentarii nu sunt functionari publici, cred ca asta este un lucru evident pentru toata lumea si faptul ca pana acum ei erau asimilati functionarilor publici era un lucru nefiresc, care nu se regaseste nicaieri in lumea democratica si care, din fericire, prin aceasta modificare a fost schimbat. Deci, este foarte corecta. Nu inseamna cu nimic ca parlamentarii - asa cum iar ati inceput dumneavoastra, unii, sa titrati - au vreo superimunitate. Regimul... mai mult


Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 13:02

56 comentarii
Cu batele pe justitie. Masacrul statului de drept (Opinii)

Cu batele pe justitie. Masacrul statului de drept (Opinii)

USL s-a comportat intr-o fatidica zi de marti ca un grup infractional organizat care a pus in scena o operatiune de amputare a statului de drept in scopul apararii de pedeapsa a tuturor infractorilor trecuti, prezenti si viitori.

Ticalosia a inceput de luni seara, cand s-au reunit in comisia juridica pentru a face legea gratierii si amnistiei acoperitoare pentru toti penalii politici, de la Adrian Nastase si Catalin Voicu la Gigi Becali, dar si pentru toti cei care vor comite fapte grave, pedepsite cu 7 ani de inchisoare pana in momentul intrarii in vigoare a reglementarii.

Scandalul iscat de acest proiect, deocamdata amanat, a functionat ca o perdea de fum pentru adevarata mare lovitura la justitie - scoaterea de facto a politicienilor de sub incidenta Codului Penal printr-un proiect aparut de nicaieri si pus deodata pe ordinea de zi.

Pe de-o parte, deputatii si senatorii, presedintele Romaniei, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale (avocati, notari) nu vor mai putea fi cercetati si sanctionati pentru infractiuni de coruptie si infractiuni asimilate celor de coruptie cum ar fi luarea de mita si abuzul in serviciu. Voiculescu, Ridzi, Fenechiu!

Vor beneficia de lege si inculpatii trimisi in judecata, iar cei in curs de executare a pedepselor vor fi eliberati. Potrivit DNA, pe rolul instantelor de judecata se afla in curs de judecare sau in executarea pedepselor 28 de parlamentari exact pentru fapte care acum nu le... mai mult


Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 19:32

13 comentarii
62 de primari si viceprimari, incompatibili - Unii ajung pe mana parchetului (Video)

62 de primari si viceprimari, incompatibili - Unii ajung pe mana parchetului (Video)

62 de alesi locali din judetele Galati, Gorj, Satu Mare si Teleorman sunt acuzati de ANI ca au incalcat regimul juridic al incompatibilitatilor si conflictelor de interese, sau sunt suspectati ca au savarsit infractiunea de fals in declaratii.

Astfel, de incalcarea regimului juridic al incompatibilitatilor sunt acuzati 50 de primari si 11 viceprimari, ca urmare a exercitarii simultane a unor functii si calitati, contrar prevederilor art. 87, alin (1), lit. d), f) si g) din Legea nr. 161/2003.

De asemenea, un consilier local este acuzat de incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa, ca urmare a aprobarii, in interes personal, a unor hotarari ale consiliului local privind majorarea contributiei publice la bugetul unei fundatii in cadrul careia acesta detine functia de vicepresedinte, contrar prevederilor art. 46 din Legea nr. 215/2001.

In plus, 2 primari si 1 viceprimar sunt suspectati de posibila savarsire a infractiunii de fals in declaratii ca urmare a faptului ca nu au mentionat in declaratiile de interese calitatile si functiile detinute, motiv pentru care Agentia a sesizat organele judiciare competente.

Lista nominala a celor 62 de alesi locali in cazul carora Agentia a constatat incalcarea regimului juridic al incompatibilitatilor, conflictelor de interese, precum si posibila savarsire a infractiunii de fals in declaratii poate fi consultata pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate.

Daca rapoartele ANI vor... mai mult


Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 11:03

1 comentariu
Ioan Botis, audiat la Parchetul General in dosarul privind conflictul de interese (Video)

Ioan Botis, audiat la Parchetul General in dosarul privind conflictul de interese (Video)

Ioan Nelu Botis s-a prezentat, joi, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul in care Agentia Nationala de Integritate a solicitat cercetarea fostului ministru al Muncii pentru conflict de interese.

Fostul ministru al Muncii nu a vrut sa faca declaratii la intrarea in sediul Parchetului instantei supreme, spunand doar ca va da mai multe informatii dupa discutia cu procurorii.

Surse judiciare au declarat ca Ioan Botis s-a prezentat la audieri in dosarul in care ANI a solicitat cercetarea sa pentru conflict de interese, cauza fiind in faza actelor premergatoare.

Scandalul cu sotia lui Botis si banii UE

Ioan Nelu Botis a demisionat in 20 aprilie 2011 din functia de ministru al Muncii in Guvernul Boc, in contextul scandalului legat de angajarea sotiei sale in proiectul european "Sansa la demnitate".

Cu o zi inainte, Botis anuntase ca sotia sa se va retrage din functia de consilier in proiectul derulat de Asociatia "Parteneriat Euractiv" Bistrita si ca niciunul dintre ei nu a avut vreodata calitatea de fondator sau de membru al asociatiei.

Scandalul privind proiectul "Sansa la demnitate" derulat de Asociatia Parteneriat Euro-Activ din Bistrita a izbucnit in luna aprilie 2011. Presa a relatat ca sotia ministrului Botis este implicata intr-un proiect european finantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), Autoritatea de Management a acestuia fiind in subordinea Ministerului Muncii.

Imediat, Agentia... mai mult


Joi, 04 Octombrie 2012, ora 10:18

5 comentarii
Attila Korodi face lumina in cazul conflictului de interese

Attila Korodi face lumina in cazul conflictului de interese

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat, miercuri seara, ca nu se pune problema sa fie in conflict de interese, precizand ca situatia se va lamuri in scurt timp.

Korodi a afirmat ca mandatul de ministru a fost primit brusc si nu a avut timp sa rezolve toate problemele legate de implicarea sa in diferite companii.

"Am primit mandatul de ministru foarte pe scurt si era normal, din punct de vedere al participatiilor mele in companii, sa fie inca valabile si astazi. Un ministru trebuie sa-si elimine toate incompatibilitatile, din asociatia proprietarilor din Ciuc mi-am inaintat demisia din functie", a afirmat Korodi, miercuri seara, intr-o interventie pentru B1 Tv.

Ministrul Mediului a explicat ca inca este actionar minoritar la alte doua firme, dar ca la prima dintre ele a inceput procesul de cesionare, care va fi inceput si la cea de-a doua, potrivit afirmatiilor acestuia.

Attila Korodi a anuntat, miercuri, ca doua firme la care este coactionar intra in procedura de cesiune, pentru a nu fi in conflict de interese.

Cum evita Korodi conflictul de interese

Potrivit declaratiei de interese completata in iunie 2011, Korodi era actionar la SC Koratil BD SRL, care era suspendata, la SC Webmedia SRL - 75 de parti sociale, SC Acustica Eco-Logic SRL - 333 parti sociale si SC Carbon Management Group SRL - 6 parti sociale.

Vorbind si despre situatia de la Rosia Montana, ministrul Mediului a mentionat ca procesul cu Gabriel Resources este suspendat in prezent... mai mult


Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 20:11

Cum evita Korodi conflictul de interese

Cum evita Korodi conflictul de interese

Ministrul Mediului Attila Korodi a anuntat miercuri ca doua firme la care este coactionar intra in procedura de cesiune, pentru a nu fi in conflict de interese.

"Da, sunt coactionar la doua firme, una este in procedura de cesionare, cealalta va fi in procedura de cesionare, ca sa nu fie probleme de conflict de interese", a spus Korodi, dupa ceremonia de predare-primire a Ministerului Mediului.

Potrivit declaratiei de interese completata in iunie 2011, Korodi era actionar la SC Koratil BD SRL, care era suspendata, la SC Webmedia SRL - 75 de parti sociale, SC Acustica Eco-Logic SRL - 333 parti sociale si SC Carbon Management Group SRL - 6 parti sociale. mai mult


Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 11:42

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)