consiliul jai aderarea schengen

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ce i-a adus lacrimi in ochi lui Radu Stroe la Consiliul JAI

Ce i-a adus lacrimi in ochi lui Radu Stroe la Consiliul JAI

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat ca la Consiliul JAI de la Bruxelles din 7-8 martie doar doua tari s-au opus categoric intrarii Romaniei in Spatiul Schengen, Germania si Finlanda, care s-au legat de raportul MCV, in timp ce Olanda a avut o pledoarie "nuantata".

"Felul in care noi am actionat la JAI-ul informal din decembrie 2012, modul in care ministrul de externe si primul-ministru au convenit un anume mod de a prezenta lucrurile, daca va amintiti inainte de sedinta de Consiliu, criticate de unii, acceptate de altii, toate aceste lucruri au condus la ceea ce putini se asteptau, si noi si ceilalti din JAI, la acea colosala dezbatere care a avut loc la aceasta sedinta in care doar doua tari in mod ferm, Germania si Finlanda, au spus nu categoric legand problematica de MCV", a declarat Stroe, duminica seara, la Antena 3.

Radu Stroe a adaugat ca "Olanda nu a legat-o decat in mod, sa zic asa, "en passant", referindu-se la faptul ca Romania indeplineste conditiile si ca Romania trebuie sa intre in Schengen, sigur ca trebuie facut cate ceva in zona aceasta. Deci pe Olanda eu n-as categorisi-o ca o tara care se opune", a spus Radu Stroe.

El a precizat ca si Danemarca a sustinut Romania pentru aderarea la Spatiul Schengen, fiind "una din piesele care a uimit lumea" la Consiliul JAI de la Bruxelles prin pledoaria pe care a avut-o.

In acelasi timp, ministrul Stroe a afirmat ca Slovacia l-a surprins "pana la lacrimi" pentru ca a avut "o pledoarie... mai mult


Duminica, 10 Martie 2013, ora 23:27

12 comentarii
Toni Grebla: Romania va intra partial in Schengen in primul trimestru din 2014

Toni Grebla: Romania va intra partial in Schengen in primul trimestru din 2014

Romania este mai bine pregatita din punct de vedere tehnic decat unele state membre ale Spatiului Schengen, spune senatorul PSD, Toni Grebla. El estimeaza ca aderarea cu frontierele maritime si aeriene va avea loc in primul trimestru al anului viitor.

Consiliul Justitie si Afaceri Interne a amanat joi decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

Schengen, amanat oficial: Olanda asteapta MCV-ul, Stroe nu este "nemultumit"

"Este clar ca in cadrul Consiliului va fi negociata o foaie de parcurs, ca sa-i zic asa, un calendar si niste actiuni, pe care Romania si Bulgaria ar trebui sa le realizeze pana la finele acestui an, cand sunt convins ca vor fi trecut alegerile locale, alegerile generale din unele tari europene, cand sper ca situatia economica va da semne de redresare in toata Europa si atunci lucrurile vor fi privite cu mai multa obiectivitate. Si probabil in etape, mai intai pe frontiera maritima si aeriana, iar apoi pe frontiera terestra, Romania va intra in Spatiul Schengen", a afirmat Toni Grebla, la RFI Romania.

Finlanda blocheaza aderarea Romaniei la Schengen: Este prea corupta (Video)

Senatorul PSD apreciaza ca Romania ar putea adera partial la Schengen la inceputul anului viitor: "Personal, cred ca la Consiliul (JAI) de la sfarsitul acestui an va fi stabilita perioada primului trimestru al anului 2014 pentru intrarea Romaniei in zona Schengen, pentru frontiera maritima si aeriana si probabil spre sfarsitul anului si pe... mai mult


Vineri, 08 Martie 2013, ora 14:06

14 comentarii
Consiliul JAI discuta despre integrarea Romaniei in Schengen - Nu se ia nicio decizie

Consiliul JAI discuta despre integrarea Romaniei in Schengen - Nu se ia nicio decizie

Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen figureaza pe agenda Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) de joi, ca discutie privind aplicarea integrala a prevederilor acquis-ului Schengen.

Consiliul JAI nu va lua joi nicio decizie privind aderarea celor doua tari la spatiul Schengen, din cauza opozitiei mai multor state membre, anunta miercuri seara un oficial din cadrul Presedintiei irlandeze a UE.

Mai multe state spun "nu" Romaniei in Schengen - Consiliul JAI nu va lua nicio decizie

Proiectul anterior al ordinii de zi prevedea o decizie, insa acesta a fost modificat miercuri, dupa ce a devenit evident ca nu exista un consens in randul statelor membre privind o eventuala extindere a spatiului de libera circulatie.

Germania si apoi Finlanda sunt singurele tari care au anuntat deschis ca se opun aderarii Romaniei la Schengen.

Finlanda blocheaza aderarea Romaniei la Schengen: Este prea corupta

Presa austriaca anunta ca si Franta si Olanda au aceeasi pozitie, motivata de coruptia din cele doua tari.

Miercuri, insa, premierul Victor Ponta a tinut sa multumeasca Frantei pentru ca sustine tara nostra in "demersul de aderare la Schengen".

Aderarea la Schengen, razboiul declaratiilor

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat vineri seara ca, daca Uniunea Europeana ne amana iar pe subiectul intrarii in spatiul Schengen, Romania nu mai e interesata de aderare.

Pozitia sa a fost sustinuta ulterior de premierul Victor Ponta, dar si... mai mult


Joi, 07 Martie 2013, ora 09:01

4 comentarii
Mai multe state spun "nu" Romaniei in Schengen - Consiliul JAI nu va lua nicio decizie

Mai multe state spun "nu" Romaniei in Schengen - Consiliul JAI nu va lua nicio decizie

Consiliul JAI nu va lua joi nicio decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, din cauza opozitiei mai multor state membre, anunta un oficial din cadrul Presedintiei irlandeze a UE.

"Nu va exista niciun vot si nicio decizie", a comunicat presedintia irlandeza a Consiliului UE, arata AFP.

Bruxelles-ul cere un calendar pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen

"Deocamdata, nu exista consens" pentru integrarea Romaniei si Bulgariei deoarece "mai multe state au rezerve si preocupari", a precizat o sursa din cadrul presedintiei irlandeze.

"Dosarul nu va putea fi solutionat de presedintia irlandeza si va trece la Lituania", care va detine presedintia Consiliului UE incepand din iulie, adauga sursa citata.

O reuniune a ambasadorilor statelor UE era programata miercuri seara la Bruxelles in incercarea de a se gasi o solutie la actuala criza, conform unor surse diplomatice. mai mult


Miercuri, 06 Martie 2013, ora 19:46

28 comentarii
Stroe: Voi cere vot in Consiliul JAI pentru aderarea Romaniei la Schengen

Stroe: Voi cere vot in Consiliul JAI pentru aderarea Romaniei la Schengen

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat ca la Consiliul JAI din luna martie va cere vot pentru intrarea Romaniei in Schengen.

Ministrul a mai spus, la Antena 3, ca refuzul presedintelui Basescu de a semna scrisoarea privind aderarea poate fi explicat prin faptul ca seful statului nu ar vrea sa-si lege numele de un eventual insucces al Romaniei in procesul de aderare.

Declaratiile lui Stroe vin dupa ce Traian Basescu a declarat ca fara transmiterea catre guvernele tarilor UE a unei scrisori semnate de premier si presedintii Camerelor privind aspectele negative din raportul MCV, Romania are sanse aproape zero privind o decizie de aderare la Schengen in Consiliul JAI din martie.

"Este nevoie absoluta de o scrisoare semnata de principalii decidenti politici care pot face ceva in indreptarea aspectelor negative semnalate in raport. De aceea mai sugerez o data sa se renunte la jocul "o scrisoare in care sa cerem sa intram in Schengen si sa o semnam toti", pentru ca o astfel de scrisoare nu ar starni decat zambete. Eu cred ca scrisoarea trebuie sa fie semnata principalii decidenti ai majoritatii parlamentare, premierul, presedintele Senatului si presedintele Camerei, in care sa ia punct cu punct aspectele negative din raportul MCV si sa transmita pozitia in raport cu cele semnalate", a declarat Basescu. mai mult


Luni, 11 Februarie 2013, ora 09:16

7 comentarii
Corlatean: Nu s-a avansat in cazul statelor care leaga MCV de aderarea la Schengen

Corlatean: Nu s-a avansat in cazul statelor care leaga MCV de aderarea la Schengen

Romania isi mentine obiectivul ca in luna martie sa fie adoptata o decizie favorabila pentru aderarea in trepte la spatiul Schengen, a declarat, marti, la Bruxelles, ministrul Titus Corlatean, care a admis ca nu s-a avansat in ceea ce priveste opozitia anumitor state si legatura cu MCV.

"Faptul ca Romania a investit un miliard de euro bani europeni si bani romanesti in securizarea frontierelor cu cea mai inalta tehnologie si in pregatirea personalului, faptul ca a existat o transparenta maxima, acces din partea diferitilor experti in frontiere, incepand cu cei olandezi, care au asistat, au verificat si au transmis rapoarte pozitive, aceste lucruri au ajutat. Deci din acest punct de vedere este o asteptare absolut legitima si este un sprijin foarte larg", a afirmat ministrul de Externe.

El a mentionat ca reprezentantul MAI la Consiliul Justitie si Afaceri Interne (secretarul de stat Marian Tutilescu n.red.) ar putea folosi raportul anual privind guvernanta Schengen pentru a ridica problema indeplinirii conditiilor de aderare de catre Romania, desi subiectul aderarii la zona libera de circulatie a Romaniei si Bulgariei nu se afla pe agenda reuniunii care are loc joi si vineri la Bruxelles.

"In orice, caz noi ne mentinem obiectivul ca in luna martie sa fie adoptata o decizie favorabila pentru admiterea in spatiul Schengen, in cele doua trepte. Prima treapta in martie, si ulterior, pana la sfarsitul anului, cea de a doua treapta, din contactele pe care le-a avut cu... mai mult


Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 10:10

3 comentarii
Cipru: Consiliul JAI nu va lua o decizie privind aderarea Romaniei la Schengen

Cipru: Consiliul JAI nu va lua o decizie privind aderarea Romaniei la Schengen

Purtatorul de cuvant al Presedintiei cipriote a UE, Nikos Christodoulides, a declarat ca la Consiliul JAI de joi nu se va putea lua o decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen si si-a exprimat speranta ca acest lucru se va putea face la reuniunea din decembrie.

"Presedintia cipriota a sperat ca va fi posibil sa se ia o decizie la Consiliu privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen potrivit mandatului primit de la Consiliul European din martie. Regretam foarte mult faptul ca, in urma consultarilor cu toate partile interesate, a devenit clar nu va fi posibila, in aceasta etapa, o decizie a Consiliului privind extinderea Spatiului Schengen", a explicat Nikos Christodoulides.

"Presedintia isi mentine angajamentul, in contextul solicitarilor repetate ale Comisiei Europene, de a-si continua eforturile pentru a contribui la extinderea Spatiului Schengen. Prin urmare, Presedintia intentioneaza sa pastreze o legatura stransa cu delegatiile pentru a se asigura ca o decizie a Consiliul va fi luata cat de curand posibil", a spus purtatorul de cuvant al Presedintiei cipriote a UE.

Referitor la informatia potrivit careia decizia privind aderarea va fi luata in februarie 2013, Nikos Christodoulides spera ca acest lucru se va intampla la Consiliul JAI din decembrie.

"In ceea ce priveste informatia ca decizia va fi amanata pana in februarie 2013, Presedintia cipriota nu este la curent si nu impartaseste acest plan. Trebuie retinut ca aceasta chestiune... mai mult


Luni, 22 Octombrie 2012, ora 14:32

1 comentariu
Schengen: Cum si-a aparat Romania pozitia in Consiliul JAI

Schengen: Cum si-a aparat Romania pozitia in Consiliul JAI

Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a prezentat, in discursul tinut in fata Consiliului Justitie si Afaceri Interne al UE, pozitia Romaniei privind aderarea la Schengen.

Igas a amintit ca Romania a indeplinit toate conditiile tehnice, ca a facut eforturi mari, inclusiv financiare, pentru a securiza frontierele, dar si ca aderarea Romaniei la Schengen e o obligatie juridica asumata de toate statele UE, prin tratatul de aderare.

"Aderarea Romaniei la spatiul Schengen este o obligatie derivata din Tratatul de Aderare al Romaniei la UE, obiectiv acceptat ca atare de toate statele membre cu ocazia ratificarii acestui document.

Cadrul juridic de aderare la spatiul Schengen contine reguli foarte clare, asumate in totalitate de Romania la momentul inceperii procesului de pregatire a aderarii.

Intotdeauna am privit aderarea la spatiul Schengen ca pe un parteneriat intre egali. Romania si-a indeplinit toate responsabilitatile asumate si in mod firesc si pornind de la premisa unei cooperari loiale intre toate statele membre, avem aceleasi asteptari si de la partenerii nostri.

Am acceptat la Consiliul JAI din iunie sa lasam un timp de reflectie pana la acest Consiliu, sperand ca vom putea ajunge la o solutie constructiva, in spiritul intelegerii politice pe care liderii nostri au avut-o in cadrul Consiliului European din iunie.

Imi exprim convingerea ca discutiile de astazi pe marginea proiectului de Decizie vor fi productive, deschise si... mai mult


Joi, 22 Septembrie 2011, ora 15:19

9 comentarii
Aderarea Romaniei la Schengen, dezbatuta joi in Consiliul JAI

Aderarea Romaniei la Schengen, dezbatuta joi in Consiliul JAI

Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen este dezbatuta joi in Consiliul European pentru Justitie si Afaceri Interne, dar cel mai probabil ministrii nu vor stabili o data, din cauza impotrivirii Olandei, care prefera sa astepte rapoartele pe justitie din vara.

Potrivit RFI, ministrul olandez al Imigratiei, Gerd Leers, a informat miercuri Parlamentul de la Haga ca el nu se va exprima asupra subiectului inainte de luna iulie, cand este publicat raportul Comisiei Europene privind reforma justitiei in Romania si in Bulgaria.

Si EUobserver scrie ca ministrii de Justitie si Interne vor amana probabil, joi, decizia cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen pana in septembrie, din cauza obiectiilor unor tari cu privire la rezultatele din lupta imoptriva coruptiei.

"Vrem sa asteptam mai intai raportul Comisiei UE despre actiunea celor doua tari in lupta impotriva coruptiei si crimei organizate. Acest raport va aparea in iulie, deci nu va fi luata nicio decizie referitoare la intrarea lor in Schengen inainte de aceasta data", a declarat pentru EUobserver un diplomat UE.

Potrivit publicatiei, compromisul probabil la care se va ajunge va fi de a amana pana la toamna indicarea unei date de aderare, timp in care si "controalele temporare" la granitele UE vor fi permise in mai multe cazuri, ceea ce e de natura sa mai linisteasca temerile scepticilor.

Consiliul JAI, care intervine dupa ce in ajun Parlamentul European si-a dat avizul favorabil in ceea ce... mai mult


Joi, 09 Iunie 2011, ora 07:45

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)