consumatori industriali

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ce trebuie sa faca firmele timp de 10 ani, pentru a nu plati certificatele verzi

Ce trebuie sa faca firmele timp de 10 ani, pentru a nu plati certificatele verzi

Consumatorii industriali care vor fi exceptati de la plata a pana la 85% din certificatele verzi vor fi nevoiti sa mentina locurile de munca pe durata schemei de sprijin, adica timp de 10 ani.

De asemenea, acestia trebuie sa-si diminueze consumul de energie cu 20%, pana in 2020, se precizeaza in anexa proiectului de hotarare de guvern initiat de Ministerul Economiei privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008.

Pentru a beneficia de schema de sprijin, companiile industriale trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, cumulativ. Printre ele se afla si faptul ca nu trebuie sa inregistreze debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat.

In plus, trebuie sa efectueze investitii in urma carora consumul de energie primara sa scada cu 20% pana in anul 2020. Firmele vor fi obligate sa isi realizeze audituri energetice impreuna cu experti autorizati, atat inainte, cat si dupa implementarea acestor investitii.

De asemenea, companiile "mentin numarul de locuri de munca pe durata schemei si incheie parteneriate cu institutii de invatamant pentru realizarea de specializari in domeniul de activitate (scoli profesionale, calificare la locul de munca, burse de studii etc.), in vederea cresterii nivelului profesional si atragerea de personal calificat)", se mai arata in textul documentului.

Marii consumatori de energie din Romania vor putea achizitiona cu pana la 85% mai putine certificate verzi decat... mai mult


Marti, 22 Aprilie 2014, ora 20:02

Gazele s-au scumpit, pentru consumatorii industriali

Gazele s-au scumpit, pentru consumatorii industriali

Preturile finale reglementate la gazele naturale pentru consumatorii non-casnici, cu exceptia producatorilor de energie termica, au crescut cu 5%, de la 1 ianuarie 2012, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie.

Cresterea pretului a fost determinata de cresterea pretului gazelor din import in moneda nationala la 149,54 lei/Mwh, de cresterea consumului total de gaze naturale in lunile ianuarie-martie 2012 si de modificarea structurilor amestecului de gaze.

Reprezentantii Ministerului Economiei sustin, de asemenea, ca scaderea productiei de energie a centralelor hidro cauzata de seceta va fi compensata cu importurile de gaze naturale, fapt ce a determinat si modificarea cosului de gaze naturale. mai mult


Duminica, 01 Ianuarie 2012, ora 14:00

Gaz mai scump pentru consumatorii industriali, din toamna

Gaz mai scump pentru consumatorii industriali, din toamna

Consumatorii industriali vor resimti, in aceasta toamna, o majorare a pretului gazelor, care ar putea sa ajunga chiar pana la 30%. Scumpirea ar putea surveni chiar din luna octombrie.

In schimb, pretul gazelor pentru ceilalti consumatori ramane nemodificat pana in martie 2012, dupa ce, in luna iunie, Guvernul a adoptat hotararea prin care pretul gazelor naturale livrate populatiei, scolilor sau spitalelor sa ramana nemodificat pana la respectiva data.

Pentru firmele din sectorul industrial, cresterea se va face in doua transe, pana in martie 2012, prima dintre ele fiind chiar luna urmatoare.

Analistii spun ca scumpirea gazelor suportata de industriasi va duce la cresterea inflatiei, dat fiind faptul ca aceasta va duce la un nou val de scumpiri.

La inceputul lunii august, Asociatia Companiilor de Utilitati in Energie (ACUE), care reuneste distribuitori si furnizori de electricitate si gaze naturale, a cerut o noua majorare a preturilor achitate de consumatorii industriali de gaze.

ACUE cere majorarea in trimestrul al patrulea, dupa ce tarifele consumatorilor au urcat cu 10% la 1 iulie. mai mult


Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 20:21

Furnizorii de gaze cer o alta majorare a preturilor pentru consumatorii industriali

Furnizorii de gaze cer o alta majorare a preturilor pentru consumatorii industriali

Asociatia Companiilor de Utilitati in Energie (ACUE), care reuneste distribuitori si furnizori de electricitate si gaze naturale, cere o noua majorare a preturilor achitate de consumatorii industriali de gaze.

ACUE cere majorarea in trimestrul al patrulea, dupa ce tarifele consumatorilor au urcat cu 10% la 1 iulie, relateaza Mediafax.

"Pentru siguranta in furnizare in perioada sezonului rece, avand in vedere ca furnizorii nu mai pot acumula alte pierderi financiare, membrii ACUE considera ca autoritatile trebuie sa adopte noi masuri in ce priveste majorarea preturilor gazelor naturale la consumatorii non-casnici, incepand cu trimestrul al patrulea al anului 2011", sustin reprezentantii asociatiei.

Reprezentantii ACUE precizeaza ca majorarea preturilor cu 10%, in iulie, a condus doar la stoparea cresterii pierderilor furnizorilor de gaze.

Reprezentantii ACUE adauga ca au avut o intalnire cu delegatia FMI, pe 22 iulie, iar liberalizarea pietei de energie electrica si gaze naturale, solicitata de institutia financiara internationala, trebuie facuta "prin masuri acceptabile si suportabile" de catre populatie si operatorii economici.

Totodata, ACUE sustine ca Guvernul nu a luat masuri concrete si ferme pentru plata datoriilor de peste 1,9 miliarde de lei ale CFR catre furnizorii de energie electrica. mai mult


Luni, 01 August 2011, ora 15:51

Gazele pentru consumatorii industriali se scumpesc

Gazele pentru consumatorii industriali se scumpesc

Pretul gazelor pentru consumatorii industriali va creste cu 10% de la 1 iulie, in urma unei decizii luata joi de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Pe langa marirea aplicata de la 1 iulie, o noua ajustare a tarifelor va avea loc in septembrie si va fi de 12-14%, in functie de evolutia pretului de import, au declarat surse pentru Adevarul.

Guvernul a decis saptamana trecuta ca pentru populatie si pentru producatorii de energie termica, pretul nu va fi modificat pana la 1 aprilie 2012.

Populatia va primi gaze mai mult din productia interna, care costa 165 de dolari pe mia de metri cubi, iar consumatorii industriali, mai mult din import, gaze care au un pret de circa 435 de dolari.

Potrivit estimarilor, gazele de import vor ajunge la 470 de dolari pe mia de metri cubi in trimestrul trei si la 510 dolari in trimestrul patru. mai mult


Joi, 23 Iunie 2011, ora 21:35

Slovacia ar putea sa le taie gazul marilor consumatori industrali

Slovacia ar putea sa le taie gazul marilor consumatori industrali

Slovacia va fi obligata sa reduca aprovizionarea cu gaz a termocentralelor si sa o sisteze pe cea a marilor consumatori industrali daca livrarile prin Ucraina nu vor incepe pana in luna februarie, a declarat ministrul Economiei, Lubomir Jahnatek.

Ministrul a precizat ca Slovacia, una din tarile cele mai afectate de sistarea gazului rusesc, poate mentine nivelul actual al distributiei doar pana la sfarsitul lui ianuarie, din rezerve si surse alternative, informeaza Agerpres.

Slovacia, dependenta total de gazul rusesc, primeste deja livrari de urgenta din Cehia. Ungaria a anuntat ca va aproviziona cu electricitate tara vecina si ca este pregatita sa ii livreze zilnic pana la 1,5 milioane de metri cubi de gaz. mai mult


Joi, 15 Ianuarie 2009, ora 19:00

Croatia le taie gazul marilor consumatori industriali

Croatia le taie gazul marilor consumatori industriali

Guvernul croat a decis sambata sa intrerupa aprovizionarea cu gaz a marilor consumatori industriali, in conditiile in care livrarile de gaz rusesc raman suspendate, iar temperaturile foarte scazute au dus la o crestere a consumului.

Aprovizionarea marilor consumatori industriali, deja afectati de miercuri de reduceri, a fost intrerupta la 07.00 GMT (09.00, ora Romaniei).

Guvernul, care a proclamat miercuri "starea de urgenta" in privinta aprovizionarii cu gaz, a decis astfel sa procedeze la reduceri suplimentare, din cauza cresterii consumului, a informat Ministerul Economiei.

"Masurile aplicate pana acum au asigurat stabilitatea sistemului, dar temperaturile foart scazute si nerespectarea starii de urgenta de catre unii dintre consumatori" au inrautatit situatia, potrivit unui comunicat.

Situatia este deosebit de dificila la Zagreb, unde o crestere a consumului cu 10% a fost inregistrata vineri, in raport cu joi. Sambata dimineata la Zagreb erau minus 12 grade Celsius.

Majoritatea tarilor afectate de disputa ruso-ucraineana a gazului au redus aprovizionarea marilor consumatori, considerand prioritara aprovizionarea populatiei, dar Croatia pare sa fie prima care suspenda complet gazul intreprinderilor cu consum mare. mai mult


Sambata, 10 Ianuarie 2009, ora 14:20

Consumatorii industriali, sfatuiti sa nu depaseasca consumul de gaze

Consumatorii industriali, sfatuiti sa nu depaseasca consumul de gaze

E.ON Gaz Romania a solicitat consumatorilor industriali de gaze naturale sa utilizeze judicios resursele de gaze naturale disponibile in acest moment si sa nu depaseasca nivelul consumului alocat, potrivit unui comunicat al E.ON Gaz Romania emis miercuri.

"Sistarea completa a livrarilor de gaze naturale din import nu a generat pana la acest moment disfunctionalitati in furnizarea gazelor naturale catre clientii E.ON Gaz Romania. In prezent, continuitatea furnizarii gazelor naturale este asigurata, deficitul fiind acoperit cu cantitati de gaze naturale disponibile din productie interna si din stocurile de gaze naturale existente. Cu toate acestea, in conditiile mentinerii acestei situatii pentru o perioada mai lunga si a inregistrarii unor temperaturi foarte scazute ar putea sa apara dificultati in asigurarea volumelor de gaze naturale pentru consumatorii industriali", se anunta in comunicatul E.ON Gaz Romania.

E.ON Gaz Romania a solicitat deja consumatorilor industriali de gaze naturale sa utilizeze judicios resursele de gaze naturale disponibile in acest moment, sa nu depaseasca nivelul consumului alocat si respectiv, in cazul in care au posibilitatea sa utilizeze surse alternative de combustibil, sa recurga la aceasta solutie, potrivit companiei.

"Obiectivul companiei este de a asigura securitatea si continuitatea furnizarii gazelor naturale pentru toti clientii sai, prioritatea fiind insa consumatorii casnici, institutiile medicale si de asistenta sociala,... mai mult


Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 22:11

Energia electrica se scumpeste cu 1,5% la consumatorii industriali

Energia electrica se scumpeste cu 1,5% la consumatorii industriali

Energia electrica va fi majorata cu 1,5% pentru consumatorii care nu au optat pentru schimbarea furnizorului de energie electrica, incepand cu 1 ianuarie 2009.

Totusi, pentru consumatorii casnici factura va ramane neschimbata, a decis luni Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energie (ANRE).

"In sedinta Comitetului de Reglementare a ANRE din data de 22 decembrie 2009, s-a decis modificarea preturilor pentru energia electrica destinata consumatorilor industriali care nu au optat pentru schimbarea furnizorului de energie electrica.

Astfel, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, in cazul consumatorilor casnici, preturile pentru energia electrica se mentin. Pentru ceilalti consumatori, ca urmare a procesului de diferentiere pe regiuni a rezultat o modificare a preturilor ceea ce a determinat, pe ansamblu, o crestere a pretului energiei electrice la final de circa 1,5 %", potrivit unui comunicat transmis luni de ANRE.

Ultima modificare a pretului energiei electrice a fost operata de la 1 iulie, cand ANRE a anuntat ca pentru populatie electricitatea creste cu 4, 4 %, si pentru celelalte tipuri de consumatori a operat o cresterea medie este de 5,31%. mai mult


Luni, 22 Decembrie 2008, ora 18:59

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba