contabilitate firme

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Contabilitate in-house vs. externalizare. Ce e mai avantajos?

Contabilitate in-house vs. externalizare. Ce e mai avantajos?

Externalizarea serviciilor de contabilitate aduce cu sine o sumedenie de beneficii, insa esti pregatit sa faci acest pas? Poate ca relatia ta cu contabilul s-a consolidat de-a lungul anilor si nu-ti este tocmai usor sa renunti la el pentru a deveni "un client" al unei firme.

Inainte de a lua o astfel de decizie trebuie sa arunci un ochi peste piata de servicii de contabilitate, peste avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni si, nu in ultimul rand, peste tendintele din aceasta piata.

Viitorul servciului de contabilitate sta in tehnologia "paperless", la care firmele de specialitate s-ar putea adapta mai usor, explica Adrian Soltan, Accounting Manager Accace, pentru Business24.

Citeste mai multe despre Contabilitate in-house vs. Externalizare. Tu ce alegi? pe Business24 mai mult


Joi, 03 Iulie 2014, ora 14:28

Isarescu: Nu am luat un sfant dividende de la firma mea

Isarescu: Nu am luat un sfant dividende de la firma mea

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat joi ca nu a luat in 2013 "un sfant" dividende de la firma la care este actionar si nu intentioneaza sa faca acest lucru nici in anii urmatori.

"Marti am spus ca am dat toate impozitele si n-am luat un sfant dividende. N-am luat un sfant dividende si nici nu cred ca o sa iau in continuare, un an sau doi", a comentat Isarescu la finalul conferintei de prezentare a raportului asupra inflatiei, potrivit Mediafax.

Isarescu a afirmat recent ca este foarte greu sa faci afaceri in Romania si ca era pe cale sa-i inchida telefonul in nas contabilului sau, cand a aflat ce impozit pe profit trebuie sa plateasca.

Isarescu era sa-i inchida telefonul in nas contabilului, cand i-a spus ce impozit are de plata (Video)

"Nu mi-am schimbat parerea ca este greu sa faci afaceri in Romania. Mi se pare chiar mai greu. Parca nu s-a usurat. Intr-un trimestru am platit 3 miliarde de lei vechi catre stat. Mi se pare chiar prea mult, poate ca este o perceptie si poate ca sunt subiectiv.

Dar nici chiar asa. Una-doua, ba impozit pe aia, ba pe profit, poate ne usureaza acum cu profitul reinvestit. Cand mi-a zis cat trebuie sa plateasca firma impozitul pe profit aproape ca i-am inchis telefonul in nas contabilului", a spus Isarescu in urma cu doua zile.

La randul sau, premierul Victor Ponta a explicat ca guvernatorul BNR plateste taxe mai mari la stat pentru ca firma la care este actionar are profit mai mare.... mai mult


Joi, 08 Mai 2014, ora 20:10

4 comentarii
Petrom transfera o mie de angajati catre o firma din grup - afla motivul

Petrom transfera o mie de angajati catre o firma din grup - afla motivul

OMV Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, va tranfera o mie de angajati catre o firma noua, OPGS.

Societatea recent infiintata este detinuta impreuna cu OMV Solutions GmbH si va furniza servicii pentru grupurile Petrom si OMV, in diferite tari in care acestea sunt active, se arata in comunicatul companiei.

Obiectul transferului il reprezinta serviciile de IT, contabilitate primara si alte activitati suport, grupate in prezent in cadrul departamentului Global Solutions din OMV Petrom. Transferul de activitate, ce va afecta 1.100 de angajati, este preconizat sa aiba loc in luna iulie 2014.

"Suntem o companie integrata de titei si gaze, deci focus-ul nostru este in acest sector. Pe de alta parte, ne dorim servicii performante, adaptate nevoilor noastre si costuri competitive, iar OPGS, ca entitate juridica separata, se va dezvolta astfel incat sa raspunda acestor cerinte.

Este prima initiativa din Romania de a crea un centru de servicii specializat pentru industria de titei si gaze si credem ca este important, inclusiv din perspectiva rolului pe care Romania l-ar putea avea ca hub energetic pentru regiune", a transmis Andreas Matje, director financiar al OMV Petrom.

Decizia este in concordanta cu strategia OMV Petrom de a se concentra asupra activitatilor de baza ale companiei si urmeaza tendintele internationale de concentrare a serviciilor conexe in centre de servicii.

De asemenea, nu va avea un impact material asupra... mai mult


Joi, 27 Martie 2014, ora 15:29

Ingrijorator: Mai multe firme s-au inchis in 2013 decat s-au infiintat in ultimii 2 ani

Ingrijorator: Mai multe firme s-au inchis in 2013 decat s-au infiintat in ultimii 2 ani

Peste 100.000 de firme au disparut din economia romaneasca in 2013, mai multe decat cele infiintate in cei doi ani anteriori, dezvaluie un studiu al Coface Romania.

Cele 111.000 de firme aveau afaceri totale de 43,5 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca aproximativ 10 miliarde de euro au disparut din economia Romaniei. Cele mai multe dintre aceste firme aveau o vechime in economie de circa 10 ani si dadeau de lucru unui numar de 276.700 angajati, arata Coface citata de Mediafax.

Nivelul de trai al Romanilor va reveni la cel din 2008 abia in 2014 - Coface

"Anul 2013 a avut un efect de anulare a unei activitati noi de doi ani, ceea ce este foarte ingrijorator pentru ca economia romaneasca nu se regenereaza", a declarat marti directorul general al Coface, Constantin Coman, intr-o conferinta de presa.

Coface estimeaza si ca pana la sfarsitul anului vor exista aproximativ 25.000 de firme intrate in insolventa. "Cel mai ingrijorator este faptul ca in anul 2013 se va inregistra un numar record al insolventelor in randul companiilor medii si mari", a spus Coman.

Coface: 37% dintre romani refuza sa isi plateasca datoriile

Firmele insolvente in perioada ianuarie-septembrie au cumulat datorii neacoperite prin valoarea contabila a activelor de 13 miliarde lei, in urcare cu 52% fata de perioada similara a anului trecut, cand se situau la 8,5 miliarde lei.

Un alt aspect negativ e faptul ca din totalul datoriilor, circa 40% (5,2 miliarde lei, maimult de un miliard de... mai mult


Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 16:53

3 comentarii
Omul de afaceri libanez Said Baaklini si contabila sa, cercetati in libertate

Omul de afaceri libanez Said Baaklini si contabila sa, cercetati in libertate

Omul de afaceri libanez de 50 de ani Said Baaklini si contabila acestuia vor fi cercetati in stare de libertate in dosarul de evaziune fiscala de zeci de milioane de euro, recursul acestora fata de masura de arestare preventiva fiind admis de Curtea de Apel Bucuresti.

Libanezul cunoscut si ca "Regele Sardinelor" si angajata sa au fost eliberati vineri seara, ca urmare a deciziei definitive a Curtii de Apel fata de masura de arestare preventiva a acestora pentru 29 de zile, in dosarul in care omul de afaceri este acuzat ca ar fi condus o grupare ce ar fi produs o evaziune de 22,5 milioane de euro, transmite Realitatea TV.

Citeste si Omul de afaceri libanez Said Baaklini si contabila acestuia au fost arestati preventiv

In urma perchezitiilor care au avut loc pe 18 aprilie la locuintele si sediile unor firme din judetele Buzau, Constanta, Gorj si Botosani, procurorii DIICOT au supus audierilor 11 persoane, printre care si pe Said Baaklini.

Omul de afaceri ar fi facut tranzactii fictive, cum ar fi achizitii si revanzari de imobile sau alte bunuri, fara sa achite obligatiilee catre bugetul de stat, reprezentand impozitul pe profit si TVA, astfel ca a produs statului un prejudiciu de 22,5 milioane de euro. mai mult


Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 12:41

1 comentariu
Masura pentru salvarea firmelor din Romania si a sute de mii de locuri de munca

Masura pentru salvarea firmelor din Romania si a sute de mii de locuri de munca

Dupa ce au asistat la prabusirea unui numar urias de firme romanesti in anii anteriori, guvernantii au inceput, din 2011, sa implementeze o serie de masuri menite sa sprijine mediul de afaceri puternic lovit de criza. Bune, mai putin bune sau cel putin susceptibile de a fi imbunatatite.

Mai intai a fost OUG29/2011, ordonanta de urgenta adoptata de Guvernul Boc, prin care s-a reglementat esalonarea platilor datoriilor catre bugetul de stat, cu amanarea integrala a penalitatilor de intarziere si a 50% din valoarea majorarilor de intarziere. Doar in cazul in care contribuabilul reuseste sa respecte intocmai graficele de esalonare stabilite, penalitatile si majorarile de intarziere amanate (acel 50%) la plata sunt anulate.

Amanarea la plata in vederea anularii a penalitatilor de intarziere a fost introdusa prin OG nr. 30/2011.

Totodata, OG 30/2011 a urmarit incurajarea platii voluntare a obligatiilor fiscale restante la data intrarii sale in vigoare prin anularea penalitatilor daca plata s-a facut in primele trei luni de la aceasta data sau reducerea la jumatate daca plata s-a realizat in sase luni.

Masura s-a aplicat in mod corespunzator si pentru o cota de 50% din majorarile de intarziere.

Penalitatile si majorarile sunt "sanctiuni" percepute pentru neplata la timp a datoriilor fiscale (taxe si impozite) catre stat, diferenta dintre ele constand in modul de calcul.

Numarul beneficiarilor s-a ridicat la 11.800 de contribuabili, pentru care au fost anulate... mai mult


Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 07:29

1 comentariu
Firmele mici vor aplica un sistem simplificat de contabilitate in 2011

Firmele mici vor aplica un sistem simplificat de contabilitate in 2011

Firmele cu afaceri si active mai mici de 35.000 de euro vor putea opta, incepand cu exercitiul financiar al anului 2011, pentru un sistem simplificat de contabilitate, potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Finantelor Publice.

Masura privind sistemul simplificat de contabilitate a fost inclusa si in proiectul de modificare a Legii Contabilitatii din primavara acestui an, informeaza Mediafax.

"Persoanele care se incadreaza in criteriile de marime prevazute (...) intocmesc situatii financiare anuale compuse din bilant simplificat si cont de profit si pierdere simplificat", se arata in proiectul de ordin.

Un alt proiect prevede ca firmele inregistrate in Romania, subunitati ale altor entitati din strainatate, vor fi obligate sa depuna raportari contabile la 30 iunie 2011 la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice. mai mult


Marti, 07 Iunie 2011, ora 20:26

Ai studii economice? Poti tine contabilitatea firmelor cu afaceri sub 35.000 euro

Ai studii economice? Poti tine contabilitatea firmelor cu afaceri sub 35.000 euro

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, orice absolvent de studii economice superioare va putea intocmi evidenta contabila a firmelor care au cifra de afaceri si active mai mici de 35.000 de euro.

Proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea legii contabilitatii prevede ca "persoanele care in exercitiul financiar precedent au indeplinit urmatoarele doua criterii: cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro, pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate, aprobat prin ordin al ministrului finantelor publice. Nivelul indicatorilor prevazuti se poate modifica prin hotarare a Guvernului", informeaza Mediafax.

In cazul acestor firme, contabilitatea ar fi organizata si condusa si pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, si nu doar cu membri ai Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR).

Institutiile publice la care contabilitatea nu este organizata in compartimente distincte sau care nu au persoane incadrate cu contract individual de munca sau numite intr-o functie publica vor putea incheia contracte de prestari de servicii, pentru conducerea contabilitatii si intocmirea situatiilor financiare trimestriale si anuale, cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale CECCAR.

Firmele, persoanele si institutiile... mai mult


Duminica, 27 Martie 2011, ora 17:35

3 comentarii
Propunere legislativa: Fiecare firma sa aiba doi contabili cu norma intreaga

Propunere legislativa: Fiecare firma sa aiba doi contabili cu norma intreaga

41 de deputati au propus o modificare legislativa care, daca va fi aprobata, va obliga firmele sa angajeze doi contabili cu norma intreaga.

Textul propunerii legislative prevede ca orice firma care are nevoie de contabilitate sa aiba un compartiment de contabilitate, iar prin "compartiment" se intelege cel putin doua persoane, relateaza Money.ro.

Deputatii argumenteaza propunerea prin faptul ca serviciul part-time, in cazul contabililor, a dus la proliferarea muncii la negru. Contabilii sunt insa nemultumiti de aceasta propunere, pentru ca nu accepta un program cu norma intreaga la firme.

Printre semnatarii propunerii se afla si Sulfina Barbu, Silviu Prigoana sau Petru Calian.

Deputatul PDL Petru Calian, co-initiator al propunerii legislative, spune ca a fost "o greseala" in text si ca aceasta va fi inlaturata printr-un amendament. mai mult


Marti, 02 Martie 2010, ora 20:57

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Nunta care a uimit o lume intreaga: Un baiat de 9 ani si o femeie de 62
  2. Fenomen spectaculos la Mamaia, deasupra lacului Siutghiol (Foto)
  3. Aparatul care-ti calca singur hainele in doar 10 minute
  4. Modul bizar prin care un barbat vrea sa devina o celebritate mondiala (Video)
  5. Fototeca de aur: Sapte regi intr-un cliseu si alte momente inedite (Galerie foto)
  6. Pomul lui Matusalem a renascut, dupa doua milenii
  7. Fizicienii sustin o teorie neobisnuita: Omenirea traieste in universuri multiple (Video)
  8. Omul care explica rotatia Pamantului cand Copernic si Galileo nici nu erau nascuti
  9. Misterul craterului urias de la "sfarsitul lumii", din Rusia, a fost descifrat (Video)
  10. Fotografia zilei: O forta uimitoare a naturii