contracte clauze abuzive

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Decizie in instanta: Un contract BRD pentru Prima Casa contine comisioane abuzive

Decizie in instanta: Un contract BRD pentru Prima Casa contine comisioane abuzive

Un client al Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD) a castigat primul proces privind comisioanele abuzive din contractele incheiate de aceasta institutie financiara.

Reclamanta a fost reprezentata de catre avocatul Avram Codrut, se arata intr-un comunicat remis luni Ziare.com.

Prin aceasta sentinta, care a fost data duminica, au fost constatate nule absolut clauzele privind comisionul de gestionare/administrare dintr-un contract incheiat in anul 2009, creditul fiind acordat in cadrul programului "Prima Casa".

Banca este acum obligata sa returneze toate sumele incasate cu titlu de comision de gestionare/administrare, din momentul incheierii contractului, sume la care se adauga dobanda legala. De asemenea, s-a dispus incetarea incasarii acestor sume pe viitor.

"Avand in vedere numarul mare de contracte incheiate de catre consumatori cu aceasta banca, precum si al celor din cadrul programului 'Prima Casa', hotararea pronuntata reprezinta un precedent extrem de important", se mai arata in comunicat.

Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a decis ca BRD sa achite reclamantei suma de 2.841 de euro, reprezentand contravaloarea comisioanelor de gestionare/administrare a creditului, aferente perioadei 16.10.2009-04.04.2014.

De asemenea, banca mai este obligata sa dea 2.500 de lei, pentru cheltuieli de judecata. BRD are drept de apel si poate ataca decizia in urmatoarele 30 de zile.

Contactati de Ziare.com, reprezentantii bancii au precizat ca vor da curs solicitarii... mai mult


Luni, 13 Octombrie 2014, ora 11:54

2 comentarii
Institutiile care fac mai multi bani decat bancile si au de 3 ori mai multe clauze abuzive in contracte

Institutiile care fac mai multi bani decat bancile si au de 3 ori mai multe clauze abuzive in contracte

Institutiile financiare nebancare (IFN) fac mai multi bani decat bancile si au de 3 ori mai multe clauze abuzive in contracte.

Cele mai mari 50 de IFN-uri din Romania, cea mai mare parte companii de credite de consum, au raportat anul trecut un profit agregat de 144 de milioane de lei (33 milioane de euro), la o cifra de afaceri de 2,9 miliarde de lei (650 milioane de euro) si un numar de 2.800 de angajati, potrivit unui comunicat remis Ziare.com de Casa de avocatura Coltuc.

Marja medie de profit ajunge la nivel individual si la 60%.

Spre comparatie, sistemul bancar, care cuprinde 40 de banci cu active de 80 de miliarde de euro si 58.000 de angajati, a incheiat anul trecut cu un profit agregat de numai 49 milioane de lei (11 milioane de euro).

Cele mai mari doua profituri din piata au fost raportate de Cetelem, detinuta de BNP Paribas, si ERB Retail Services, compania de credite de consum a Bancpost, cu 37 de milioane de lei (circa 8 milioane euro) si respectiv 26 de milioane de lei (6 milioane euro). Cele mai mari companii din piata in functie de cifra de afaceri au fost anul trecut UniCredit Consumer Financing si Provident.

UniCredit Consumer, detinuta de UniCredit Tiriac Bank, a raportat afaceri de 316 milioane de lei (71 milioane euro), iar Provident, o companie care se bazeaza pe vanzarea de credite de mica valoare direct la domiciliul clientului, a avut afaceri de 214 milioane de lei.

Clauze abuzive IFN-uri

Legea nr. 193/2000 transpune in... mai mult


Vineri, 18 Iulie 2014, ora 17:51

1 comentariu
Alte articole despre: profit IFN, clauze abuzive IFN
Clauze abuzive: Clientii unei banci isi vor primi banii inapoi

Clauze abuzive: Clientii unei banci isi vor primi banii inapoi

O banca din Romania este nevoita sa dea inapoi reclamantilor toti banii perceputi sub forma de clauze abuzive in contractele de credit, dupa ce Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a castigat procesul cu institutia financiara.

Decizia este definitiva, a precizat Marius Dunca, presedintele ANPC, miercuri, intr-o conferinta de presa, fara a dezvalui numele bancii.

Sumele care urmeaza sa fie restituite depasesc in unele cazuri si 5.000 de euro, in functie de valoarea creditului, conform datelor ANPC.

Marius Dunca a mai spus ca decizia instantei vizeaza 260 de clienti care au reclamat includerea comisionului de risc, transformat ulterior in comision de administrare, in contractele de credit.

In martie 2014, el afirma ca ANPC a inaintat instantei 10 dosare care au ca tema astfel de practici ale bancilor.

"Daca instanta constata existenta unei clauze abuzive, atunci ea obliga profesionistul sa o elimine din contract", a mentionat Marius Dunca.

La finalul lunii octombrie 2013, peste 11.000 de dosare pe aceasta tema erau depuse in prima instanta la tribunalele din Capitala, conform avocatilor citati de Digi 24. mai mult


Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 16:26

2 comentarii
Clauzele abuzive din contracte - ce inseamna si cum te afecteaza - Sfatul avocatului

Clauzele abuzive din contracte - ce inseamna si cum te afecteaza - Sfatul avocatului

In fiecare zi ne confruntam cu acte si fapte juridice. Poate cel mai cunoscut act juridic incheiat de fiecare dintre noi este contractul. Avem contracte de furnizare a telefoniei mobile, contracte bancare, contracte pentru energie electrica si contracte pentru gaze, insa ceea ce nu stim este ca aceste contracte, de multe ori, sunt scrise in asa maniera incat sa favorizeze furnizorul comerciant.

Orice gen de favorizare in detrimentul vadit al consumatorului, mai ales atunci cand acea clauza a fost chiar ascunsa consumatorului la momentul inchiderii contractului, poarta denumirea de clauza abuziva si in acceptiunea legii cei interesati, inclusiv ANPC, la plangere prealabila sau din oficiu, pot denunta in instanta o asemenea practica.

Romania, ca tara membra a UE din 2007, a fost printre altele de acord si cu modificarea legislatiei pentru alinierea contractelor, nu doar cele bancare, dar in general a celor in raport de furnizor - consumator, la standardele si principiile europene, ce nu facilitau imbogatirea fara justa cauza a unor furnizori in detrimentul consumatorilor, fapt pentru care a transpus in legislatia nationala prin modificarea legii 193/2000 elementele de identificare a unor clauze abuzive.

Nu trebuie sa uitam ca, in 2004, Guvernul Romaniei a emis decizia 1553/2004 privind unele modalitati de incetare a practicilor ilicite in domeniul protectiei intereselor colective ale consumatorilor, prin care s-a incercat diminuarea abuzurilor la nivel de... mai mult


Marti, 15 Octombrie 2013, ora 08:05

1 comentariu
Protectia Consumatorului, un pion in lupta impotriva clauzelor abuzive. Clientii, din nou, pacaliti

Protectia Consumatorului, un pion in lupta impotriva clauzelor abuzive. Clientii, din nou, pacaliti

Razboiul clauzelor abuzive are, incepand de pe 1 octombrie, un arbitru-jucator. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC), aflata in subordinea Guvernului, este cea de care depinde eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit.

Daca pana acum clientii puteau sesiza individual ANPC sau Comisariatele pentru Protectia Consumatorului de eventuale clauze abuzive din contractele lor de credit, iar autoritatile puteau amenda bancile, situatia se schimba radical cu noua legislatie. ANPC-ul este singura institutie care va decide daca intenteaza un proces pentru eliminarea clauzelor din toate contractele. Nu este obligata de nimeni si nimic.

"Acum, ANPC-ul face o actiune in justitie pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de adeziune ale unui consumator. Aceasta este diferenta. Singura problema este ca nimeni nu obliga ANPC-ul sa faca o astfel de actiune. Deci ANPC-ul poate sa nu faca o astfel de actiune", a explicat pentru Business24 avocatul Codrut Avram.

Aflati ce se intampla in situatia in care ANPC pierde un proces in instanta si cum se pregateste institutia pentru "avalansa" se sesizari pe le va primi dupa modificarea legislatiei in continuarea articolului Protectia Consumatorului, un pion in lupta impotriva clauzelor abuzive. Clientii, din nou, pacaliti pe Business24 mai mult


Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 17:00

Razbunarea clientilor fata de "camataria" bancilor: mai multe procese si denuntarea clauzelor abuzive

Razbunarea clientilor fata de "camataria" bancilor: mai multe procese si denuntarea clauzelor abuzive

Clientii bancilor obtin o victorie fara drept de apel: de la 1 octombrie 2013, judecatorii pot solicita unei banci sa scoata clauzele abuzive din toate contractele de credit. Numarul proceselor intentate de clienti va creste, iar in cel mult un an si jumatate o sa vedem banci obligate sa schimbe toate contractele, este de parere Marius Coltuc, avocat din partea clientilor.

Povestea clauzelor abuzive, pare, cel putin pana acum, sa fie una cu happy-end pentru clientii bancilor. Dupa ce in ultimii doi-trei ani foarte multi clienti ce au sesizat in instanta nereguli gasite in contractele lor de credit, au pierdut la "masa verde" din cauza lobby-ului puternic facut de banci in frunte cu BNR.

Autoritatile nu au mai gasit "chichite" legislative sa mai amane o lege care trebuia sa intre in vigoare de mai bine de sase luni. Prin urmare, desi inca mai sunt obiectii si discutii, cele doua modificari ale legii 193/2000 se vor aplica de la 1 octombrie 2013.

"Este o veste de impact pentru clienti, intrucat pana acum erau de parere ca autoritatile sunt de partea bancilor. Acum exista un semn de incredere ca, daca incerca, ar putea chiar castiga un proces impotriva bancii. Eu cred ca numarul proceselor intentate de clienti va creste", a declarat pentru Business24 avocatul Marius Vicentiu Coltuc, partener coodonator a Casei de Avocatura Coltuc.

Aflati ce schimbari s-au produs in topul bancilor cu cele mai multe procese pe clauze abuzive si care sunt casele ed avocatura care... mai mult


Luni, 30 Septembrie 2013, ora 10:03

Clauzele abuzive, scoase din contractele de credit, a decis Guvernul

Clauzele abuzive, scoase din contractele de credit, a decis Guvernul

Clauzele abuzive pot fi scoase din contactele de credit, daca instanta suprema considera ca acestea incalca drepturile clientilor.

Decizia, care se aplica tuturor contractelor de prestari servicii, inclusiv contractelor de credit bancar, poate fi aplicata de la 1 octombrie, conform unei decizii luate in cadrul sedintei de Guvern de miercuri, informeaza Digi 24.

Astfel, va intra in vigoare articolul din Codul de procedura civila care ofera posibilitatea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau asociatiilor de protectie a consumatorilor sa denunte in instanta clauzele abuzive si sa le elimine din toate contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare.

In sedinta de guvern s-a discutat o ordonanta de urgenta care prevedea o noua tergiversare a posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive din contractele de prestari servicii.

Guvernul amana din nou posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive - surse

Amanari succesive

Initial, Guvernul a decis, in luna ianuarie a acestui an, sa amane aplicarea articolului in cauza pana la jumatatea anului, la solicitarea expresa a misiunii Fondului Monetar International, care a motivat ca nu exista un studiu de impact asupra sistemului bancar.

In luna iunie, BNR a trimis Guvernului studiul de impact din care rezulta ca bancile ar putea avea pierderi de aproape 5 miliarde de lei din introducerea proceselor colective privind clauzele abuzive practicate in contractele de creditare din relatia cu... mai mult


Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 15:40

3 comentarii
Ghetea, despre clauzele abuzive din contracte: O banca nu poate face ce doreste!

Ghetea, despre clauzele abuzive din contracte: O banca nu poate face ce doreste!

Oamenii din sistemul bancar isi pastreaza pozitia in ceea ce priveste clauzelor abuzive din contractele de credit, conform careia deciziile de stabilire a acestora trebuie sa fie luate de instantele superioare, iar o decizie intr-o instanta inferioara sa nu fie aplicata tuturor contractelor dintr-o banca sau din intreg sistemul.

"Spun din nou ca noi cei din comunitatea bancara nu dorim sa mentinem clauzele abuzive in contracte, nu vrem sa avem un sistem bancar in care fiecare banca sa faca ce doreste.

Insa ceea ce nu am acceptat si nu vrem sa se aplice este ca odata depistata o clauza cu caracter abuziv si depistarea e validata de o instanta din Romania cu un nivel inferior de ierarhizare, nu dorim ca acea clauza declarata abuziva sa fie extinsa la toate contractele bancii sau la toate bancile", a declarat luni, intr-o conferinta de presa, Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

De ce vor bancile sa-si apere clauzele abuzive la Inalta Curte

El a reiterat ideea ca atunci cand o clauza este considerata abuziva, decizia sa apartina unei instante superioare din Romania, considerand ca decizia ar trebui luata dupa ce au fost analizate foarte bine clauzele respective.

Modificarile din codul de procedura civila, care ar fi avantajat clientii care voiau sa dea in judecata bancile pentru clauzele abuzive din contracte, au fost amanate la inceputul lunii martie.

Prevederea privind clauzele abuzive din contractele bancare... mai mult


Luni, 27 Mai 2013, ora 16:00

1 comentariu
De ce vor bancile sa-si apere clauzele abuzive la Inalta Curte

De ce vor bancile sa-si apere clauzele abuzive la Inalta Curte

Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei militeaza la unison cu bancile comerciale pentru judecarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie a proceslor intentate de clienti impotriva clauzelor abuzive din contractele de credit.

De cealalta parte, clientii acuza prin aceasta miscare favorizarea bancilor.

BNR isi motiveaza pozitia prin faptul ca deciziile judecatoresti privind clauzele abuzive au impact asupra unei mase largi de populatie, iar Inalta Curte ar putea asigura o practica unitara, ideea sustinuta si de reprezentantii bancile implicate in procese.

Citeste mai multe despre De ce vor bancile sa-si apere clauzele abuzive la Inalta Curte pe Business24.ro mai mult


Miercuri, 06 Martie 2013, ora 21:25

4 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Dorel, dezvoltator imobiliar: Cum construiesti un bloc in jurul unui stalp de electricitate
  2. A crezut ca are doi catei - dupa doi ani si-a dat seama ce erau cu adevarat
  3. Proiect inedit realizat de o celebra marca: Adidasi fabricati din gunoaiele oceanului (Foto)
  4. Un german vrea sa faca bani din Grexit intr-un mod inedit (Video)
  5. Cosmarurile se adeveresc? Angajat Volkswagen ucis de un robot
  6. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  7. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  8. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  9. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)
  10. Papa Francisc face un gest socant: Va mesteca frunze de coca (Video)