contracte clauze abuzive

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Clauzele abuzive din contracte - ce inseamna si cum te afecteaza - Sfatul avocatului

Clauzele abuzive din contracte - ce inseamna si cum te afecteaza - Sfatul avocatului

In fiecare zi ne confruntam cu acte si fapte juridice. Poate cel mai cunoscut act juridic incheiat de fiecare dintre noi este contractul. Avem contracte de furnizare a telefoniei mobile, contracte bancare, contracte pentru energie electrica si contracte pentru gaze, insa ceea ce nu stim este ca aceste contracte, de multe ori, sunt scrise in asa maniera incat sa favorizeze furnizorul comerciant.

Orice gen de favorizare in detrimentul vadit al consumatorului, mai ales atunci cand acea clauza a fost chiar ascunsa consumatorului la momentul inchiderii contractului, poarta denumirea de clauza abuziva si in acceptiunea legii cei interesati, inclusiv ANPC, la plangere prealabila sau din oficiu, pot denunta in instanta o asemenea practica.

Romania, ca tara membra a UE din 2007, a fost printre altele de acord si cu modificarea legislatiei pentru alinierea contractelor, nu doar cele bancare, dar in general a celor in raport de furnizor - consumator, la standardele si principiile europene, ce nu facilitau imbogatirea fara justa cauza a unor furnizori in detrimentul consumatorilor, fapt pentru care a transpus in legislatia nationala prin modificarea legii 193/2000 elementele de identificare a unor clauze abuzive.

Nu trebuie sa uitam ca, in 2004, Guvernul Romaniei a emis decizia 1553/2004 privind unele modalitati de incetare a practicilor ilicite in domeniul protectiei intereselor colective ale consumatorilor, prin care s-a incercat diminuarea abuzurilor la nivel de... mai mult


Marti, 15 Octombrie 2013, ora 08:05

1 comentariu
Protectia Consumatorului, un pion in lupta impotriva clauzelor abuzive. Clientii, din nou, pacaliti

Protectia Consumatorului, un pion in lupta impotriva clauzelor abuzive. Clientii, din nou, pacaliti

Razboiul clauzelor abuzive are, incepand de pe 1 octombrie, un arbitru-jucator. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC), aflata in subordinea Guvernului, este cea de care depinde eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit.

Daca pana acum clientii puteau sesiza individual ANPC sau Comisariatele pentru Protectia Consumatorului de eventuale clauze abuzive din contractele lor de credit, iar autoritatile puteau amenda bancile, situatia se schimba radical cu noua legislatie. ANPC-ul este singura institutie care va decide daca intenteaza un proces pentru eliminarea clauzelor din toate contractele. Nu este obligata de nimeni si nimic.

"Acum, ANPC-ul face o actiune in justitie pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de adeziune ale unui consumator. Aceasta este diferenta. Singura problema este ca nimeni nu obliga ANPC-ul sa faca o astfel de actiune. Deci ANPC-ul poate sa nu faca o astfel de actiune", a explicat pentru Business24 avocatul Codrut Avram.

Aflati ce se intampla in situatia in care ANPC pierde un proces in instanta si cum se pregateste institutia pentru "avalansa" se sesizari pe le va primi dupa modificarea legislatiei in continuarea articolului Protectia Consumatorului, un pion in lupta impotriva clauzelor abuzive. Clientii, din nou, pacaliti pe Business24 mai mult


Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 17:00

Razbunarea clientilor fata de "camataria" bancilor: mai multe procese si denuntarea clauzelor abuzive

Razbunarea clientilor fata de "camataria" bancilor: mai multe procese si denuntarea clauzelor abuzive

Clientii bancilor obtin o victorie fara drept de apel: de la 1 octombrie 2013, judecatorii pot solicita unei banci sa scoata clauzele abuzive din toate contractele de credit. Numarul proceselor intentate de clienti va creste, iar in cel mult un an si jumatate o sa vedem banci obligate sa schimbe toate contractele, este de parere Marius Coltuc, avocat din partea clientilor.

Povestea clauzelor abuzive, pare, cel putin pana acum, sa fie una cu happy-end pentru clientii bancilor. Dupa ce in ultimii doi-trei ani foarte multi clienti ce au sesizat in instanta nereguli gasite in contractele lor de credit, au pierdut la "masa verde" din cauza lobby-ului puternic facut de banci in frunte cu BNR.

Autoritatile nu au mai gasit "chichite" legislative sa mai amane o lege care trebuia sa intre in vigoare de mai bine de sase luni. Prin urmare, desi inca mai sunt obiectii si discutii, cele doua modificari ale legii 193/2000 se vor aplica de la 1 octombrie 2013.

"Este o veste de impact pentru clienti, intrucat pana acum erau de parere ca autoritatile sunt de partea bancilor. Acum exista un semn de incredere ca, daca incerca, ar putea chiar castiga un proces impotriva bancii. Eu cred ca numarul proceselor intentate de clienti va creste", a declarat pentru Business24 avocatul Marius Vicentiu Coltuc, partener coodonator a Casei de Avocatura Coltuc.

Aflati ce schimbari s-au produs in topul bancilor cu cele mai multe procese pe clauze abuzive si care sunt casele ed avocatura care... mai mult


Luni, 30 Septembrie 2013, ora 10:03

Clauzele abuzive, scoase din contractele de credit - vezi reactia BNR

Clauzele abuzive, scoase din contractele de credit - vezi reactia BNR

Guvernul a decis, miercuri, ca de la 1 octombrie, clauzele abuzive din contractele de credit pot fi scoase daca instanta suprema considera ca acestea incalca drepturile clientilor.

Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu a precizat ca institutia si-a exprimat de nenumarate ori pozitia pe aceasta tema si ca nu comenteaza ce se legifereaza.

"BNR s-a pronuntat ca opinie, dar ce e lege e lege", a spus Vasilescu, citat de Mediafax.

Oficialul BNR a continuat aratand ca "singura realitatea este ca a aparut o noua reglementare in materie bancara si atat".

Clauzele abuzive, scoase din contractele de credit, a decis Guvernul

Mai mult, Vasilescu a tinut sa precizeze ca, in fapt, BNR nu are nicio legatura cu contractele de creditare.

"Cand la BNR ajung la validare normele de creditare ele nu sunt insotite de mostrele de contracte, asa cum s-a afirmat eronat de multe ori, acele contracte sunt doar legi ale partilor. BNR intervine si a intervenit intr-un singur aspect, asa cum prevede legea, si anume cand bancile incalca ceea ce au semnat", a conchis Vasilescu.

Recent, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a precizat ca clauzele abuzive sau neabuzive fac parte din contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite, iar "intr-un stat de drept cand semnezi ceva iti asumi".

Executivul a decis, miercuri, sa nu mai prelungeasca termenul de la care ar intra in vigoare prevederile care dau posibilitatea denuntarii clauzelor... mai mult


Joi, 26 Septembrie 2013, ora 10:41

4 comentarii
Clauzele abuzive, scoase din contractele de credit, a decis Guvernul

Clauzele abuzive, scoase din contractele de credit, a decis Guvernul

Clauzele abuzive pot fi scoase din contactele de credit, daca instanta suprema considera ca acestea incalca drepturile clientilor.

Decizia, care se aplica tuturor contractelor de prestari servicii, inclusiv contractelor de credit bancar, poate fi aplicata de la 1 octombrie, conform unei decizii luate in cadrul sedintei de Guvern de miercuri, informeaza Digi 24.

Astfel, va intra in vigoare articolul din Codul de procedura civila care ofera posibilitatea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau asociatiilor de protectie a consumatorilor sa denunte in instanta clauzele abuzive si sa le elimine din toate contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare.

In sedinta de guvern s-a discutat o ordonanta de urgenta care prevedea o noua tergiversare a posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive din contractele de prestari servicii.

Guvernul amana din nou posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive - surse

Amanari succesive

Initial, Guvernul a decis, in luna ianuarie a acestui an, sa amane aplicarea articolului in cauza pana la jumatatea anului, la solicitarea expresa a misiunii Fondului Monetar International, care a motivat ca nu exista un studiu de impact asupra sistemului bancar.

In luna iunie, BNR a trimis Guvernului studiul de impact din care rezulta ca bancile ar putea avea pierderi de aproape 5 miliarde de lei din introducerea proceselor colective privind clauzele abuzive practicate in contractele de creditare din relatia cu... mai mult


Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 15:40

3 comentarii
Guvernul amana din nou posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive - surse

Guvernul amana din nou posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive - surse

Posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, care trebuia aplicata din octombrie dupa tergiversari repetate, va fi amanata din nou de Guvern, o ordonanta de urgenta redactata in acest sens fiind deja inaintata pentru sedinta de miercuri.

Proiectul de ordonanta de urgenta proroga termenul de intrare in vigoare a posibilitatii de denuntare a acestor clauze abuzive si a fost inregistrat marti la Secretariatul General al Guvernului, potrivit unor informatii.

Sedinta de miercuri este ultima in care Guvernul poate amana aceasta posibilitate inainte de 1 octombrie, cand ar trebui sa devina valabila.

La inceputul acestui an, Guvernul a decis, tot prin ordonanta de urgenta, aprobata in ultima zi inaintea vacantei parlamentare, cand mai putea emite astfel de acte normative, ca articolul din Codul de procedura civila care ofera posibilitatea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau asociatiilor de protectie a consumatorilor sa denunte in instanta clauzele abuzive si sa le elimine din toate contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, sa fie amanat pana la 1 iulie 2013.

Amanarea a intervenit la solicitarea expresa a misiunii Fondului Monetar International, care a motivat ca nu exista un studiu de impact asupra sistemului bancar. O astfel de conditionalitate a mai fost introdusa in scrisorile de intentie din anul 2010, cand expertii internationali au cerut modificarea OUG... mai mult


Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 07:25

2 comentarii
Isarescu despre clauzele abuzive ale bancilor: Cand semnezi ceva iti asumi

Isarescu despre clauzele abuzive ale bancilor: Cand semnezi ceva iti asumi

Clauzele abuzive sau neabuzive fac parte din contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite, iar intr-un stat de drept cand semnezi ceva iti asumi, a declarat, miercuri, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"E de glumit cand ai aproape jumatate din valoarea PIB-ului sub forma de economisiri in sistemul bancar? Cine isi permite sa glumeasca cu valoarea acestor lucruri? Clauzele abuzive sau neabuzive sunt din contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite.

Intr-un stat de drept, cand semnezi ceva iti asumi. Faptul ca nu am inteles, nu am stiut cum e cu riscul valutar este, sa spunem, un argument. Eu nu spun ca nu este un argument. Eu banuiesc ca persoanele care in urma cu cativa ani stateau ca o ciocanitoare, ne bateau la cap (ce avem cu creditarea in valuta, de ce aparem de fiecare data la televizor sau in presa si avertizam asupra creditarii in valuta) acum vin sa ne vorbeasca despre clauze abuzive.

Vezi, Doamne, sunt persoane care n-au stiut ce riscuri isi asuma cand au luat un credit in franci elvetieni", a explicat guvernatorul BNR.

Clauze abuzive: Bancile pledeaza pentru "furtul legal" al comisioanelor incasate ilegal. Vezi reactii

Acesta a precizat ca in Romania creditele in franci elvetieni sunt extrem de putine.

"Noi nu avem situatia Ungariei. Cautam sa gasim un echilibru intre deponenti si debitori. Exista o relatie intre ei. Nu ii... mai mult


Miercuri, 07 August 2013, ora 14:57

3 comentarii
Ghetea, despre clauzele abuzive din contracte: O banca nu poate face ce doreste!

Ghetea, despre clauzele abuzive din contracte: O banca nu poate face ce doreste!

Oamenii din sistemul bancar isi pastreaza pozitia in ceea ce priveste clauzelor abuzive din contractele de credit, conform careia deciziile de stabilire a acestora trebuie sa fie luate de instantele superioare, iar o decizie intr-o instanta inferioara sa nu fie aplicata tuturor contractelor dintr-o banca sau din intreg sistemul.

"Spun din nou ca noi cei din comunitatea bancara nu dorim sa mentinem clauzele abuzive in contracte, nu vrem sa avem un sistem bancar in care fiecare banca sa faca ce doreste.

Insa ceea ce nu am acceptat si nu vrem sa se aplice este ca odata depistata o clauza cu caracter abuziv si depistarea e validata de o instanta din Romania cu un nivel inferior de ierarhizare, nu dorim ca acea clauza declarata abuziva sa fie extinsa la toate contractele bancii sau la toate bancile", a declarat luni, intr-o conferinta de presa, Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

De ce vor bancile sa-si apere clauzele abuzive la Inalta Curte

El a reiterat ideea ca atunci cand o clauza este considerata abuziva, decizia sa apartina unei instante superioare din Romania, considerand ca decizia ar trebui luata dupa ce au fost analizate foarte bine clauzele respective.

Modificarile din codul de procedura civila, care ar fi avantajat clientii care voiau sa dea in judecata bancile pentru clauzele abuzive din contracte, au fost amanate la inceputul lunii martie.

Prevederea privind clauzele abuzive din contractele bancare... mai mult


Luni, 27 Mai 2013, ora 16:00

1 comentariu
De ce vor bancile sa-si apere clauzele abuzive la Inalta Curte

De ce vor bancile sa-si apere clauzele abuzive la Inalta Curte

Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei militeaza la unison cu bancile comerciale pentru judecarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie a proceslor intentate de clienti impotriva clauzelor abuzive din contractele de credit.

De cealalta parte, clientii acuza prin aceasta miscare favorizarea bancilor.

BNR isi motiveaza pozitia prin faptul ca deciziile judecatoresti privind clauzele abuzive au impact asupra unei mase largi de populatie, iar Inalta Curte ar putea asigura o practica unitara, ideea sustinuta si de reprezentantii bancile implicate in procese.

Citeste mai multe despre De ce vor bancile sa-si apere clauzele abuzive la Inalta Curte pe Business24.ro mai mult


Miercuri, 06 Martie 2013, ora 21:25

4 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Reclama socanta in ajun de Inviere: Iisus fumeaza marijuana si ...
  2. Capre cu trei, patru si cinci coarne in Mehedinti
  3. Doctorii au ramas socati cand au gasit 12 lingouri de aur in stomacul unui om
  4. Jirinovski, indemn la viol in Vinerea Mare: Femeile politician din Ucraina sufera de frenezie uterina (Video)
  5. Fotografia zilei: O performanta incredibila
  6. Bazin urias cu apa potabila, golit dupa ce un adolescent a urinat in el
  7. O linie continua in zig-zag pe mijlocul drumului ii irita pe soferi: Cine a facut-o era beat (Video)
  8. Caz socant: Frati arestati a doua oara pentru canibalism
  9. Razboiul mormintelor la Timisoara: Viceprimarul face, primarul desface
  10. Primaria lui Boc versus poneiul Rocky